Neznámý voják / Tuntematon sotilas (2017/179/Finsko, Belgie, Island/Válečný, Drama, Historický) 81%

25.11.2020 11:49

OBSAH
Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle je válka, tohle je boj. Schválně jsem se díval, jestli jsem minimálně v evropským měřítku viděl, takhle dynamickou a akční druhou světovou válku a neviděl. Jde o to, že tady jako divák jdeš z jednoho střetu do druhýho. Válčí se fakt všude, v lese, na jezeře, na sněhu, na cestě, v zákopech, ve větších útvarech, v malých formacích, svištěný kulek tady má větší prostor než dialogy, ale co je tam skvělý, že to není nějaká bezduchá mlátička, jsou tam scény který tě posaděj k zemi i když toho máš na poli válečných filmů odkoukáno (masakr zranených, pohled do oka umírajícícho vojáka, opravdu vidíš jak mu vyhasíná život a příjemný pokuk to teda rozhodně není. ) . Vynikající kamera, střídá makro zaběry na obličeje i celek přesně tak jak má. Skvěle nasnímaný přechod finských vojáku přes ruský hranice, útok v lese, útok na jezeře. Jako jediný co mně mrzí, že na Febiu byla ta kratší alternativní verze, protože to je 45 minut minus a to u takovýho filmu fakt zabolí a bojím se bojím, že už nebudu mít šanci vidět dlouhou verzi. Za mně topkovej válečnák a finská filmová jednička (Enšpígl) 5*

Finsko se staví na odpor sovětskému Rusku. David a Goliáš. Síly ubývají, počty klesají, z nezkresleného pohledu na válku má divák radost. Bez přikrášlení, patosu a falešných nadějí sledujeme osudy kulometné roty uprostřed válečného běsnění, které je nám předkládáno přehledně, s výtečnou zvukovou stopou a dynamickou kamerou. Vnímáme každou kulku, fyzickou námahu vojáků, kteří jsou slušně prokreslení, zasmušilí i se závany humoru. Prodloužená verze, kterou jsem viděl, je už pro hodně trpělivé diváky. Poutavější dějová linie chyběla, bohužel stejně jako moment překvapení. (castor) 4*

Já jsem vážně přemýšlela, jak bych měla vyjádřit své pocity jakožto žena, která ke zbrani ani nečuchla, na vojně nebyla a válku znám jen z filmů. Ne, nebyl to první film s touhle tématikou, ale co na mě opravdu zapůsobilo, byl fakt, že takhle nějak bych si to ve skutečnosti představovala. Jejich chuť zdrhnout, momentky, kdy se dívali jen tak na brouka s těmi, kde jim šlo o holý život a bylo jim ouvej. Chvíli klídek a pak zápřah a ne jen hrrrr do akce jak to ve válečných filmech bývá a já mám pocit, že snad ani nespí. Tady se dokázali i parádně zhulákat, když byla možnost a kdo by jim to měl za zlé, já tedy vůbec ne. Proto mě ani ta zdánlivá pomalost vůbec nevadila, ono to totiž přesně zapadalo do té atmosféry. Můj topkový Aku nevynechal nic z těch hrůz. Válčilo se všude a za všech možných podmínek, jak to bylo i v reálu. Vlastně nemám nic, co bych vytkla, takže budu silně přemýšlet o plné palbě. (Emma53) Č*

