Tak trochu crazy (Perly a svině) / Helmiä ja sikoja (2003/113/Finsko/Komedie) 63% -Originál DVD-

15.01.2023 17:33
JEDNOU VĚTOU
„Finská komedie o teenagerech a pro teenagery.“

OBSAH
Čtyři bratři Hirvonenovi žijí spolu se svým otcem v zapadlém městě, kde provozují malý krámek s alkoholem a pochutinami "Hirvonen & Co.". Když Pops po tragikomické loupeži v obchodě skončí ve vězení, chlapci jsou bezmocní a ponecháni s dluhy. Situace se ještě více zkomplikuje, když se k nim přistěhuje i malá Saara, která vyrostla nepovšimnutá, a z níž se nakonec vyklube jejich nevlastní desetiletá sestra. Na uvítací párty chlapci zjistí, že Saara má nádherný hlas. To je dovede až k nápadu, který přes mnoho nehod a zmatků realizují. Ze Saary chtějí vychovat novou pěveckou superstar a vyhrát tak značnou sumu peněz za první místo v soutěži. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pohodová finská komedie, u které jsem se dost pobavil. Ono mi opravdu nechybí málo, abych se bavil u filmu, jen musí být zajímavý, něčím originální a vtipný. A tohle všechno film "Perly a svině" beze zbytku splňuje. Navíc když zpívala blonďatá Saara svým dětským hláskem, tak jsem doslova jihnul a neměl jsem daleko k dojetí. Z toho mě ale vždycky včas dostala parta čtyř bratrů, kteří do příběhu vnesli plno humoru a absurdních situací. Díky nim dostal příběh na atriktivitě a stal se docela vtipným. A co musím velmi pochválit, to je konec celého filmu, kdy to nekončí klasickým happyendem, který by každý divák očekával, ale končí to další vychytralou lstí čtyř povedených bratrů. Oni se totiž prostě neumí živit poctivě, takže kdo čekal předvídatelný konec, ten musel být pak o to více překvapen. Prostě abych to nějak uzavřel, skouknul jsem další zajímavý film, tentokrát komedii, ze severní Evropy a s výsledkem jsem naprosto spokojený, protože jsem od této komedie dostal přesně to, co jsem si představoval. Možná jsem byl i trochu příjemně překvapený z celkového vyznění filmu. Každopádně je to za čtyři hvězdičky. (freddy) 4*

Tohle je snad první finský film, který jsem kdy viděl, a rozhodně jsem nebyl zklamán. Určitě někdy v budoucnu dám finské kinematografii další šanci. Film nabídne trochu odlišný humor, než na jaký jsem zvyklý z amerických komedií. Hlavní hrdinové jsou správní flákači, kteří se jen povalují, chlastají a poctivě se snad ani živit neumí. Některé jejich podvody byly vskutku nápadité, což konec konců korunuje i perfektně vypointovaný závěr filmu. (P@\/EL) 4*

Povedený Kámoš nastartoval zájem tuzemských distributorů o severské nízkorozpočtové komedie pro mladší publikum. Jednou z nich jsou i Perly a svině, které jsou žalostně nezvládnuté jak po stránce scénáře, tak po stránce dramaturgické a konečně i režisérské. Jde o velmi lehkou zábavu, která počase začne nudit a jen pár opravdu povedených fórků dá tušit, že tu bylo našlápnuto na slušný film. Tento potenciál se ale bohužel vyplýtval směrem k tuctovému příběhu, jednorozměrnosti postav a spolehání na to, že mladé publikum tyto nešvary omluví, když uvidí pěknou blondýnu a nesourodou bandu troubů, starající se o svou nenadále nabytou sestřičku. Znám mnoho lepších způsobů jak strávit večer a nepřijít o 100 a více korun za lístek do kina. (lobsang) 2*

