Od kolébky do hrobu / Cradle 2 the Grave (2003/101/USA/Akční, Krimi, Thriller, Drama) 57%

05.05.2020 10:43
JEDNOU VĚTOU
„Nebezpečné přátelství dvou nepřátel na života a na smrt. Všichni tam jednou musíme, ale někteří zvlášť drsní chlapíci si koledují dřív."

OBSAH
Fait je šéf skupiny nejlepších lupičů a neexistuje nic, co by nedokázal se svým gangem ukrást. Jednoho dne je jeho dcera Vanessa unesena. Únosce Ling požaduje za její vydání vyplacení odměny v černých diamantech, které Fait ukradl z trezoru diamantové burzy. Černé kameny též hledá tchajwanský tajný agent Su. Nemá políčeno jen na drahokamy, ale i na nelítostného Linga. Fait postupně zjišťuje, že Su je jeho jedinou nadějí při záchraně dcery. Spojí proto své síly, Su pro pomstu vůči člověku, který usiloval o jeho život a Fait pro záchranu Vanessy. Během pátrání se Fait dozví, že diamanty jsou ve skutečnosti uměle vytvořené plutonium a mohou být využity při sestavení nebezpečné nukleární zbraně. Cesta oba muže nakonec přivede na letiště, kde se rozpoutá boj na život a na smrt.(TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ale no tak přátelé. Přeci nemůžete čekat, že vezmete Jeta Li a uděláte mu sestřih po kterém bude vypadat jako 20ceti letý, hodíte k němu nějakou tu malou hvězdu rapu a budete mít výborný film. To jste určitě nečekali a jen si myslím, že jste si chtěli trochu přivydělat. Scénář je ohraný, nudný a děravý až to není hezké. Do toho všeho přidejte soupeře Jeta, který mu nesahá ani po kotníky a s kterým se během pár minut vypořádá jako Arnie s důchodcem. Občas je dobré vidět špatný film, aby člověk mohl děkovat za ty lepší. (Djkoma) 1*

Jéé tak to bylo něco. Žlutí a černí lidi se ve filmu mlátěj kvůli černým šutrákům, který vpadají jak kus uhlí z ostravskýho regionu, ale aby jsme nepovažovali děj za pitomost, snažej se nám tvůrci filmu nekecat, že to není uhlí, ale diamantííí . Kdo chce vidět docela dobře udělaný choreo soubojů, nebo jak sluší červená krajka na čokoládové slečně má jedinečnou možnost. Bohužel příběh o tom, kdo nakonec získá pár kousíčků uhlí už nic jiného nenabízí. (Enšpígl) 2*

Přeci jenom je to už nějaký ten pátek, kdy jsem tenhle národnostní mišmaš viděl, přesto si vybavuji mnohé – slušná choreografie soubojů, drsné pohledy většiny zúčastněných, červená krajka na těle Gabrielle Union nebo Jet Li skákající po balkonech hotelu. Není to moc, ale ani úplně málo. Samozřejmě když začne divák o ději jen malinko přemýšlet nebo zapojí logiku, bude ho to nepříjemně pálit. Na druhou stranu tenhle kousek od uznávaného kameramana Andrzeje Bartkowiaka asi nebudou vyhledávat ti, kteří po večerech recitují Hamleta. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Vyzbrojený silným charismatem, vychovaný ulicí a zkušenostmi vojenského umění, řídí Tony Fait své obchody a loajální partu profesionálů s vášnivou precizností a oddaností, kterou převyšuje jedině láska k jeho dceři Vanesse. Po uskutečnění série krádeží včetně vykradení skrýše černých diamantů se Fait dostane do přímého kontaktu se Suem, taiwanským vládním agentem, který sleduje pohyb výjimečných drahých kamenů po celém světě. Su je vytrvalý a neoblomný, nemá políčeno jen na drahokamy, ale i na nelítostného brutálního Linga, původně svého partnera, který unesl Faitovu dceru a má v plánu vyměnit ji za ukradené drahokamy. Fait ukryje kameny u překupníka Archieho, diamanty ale okamžitě končí v rukách mocného zločince. Fait zmobilizuje svůj tým, odvolává svoji striktní strategii beze zbraní a je připravený povolat všechny síly na záchranu své dcery.
Ale jediný Su zná Linga dost dobře na to, aby mohl předvídat každý jeho pohyb, a po střetu s Lingovými pracovníky Fait zjišťuje, že Su by mohl být jeho jedinou nadějí, že se Vanessa vrátí domů živá. Podle zákona protivníci, ale spojenci díky okolnostem, mistr zloděj a tajuplný agent, spojí svoje síly, aby zvítězili nad společným nepřítelem: Su pro pomstu vůči člověku, který usiloval o jeho život, a Fait pro záchranu Vanessy, jediné osoby, bez níž nemůže žít...
Zajímavý film, který mě dokázal zabavit, ale když se řekne název tohoto filmu, tak mám problém si vzpomenout co je to zač. A co z toho nakonec si vzpomenu, ale od filmu, který by mohl dostat větší hodnocení bych očekával, že když se řekne název, tak si ho vybavím hned a nebudu muset pátrat v paměti co to bylo. Sice občas opravdu hezké záběry a pěkná akce dobře sestříhané a opět jsem se rád koukl na film s Jetem, ale když si ten film nedokážu zapamatovat, tak to nebude až tak skvostný, jak by to mohlo být jelikož nápad filmu si myslím má mnohem větší potencionál, tak nevím kde se stala chyba možná je to nakonec jenom mým vkusem. Těžko říct, ale koukněte se na to ať to zjistíte sami.

