Orel Deváté legie / The Eagle (2011/114/Velká Británie, USA/Drama, Dobrodružný, Historický) 65%

01.12.2021 15:48
JEDNOU VĚTOU
„Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše."

OBSAH
Dobrodružné drama z dob římského impéria se stoupající hvězdou stříbrného plátna Channingem Tatumem v hlavní roli. V roce 140 n. l. se dva muži, římský voják Marcus (Tatum) a jeho otrok Esca (Jamie Bell), vydávají na nebezpečnou cestu na sever za hranice dosud známého světa. Dvacet let před osudnou výpravou se římská Devátá legie pod vedením Flavia Aquily vydala dobývat divoký Sever. Žádný z pěti tisíc vojáků slavné legie se z válečné výpravy nevrátil. Spolu s nimi se ztratil i zlatý Orel, jejich emblém a odznak síly. Nyní se začíná proslýchat, že Orel Deváté legie byl spatřen v divošské svatyni daleko na severu. Flaviův syn Marcus neváhá a v doprovodu svého otroka Escy vyráží do rozlehlých a neprobádaných končin kaledonských hor (dnešní Skotsko) s jasným cílem: postavit se divokým severským kmenům, obnovit čest zmizelého otce a získat nazpět posvátného Orla.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není tomu tak dávno, co jsem viděl film o Deváté legii. Ten s názvem Devátá legie byl příšernej, ale také se tu před nedávnem objevil film Centurion, který o tom samém příběhu vyprávěl taky a už se na to docela dalo i koukat. Nakonec mě ale překvapil hlavně tenhle film, který pokračuje v příběhu, kde Centurion skončil a nutno dodat, že strašnej není prakticky vůbec. Američani si topí pod kotel a začínají se zajímat o Římské legie. Dobře dělají. Ve filmech je to konečně zase něco jiného a rozhodně to zaujme. Mě to zaujalo a doufám, že si toho pod pracky narvou víc. Nějaký velkofilm by mi třeba vůbec nevadil. Tady v tom případě jsem třeba vůbec nevěděl, že nějaký takový film vůbec vzniká. Ale je to dobře. Konečně také Američani pitvají něco jiného. (Malarkey) 4*

Jestlipak víte, jaká společná bolestná ztráta může potkat vyhlášeného prostopášníka, co se dole neopatrně holí ostrou břitvou a jednu divochy zdecimovanou římskou legii? Ano, přesně ta.. Macdonald se snaží pracovat s charaktery, nabízí zajímavou výpravu a v unrated verzi použije i trochu kečupu, ale s přibývajícím časem začne Orel ztrácet dech jak běžec Tuleních lidí závislý na nikotinu a člověk pak začne hledat mouchy, které by za jiných okolností jen neškodně prolétly kolem. Nepříliš šťastně obsazená ústřední dvojice Tatum, Bell, kůň natřený na bílo, vetchý zbytek Deváté legie svolaný zřejmě přes facebook a zrádné dítě dodané na místo obětování prostřednictvím služeb DHL. No nic, dále netrpělivě čekám na nějakou temnější, krvavější řežbu z daného období, co by uspokojila mé po mysticismu prahnoucí historicko-řeznické choutky. Taková Bitva v Teutoburském lese, režírována Scottem v duchu prvních desíti minut jeho Gladiátora - jak dlouho mě ještě necháš čekat, Ridley..? (Gilmour93) 3*