VELKÁ RECENZE
Komediální filmy s tématem "Hlavní hrdina se náhle musí starat o dítě, ač to nikdy nedělal," obvykle snáším poměrně špatně. S oblibou využívají roztomilosti děťátka, tou loztomivostí cílí na nejzasažitelnější místa v divákově duši, nechávají ratolest provádět hrdinovi různé neplechy či alespoň znepříjemňovat život pouhou přítomností, pravidelně proměňují hlavního hrdinu v nového, lepšího člověka, případně alespoň probouzejí jeho dobrotu spící. Perly a svině si dokázaly v podřizování této tradici udržet poměrně dost důstojnosti.
Především však předvedly v rámci komediálního žánru docela věrohodné začlenění nečekané, malé sestřičky do rodiny pubertálních výrostků, rodiny pravda poněkud svérazné až někam k malé pravděpodobnosti její existence. Závěr, v němž Sára naprosto zapadá mezi své povedené bratříčky, nestává se zrovna modelově poctivým, hodným děťátkem, ale konečně je chtěná, přijímaná a milovaná, se mi s omezeními danými mou cynickou povahou jevil téměř dojemným. To postupné nalaďování kluků na skutečnost, že děvčátka mají jiné potřeby než kluci, účastnění se Sáry rodinných rituálů, jež "symbolizují" rodinnou sounáležitost, to vše s dalšími detaily vytváří pro mě hlavní příběhovou linii - "adopci" Sáry jejími bratry.
Mám však obavu, že řada diváků se bude soustředit na "vypravovatelnější" linii točící se kolem rodinných dluhů a nadějí je splatit cenou pro vítěze dětské pěvecké soutěže, kam se sourozenci rozhodnou Sáru vyslat. Ta má dík nepochybnému talentu dívenky z velké části očekávatelný průběh, na dobu libující si v nečekaných zvratech velmi nekomplikovaný. Ale i tady si scénář dovolil trochu zábavného hraní s expektacemi v závěru, a to hned dvojitého.
SPOILER - Za prvé ve způsobu, jakým se rodina zmocní hlavní ceny, za druhé v náhlém příchodu zřejmě tragického konce, který se však nekoná (Sára po druhé omdlévá, což divák vnímá jako předzvěst závažné choroby, ale za pár vteřin se ukáže, že to byl trik). KONEC SPOILERU.
 S uvážením cílovky a při výskytu řady přirozeně působících, fungujících fórů... silné ***. (Subjektiv)

O FILMU
Perly a svině jsou mým druhým hraným filmem. Předtím jsem natočil několik krátkých filmů a už se prostě tak stalo, že každý další film nějakým způsobem pokračoval v místě, kde ten předcházející skončil. I když hlavní hrdinové povyrostli a dokonce změnili svá jména, jsou určitým způsobem součástí jisté kontinuity.
Po filmu "Dlouhé horké léto", komedii o partě kluků, to byla věc, kterou jsem chtěl ještě dělat. Protože jsem už natočil film o kapele, přišel jsem na myšlenku s partou bratrů. Nejdůležitější podnět k natočení tohoto filmu přišel během natáčení "Dlouhého horkého léta" v létě roku 1998. První natáčecí den probíhal v panelácích Rantakylä ve městě Joensuu. Život a rytmus místních obyvatel byl pro mne tak inspirující, že je jsem si čtvrť Rantakylä vybral jako místo, kde budou bratři bydlet.
Tyto mé úmysly jsem spojil s dvěma předchozími neurčitými nápady na vytvoření scénáře. Jedním z nich byl příběh o chlapci, který jako Elvisův imitátor jezdí po soutěžích se svým otcem, druhý pak vyprávění o mladé kapele, která objeví na ulici starší zpěvačku, a ta začne zpívat v jejich kapele. Scénář k Perlám a sviním vznikl "filtrací" z těchto přísad.
Já sám jsem se z Joensuu odstěhoval, když mi bylo dvanáct, ale navštěvuji toto město celkem často. Komedie jako tahle, kde parta kluků provádí něco, co se může zdát jako hloupé, pozoruhodně dobře pasuje na severní Karélii. A i když nemluvím žádným nářečím, vidím zde jasný důvod toho, že nářečí severní Karélie je jako stvořené pro komedii.
Herce do hlavních rolí jsme hledali při zkušebním natáčení. I přesto, že si příběh zachovává svou původní podobu během filmu, některé postavy a scény byly přepracovány spolu s herci během zkoušek, a dokonce ještě i během natáčení. Období nacvičování může být docela zásadní. Pokud se vám podaří vytvořit dobrou náladu a role jdou nenuceně, pak je fáze natáčení mnohem snazší.
Ve Finsku slovo "komedie" znamená občas nadávku, protože je ihned spojováno s amatérským "divadlem ze zapadlého venkova". Perly a svině jsou určitě komedií, což ovšem neznamená, že neobsahují prvky, které jsou nějakým způsobem hluboké nebo vážné.
Každý příběh vždy tvoří nějaký morální celek. Pokud mravnost příběhu je chápána jako poselství, pak také tento film nevyhnutelně nese poselství. Ale nechme každého diváka, ať to zjistí vlastníma očima.
Perttu Leppä