VELKÁ RECENZE
Základní stavební kámen finské kultury v novém podání. Překoná kultovního předchůdce z roku 1955. Ačkoli je zřejmě pro mnoho českých diváků Neznámý voják neznámou záležitostí, ve Finsku nenajdete mnoho těch, kterým příběh nic neřekne. Jestli nevěříte, můžete se sami přesvědčit každý rok na 6. prosince – v tento den, totiž na Den nezávislosti, finská veřejnoprávní televize YLE vysílá černobílou verzi z roku 1955 a přitáhne k televizním obrazovkám až 1 milion diváků. Dosáhne takového věhlasu i v pořadí třetí adaptace románové předlohy Väinöa Linny?
Režie Neznámého vojáka se tentokrát zhostil Aku Louhimies o němž je obecně známo, že se ve své tvorbě nebojí být kritický a ukazovat společnosti jistou formu zrcadla. Pustit se však do snímku, který je pro Finy srdcovou záležitostí, chtělo pořádnou dávku odvahy. Režisérský sen se tak mohl velmi snadno přeměnit na děsivou noční můru.
To se však nestalo. Třetí adaptace (první se zhostil roku 1955 Edvin Laine, druhé v roce 1985 Rauni Mollberg) nabízí nezkreslený pohled na válku – takovou jaká byla, takovou, jakou vždy zřejmě bude. Velkou sílu snímku nedává jen skvělý scénář (Jari Rantala, Aku Louhimies) a grafický doprovod v podobě map, které se v průběhu snímku objevují a umožňují divákům lepší orientaci ve složitém konfliktu na severu Evropy, ale rovněž samotné pojetí. Neznámý voják diváky provede bojištěm tak, že na to jen tak nezapomenou – bez iluzí, bez přikreslení a bez falešné naděje.
Louhimiesovo válečné drama vypráví o jednotce finských vojáků, kteří bojují proti agresorovi, který na ně jako vzteklý pes nepřestává dorážet a brát si, co mu nepatří, Sovětskému svazu. Po tom, co si po roce 1939 Stalin a Hitler rozdělili sféry vlivu, zabral Stalin Lotyšsko a Estonsko a spolu s Hitlerem si rozporcovali Polsko. A Finsko? Sovětům se nejvíce zalíbila finská Karélie nacházející se nedaleko sovětského Leningradu. V listopadu 1939 vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes obrovskou převahu nedokázala obranu udatných Finů prolomit. Až po zdlouhavé Zimní válce se Sovětům podařilo zhltnout část finského území.
V roce 1941 se ale situace mění. Hitler porušuje pakt se Stalinem a nacistická vojska útočí na Sovětský svaz. Toho využívají Finové, aby se pokusili dobýt část své ztracené domoviny zpět. A právě tehdy začíná příběh příhodně nazvaný Neznámý voják. Poskytuje divákům realistický obraz války a kromě toho, že bravurně líčí různorodost finské jednotky, kterou spojuje touha ucelit vlast, taky nabízí technicky zvládnutou podívanou, od které není snadné se odtrhnout. Pro trpělivé diváky navíc tvůrci kromě verze o 135 minutách nabízí ještě alternativní, která má celých 180 minut. Boje v mrazivých podmínkách severu tak mohou prožít celé tři hodiny.
„Osamocené Finsko ukazuje, čeho jsou schopni svobodní muži,“ pronesl prý Winston Churchill v průběhu Zimní války. Vezmeme-li si z citátu inspiraci pro zhodnocení riskantního režisérského počinu Aku Louhimiese, pak lze říci, že režisér umně přenesl na plátno příběh, ve kterém ukázal, čeho jsou schopni svobodní muži v cestě za svobodou svou, svých rodin a své vlasti. To vše podpořeno suverénními hereckými výkony.


Ocenění:
Jussi palkinto
2018 - Eero Aho (Nejlepší herec)
2018 - Kirka Sainio (Zvuk)
2018 - Benjamin Mercer (Střih)
2018 - Salla Yli-Luopa (Masky)
2018 - Cena diváků
2018 - Aku Louhimies, Miia Haavisto, Mikko Tenhunen (Nejlepší film) (nominace)
2018 - Aku Louhimies (Režie) (nominace)
2018 - Jussi Vatanen (Vedlejší herec) (nominace)
2018 - Aku Hirviniemi (Vedlejší herec) (nominace)
2018 - Mika Orasmaa (Kamera) (nominace)
2018 - Lasse Enersen (Hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: -

Premiéra ČR: 3.5.2018 CinemArt
Premiéra Finsko: 27.10.2017 SF Film Fin
Premiéra USA: 6.12.2018 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
 