Posvátný symbol zlatý Orel Deváté legie frnkl i s pěti tisíci vojáky. Mladý římský centurion Marcus Flavius Aquila (Aqua Linea) nemůže dopustit, aby jeho otec, který mu sehnal Arginmax od Radima Uzla, a pomohl mu odbourat problémy s erekcí v již raném mládí, zůstal jednou provždy zrádcem a zbabělcem v očích všech ostatních. A hodlá jeho jménu navrátit čest. Po zranění na jedné z výprav je nečekaně poslán na velitelský odpočinek. Touha po navrácení kovového symbolu pověstné legie je však natolik silná, spolu již s jeho opětovně nabytou erekcí, že se ho vydá hledat jen v doprovodu britského otroka, kterého zachránil před jistou smrtí. Bude to výprava nebezpečná a plná nepřátel na každém kroku. A také to byla výprava značně předvídatelná, a jelikož režisér Kevin Macdonald nemá mnoho zkušeností s epickými bitvami v historických filmech, na jejich výsledku je to znát. Jsou opatřeny většinou zlomkovitým střihem bez snímání detailů drastických scén, ačkoliv kamera byla působivá mimo tyto scény. Jak film postupoval, tak se postupně vytrácela také jeho působivost. Mechanické střídání nepropracovaných bojových scén s unylými dialogy dostalo film postupně do jednotvárnosti. Ve filmu není žádná opravdu krvavá nebo epická bitva a měl jsem pocit jako by na ni nebyl rozpočet, že se to často smrsklo na kratičké sejmutí nepřítele v nepřehledném střihu. Jako nejhorší vidím pokus o psychologii dvou hlavních postav. Do tohoto kroku se režisér nejdříve pustil, ale pak z něj postupně slevoval, vědom si zřejmě toho, že ve svých předchozích filmech si to mohl dovolit, ale tady na to prostor nebyl, a to především ve zvolené přímočarosti děje. Výsledkem je film, který překvapivě selhává v atributech, které jsou pro historický film v zásadě nepostradatelné a často i dominantní. Charisma Channinga Tatuma však film nenechá padnout. 60% (KINGIK) 3*