O PRODUKCI
Neobyčejnější nežli skutečnost
Perttu Leppä začal psát scénář k Perlám a sviním v létě 1999 krátce po premiéře svého předchozího filmu "Dlouhé horké léto". Ten samý rok Finský filmový fond poskytl novému filmu podporu na napsání scénáře. V tu dobu byl pracovní název filmu "Noc, kdy zemřelo Chicago".
Příběh o čtyřech Hirvonenových bratrech byl skoro ve své konečné podobě, když byla na jaře 2000 finská veřejnost pobouřena sérií zločinů spáchaných čtyřmi bratry, známými jako "Eura Daltons". Leppä vzpomíná, jak se tehdy smál tomuto náhodnému střetu skutečnosti a fikce. Leppův vymyšlený příběh o Hirvovenových bratrech je samozřejmě komedie a jako takový je značně odlišný od opravdové lidské tragédie bratrů "Eura Daltons".
V prosinci 2000 byl scénář hotový v takové podobě, že ho Leppä nabídl společnosti Talent House, která produkovala jeho předchozí film. Producent Jarkko Hentula si scénář přečetl a byl jím velmi nadšen. Nejen, že měl poutavý příběh a zajímavé hlavní hrdiny, ale byl také velmi vtipný.
Kdo financuje, je producentův nejlepší přítel
Proces získávání finančních prostředků k filmu začal v létě 2001. Začátek hlavního natáčení byl naplánován na léto 2002 - ale samozřejmě až po Světovém poháru ve fotbale. Rozpočet se odhadoval přibližně na 1,25 miliónů eur, což se zhruba rovná průměrným nákladům na domácí hraný film.
Vysoká kvalita scénáře brzy přesvědčila k financování projektu hlavní finanční partnery filmu, Finský filmový fond a Finskou vysílací společnost YLE TV 2. Příběh filmu byl umístěn do města Joensuu. Jelikož Leppä byl velmi spokojen se svou zkušeností při natáčení "Dlouhého horkého léta" ve východním Finsku, bylo učiněno společné rozhodnutí natáčet nový film také v Joensuu.
Protože však natáčení filmu bylo oproti Helsinkám nevyhnutelně dražší mimo oblast hlavního města, bylo nutné najít místní zdroje financování filmu. Společnost Talent House byla v podobných projektech při získávání "místních peněz" úspěšná.
První schůzka s několika veřejnými činiteli z regionu východního Finska byla naplánována na léto 2001. Od začátku byl na regionální úrovni velký zájem o zapojení se do tohoto filmového projektu. Model financování byl vytvořen rychle. Polytechnická škola v severní Karélii se stala vlastním žadatelem o místní finance ze Státního okresního úřadu východního Finska. Výukový projekt "Vzdělávací model pro filmovou produkci", který měl být realizován spolu s výrobou filmu Perly a svině, získal finanční prostředky v říjnu 2001.
Když se pak velký a zavedený skandinávský distributor Nordisk Film, působící ve Finsku pod jménem "Columbia TriStar Nordisk Film Distributors", zavázal k tomuto projektu, celé financování filmu bylo vyřešeno. Získávání finančních prostředků pro Perly a svině se ukázalo být pozoruhodně jednoduché, bezpochyby díky vysoké kvalitě scénáře. Neobvyklá je také skutečnost, že finanční prostředky byly zajištěny již devět měsíců před zahájením natáčení.
V létě 2001 začalo, hned po scénáři, nejdůležitější pracovní stádium: hledání vhodných herců do hereckého obsazení filmu. Leppä silně podporuje veřejné konkurzy, především tehdy, když hledá tak mladé herce. Postaví všechny zájemce - od profesionálních herců po amatéry - na jednu startovní čáru. Nikdy nevíte, kde můžete najít toho nejvhodnějšího a nejtalentovanějšího pro danou roli.
Ve veřejných konkurzech se hledalo šest herců pro hlavní role, čtyři 18-28letí muži, jedna 8-12letá dívka a jedna 18-28letá mladá dáma. Zkušební natáčení na konkurzech, které trvalo po celé léto a podzim, se konalo v Helsinkách a Joensuu za přítomnosti více než 1 200 přihlášených. Jen více než 500 dívek se přihlásilo na roli malé Sáry. Amanda Pilke, která roli získala, byla jediná herečka vybraná hned v prvním kole, kde byla očividně nejlepší z přihlášených. V lednu 2003 po měsících práce a několika zkušebních kolech bylo objeveno šest nejlepších herců pro film.
