Nikdo / Nobody (2021/92/USA/Akční, Thriller) 79%

02.08.2021 14:41

OBSAH
Hutch (Bob Odenkirk) je unavený chlap středního věku, jehož život se smrsknul na otravné každodenní rituály prokládané manželčiným pohrdáním a pubertálními výlevy vlastních dětí. Když do jejich domu vniknou dva lupiči, nechá je beztrestně loupit a praštit svého syna. On se hájí tím, že nechtěl hrotit nebezpečnou situaci, ale všichni v jeho okolí ho mají za zbabělce. Hutch si původně myslel, že to ustojí, ale když se stane jedním z cestujících, které v nočním autobuse obtěžuje banda grázlů, bouchnou v něm nahromaděné saze. A že jich je. Než se usadil, živil se Hutch tím, že s pomocí násilí řešil problémy, na které si nikdo jiný netroufal, a absolvoval kvůli tomu hodně speciální trénink. Krvavá výchovná lekce v autobuse spustí lavinu událostí, které Hutche prověří víc, než cokoliv dosud prožil. Tenhle pan Nikdo má ale pořádně tuhý kořínek. A tajný sejf plný zbraní. (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nobody fucks with Nobody. Akce je surová, drsná, ale nápaditosti Henryho nedosahuje a předčasný vrchol připraví už městská hromadná přepraná. Finále na pracovišti už bylo s přesahem do oblasti parodie a tím nemyslím jenom pana profesora, co by měl nyní při přemisťování z bodu A do bodu B spíš než volant DeLoreanu držet rukojeti seniorského chodítka. Nejvíc mi ale vadilo, že to ostatní mimo akci je jen neoriginální vata sklouzávající do sentimentu.. Odenkirk dostal roli natlakovaného hrnce asi proto, že nemohl Sharlto Copley.. (Gilmour93) 3*

Kolstad trochu moc vykrádá svého Johna Wicka (znovu dostáváme melancholického drsňáka, kterého z důchodu vytáhne ruská mafie) a zároveň zahazuje některé potenciálně zajímavé postavy a motivy (odfláklý hlavní záporák, nebo vztah otce se synem a otce s jeho otcem). Najšuller naopak dokazuje, že umí natočit i klasicky rozzáběrovaný film bez GoPra, zato s hlavní postavou, o níž se dozvíme víc než jen její jméno. A Odenkirk jako ubitý family man i rány rozdávající ex-terminátor válí a je hlavním trumfem jednoduchého, ale rozumně dlouhého a svižně sestříhaného fotrovského akčňáku vyztuženého údernou a nápaditou režií i akcí. Celé je to tak sympatické, že rádi odpustíte nějaké ty kosmetické vady (třeba že ve finále musel někdo záporákovým henčmenům amputovat pud sebezáchovy, protože nabíhají jako ovce na porážku), obzvlášť, když hrdina sejme záporáka tak okázale stupidním-cool způsobem. Na Taken to nemá, ale bavilo mě to víc než první Wick a každopádně jsem za každý podobný akčňáček, kde se místo digibordelu lámou ruce, moc rád. (choze) 4*

Alternativa Johna Wicka s na první pohled páprdou od plotny a bez místy komplikovaných kung-fu komb. A i když zde není nouze o fajn postavy a rychlé tempo s velmi prostinkým scénářem, druhá polovina už je pouze klišovité počítání level up situací, včetně do extrému dohnaného finále. Do půle filmu to mělo zaděláno na absolutní bombu, protože rubanice v autobuse bude patřit do výkladní skříně akčních filmů tak, jako třeba v ženském podání Atomic Blonde na schodech. Tenhle borec z Ruska dokáže časem velké věci. (Kaka) 4*

VELKÁ RECENZE
Moskevský režisér Ilja Najšuller po lehce nauzeálním diváckém zážitku v šest let staré střílečce Hardcore Henry odložil GoPro a experimenty s první perspektivou, aby natočil prvokrevný, osmdesátkově přímočarý akčňák. Bere si k tomu to nejlepší z redefinice žánru Johnem Wickem a přidává mu trochu šťávy absurdní mírou stylizace a mnohdy ironického, tarantinovsky výrazného soundtracku. A taky Boba Odenkirka.
Hvězda seriálu Volejte Saulovi připomene časy, kdy hrdinové z osmdesátkových akčňáků s Johnem McClainem konečně naučili krvácet a z nezničitelných gerojů se stali obyčejnými chlapy z masa a kostí, které každá rána do zubů pořádně zabolí a zavrtanou kulku v rameni taky zlehka nerozchodí. Odenkrikův Hutch je prostě chlápek od vedle, který jen tak mimoděk v mládí likvidoval zástupy parchantů, než se rozhodl pohodlně fotrovatět a užívat si každodenní šichty v otřesně nezajímavém zaměstnání.
Bohužel někde po konfrontaci v autobusu jako by scénář nevěděl, jak vlastně chce svého titulního otlounkánka stylizovat, a z uvěřitelného stárnoucího borce se místy stává superhrdina. To by samo o sobě v podobně přepálené akční řežbě s vraždícím dědečkem v důchoďáku ani nevadilo, bohužel nevyvážené pojetí celého snímku ale v konečném důsledku působí velmi schizofrenně.
Nikdo je sympatickou jednohubkou s řadou kulervoucích momentů i roztomile béčkových scén, které vykouzlí úsměv na tváři. Hodně si půjčuje z Johna Wicka a v zástupu superhrdinských a rychlých či zběsilých franšíz působí poměrně svěže, spíš než jako film však působí jako našláplý akční videoklip a bohužel i trpí poměrně nevyrovnaným tempem. Přesto se rozhodně vyplatí Hutchovi svých 90 minutek věnovat, protože dost možná se jedná o v budoucnu velebenou a opěvovanou kultovku.