VELKÁ RECENZE
Cynický a objektivní přístup ON: Kdybychom nevěděli, že Orel Deváté legie vznikl podle knížky Rosemary Sutcliffové z roku 1954 a jeho první adaptace se objevila na obrazovkách BBC už v 70. letech, zcela vážně bychom mohli podezřívat tvůrce, že natočili pokračování Marshallova Centuriona. Dvacet let poté, co se Devátá legie záhadně „rozplynula“ kdesi na skotské Vysočině, přichází do Británie mladý důstojník Marcus Flavius Aquila (Maximus Gayus Tatum). Je synem velitele Devítky (v Centurionovi Dominic Kabrňákus West) a pokouší se nalézt rodovou čest. K její ztrátě nedošlo likvidací celé legie (lidské zdroje jsou snadno obnovitelné), ale zmizením jejího symbolu, zlatého římského orla.
Flavius se v bitvě s divochy osvědčí jako předvídavý a schopný velitel, avšak zmrzačená noha znamená předčasný odchod do výslužby. Když se jakž takž zotaví, volno využije tím, že vezme otroka jménem Esca (Baletus Elliotus Bell) a vyrazí na sever od Hadriánova valu zjistit, co vlastně Devítku postihlo, kde jeho taťka složil kosti a hlavně, kam se poděla velebená standarta. Jak jinak, narazí i na postavu, která je starší verzí centurionovského Michaela Magnetuse Fassbendera (tentokrát v podání Marka Hustovýskytuse Stronga).
To všechno je už na první pohled velmi gay. Příběh je výhradně o vztahu dvou mladých mužů, vyměňujících si role šéfa a otroka. V celém filmu není kromě nějakých dekoračních divoženek ani náznak ženské postavy. No a celkový námět už vtipálci na čsfd dostatečně provařili variacemi na vtip „o výpravě za pořádným ptákem“. Nakonec to hlavní: Orel Deváté legie je adaptací knihy pro děti a mládež, takže o stříkajících tělesných šťávách a drsném hláškování z Centuriona si nechte zdát.
Film má dvě výrazné slabiny: obsazení a druhou polovinu scénáře. Co se týče hlavních představitelů, nabízí Orel Deváté legie jedno velké překvapení: Channing Tatum je stravitelnější než Jamie Bell. O nějakém hereckém válcování samozřejmě nemůže být řeči – Channing se prostě jen do role nemluvného a tvrdošíjného legionáře hodí mnohem víc než chrastítko Bell do role syna válečného krále Britonů. Tím spíš, že projde filmem se svou neporušenou moderní ofinou a všechno odehraje se stejným víceméně znuděným výrazem. Tatumova snaživá zarputilost jej dokonale zastíní.
Scénář zpočátku nemá výraznější problém. Solidně představí postavy a slibně rozvine zápletku. Během výpravy dvou mladíků za posvátným ptákem (no jo) však začne kulhat hůř než Flavius. Tam, kde by se mělo hlouběji rozvíjet přátelství hlavních hrdinů, dostaneme spíš přehlídku skotských a maďarských panoramat (tam se většinou natáčelo). Zdánlivě má příběh všechno, včetně očekávané změny rolí pána a otroka, když se Esca ocitne mezi svými. Film však uspěchaně klouže po povrchu, buddy-chemie je nulová a tak z finálního Escova dilematu a obratu nedýchá ani náznak emocí, natož katarze. Navíc je vidět, že druhá polovina příběhu měla v románu podstatně větší rozmach – ve filmu je však děj zkratkovitý a mezi scénami se bez varování přeskakují celé týdny, takže zmiňovaný vývoj hlavních hrdinů nedostává téměř žádný prostor (o některých vedlejších liniích, třeba s náčelníkovým vnukem, ani nemluvě). Že potom finální bitvička nemá patřičnou údernost, ať už adrenalinovou či emoční, není třeba zdůrazňovat.
Cynický a objektivní přístup OFF: Orel Deváté legie je i přes veškeré výhrady příjemný a zábavný film. Na rozdíl od Centuriona, který se snaží být na historickém pozadí moderně cool, jde v tomto případě o sympaticky staromilské dobrodružství o dvou mužích, jejichž přátelství překonalo etnické i mnoho dalších rozdílů. Nevyskytují se tu žádné modelky s oštěpy, ani zpomaleně necáká krev, zato dostanete královskou porci atmosféry. Kevin Macdonald má rozhodně cit pro vizuál, a přestože jde o vysloveně laciný film, je to pastva pro oči. Kamera je na Oscara – dokáže efektně prodat každý záblesk oceli, každý cár mlhy ovíjející se kolem skotsko-maďarského dubu. K tomu báječně hraje hudba Atliho Örvarssona, která putování po Vysočině dává epické vyznění bezmála Statečného srdce.
Navíc i přes to PG-13 Macdonald nenatočil vyměklou pohádku. Bitvy (není jich málo) se sice musí obejít bez rudých stříkanců, ale i tak jsou dostatečně intenzivní. Střih, utínající scény milisekundy před marshallovským porcováním lebek, vám vnutí dojem, že musí existovat i nějaký eRkový sestřih, kde ostří maso a kost skutečně oddělí. Sice mimo záběr, ale o to častěji se tu podřezávají krky a zabíjejí děti, takže celkové vyznění je překvapivě drsné. Celý film má pochmurnou, melancholickou náladu, která vnucuje dojem, že jste viděli něco neradostného či dokonce depresivního. Nic na tom nezmění ani idiotská poslední scéna, související s faktem, že předloha má spoustu dalších částí se stejnými hrdiny.
Ano, Orel Deváté legie je něco jako „zkrocený“ Centurion. Především však v dobrém významu toho slova. Kdo chce cool divočinu, pustí si Marshalla. Kdo kompaktní příběh s vydatnou atmosférou, dá přednost Macdonaldovi. Jak prosté, drahý Esco.

