Odvaha pod palbou / Courage Under Fire (1996/112/USA/Válečný, Drama, Akční, Mysteriózní) 65% -Originál DVD-

22.03.2018 11:38
JEDNOU VĚTOU
„Ve válce je první obětí vždycky pravda... a někdy i čest“

OBSAH
Během války v Perském zálivu je nasazen jako velitel tanku také důstojník Serling. V noci se jeho vozidlo octne uprostřed palby. Serling vydá rozkaz zničit nepřítele. Když pomine bezprostřední ohrožení, Serling zjišťuje, že osádka jeho tanku zlikvidovala jedno z vozidel, které patří Americké armádě. Při incidentu zahynul i Serlingův nejlepší přítel, kapitán Tom Boyer. Od nešťasné shody okolností uplyne několik měsíců, Serling je vyznamenán, armáda nemíní vyšetřovat příčiny celé události. Jen novináři se snaží zjistit podrobnosti. A Serling se nemůže zbavit pocitu viny za smrt několika vojáků i svého kamaráda.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Překvapivě mnohem lepší než jsem si pamatoval z dob premiéry. Válečné drama, které je zcela jiné než obvykle. Netočí se kolem žádné velké bitvy, ani velkou bitvou nevrcholí. Spíš je komorní válečnou detektivkou, která se točí kolem bezvýznamné válečné epizody, kterou nahlíží pohledem několika jejích aktérů a je tak především o lidech. O odvaze a zbabělosti, obětavosti a sobectví, o pravdě a lžích, o kritických momentech života, které vyplaví na povrch to podstatné. Netuctové, plné silných emocí (byť někdy ukrytých pod povrchem) a napínavé i přesto, že občas tempo zvolní a člověk si říká, že některé úhly pohledu mohli tvůrci zkrátit. Netypicky obsazená Meg Ryan, tehdy pevně usazená na trůnu královny romantických limonád, je výborná a táhne film přinejmenším stejně dobře jako spolehlivý Denzel Washington. Za pozornost stojí i malá role Matta Damona, který kvůli roli shodil nějakých 12 kilo a přivodil si na několik let nejen zájem filmařů a nabídky na velké role, ale také nepříjemné zdravotní komplikace. Jeden z filmů, kterým po letech při repríze zvedám hodnocení. (nash.) 4*

Není to špatný pokus o psychologičtější přístup k válečné látce. Tvůrci nabízejí jednu z epizůdek války v Zálivu hned z několika pohledů – co člověk, to jiné motivace, pohnutky, to jiná verze a pohled na události jedné noci u sestřelného amerického vrtulníku. Je jeho velitelka neohrožená heroina, nebo panikařící ženština? Denzel Washigton má za úkol zjistit pravdu a přitom se sám vyrovná s vnitřním traumatem z války. Zajímavý nápad "analyzovat válečné hrdintsví" není žel bohu příliš zajímavě realizovaný. V zásadě je to ušlechtilá a docela dobře sehraná nuda s planými ambicemi jít do hloubky, kterou stačí vidět jednou kvůli rozřešení. (Marigold) 3*

Pozvolné rozplétání tragických událostí při bojové akci v Perském zálivu má svoji sílu, výrazně mu pomáhají herci (Washington, Damon, Glenn). Naopak protagonistka, o kterou tu jde především a která má in memoriam získat zvláštní vyznamenání, je nezajímavá kvůli mdlé Meg Ryan, které jsem v maskáčích pranic nevěřil. Nic na tom nemění fakt, že prověřování kandidáta mělo být rutinou, jenže válečným pilotem je žena, a má být první, které se takové cti může dostat. Psychologický přístup k válečnému běsnění je fajn, tvůrci nabízejí několik úhlů pohledu a je jen na Washingtonovi, který má sám svého kostlivce ve skříni, na kterou stranu se přikloní. Všichni se navíc tváří zatraceně vážně a odhodlaně, což nakonec spíš škodí. Ve výsledku ale spokojenost!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Co naplat, obdiv k armádě byste u mě marně hledali. Poslední klukovské iluze jsem ztratil během svého nedobrovolného (a to ještě zkráceného) „špagátování“ u  ČSLA, no a US army se podle mého mínění ve skutečnosti liší jen jiným skvrněním na maskáčích. Ještě snad podstatně vyšším rozpočtem a z toho nepřímo plynoucí obecnou nadutostí.
Tak jako se nesčetné totáčové sovětské filmy vracely k Velké vlastenecké, Amerika se ráda vidí ve svých minulých válkách, Vietnam je už spánembohem kus za námi, teď jsme konečně zase vyhráli - v Perském zálivu.
Odvaha pod palbou je film od začátku do konce o vojácích, boji, válce a jejich následcích. Jeho těžištěm však není technika či násilí, nýbrž lidé, jejich vztahy a slabosti.
Kapitán Nathaniel Serling (Denzel Washington) byl v Pouštní bouři tankovým velitelem. V nepřehledné situaci omylem vystřelil na jedno z vlastních vozidel a  zabil celou osádku, své blízké přátele. Vize hořících kamarádů jej bude pronásledovat do konce života, i když formálně byla jeho chyba smetena ze stolu jako rutinní politováníhodné neštěstí.
Je po válce a z bojových veteránů se staly nablýskané byrokratické uniformy v Pentagonu. Serling je pověřen šetřením, které má schválit návrh na posmrtné vyznamenání jednoho bojového pilota helikoptéry Řádem Cti. Očekává se, že vyznamenání přitáhne publicitu, neboť pilotem byla žena, kapitán(ka?) Karen Waldenová (Meg Ryan) - první případ vojenského vyznamenání ženy za hrdinství v bojové akci. Vysoké velení a Bílý dům by si přáli dojemný ceremoniál v Růžové zahradě, kdy ani oko nezůstane suché, zvlášť když medaili má převzít malá Karenina dcerka.
Serling se však pustí do vyšetřování případu s větší vervou, než se od něj očekává. Waldenová jako pilotka sanitní helikoptéry zjevně v incidentu zachránila životy několika amerických vojáků, a zárověň ohrozila sebe a svou osádku. Serling objevuje ve výpovědích svědků nesrovnalosti, zejména při žďímání nervózního lapiducha (Matt Damon) a zpupného seržanta (Lou Diamond Phillips).
Film se zabývá dvěma druhy odvahy pod dvěma druhy paleb. První je ta válečná, zjevná statečnost (a její hranice) uprostřed nepřátelské střelby. Druhá, neméně důležitá, armádě však spíše nepohodlná, je Serlingova kuráž zjistit pravdu o  skutečných událostech kolem vyšetřovaného incidentu, byť vystaven palbě nadřízených, narůstající zášti účastníků i opakované depresi z vlastní válečné viny, která vede k jeho vzdálení se od rodiny...
Všichni herci v  Odvaze jsou velmi přesvědčiví, metály jsou ostentativně nablýskané, mluví se o samé cti a hrdinství, zatímco pravda se skrývá ve zbabělosti, strachu a  podlosti. Ve válce, ale i po ní, umírají lidé, je to strašná skutečnost, a podle mého názoru z nich není třeba dělat cokoliv víc než zase lidi, i se všemi svými chybami; film ukazuje, že jimi za všech okolností zůstávají - žádný superhrdina tu není.
Film mohu doporučit těm, kteří rádi mudrují nad lidskými vztahy a pohnutými osudy vojáků (mužů i žen) v kritických situacích, jakož i nad následky takových zážitků v dalším životě.

