Omen 3: Poslední střetnutí / Omen III: The Final Conflict (1981/108/Velká Británie, USA/Horor,Thriller) 57%

20.08.2022 02:00
JEDNOU VĚTOU
„Poslední souboj antikrista Damiena s novým vtělením Krista“

OBSAH
Antikrist v těle Damiena Thorna je nyní na vrcholu sil a poznání a dychtí po vládě nad světem. Jeho jedinými nepřáteli je sedm mnichů, kteří se zasvětili Damienovu zničení a kteří mají posvátné meče ukované pouze k tomuto účelu. Damien je po nečekané sebevraždě velvyslance jmenován do jeho funkce. Na recepci velvyslanectví se seznámí s novinářkou Kate Reynoldsovou a později i s jejím dvanáctiletým synem Petrem. Ty zcela ovládne Kate se stane jeho milenkou a Peter apoštolem, kterého využívá při systematickém vyvražďování novorozených chlapců věří totiž, že na zem přišel znovu Kristus, a chce se ho tak zbavit. Mniši Damiena pronásledují - zvítězí dobro, nebo zlo?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sam Neill je jako antikrist překvapivě příjemný a uvěřitelný. Bohužel žádný z navazujících filmů na původní úžasný horor z roku 1976 nedokázal převzít atmosféru a působivou hudbu. Celý příběh třetího dílu je v rámci možností slušně vymyšlen, ale je škoda konce, který je trochu useknutý a působí příliš křesťansky. (Djkoma) 3*

To měl bejt ten Satan, co jako dítě v předchozích dvou dílech ničil mou nervovou soustavu a dokázal mě donutit přivírat oči nad brutos vraždos ?? Cha-cha-cha, prej poslední střetnutí. Navíc mě dojalo, že Satan neměl za celý tři díly holku, vždyť on žil jako ti v boha věřící tajrtlíci s těma kudlama co ho tam naháněli jako hovada, až sem měl strach že píchnou sami sebe jak jsou neohrabaní. Jediný, že se to jmenuje poslední střetnutí a ne předposlední střetnutí, protože to bych se asi v posledním dočkal, že Satana bude nahánět mateřská školka z Prahy 4 z parátkama v ruce. (Enšpígl) 1*

Sam Neill vyzývá nazaretské dítě způsobem velice sympatickým a ti naivkové s dýkami opouštějí své smrtelné schránky ve jménu svého pána v atmosféře povedené stejně jako v díle minulém. Jerry Goldsmith také předvede pár kvalitních momentů, a tak není důvod proč nedat 70%. Na třetí díl prakticky téhož to není zlé hodnocení. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
 Když se něco povede, tak se v tom zákonitě musí přece pokračovat. Série „Omen“ je toho jednoznačně důkazem. „Přichází Satan!“ je neskutečně silný snímek, který vám dá vědět, že Vymítač ďábla není jediným satanistickým filmem, který stojí za pozornost. Těch filmů je víc. Co se ukázalo jako problém, to je fakt, že „Omen“ se rozmělnil v sérii, která vychází z prvního filmu, ale nejde jen o to, že je zde inspirace a navázání, větší problém je skutečnost, že ani Damien, ani „Omen 3: Poslední střetnutí“ nejsou filmy, které by se příliš staraly o kvalitu, ale jde jim hlavně o finančně úspěšné pokračování.
Pozitivem třetího dílu je Sam Neill. Tenhle britský herec – konkrétně se narodil v Severním Irsku – podává výkon, který je mu vlastní. Navíc stačilo jen trochu upravit jeho obličej, hlavně vlasy a oči, a bylo dokonáno. Naprosto skvěle se hodí pro roli Damiena Thorna. Ano, ten malý chlapec nám zestárnul o takových 20 let, ale v očích má pořád ten stejný pohled, který říká, že všichni kolem něj mají co dočinění s někým skutečně špatným. V jeho očích se skrývá temnota, která prosákne i do jeho chování.
Damien Thorn je úspěšný mladý muž, na kterého má však políčeno skupina věřících fanatiků, kteří jsou přesvědčeni o tom, že Thorn je Antikrist. Dobře, zase tolik šílení nejsou, protože jejich podezření je pravdivé. Projevuje se postupně, i když již od začátku víme, že v něm skutečně mnoho dobrého není. Film má pak poměrně jasnou strukturu, kdy čekáme na první smrt. Fanatikové se chtějí postarat o zabití Thorna, ale místo toho umírají postupně sami. Zní to malinko jako groteska, ale tu rozhodně nečekejte.
Film je poměrně vážný a opět vyniká v tom, v čem vynikaly i díly předchozí. Atmosféra je postavena na chladných barvách, na jejichž podkladě se odehrávají úmrtí, která jsou stále docela originální a drsná. Sežrání psy na honu na lišku je dobré, i když rozhodně nečekejte nějaké gore, to ve filmu celou dobu chybí. Naturalismus by zde možná sem tam byl trochu na místě. Jen si vzpomeňte na „Přichází Satan!“ a na letící hlavu. To bylo dost překvapující, nemyslíte?
„Omen 3: Poslední střetnutí“ je průměrným filmem, který staví na žánrové klasice. Scéna s kočárkem je docela profláknutá, ale pořád má ten správný účinek. Nejdrsnější je pak scéna s žehličkou. Scénář filmu se ale příliš soustředí na hloupé sektářství a vytváření kultu, spiknutí, neustále se oddaluje povstání Antikrista, které patrně nikdy nepřijde, stejně jako nepřišlo v předchozích filmech, ale o to vlastně ani tolik nejde. Síla filmů je hlavně v hororové atmosféře a zajímavých úmrtích, což ve filmu „Omen 3: Poslední střetnutí“ docela slábne. Bohužel závěr je naprosto prázdný, kdy se rádoby velké gesto proměňuje v koncert patosu.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 20.3.1981 20th Century Fox
Premiéra Velká Británie: 17.9.1981
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 20 471 382
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000000
 