O FILMU
Aby odlišili Římany od obyvatel Británie, rozhodli se tvůrci obsadit do rolí Římanů americké herce, Brity naopak hrají výhradně Britové. „Toto rozdělení bylo základem koncepce celého filmu. Vidím v něm analogii mezi římským imperialismem a rozpínavostí americké vojenské moci. Rozdíl dvou kultur jsme chtěli vyjádřit odlišnými přízvuky herců,“ vysvětluje scénárista Jeremy Brock.
Do hlavních rolí byli obsazeni Channing Tatum a Jamie Bell. Tvůrci byli nadšeni z jejich přístupu k nácviku bojových scén, oba rychle zvládli techniku boje, jízdu na koni a dokonce i sjíždění vodopádů. Ve výsledku skoro nepotřebovali kaskadéry, téměř všechny náročné scény zahráli sami.
Když přišlo na vybírání lokací, režisér Macdonald prohlásil, že skotská příroda je nenahraditelná a trval na natáčení přímo ve Skotsku. „Nejméně polovina filmu se odehrává ve skotských horách, tyto scény jsme skutečně natáčeli na Skotské vysočině. Anglický venkov ale nebyl vhodný pro natáčení, anglických částí filmu, vydali jsme se tedy hledat vhodné lokace do zahraničí. Vybírali jsme mezi Rumunskem, Polskem, Českou republikou, Srbskem a Černou Horou. Nakonec jsme zvolili Maďarsko — je tam dobrá infrastruktura, vhodný terén a kvalitní profesionálové. Scény z okolí Hadriánova valu byly natočeny v krajině kolem Budapešti,“ dodává Macdonald a ještě přibližuje svoji fascinaci skotskou přírodou: „Na podzim je Skotsko působivější než v létě, kdy je příroda až příliš svěží a zelená. Když začnou opadávat listy a krajina začne hnědnout, krásně vyniknou mechy, kameny a bažiny a kamera je může lépe zachytit.“
S barvami si vyhrál i kameraman Antény Dod Mantle, který měl na kostyméry speciální požadavek: „Anthony pracoval s utlumenými barvami v kontrastu s lesklými drobnostmi, které odráží světlo. Dožadoval se například, aby divošské kmeny měly v kostýmu zakomponované zrcátko nebo něco obdobného. Vyřešili jsme to vyleštěnými lasturami na náhrdelnících a v účesech severských bojovníků. Má to skvělý efekt,“ říká kostymér O'Conner.
Tvůrci chytře využili zvláštností maďarské krajiny pro natáčení obléhání pevnosti. „První bojová scéna filmu, ve které útočí britští vojáci na římskou pevnost, těžila z umístění pevnosti na kopci s kruhovým rozhledem — takových míst je v Maďarsku mnoho. Tuto sekvenci jsme točili pět dní a tři noci se třemi sty komparzisty, padesáti kaskadéry a dvanácti válečnými vozy,“ vzpomíná Macdonald.

DABING
V českém znění: Michal Holán - Channing Tatum (Marcus Aquila), Jan Maxián - Jamie Bell (Esca), Vladimír Čech - Donald Sutherland (strýc Aquila), Antonín Navrátil - Denis O'Hare (Lutorius), Lukáš Hlavica - Mark Strong (Guern), Zdeněk Mahdal, Radovan Vaculík, Marek Libert, Oldřich Vlach, Jiří Balcárek, Zbyšek Horák, Miroslava Součková, Milan Slepička, Marek Mahdal a další
Překlad: Martin Massaniec
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Radomír Šrámek
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.04.2011 H.C.E.
Premiéra USA: 11.2.2011 Focus Features
Premiéra Velká Británie: 27.2.2011 (Glasgow Film Festival)
                                      25.3.2011
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.9.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 768 708
Tržby celkem - $ 38 000 000
Návštěvnost v ČR 6 825
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY V SÉRII
Král Artuš gastonrolinc.webnode.cz/news/a1278/
Akční / Válečný, USA / Velká Británie, 2004
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Clive Owen, Stephen Dillane

Král Artuš: Legenda o meči gastonrolinc.webnode.cz/news/a1279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Austrálie, 2017
Režie: Guy Ritchie, Hrají: Charlie Hunnam, Jude Law

Orel Deváté legie gastonrolinc.webnode.cz/news/orel-devate-legie-the-eagle-2011-114-velka-britanie-usa-drama-dobrodruzny-historicky-65/
Drama / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2011
Režie: Kevin Macdonald, Hrají: Channing Tatum, Jamie Bell

