Old Guard: Nesmrtelní / Old Guard (2020/118/USA/Akční, Fantasy) 58%

21.02.2021 19:35
JEDNOU VĚTOU
„Navždy je těžší, než to vypadá."

OBSAH
Sloužit navěky je těžší, než se zdá. Tajná skupina záhadných vojáků, kteří nikdy neumírají, chrání pod vedením bojovnice Andy (Charlize Theron) smrtelný svět už stovky let. Jednotka dostane zakázku na záchrannou misi, při které dojde k odhalení jejich nadpřirozených sil. Andy spolu s nejnovější členkou týmu Nile (Kiki Layne) musí jednotce pomoct s likvidací těch, kdo se za každou cenu snaží replikovat a prodávat jejich superschopnosti.(Netflix)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na první pohled Old Guard vypadal na totální akční pecku, ale opak je pravdou. Jedná se o strašnou hovadinu už námětem, které dominuje totálně nepříjemná Charlize Theron a kupodivu poměrně solidní bojové scény. Holt Šílený Max není Old Guard, aby se Charlize mohla chovat stejně a výsledek by byl naprosto opačný.
(Malarkey) 3*

Zápletka měla v sobě velký potenciál, ale kam směřuje dnešní Hollywood to snad radši ani nechci vědět, daleko důležitější než scénář je fakt, aby ve filmu byly ženy, přesněji řečeno černé, měli hodně prostoru, v žádném případě záporné a co mě bavilo, že v první části se akční scény odehrávají ve tmě, ale kdyby byly všechny ve světle, mohlo by to působit rasisticky, čert vem že to není pořádně vidět, přitom ty fighty mě přišly docela dobrý. Charlize to poprvé ve filmu neslušelo, když tedy nepočítám Zrůdu. (Enšpígl) 3*

Rozpadavé, bez tempa, dramatické struktury, lehce naivní svou vážností... nicméně ve druhé polovině mě ta zvláštní cheesy dívčí osobitost, slušně zahrané postavy a solidní akce začaly do toho světa vtahovat natolik, že jsem nakloněný druhému dílu. Je to trochu Underworld pro inťoše a moc dlouhý pilot seriálu, který by ve druhé sezóně mohl začít šlapat. (Marigold) 2*

VELKÁ RECENZE
Blockbuster Old Guard: Nesmrtlení s Charlize Theron najdete na české verzi Netflixu mezi TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů. Pár dní po uvedení se ovšem snímek o oddílu nesmrtelných bojovníků rovnou katapultoval mezi desítku celosvětově nejpopulárnějších filmů Netflixu všech dob. Přestože možná míří na až na první příčku, tento film v rukou třímá dvě mnohem důležitější prvenství.
Bojovnice Andy vede jednotku tří dalších vojáků (Joe, Nicky a Booker), která chrání náš svět již stovky let. Všechny čtyři spojuje utajovaná supervlastnost, a to nesmrtelnost. Z jejich poslední zakázky se ovšem vyklube podvod. Skupina obklopující šéfa farmaceutického impéria chce totiž tento nesmrtelný oddíl odchytit a testovat, aby odhalila tajemství jeho nesmrtelnosti a mohla ho tak replikovat a prodávat. Andy, její vojáci i nejnovější a též nesmrtelná členka Nile se proto vydávají na nebezpečnou cestu s cílem zastavit své nepřátelé.
Old Guard je sice svázaný konvencemi obdobných robustních snímků, naštěstí však exceluje hned v několika ohledech. Akční sekvence mají spád i skvělou choreografii, přičemž to nejlepší na nich je Charlize Theron. Tato herečka, která v roce 2004 získala Oscara za film Zrůda, se vyjímá jak v cenami ověnčených dramatech (jako např. Bombshell, který je aktuálně rovněž ke zhlédnutí na Netflixu), či ostudně nedoceněných dramediích Jasona Reitmena (Tully a především Znovu a jinak), tak i v hollywoodských bijácích. Theron se v poslední době vyprofilovala v dokonalou akční hrdinku; Furiosa v jednom z nejlepších akčních snímků posledních let Šílený Max: Zběsilá cesta, agentka MI6 Lorraine v Atomic Blonde: Bez lítosti a nyní jako Andy v Old Guard: Nesmrtelní. Tisíce let života Andy sice vyčerpaly, zároveň z ní ale udělaly takřka nepřemožitelnou bojovnici. Když se ovšem Theron pustí do akce a rozdává rány a kopance, překypuje energií a působí u toho naprosto přirozeně a věrohodně.
Gina Prince-Bythewood se díky tomuto filmu stala vůbec první černoškou, která kdy zrežírovala mainstreamovou adaptaci komiksové předlohy. Nepřináší sice unikátní vizi a v mnoha ohledech odvádí standardní, ale pro tento typ snímků kvalitní práci. Zároveň pokládá základy nové filmové franšíze, jež má potenciál se dále rozvíjet.
Největším a nejpříjemnějším překvapením je způsob, jakým Old Guard zachází s reprezentací LGBT postav. Z blockbusterového světa jsou homosexuální postavy takřka vytěsněny. Jen v posledních pár letech se tu a tam objevila narážka, ovšem natolik letmá a nepatrná, že si ji většinové publikum stěží povšimlo. Pokud by i nadmíru všímavý divák v daný moment navíc zrovna mrknul, mohl by ji lehce propásnout. Náznaky se objevily například v Krásce a zvířeti, Star Treku či Avengerech a tvůrci se jimi rádi chvástají a navzájem si pochlebují progresivitou. Netřeba dodávat, že výsledek těchto mikroskopických narážek je samozřejmě nulový.
Old Guard je v tomto ohledu pionýrem. Láska mezi Joem a Nickym je zobrazena nenuceně, jako samozřejmost, jako něco přirozeného a obdivuhodného. Přeci jen láska, která vydrží dlouhá staletí se jen tak nevidí. Nejen že si Joe a Nicky ve vyhrocený moment vymění vášnivý polibek, který je v tomto žánru rezervován jen a pouze pro heterosexuální dvojice, ale veřejné vyznání lásky Joea je taktéž nevídané, respektive přímo dosud neviděné. Je jeho vyznání přehnané? Zcela jistě. Vadí to? Ani v nejmenším. Ba naopak, Old Guard tak ukazuje, že není důvod zdráhat se ukazovat homosexuální lásku mainstreamovému publiku.
Kdo by čekal, že film o nesmrtelných bojovnících napěchovaný skvělou akcí v čele s Charlize Theron na sebe v (alespoň zahraničních) médiích a na sociálních sítích strhne pozornost především dvojicí zamilovaných mužů. Přesah má různé podoby, které jsou občas krásné a nečekané – jako v případě tohoto snímku.