DABING
1.DABING (DVD, VHS, Nova)
V českém znění: Libor Hruška - DMX (Anthony Fait), Jitka Moučková - Gabrielle Union (Daria), Marek Libert - Paolo Seganti (Christophe) + Michael Jace (Odion) + Johnny Nguyen (Ling'sův zabiják) + Shawn Hollinger (bookmaker Fight Clubu), Bohdan Tůma - Jet Li (Su), Pavel Pípal - Chi McBride (Jump Chambers), Radovan Vaculík - Tom Arnold (Archie) + Mark Dacascos (Yao Ling *pár slov v čase 00:18:38), Vladimír Kudla - Stephen Quadros (Vogel vězeňská stráž) + Larry Joshua (policista v trezoru), Milan Slepička - Maximilian A. Mastrangelo (zaměstnanec Archie'ho) + Tim Storms (bojový rozhodčí) + Doug Spearman (Africký nákupčí), Julie Alexandridisová - Paige Hurd (Vanessa), Regina Řandová - Kelly Hu (Sona), Ludvík Král- Ron Yuan (laserový technik) + Sean Cory Cooper (Willy Chickens), Ivo Novák - Paolo Mastropietro (portýr Fight Clubu) + Martin Klebba (bojový vyhlašovatel), Zbyšek Pantůček - Anthony Anderson (Tommy), Martin Sobotka - Drag-On (Miles), Pavel Vondra - Mark Dacascos (Yao Ling), Marcela Kyselová - Roxana Brusso (Vanessina chůva), Svatopluk Schuller - Richard Trapp (sekuriťák Douglas), Hana Ševčíková - Beth Gains (operátor 911) + Julie du Page (Francouzská nákupčí), Jiří Valšuba - Woon Young Park (Bald Enforcer) + Lester Speight (portýr Chambers's Clubu) + (Titulky), a další...
Překlad: Zuzana Šemberová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Marek Tomažič
Vyrobilo: AW Studio Praha, pro Warner Home Video 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.6.2003
Premiéra USA: 28.2.2003 Warner Bros. US
Premiéra Kanada: 28. 2.2003
Premiéra Hong Kong: 20.3.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2004 (VHS) Warner Home Video, 18.12.2003 (DVD) Warner Bros. US
Poprvé na DVD: 10.12.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 959 923
Tržby celkem - $ 56 000 000
Návštěvnost v ČR 10 369
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Andrzej Bartkowiak (Režie), Joel Silver (Produkce), John Frizzell (Hudba), Damon 'Grease' Blackman (Hudba), Daryn Okada (Kamera), Derek Brechin (Střih), Mary Gail Artz (Casting), Barbara Cohen (Casting), David F. Klassen (Scénografie), Ha Nguyen (Kostýmy), Richard Adrian (Zvuk), Debra Coleman (Masky), John O'Brien (Scénář), Channing Gibson (Scénář), Jet Li (Herec), DMX (Herec), Kelly Hu (Herec), Mark Dacascos (Herec), Anthony Anderson (Herec), Gabrielle Union (Herec), Michael Jace (Herec), Drag-On (Herec), Tom Arnold (Herec), Paige Hurd (Herec), Chi McBride (Herec), Mark Hicks (Herec), Daniel Dae Kim (Herec), Randy Couture (Herec), Martin Klebba (Herec), Jake Muxworthy (Herec), Johnny Trí Nguy?n (Herec), Paolo Seganti (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Hector Echavarria (Herec), Garrett Warren (Herec), Philip T. Johnson (Herec), Stephen Quadros (Herec), Doug Spearman (Herec), Tom McCleister (Herec), Julie du Page (Herec), Chuck Liddell (Herec), Larry Joshua (Herec), Ron Yuan (Herec), D.Y. Sao (Herec), Peter J. Lucas (Herec), Lester Speight (Herec), Chris Butler (Herec), Wiley M. Pickett (Herec), Hari Dhillon (Herec), Tito Ortiz (Herec), Gwen McGee (Herec), Richard Trapp (Herec)
 
2003/101/USA/Akční, Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Anthony Anderson (Tommy) a Jet Li (Su) spolu již hráli ve filmu Romeo musí zemřít (2000). Naopak Jet Li a Randy Couture se spolu znovu setkali ve filmech Expendables: Postradatelní (2010) a Expendables: Postradatelní 2 (2012). Anthony Anderson, DMX a Drag-On se spolu setkali již při natáčení snímku Lovec policajtů (2001).
- Původním záměrem bylo natočit film jako remake snímku Vrah mezi námi (1931).
- V scéne, kde sa Tito Ortiz bije v klietke s Chuckom Liddellom, je zobrazený ako víťaz. V skutočnosti vyhral na UFC Chuck Liddell nad Titom Ortizom oba zápasy, v ktorých sa bili.
- Hra, ktorú hraje Vanessa na počítači, sa volá "Theme Park World". Hra sa podobá hre "Roller Coaster Tycoon".
- Obsazení Marka Dacascose bylo podníceno výsledky hlasování fanoušků na webu Jeta Liho, kde se jich ptali, koho by chtěli vidět v souboji s Jetem.
- Členy UFC Tita Ortize, Randyho Couturea a Chucka Liddella vybral do boje v kleci s Jet Lim osobně producent filmu Joel Silver.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 13.
 
Odkazy