Tvůrci a herci
Kevin Macdonald (Režie), Duncan Kenworthy (Produkce), Atli Örvarsson (Hudba), Anthony Dod Mantle (Kamera), Justine Wright (Střih), Des Hamilton (Casting), Jina Jay (Casting), Michael Carlin (Scénografie), Michael O'Connor (Kostýmy), Glenn Freemantle (Zvuk), Richard Pryke (Zvuk), Lorna McGowan (Masky), Graham Johnston (Masky), Jeremy Brock (Scénář), Rosemary Sutcliff (kniha) (Předloha), Channing Tatum (Herec), Jamie Bell (Herec), Mark Strong (Herec), Donald Sutherland (Herec), Douglas Henshall (Herec), Tahar Rahim (Herec), Denis O'Hare (Herec), Dakin Matthews (Herec), Ned Dennehy (Herec), Zsolt László (Herec), Pip Carter (Herec), Gillian Bailey (Herec), Brian Gleeson (Herec), Paul Ritter (Herec), Simon Paisley Day (Herec), Jon Campling (Herec)
 
2011/114/Velká Británie, USA/Drama, Dobrodružný, Historický
 
Zajímavost k filmu
- V nebezpečných scénách za Channinga Tatuma zaskakoval slovenský herec a kaskadér Vladimír Furdík.
- Devátá legie byla založena roku 65 př. n. l. římským vojevůdcem Gnaeus Pompeius Magnus, v češtině Pompeiem Velikým, v Hispanii, dnešním Španělsku. Legio IX Hispana byla nejen elitní legií, ale také jednou z nejstarších a nejvýznamějších legií římské armády.
- Ve scéně, kdy jsou postavy v mrznoucí řece, se herci oteplovali naléváním horké vody do jejich obleků. Když se Chaninga Tatuma štáb zeptal, zda chce na sebe nalít horkou vodu, souhlasil. Problém byl, že člověk ze štábu zapomněl vařící vodu smíchat se studenou, kvůli čemuž byla voda byla tak horká, že mu popálila penis. Poté byl rychle odvezen do nemocnice, kde dostal morfium. Z natáčení si pak herec neodnesl žádné trvalé následky.
- Tvůrci chytře využili zvláštností maďarské krajiny pro natáčení obléhání pevnosti. „První bojová scéna filmu, ve které útočí britští vojáci na římskou pevnost, těžila z umístění pevnosti na kopci s kruhovým rozhledem. Takových míst je v Maďarsku mnoho. Tuto sekvenci jsme točili pět dní a tři noci se třemi sty komparzisty, padesáti kaskadéry a dvanácti válečnými vozy,“ vzpomíná Macdonald.
- Tvůrci byli nadšeni z přístupu hlavních protagonistů Channinga Tatuma a Jamieho Bella k nácviku bojových scén. Oba rychle zvládli techniku boje, jízdu na koni a dokonce i sjíždění vodopádů. Ve výsledku proto takřka nepotřebovali kaskadéry a téměř všechny náročné scény zahráli sami.
- Natáčelo se ve Skotsku a Maďarsku.
- Aby odlišili Římany od obyvatel Británie, rozhodli se tvůrci obsadit do rolí Římanů americké herce, Brity naopak hrají výhradně Britové.
- Jméno hlavního hrdiny je Marcus Aquila. Aquila je latinský výraz pro orla.
- Předlohou snímku byla kniha "Orel Deváté legie" z roku 1954 od oblíbené britské spisovatelky Rosemary Sutcliffové, jejíž jméno je spojováno s dobrodružnými a historickými romány pro děti.
- Spoiler: Podle všeho nebyla Legio IX Hispana rozprášena, jak ukazuje film, ale byla po několika porážkách převelena z Británie. Mezi možná další působiště se řadí mimojiné dnešní Holandsko, oblast dolního Rýna a Judea, přiblině dnešní Izrael. S jistotou je však známo, že za Marka Aurelia v 50. léta 2. st. nl. již neexistovala.
 
Odkazy