DABING
V českém znění: Kamila Špráchalová - Charlize Theron (Andy), Zdeněk Hruška - Chiwetel Ejiofor (Copley), Ivana Korolová - KiKi Layne (Nile Freemanová), Jan Dolanský - Marwan Kenzari (Joe), Josef Pejchal - Matthias Schoenaerts (Booker), Kryštof Hádek - Harry Melling (Merrick), Matouš Ruml - Luca Marinelli (Nicky), Klára Kuklová - Anamaria Marinca (Dr. Meta Kozaková), Jitka Moučková - Van Veronica Ngo (Quynh), Terezie Taberyová, Ivo Novák, Martin Zahálka a další
Překlad: Petra Procházková
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Martin Večeřa
Dialogy a režie: Libor Hruška
České znění vyrobilo Studio Virtual® - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.7.2020 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Premiéra na VOD: 10.07.2020 Netflix

Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
Gina Prince-Bythewood (Režie),  A.J. Dix (Produkce), David Ellison (Produkce), Dana Goldberg (Produkce), Don Granger (Produkce), Marc Evans (Produkce), Beth Kono (Produkce), Charlize Theron (Produkce), Volker Bertelmann (Hudba), Dustin O'Halloran (Hudba), Barry Ackroyd (Kamera), Tami Reiker (Kamera), Terilyn A. Shropshire (Střih), Lucy Bevan (Casting), Aisha Coley (Casting), Paul Kirby (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Ben Barker (Zvuk), Glenn Freemantle (Zvuk), Mathew Waters (Masky), Marc Fishman (Zvuk), Marta Roggero (Masky), Greg Rucka (Scénář), Greg Rucka (komiks) (Předloha), Charlize Theron (Herec), KiKi Layne (Herec), Matthias Schoenaerts (Herec), Marwan Kenzari (Herec), Luca Marinelli (Herec), Chiwetel Ejiofor (Herec), Harry Melling (Herec), Van Veronica Ngo (Herec), Natacha Karam (Herec), Mette Towley (Herec), Anamaria Marinca (Herec), Micheal Ward (Herec), Joey Ansah (Herec), Andrei Zayats (Herec), Olivia Ross (Herec), Peter Basham (Herec), Mehdi Lamrini (Herec), Orlando Seale (Herec), Simon Chandler (Herec), Adam Basil (Herec), Peter Brooke (Herec), Adam Collins (Herec), Martyn Mayger (Herec)
 
2020/118/USA/Akční, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach vo Veľkej Británii a Maroku a trvalo od mája do augusta 2019.
- Herec Harry Melling dělal veškeré své kaskadérské kousky ve filmu sám.
- Andy je podle její představitelky Charlize Theron stará přes 6 000 let.
- Ve filmu je i odkaz na Českou republiku, a to ve scéně, kdy Andy (Charlize Theron) s Bookerem (Matthias Schoenaerts) vejdou do domu Copleye (Chiwetel Ejiofor), na zdi s důkazy o nesmrtelných je i fotka občanského průkazu Andy. Tento občanský průkaz je ale neplatný, protože jeho číslo je sedmimístné, zatímco platné české občanské průkazy mají čísla devítimístné.
- Natočeno na základě stejnojmenné knihy od Image Comics napsanou Gregem Ruckem a ilustrovanou Leandrem Fernándezem.
 
Odkazy