Nevěsta na útěku / Runaway Bride (1999/122/USA/Komedie, Romantický) 52% -Originál DVD-

19.05.2022 01:13
JEDNOU VĚTOU
„Chyť ji, když to dokážeš!“

OBSAH
Romantická a vtipná komedie od tvůrců filmu "Pretty Woman". Maggie třikrát uteče svým ženichům od oltáře a z jejího příběhu se stane novinový hit. Ike Graham je totiž novinář, který z vyslechnuté hospodské informace napíše atraktivní článek, kterým se chce dostat znovu do přízně redakce. Maggie však uvedené počínání popírá a za zveřejnění svého soukromí chce redakci zažalovat. Ike Graham se tedy pro důkazy vydává do městečka, kde ona prchající nevěsta žije. Zde se právě schyluje ke čtvrté svatbě. Ike se seznámí se všemi bývalými ženichy, přáteli, rodinou i samotnou Maggie. Ta má od této chvíle další problém - Ike Grahama - a plánovaná svatba opět dobře neskončí. Když však konečně Maggie najde toho pravého, jde a požádá ho o ruku(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tady chtěl někdo těžit ze slávy a popularity Pretty Woman a nějak se mu to vymklo z rukou, že? Ale opravdu, tohle si mohli všichni zúčastnění odpustit. Není to sice úplný blábol, ale tvůrci nepřináší absolutně nic nového pro tento již tak hodně profláknutý žánr. A Richard Gere? Pro něj už nemám slova. A kdyby se na Robertsovou nedalo aspoň příjemně koukat, tak bych ten film sundal ještě o hvězdu níže. (Radyo) 2*

Kančí očička Gere je obarvený Jednooký had a Julia „usměj se, si skoro jak Audrey Hepburn“ Roberts představuje bohyni Kálí s tváří ptakopyska. Nedivte se, Marshallův, potažmo producentský běžný účet se rozhodli, že vstoupí podruhé do téže řeky a berou si sebou i záchranný kruh s nápisem Elizondo.. Asi půjdu proti proudu, ale mně „Nevěsta, co stále nenašla to, co hledá“ nepřišla horší, než Pretty Woman - ve své povrchnosti totiž byla stejně špatná a dokonce jí mohu přičíst k dobru, že sebou nenese to shnilé poselství o právu každé „Fair Lady“ na finančně zabezpečeného prince Edwarda.. (Gilmour93) 2*

Maggie třikrát uteče svým ženichům od oltáře a z jejího příběhu se stane novinový hit. Ike Graham je totiž novinář, který z vyslechnuté hospodské informace napíše atraktivní článek, kterým se chce znovu dostat do přízně redakce. A tak se Ike do Maggie zamiluje a já měl následovat jejího příkladu a měl jsem od tohoto filmu rovnou utéct. 40% (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Ike Graham (Richard Gere) je úspěšný newyorský novinář-sloupkař z deníku USA Today, kterému šéfuje jeho bývalá manželka Ellie. Ike píše své sloupky na poslední chvíli, často se jejich tématem stávají ženy, o kterých se vyjadřuje někdy velmi jízlivě a nelichotivě. Při psaní svého posledního sloupku se v jenom newyorském baru náhodně dozví od posledního zklamaného ženicha o tzv. notorické "nevěstě na útěku", která utekla z několika svých předchozích svateb, tou je Maggie Carpenterová (Julia Robertsová) z malého města Hale v Marylandu.
Napíše na poslední chvíli další hanlivý sloupek o ženách, avšak neověří si řádně všechna fakta. Maggie si písemně stěžuje a pohrozí žalobou. Ike je svou bývalou ženou, šéfredaktorkou listu (Rita Wilsonová) vyhozen ze svého zaměstnání. Eliin manžel, přítel Fischer (Hector Elizondo) nabídne Ikovi možnost očistit své novinářské jméno tak, že o Maggii zjisti co nejvíce podrobností a napíše další, tentokrát zcela bezchybný a pravdivý příběh. Ike se vydává do Hale v Marylandu za Maggie. Seznamuje se zde postupně nejen s Maggií samotnou, ale se všemi jejími příbuznými, známými a bývalými ženichy. Ačkoliv zpočátku Maggie leze na dost nervy, oba se postupně velmi sblíží, první antipatie přerostou postupně ve vzájemné sympatie a přitažlivost, nakonec i ve vzájemnou lásku. Čtvrtým Magginým ženichem se nakonec stává Ike sám, ale Maggie uteče i z této (pro ni osobně) čtvrté svatby. Nakonec se však sama vrátí k Ikovi do New Yorku a romantický příběh končí závěrečným happyendem, tedy pátou uskutečněnou svatbou Ika a Maggie.
Nevěsta na útěku, anglicky: Runaway Bride, je americký film z roku 1999. Jedná se o romantickou rodinnou filmovou komedii režiséra Garryho Marshalla s Julií Robertsovou a Richardem Gerem v hlavní roli. Ačkoliv se jedná o stejný tvůrčí tým, který se sešel při natáčení snímku Pretty Woman, nejedná se o volné pokračování tohoto snímku. Film nebyl příliš úspěšný u filmové kritiky a na někdejší úspěch Pretty Woman tak nenavázal, nicméně úspěšným se stal předevšém komerčně. Jde o remake stejnojmenného amerického filmu z roku 1930
Na film, kde spolu znovu hrají Julia Roberts a Richard Gere jsem byla fakt zvědavá. Zatímco Pretty Woman je už filmovou klasikou, tak Nevěsta na útěku má do takového statutu hodně hodně daleko. Sice má dobrý námět, ale provedení je dost špatné. To pak už nezachrání ani taková ostřílená esa romantických komedií jako jsou Julia a Richard. Je to škoda. Na to, jakou měl tento film reklamu, byl výsledek dost špatný. Přetrpěla jsem to do konce prostě proto, abych to viděla celé. Ale že mě to stálo hodně sil.