FILMY V SÉRII
Přichází Satan! gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/prichazi-satan-the-omen-1976-111-velka-britanie-usa-horor-mysteriozni-thriller-84/
Horor / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 1976
Režie: Richard Donner, Hrají: Gregory Peck, Lee Remick

Damien gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/1978-107-usa-horor-drama-thriller/
Horor / Drama, USA, 1978
Režie: Don Taylor, Mike Hodges, Hrají: William Holden, Lee Grant

Omen 3: Poslední střetnutí gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/omen-3-posledni-stretnuti-omen-iii-the-final-conflict-1981-108-velka-britanie-usa-horor-thriller-57/
Horor / Thriller, Velká Británie / USA, 1981
Režie: Graham Baker, Hrají: Sam Neill, Rossano Brazzi

Satan přichází gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/satan-prichazi-the-omen-2006-110-usa-horor-thriller/
Horor / Thriller, USA, 2006
Režie: John Moore, Hrají: Liev Schreiber, Julia Stiles
 
Tvůrci a herci
Graham Baker (Režie), Harvey Bernhard (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Phil Meheux (Kamera), Robert Paynter (Kamera), Alan Strachan (Střih), Maude Spector (Casting), Herbert Westbrook (Scénografie), - (Kostýmy), David Seltzer (Scénář), Sam Neill (Herec), Rossano Brazzi (Herec), Don Gordon (Herec), Lisa Harrow (Herec), Hazel Court (Herec), Al Matthews (Herec), Mason Adams (Herec), Tommy Duggan (Herec), John Baskcomb (Herec), Harvey Bernhard (Herec), Marc Smith (Herec), Ruby Wax (Herec), Harry Littlewood (Herec), William Fox (Herec), Eric Richard (Herec), Arnold Diamond (Herec), Walter Henry (Herec), Larry Martyn (Herec), Milos Kirek (Herec), Dick Anthony Williams (Herec), Louis Mahoney (Herec), Robert Arden (Herec), Frank Coda (Herec), Marc Boyle (Herec), Hugh Moxey (Herec)
 
1981/108/Velká Británie, USA/Horor,Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo ve státech Velká Británie a to v lokalitách (Cornwall, Ripon, Hertfordshire, Northumberland, Yorkshire, Londýn) a USA v lokalitách (Washington a Wisconsin) v květnu 1980.
 
Odkazy