Mnohem jednodušší bylo nalézt pracovníky do filmového štábu s uměleckou zodpovědností. Kromě producenta a uměleckého maskéra všichni ostatní členové štábu už s Leppou pracovali na "Dlouhém horkém létě". Po přečtení scénáře všichni s prací na projektu radostně souhlasili.
Hudba tvoří výjimečnou ústřední část v Perlách a sviních. Kvůli tomu hudební producent, muzikantský veterán Pauli Hanhiniemi, začal pracovat na filmové hudbě již více než rok před hlavním natáčením. Bylo to nezbytné, neboť všechny písně ve filmu musely být hotové ještě před zahájením hlavního natáčení. Leppä sám vybral všechny písně k filmu a Hanhiniemi dokonce pro film nově přeložil několik z nich.
Další velkou výzvou bylo nalezení vhodných "pěveckých hitů" pro herce ve filmu. Od úplného začátku bylo jasné, že herci nebudou do filmu vybíráni podle svých pěveckých schopností. Jejich hlasy by se, pokud to bude nutné, "vypůjčily" od profesionálních zpěváků. Trvalo několik měsíců, a to hlavně v případě malé Sáry, než se našel vhodný hlas. Nakonec byla na tento hlas objevena Elizabeth Ehrnrooth. Vokály Laury zpívá Siiri Nordin, známější ze skupiny "Killer".Boyovy vokály zpívá známý finský rokový zpěvák, který chce být uváděn pod pseudonymem "Raffe Leppänen".
Dlouhé horké léto plné natáčení
Přípravná produkce filmu odstartovala na jaře 2002. Stavba ateliérů začala na začátku května spolu s prohlížením exteriérů a dalšími spojenými většími či menšími úkony. Celkem za kamerou pracovalo skoro 50 lidí. Více než polovinu z nich tvořili místní studenti, kteří se účastnili výukového projektu filmové produkce.
Perttu Leppä a herci hlavních rolí se z Helsinek přesunuli do Joensuu měsíc před zahájením hlavního natáčení. Celá skupina strávila čtyři týdny důkladným nacvičováním a poznáváním jeden druhého. Tento nácvik byl zásadní pro hereckou práci při přípravě rolí.
Film se natáčel nepřetržitě v červenci a srpnu 2002 celkem 35 dní, a to téměř výhradně v Joensuu a několika okolních obcích. Natáčení probíhalo bez problémů a v dobré náladě. Místní lidé k filmovému štábu přistupovali velmi pozitivně.
Dlouhá roční cesta k premiéře
Již na jaře 2002, značně v předstihu před zahájením hlavního natáčení, se producent a distributor rozhodli, že Perly a svině budou uvedeny v premiéře ne dříve než 29. srpna 2003. K tomuto rozhodnutí dospěli proto, aby zajistili dostatek času pro pečlivou a dobře promyšlenou postprodukční práci. Také tak zůstalo mnohem více času na marketingovou propagaci filmu. Stejným způsobem se film vyhnul "hejnu" domácích filmů, které typicky následují po přelomu roku.
Sestříhání filmu proběhlo na začátku roku 2003 v prostorách Karelské továrny digitálních médií (Cadimef), sídlící v Joensuu. Postprodukce, míchání zvuku a digitální postprodukční práce se uskutečnily na jaře a první promítání filmu se konalo na začátku června 2003.
Perly a svině jsou komedií určenou pro široké publikum a je přáním všech jejích tvůrců, aby film v jeho nejpřirozenějším prostředí - na filmovém plátně - vidělo co nejvíce diváků. Kvůli tomuto cíli ještě před premiérou režisér a herci hlavních rolí filmu strávili celé léto cestováním po Finsku, propagací a promítáním filmu tisícům diváků.
Film byl uveden v celostátní premiéře ve 40 kopiích a zaznamenal veliký úspěch. Za dobu šesti týdnů ho vidělo více než 150 000 diváků a očekává se překonání hranice 200 000 diváků během první fáze promítání do konce roku.
Většina kritik byla velmi pozitivních. Hlavní finská filmová kritička, Helena Ylänen z helsinského Sanomatu (největší a jediný celostátní deník) udělila filmu čtyři hvězdičky. Čelní televizní a filmový magazín "TV-maailma" srovnal Perly a svině s filmy Emira Kusturicy.