DABING
V českém znění: Igor Bareš - Bob Odenkirk (Hutch Mansell), Zdeněk Mahdal - Alexej Serebrjakov (Yulian Kuznetsov), Roman Štabrňák - Edsson Morales (Luis Martin), Ladislav Županič - Christopher Lloyd (David Mansell), Simona Postlerová - Connie Nielsen (Becca Mansellová), Jakub Saic - Billy MacLellan (Charlie Williams), Adéla Kubačáková - Joanne Rodriguez (Donna), Filip Švarc - RZA (Harry Mansell), Matěj Převrátil - Gage Munroe (Blake Mansell), Pavel Vondrák - Aleksandr Pal (Teddy Kuznetsov), Jiřina Daňhelová - Humberly González (Lupita Martinová), Lukáš Jurek - J.P. Manoux (Darren), Olivie Rafajová - Paisley Cadorath (Abby Mansellová), Tomáš Karger - Colin Salmon (Holič), Luděk Čtvrtlík - Michael Ironside (Eddie Williams), Dana Pešková - Darya Charusha (Beta), Irena Máchová - Stephanie Sy (makléřka), Kateřina Petrová - Kristen Harris (detektivka), Ludvík Král, Radek Hoppe, Svatopluk Schuller, Petr Vágner, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

Premiéra ČR: 24.6.2021 CinemArt
Premiéra USA: 26.0.2021 Unified Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -


Tvůrci a herci
Ilja Najšuller (Režie), David Leitch (Produkce), Braden Aftergood (Produkce), Bob Odenkirk (Produkce), Kelly McCormick (Produkce), Marc Provissiero (Produkce), David Buckley (Hudba), Pawel Pogorzelski (Kamera), William Yeh (Střih), Evan Schiff (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Roger Fires (Scénografie), Sara McCudden (Scénografie), Patricia J. Henderson (Kostýmy), Gord Hillier (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), Brenda Magalas (Masky), Derek Kolstad (Scénář), Bob Odenkirk (Herec), Alexej Serebrjakov (Herec), Connie Nielsen (Herec), Christopher Lloyd (Herec), Michael Ironside (Herec), Colin Salmon (Herec), RZA (Herec), Billy MacLellan (Herec), Araya Mengesha (Herec), Gage Munroe (Herec), Paisley Cadorath (Herec), Alexandr Pal (Herec), Humberly González (Herec), Edsson Morales (Herec), J.P. Manoux (Herec), Ilja Najšuller (Herec), Sergej Šnurov (Herec), Stephanie Sy (Herec), Dan Skene (Herec), Bj Verot (Herec), Margaryta Soldatova (Herec), Darja Čaruša (Herec), Paul Essiembre (Herec), Adam Hurtig (Herec), Gabriel Daniels (Herec), Kristen Harris (Herec), Erik Athavale (Herec), Neven Pajkic (Herec), Rick Dobran (Herec), Sharon Bajer (Herec), Daniel Bernhardt (Herec), Alain Moussi (Herec), Tyrell Witherspoon (Herec), Meghan Gardiner (Herec), Megan Best  (Herec)
 
2021/92/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film obsahuje potitulkovou scénu.
- Film se natáčel ve Winnipegu v Manitobě v Kanadě.
- Hlavný predstaviteľ Bob Odenkirk absolvoval veľkú časť prípravy na bojové scény u Daniela Bernhardta, choreografa a stuntmana, ktorý sa predstavil aj v tomto filme ako jeden z útočníkov v autobuse. Daniel Bernhardt bol tiež záporák vo filme John Wick (2014), na ktorom sa podieľalo množstvo tých istých choreografov, ako na tomto filme.
- Film vychádza istým spôsobom zo skutočnosti. Do domu Boba Odenkirka sa v minulosti vlámali lupiči, no ten ich zavrel a zamkol v pivnici. Z celej situácie bol značne frustrovaný, najmä z prístupu orgánov činných v trestnom konaní, a tak premýšľal o tom, ako by celú vec zobral to vlastných rúk, keby bol "badass." A nejak takto vznikol nápad na tento film.
- Režisér Ilja Najšuller uviedol, že Christopher Lloyd trval na tom, že bude ťažké brokovnice niesť sám bez pomoci.
- V marci 2021 režisér Ilja Najšuller uviedol, že by mal záujem o cross-over medzi týmto filmom a sériou John Wick.
- Logo firmy WM, v ktorej Hutch (Bob Odenkirk) pracuje, je podobné logu firmy Wexler-McGill postavy Jimmyho McGilla, ktorú v seriáli Volejte Saulovi (2015–2020) stvárnil tiež Bob Odenkirk.
- Dátum uvedenia filmu bol 4 krát zmenený kvôli pandémii Covid-19. Pôvodný dátum pred pandémiou bol 14. august 2020, potom bol presunutý na 26. február 2021. Potom o týždeň skôr na 19. február 2021 a opäť na 26. február 2021.
- V rozhovore pred uvedením filmu sa Bob Odenkirk vyjadril, že sa na prípravu svojej role pripravoval 2 roky.
 
Odkazy