Tvůrci a herci
Aku Louhimies (Režie),  Miia Haavisto (Produkce), Tommi Kangasmaa (Produkce), Aku Louhimies (Produkce), Mikko Tenhunen (Produkce), Lasse Enersen (Hudba), Mika Orasmaa (Kamera), Benjamin Mercer (Střih), Raakel Huikuri (Casting), Tutsa Huuhka (Casting), Pia Pesonen (Casting), Mikko Kuivasto (Scénografie), Petri Neuvonen (Scénografie), Marjatta Nissinen (Kostýmy), Kirka Sainio (Zvuk), Eija Hakkarainen (Masky), Jari Rantala (Scénář), Aku Louhimies (Scénář), Väinö Linna (kniha) (Předloha), Eero Aho (Herec), Marketta Tikkanen (Herec), Johannes Holopainen (Herec), Samuli Vauramo (Herec), Aku Hirviniemi (Herec), Jussi Vatanen (Herec), Juho Milonoff (Herec), Joonas Saartamo (Herec), Hannes Suominen (Herec), Arttu Kapulainen (Herec), Andrei Alén (Herec), Severi Saarinen (Herec), Paula Vesala (Herec), Max Ovaska (Herec), Matti Ristinen (Herec), Hemmo Karja (Herec), Elias Gould (Herec), Eino Heiskanen (Herec), Akseli Kouki (Herec), Diana Požarskaja (Herec), Pirkka-Pekka Petelius (Herec), Nina Torikka (Herec), Annika Stenvall (Herec), Jarkko Lahti (Herec), Nika Savolainen (Herec), Kimi Vilkkula (Herec), Mikko Kouki (Herec), Leo Honkonen (Herec), Eemeli Louhimies (Herec), Janne Virtanen (Herec), Joonas Kenttämies (Herec), Ramin Sohrab (Herec), Anssi Niemi (Herec), Turkka Mastomäki (Herec), Oskar Pöysti (Herec), Miro Apostolakis (Herec), Mikko Töyssy (Herec), Emil Hallberg (Herec), Roman Maksimuk (Herec), Panu Korhonen (Herec), Fikrete Miftari (Herec), Ilkka Heiskanen (Herec), Henry Nenonen (Herec), Benjamin Klementtinen (Herec), Tuukka Leijavuori (Herec), Alina Tomnikov (Herec), Robert Enckell (Herec), Robin Packalén (Herec), Ville Hilska (Herec), Jussi Inkiläinen (Herec), Eero Leichner (Herec), Kristofer Gummerus (Herec), Miska Kaukonen (Herec), Adolf Hitler (a.z.) (Herec), Markku Laanti (Herec), Eveliina Piippo (Herec), Nemias Mikkonen (Herec), Sointu Vestman (Herec), Olavi Hagert (Herec), Wille Komulainen (Herec), Siina Laine (Herec), Kari Takanen (Herec), Jari Ovaskainen (Herec), Jan Engström (Herec), Juha Mälkki (Herec), Arto Mäenmaa (Herec), Ilkka Perheentupa (Herec), Jukka Ylitalo (Herec), Teemu Huuhtanen (Herec), Niko Derome (Herec), Pasi-Heikki Mikkola (Herec), Antti Peltola (Herec), Aleksandre Goncharov Dias (Herec), Inessa Kim (Herec), Mark Stipakov (Herec), Alexandra Upornikova (Herec), Robert Ingman (Herec), Oskari Sipola (Herec), Patrick Degerman (Herec), Kristoffer Nuutinen (Herec), Roman Baranov (Herec), Saban Ramadani (Herec), Lev Stipakov (Herec), Samuli Hokkanen (Herec), Mikko Leppänen (Herec), Lasse Lindberg (Herec), Aamu Jäntti (Herec), Elsi Ristinen (Herec), Pessi Mikkonen (Herec), Topi Lösönen (Herec), Verena Konttila (Herec), Eemil Huikuri (Herec), Tuomas Huikuri (Herec), Oskar Viitala (Herec), Matti Mikkola (Herec), Jyrki Konola (Herec), Otto Pilli (Herec), Mikko Viitanen (Herec),
 