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Vladislav Beneš – Richard Gere (Ike Graham), Nela Boudová – Julia Roberts (Maggie Carpenterová), Martina Hudečková – Joan Cusack (Peggy Flemmingová), Jan Přeučil – Hector Elizondo (Fisher), Jana Mařasová – Rita Wilson (Ellie Grahamová), Jan Hanžlík – Paul Dooley (Walter Carpenter), Bohdan Tůma – Christopher Meloni (Bob Kelly), Miriam Kantorková - Jean Schertler (babička), Zdeněk Podhůrský - Reg Rogers (George Swilling), Jaroslava Brousková - Laurie Metcalf (Betty Troutová), Libor Terš - Donal Logue (otec Brian Norris + více rolí + titulky), Eva Klepáčová - Lee McKenna (paní Whittenmeyerová + více rolí), René Slováčková - Lisa Roberts Gillan (Elaine z Manhattanu), Zdeněk Hess, Radovan Vaculík, Antonín Navrátil - Scott Marshall (hotelový recepční Lee), Bohumila Dolejšová - Jane Morris (Pressmanová), Regina Řandová - Sela Ward (hezká žena v baru), Bohuslav Kalva - Kevin Muray (Petey, muž v hotelu s botami), Jaroslav Horák, Marcela Nohýnková - Barbara Marshall (Polly), Monika Žáková - Karen Stirgwolt (Frances), Yvonne Pollack (žena u triček), Martina Holomčíková, Barbora Zaoralová, Vojtěch Rohlíček - Garret Wright (Dennis), Michal Bürger a další.
Překlad: Petra Valentinová
Zvuk: Tomáš Říha
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Martin Těšitel
Vyrobilo: AW Studio Praha, 2000

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Vladislav Beneš – Richard Gere (Ike Graham), Petra Tišnovská – Julia Roberts (Maggie Carpenterová), Vlasta Žehrová - Joan Cusack (Peggy Flemmingová),, Pavel Soukup - Christopher Meloni (Bob Kelly), Regina Řandová, Zuzana Slavíková - Rita Wilson (Ellie Grahamová), Pavel Šrom - Hector Elizondo (Fisher), Miriam Chytilová, Otto Rošetzký, Radka Fidlerová, Bohuslav Kalva, Zuzana Schulzová, Petr Gelnar, Šárka Vondrová, Václav Rašilov, Viktorie Taberyová, Robin Pařík, Rudolf Kubík, Martina Kechnerová, Petr Neskusil, Libor Terš, Vladimír Kudla, Sebastian Baalbaki a Jiří Köhler.
Produkce: Ivana Prejdová, Veronika Dvořáková
Zvuk: Jan Rádr
Překlad: Renáta Mlíkovská
Dialogy a režie českého znění: Michal Pavlík
Vyrobilo: pro společnost SDI Media Barrandov Studio, Dabing, 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.10.1999 Intersonic
Premiéra USA: 30.7.1999 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2000 (VHS) Intersonic
Poprvé na VHS: 1.8.2000 Intersonic
Poprvé na DVD: 1.1.2002 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 11 310 866
Tržby celkem - $ 309 457 509
Návštěvnost v ČR 181 801
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
Garry Marshall (Režie), Ted Field (Produkce), Scott Kroopf (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Stuart Dryburgh (Kamera), Bruce Green (Střih), Gretchen Rennell (Casting), Mark Friedberg (Scénografie), Albert Wolsky (Kostýmy), Josann McGibbon (Scénář), Sara Parriott (Scénář), Julia Roberts (Herec), Richard Gere (Herec), Joan Cusack (Herec), Hector Elizondo (Herec), Rita Wilson (Herec), Paul Dooley (Herec), Christopher Meloni (Herec), Donal Logue (Herec), Reg Rogers (Herec), Yul Vazquez (Herec), Kathleen Marshall (Herec), Sela Ward (Herec), Diana Kent (Herec), Larry Miller (Herec), Garry Marshall (Herec), Laurie Metcalf (Herec), Patrick Richwood (Herec), Rebekah Hoyle (Herec), Scott Marshall (Herec), Lisa Roberts Gillan (Herec), Jane Morris (Herec)
 
1999/122/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Julia Roberts, Richard Gere, Hector Elizondo, Kathleen Marshall a Larry Miller si společně zahráli také ve filmu Pretty Woman (1990).
 
Odkazy