Ocenění:
Jussi palkinto
2004 - Mikko Leppilampi (Nejlepší herec)
2004 - Outi Mäenpää (Vedlejší herečka)
2004 - Jarkko Hentula (Nejlepší film) (nominace)
2004 - Laura Birn (Vedlejší herečka) (nominace)
2004 - Jyrki Arnikari (Kamera) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Mikko Leppilampi (Läde), Filip Švarc - Timo Lavikainen (Ruho), Jana Páleníčková - Laura Birn (Laura), Helena Brabcová - Outi Mäenpää (Sářina matka), Radek Hoppe - Unto Helo (Timo), Otto Rošetzký, Jakub Saic, Miroslav Saic - Risto Salmi (Prodavač v obchodě lihovin), Marek Libert, Stanislav Lehký, Jan Kalous - Jimi Pääkallo (Poju), Ludvík Král, Tomáš Juřička - Pekka Valkeejärvi (Táta čtyř bratří) + (Titulky), Lenka Brabcová, Marek Páleníček, Dan Kafka, a další...
Překlad: Ludmila Klabačková
Výroba: Andrea Sotáková
Zvuk: Vladimír Bodnár
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogů a režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Nezávislá televizní společnost Saga TV s.r.o. v roce 2005 pro Atypfilm