2017/179/Finsko, Belgie, Island/Válečný, Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Film je volně založen na skutečné postavě jménem Viljam Pylkäs (28. února 1912, Valkjärvi – 6. února 1999, Lempäälä), který byl předlohou pro hlavního hrdinu filmu jménem Antero 'Antti' Rokka, podle knižního románu „Neznámý voják“ spisovatele jménem Väinö Linna. Spisovatel Linna a Pylkäs spolu bojovali v Pokračovací válce (1941–1944).  Události, jejich umístění a chronologie byly autorem upraveny, ale charakter hlavního hrdiny a jeho spolubojovníků našel spisovatel Linna ve skutečných osobách. Například slavná filmová scéna, kdy Anti Rokka zastřelí sám mhoho rusů a zastaví tak útok, se Pylkäsovi opravdu stala a byl při ní zraněn do hlavy. Během této bitvy dosáhl zabití 83 potvrzených nepřátel.
- V jedné ze scén při závěrečném ústupu po odhození těžkých zbraní do vody, je možné vidět finského vojáka, který je mimo jiné ozbrojen lukem a šípy. Posléze se o luku vojáci dokonce v jednom z rozhovorů zmiňují. Luk samozřejmě není běžná zbraň druhé světové války, takže se dá předpokládat, že sloužil k lovu potravy.
- Natáčelo se ve Finsku ve městech Suomenlinna, North Karelia, Kotka, Pahkajarvi, Helsinki, Kannusjarvi, Kuhmo a Vekaranjarven varuskunta.
- Ve filmu se objevily tanky T 34/76 a T 34/85. Zbraně použité ve filmu byly finský samopal Suomi m/1931, sovětský samopal PPSH-41, protitanková puška L-39 Lathi a puška mosin-nagant.
- Film vydělal za první víkend ve Finsku 3,6 milionů amerických dolarů, což je nejúspěšnější uvedení finsko-jazyčného filmu vůbec. Zároveň jde o nejvýdělečnější film ve finských kinech v roku 2017.
 
Odkazy
 

Hrají:

Eero Aho, Marketta Tikkanen, Johannes Holopainen, Samuli Vauramo, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Juho Milonoff, Joonas Saartamo, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Andrei Alén, Severi Saarinen, Paula Vesala, Max Ovaska, Matti Ristinen, Hemmo Karja, Elias Gould, Eino Heiskanen, Akseli Kouki, Diana Požarskaja, Pirkka-Pekka Petelius, Nina Torikka, Annika Stenvall, Jarkko Lahti, Nika Savolainen, Kimi Vilkkula, Mikko Kouki, Leo Honkonen, Eemeli Louhimies, Janne Virtanen, Joonas Kenttämies, Ramin Sohrab, Anssi Niemi, Turkka Mastomäki, Oskar Pöysti, Miro Apostolakis, Mikko Töyssy, Emil Hallberg, Roman Maksimuk, Panu Korhonen, Fikrete Miftari, Ilkka Heiskanen, Henry Nenonen, Benjamin Klementtinen, Tuukka Leijavuori, Alina Tomnikov, Robert Enckell, Robin Packalén, Ville Hilska, Jussi Inkiläinen, Eero Leichner, Kristofer Gummerus, Miska Kaukonen, Adolf Hitler (a.z.), Markku Laanti, Eveliina Piippo, Nemias Mikkonen, Sointu Vestman, Olavi Hagert, Wille Komulainen, Siina Laine, Kari Takanen, Jari Ovaskainen, Jan Engström, Juha Mälkki, Arto Mäenmaa, Ilkka Perheentupa, Jukka Ylitalo, Teemu Huuhtanen, Niko Derome, Pasi-Heikki Mikkola, Antti Peltola, Aleksandre Goncharov Dias, Inessa Kim, Mark Stipakov, Alexandra Upornikova, Robert Ingman, Oskari Sipola, Patrick Degerman, Kristoffer Nuutinen, Roman Baranov, Saban Ramadani, Lev Stipakov, Samuli Hokkanen, Mikko Leppänen, Lasse Lindberg, Aamu Jäntti, Elsi Ristinen, Pessi Mikkonen, Topi Lösönen, Verena Konttila, Eemil Huikuri, Tuomas Huikuri, Oskar Viitala, Matti Mikkola, Jyrki Konola, Otto Pilli, Mikko Viitanen