DABING
1.DABING (Premiéra TV)
V českém znění: Dana Syslová, Libor Terš, Jan Pohan, Vlastimil Zavřel, Filip Jančík, Jiří Havel, Radka Malá
Překlad: Dita Šafaříková
Zvuk: Jiří Bartoš
Dialogy a režie: Viktor Vrabec
Vyrobila: společnost Bär, Premiéra TV 1995

2.DABING (Cinemax)
V českém znění: Jan Šťastný - Nick Nolte (Russell Price), Lucie Juřičková - Joanna Cassidy (Claire), Jiří Plachý - Gene Hackman (Alex Grazier), Jiří Prager, Pavel Šrom, Josef Vrtal, Radek Kuchař, Martina Hudečková, Ernesto Čekan, Jiří Hromada, Jitka Moučková, Ludvík Král, Jiří Valšuba a další
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Michal Beringer
Produkce: Veronika Čechánková
Dialogy: Eva Dítětová
Režie: Daniel Dítě
Vyrobila: Společnost Dubtracks pro Cinemax v roce 2005

3.DABING (MGM)
V českém znění: Vladislav Beneš - Nick Nolte (Russell Price), Ivana Milbachová - Joanna Cassidy (Claire), Vladimír Brabec - Gene Hackman (Alex Grazier), Tomáš Juřička, Petr Gelnar, Jaroslav Horák, Bohuslav Kalva, Otto Rošetzký, Jitka Moučková, Jolana Smyčková, Marek Libert, René Slováčková, Ivan Jiřík, Radek Hoppe, jan Maxián
Překlad: Zoja Oubramová
Produkce: Alena Hradcová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Dialogy a režie: Petr Švéda
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 2. 1. 1997
Premiéra USA: 12.7.1996 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1997 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 9.6.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 048 774
Tržby celkem - $ 100 860 818
Návštěvnost v ČR 22 019
Náklady (Rozpočet) - $ 46 000 000
 
Tvůrci a herci
Edward Zwick (Režie), John Davis (Produkce), David T. Friendly (Produkce), Joseph Singer (Produkce), James Horner (Hudba), Roger Deakins (Kamera), Steven Rosenblum (Střih), Mary Colquhoun (Casting), John Graysmark (Scénografie), Francine Jamison-Tanchuck (Kostýmy), Willie D. Burton (Zvuk), Per Hallberg (Zvuk), Edna Sheen (Masky), Patrick Sheane Duncan (Scénář), Denzel Washington (Herec), Meg Ryan (Herec), Lou Diamond Phillips (Herec), Michael Moriarty (Herec), Matt Damon (Herec), Bronson Pinchot (Herec), Seth Gilliam (Herec), Regina Taylor (Herec), Željko Ivanek (Herec), Scott Glenn (Herec), Tim Guinee (Herec), Sean Astin (Herec), Mark Adair-Rios (Herec), Ned Vaughn (Herec), Ken Jenkins (Herec), Sean Patrick Thomas (Herec), Bruce McGill (Herec), Amy Hathaway (Herec), Diane Baker (Herec), Albert Hall (Herec), Tom Schanley (Herec), Kathleen Widdoes (Herec)
 
1996/112/USA/Válečný, Drama, Akční, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo.
 
Odkazy