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: 10.2.2005
Premiéra Finsko: 29.8.2003 Columbia TriStar Egmont Film Distributors Fin.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.6.2008 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR1 300 000
 
Tvůrci a herci
Perttu Leppä (Režie), Jarkko Hentula (Produkce), Pauli Hanhiniemi (Hudba), Jyrki Arnikari (Kamera), Kimmo Taavila (Střih),Perttu Leppä (Casting), Pirjo Rossi (Scénografie), Ella Brigatti (Kostýmy), Anna Niskanen (Kostýmy), Olli Pärnänen (Zvuk), Hannele Herttua (Masky), Perttu Leppä (Scénář), Mikko Leppilampi (Herec), Laura Birn (Herec), Amanda Pilke (Herec), Unto Helo (Herec), Timo Lavikainen (Herec), Jimi Constantine (Herec), Pekka Valkeejärvi (Herec), Outi Mäenpää (Herec), Antti Reini (Herec), Antti Virmavirta (Herec), Tomi Salmela (Herec), Sakari Kuosmanen (Herec), Matti Onnismaa (Herec), Risto Salmi (Herec), Marko Tiusanen (Herec), Sulevi Peltola (Herec), Martti Suosalo (Herec), Taneli Mäkelä (Herec), Minna Haapkylä (Herec), Esa Hämäläinen (Herec), Pauli Hanhiniemi (Herec), Lotta Kaihua (Herec), Anssi Rosenius (Herec), Mika Lisitzin (Herec), Janne Pirinen (Herec), Eetu Virolainen (Herec), Tuomas Wasenius (Herec), Niilo Syväoja (Herec), Heikki Vallinoja (Herec), Annituuli Kasurinen (Herec), Ida Kupiainen (Herec), Hanna Laaksonen (Herec), Aino-Maija Maisonlahti (Herec), Janita Malinen (Herec), Maria Räikkönen (Herec), Joonas Salonen (Herec), Jon Jon Geitel (Herec), Vanessa Janatuinen (Herec), Into Virtanen (Herec), Olli-Kalle Heimo (Herec), Ella Brigatti (Herec), Riku Koivunen (Herec), Corinne Linder (Herec), Tuuli Peltonen (Herec), Anna-Eerika Ropponen (Herec), Ari-Matti Toivonen (Herec), Martti Kuronen (Herec), Juha Pasanen (Herec), Wilhelmiina Virolainen (Herec), Anni Suhonen (Herec), Pamela Tola (Herec), Tommi Laine (Herec), Anssi Hyttinen (Herec), Lasse Lavikainen (Herec), Karoliina Vauhkonen (Herec), Tellervo Halonen (Herec), Kalle Levälä (Herec), Janne Marjanen (Herec), Martti Tuononen (Herec), Mika Piispanen (Herec), Petri Telekäinen (Herec), Risto Ryynänen (Herec), Samu Saarelainen (Herec), Kari Vetri (Herec), Samuli Happo (Herec), Pasi Hiidenniemi (Herec), Mika Hiironniemi (Herec), Jani Viitanen (Herec), Esko Kauppinen (Herec), Oskari Porkka (Herec), Jarno Kähkönen (Herec), Marko Borg (Herec), Matti Koponen (Herec), Juha Mitjonen (Herec), Reetta Heikkinen (Herec), Saana Kähkönen (Herec), Sirja Piipponen (Herec), Raffe Leppänen (Herec), Elisabeth Ehrnrooth (Herec), Siiri Nordin (Herec), Kalle Väistö (Herec)
 
2003/113/Finsko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo ve Finsku ve městech Joensuu, Heinävesi a Helsinky
 
Odkazy
 

Hrají:

Mikko Leppilampi, Laura Birn, Amanda Pilke, Unto Helo, Timo Lavikainen, Jimi Constantine, Pekka Valkeejärvi, Outi Mäenpää, Antti Reini, Antti Virmavirta, Tomi Salmela, Sakari Kuosmanen, Matti Onnismaa, Risto Salmi, Marko Tiusanen, Sulevi Peltola, Martti Suosalo, Taneli Mäkelä, Minna Haapkylä, Esa Hämäläinen, Pauli Hanhiniemi, Lotta Kaihua, Anssi Rosenius, Mika Lisitzin, Janne Pirinen, Eetu Virolainen, Tuomas Wasenius, Niilo Syväoja, Heikki Vallinoja, Annituuli Kasurinen, Ida Kupiainen, Hanna Laaksonen, Aino-Maija Maisonlahti, Janita Malinen, Maria Räikkönen, Joonas Salonen, Jon Jon Geitel, Vanessa Janatuinen, Into Virtanen, Olli-Kalle Heimo, Ella Brigatti, Riku Koivunen, Corinne Linder, Tuuli Peltonen, Anna-Eerika Ropponen, Ari-Matti Toivonen, Martti Kuronen, Juha Pasanen, Wilhelmiina Virolainen, Anni Suhonen, Pamela Tola, Tommi Laine, Anssi Hyttinen, Lasse Lavikainen, Karoliina Vauhkonen, Tellervo Halonen, Kalle Levälä, Janne Marjanen, Martti Tuononen, Mika Piispanen, Petri Telekäinen, Risto Ryynänen, Samu Saarelainen, Kari Vetri, Samuli Happo, Pasi Hiidenniemi, Mika Hiironniemi, Jani Viitanen, Esko Kauppinen, Oskari Porkka, Jarno Kähkönen, Marko Borg, Matti Koponen, Juha Mitjonen, Reetta Heikkinen, Saana Kähkönen, Sirja Piipponen, Raffe Leppänen, Elisabeth Ehrnrooth, Siiri Nordin, Kalle Väistö