Okamžik zkratu / Svartur á leik (2012/105/Island/Thriller, Krimi, Drama, Akční) 68%

26.01.2021 09:50
OBSAH
Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Island mě opět přesvědčil o svých filmových kvalitách. Okamžik zkratu je možná dost náročný film na sledování a těžko se v něm hledá jakákoliv postava, ke které by se vytvořil určitý vztah. Pořád ale má hodně kvalitní příběh založený na pravdivých událostech a k tomu hodně slušnou gangsterskou atmosféru. No a i přesto, že herci zrovna nejsou v nominaci o nejsympatičtější postavu, pořád dokážou zaujmout a to je podstatné. Viděno na základě Challenge Tour 2015. (Malarkey) 4*

Všechny postavy v tomhle filmu mně byly sympatický asi jako jelení parohy v mý prdeli. Navíc hlavní hrdina je tak blbej, že by jeho blbství s přehledem pokrylo celej severoamerickej kontinent. Naštěstí filmu nechybí atmosféra, aroma reálnosti ať už díky hereckým výkonům, dialogům, syrovým scénám nebo práci kamery a umí dobře pracovat s divákovou zvědovastí. (Enšpígl) 3*

To už je několikátý film z Islandu, kde se vraždí, berou drogy, sexuje, padají laviny, nebo pobíhá občas vyšinutý jedinec. Já tedy nevím, ale kdybych tam měla letět, tak jedině v papamobilu. Konec byl peckovní, to nemohu říct, ovšem herecká úroveň trochu nedostačující, ale sestavit něco takového je podle mě docela um, když vezmu v úvahu hrstku skutečností, kterou museli tvůrci dát do kupy tak, aby to bylo koukatelné. A za to jim přihodím jednu hvězdu. Mávat ručkou na rozloučenou vám ovšem raději nebudu:-) (emma53) 4*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
V českém znění: -

Premiéra ČR: -
Premiéra Island: 2.3.2012 Sena
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Óskar Thór Axelsson (Režie),  Thor Sigurjonsson (Produkce), Skuli Fr. Malmquist (Produkce), Arnar Knutsson (Produkce), Frank Hall (Hudba), Bergsteinn Björgúlfsson (Kamera), Kristjan Lodmfjord (Střih), - (Casting), Haukur Karlsson (Scénografie), Margrét Einarsdóttir (Kostýmy), Huldar Freyr Arnarson (Zvuk), Steinunn ?ór?ardóttir (Masky), Óskar Thór Axelsson (Scénář), Stefán Máni (Scénář) (Podle novely), Thor Kristjansson (Herec), Jóhannes Haukur Jóhannesson (Herec), Damon Younger (Herec), María Birta Bjarnadóttir (Herec), ?röstur Leó Gunnarsson (Herec), Steinn Ármann Magnússon (Herec), Nanna Kristín Magnúsdóttir (Herec), Hilmar Jónsson (Herec), Vignir Rafn Val?órsson (Herec), Egill Einarsson (Herec), Rúnar Freyr Gíslason (Herec), ?ór Jóhannesson (Herec), Björn Jörundur Fri?björnsson (Herec), Sveinn ?órir Geirsson (Herec), Ísak Hinriksson (Herec), Sigrún Edda Björnsdóttir (Herec), Birgitta Sigursteinsdóttir (Herec), Erlendur Eiríksson (Herec), Selma Björnsdóttir (a.z.) (Herec), Maria Thelma Smáradóttir (Herec)

2012/105/Island/Thriller, Krimi, Drama, Akční
 
Zajímavost k filmu- Film měl premiéru na filmovém festivalu v Rotterdamu 2012. Soutěžil zde o hlavní cenu v kategorii nejlepší režie, ale skončil až na osmém místě. Vyhrál film Klip (2012) režisérmy Majy Milose.
- Stephen Moon, autor románu, podle kterého je film natočen, řekl, že vynikajícím adeptem na roli hlavního hrdiny je David ?orvaldur Kristjánsson.
- Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu.
- Pro nedostatek financí trvala produkce filmu více než 7 let.
- Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984.
 
Odkazy