Nepřítel pod ochranou / Safe House (2012/115/USA, Jihoafrická republika/Akční, Krimi, Mysteriózní, Thriller) 66%

27.03.2018 22:48
JEDNOU VĚTOU
„Jeden z nejhledanějších zločinců na zeměkouli a osamělý zelenáč z tajných služeb, který se ho zoufale snaží udržet naživu."

OBSAH
Matt Weston (Ryan Reynolds) sice pracuje u CIA, ale přesto se pekelně nudí. Jeho pověřením je spravovat tajné vězení CIA v Kapském Městě, v němž dosud nebyl nikdo „ubytován“. Hned první „host“ ale bude z kategorie VIP. Tobin Frost (Denzel Washington) je bývalý elitní agent amerických tajných služeb, který začal před lety pracovat proti mateřské organizaci. Prodával informace každému, kdo o ně projevil zájem a zaplatil dostatečnou sumu, vraždil bývalé kolegy, dodával materiální podporu teroristickým režimům po celém světě a než se ho podařilo dopadnout, uběhlo téměř jedno celé desetiletí. Tahle velká ryba se za mřížemi nestačí ani rozkoukat, když na utajený objekt zaútočí neznámí ozbrojenci. Dosud nepříliš akční Weston se rozhodne chytit příležitost za pačesy a na poslední chvíli i s Frostem z objektu uteče. Jen jestli si neukrojil příliš velké sousto. Nesmí si vězně pouštět k tělu, na druhou stranu ho ale musí za každou cenu chránit. Navíc musí zjistit, kdo a proč se jeho „chráněnce“ snažil dostat ven, ať už na svobodu, nebo pod kytičky. Otázek je spousta, ale na odpovědi není čas, protože tahle hra se hraje v jednom z nejnebezpečnějších míst na zeměkouli, kde můžete koupit kulku stejně snadno jako zmrzlinu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Daniel Espinosa má zřejmě nakoukaných hodně podobných záležitostí a moc rád by se přiblížil/vyrovnal svým vzorům, ejhle, nestalo se. Na režijní židli jakoby vystřídal akčního klasika Tonyho Scotta a ve finále je to docela nuda zabalená v nepřístupném obalu odložená roky někde v horním zaprášeném regálu. Jakoby někdo z osekaného akčního bijáku vzal to, co se už nevešlo, přidal další desítky průhledných a nikterak vzrušivých minut, jasně rozdané role, roztřesenou kameru i vybuchující auta. Všechno je to pohříchu uzívané a nezajímavé. Výsledek působí dojmem, že na tvůrce tlačil čas nebo jednoduše fakt, že se někde něco zaseklo (nápady, shořel scénář, zemřel producent :-)) a nikdo nevěděl, jak z toho ven. A nakonec přeci jenom přijde konec, díky kterému se divákovi vlastně trochu uleví. Stejně tak hercům. Reynolds se snaží (tak za 2-), Washington recykluje už pár let sám sebe (tady je to s odřenýma ušima za 3). Škoda!! Safe House tak vážně vypadá jako natáčený podle příručky, žádná přidaná hodnota, žádný kávovar, ve kterém by svoje nejlepší kousky (Nepřítel státu, Poslední skaut) připravoval už zmíněný Tony Scott!! (castor) 3*

Espinosa a Bourneův kameraman mi umožnili návrat do období, kdy jsem jako batole odmítal usínat. Zatímco prvně jmenovaný mě ukolébával tupým načrtnutím postav a nudící šedí, druhý mě vozil v kočárku po kočičích hlavách, dokud jsem nezamhouřil oči. Pak mě však u fotbalového stadionu probudily vuvuzely a já zbytek proplakal. Nad opakovaně mizerným Reynoldsem, ohranými klišé se škaredými vládními agenturami, nevýrazným Denzelem a vůbec tuctovostí toho všeho. Asi se mi z té do děje rádoby vtahující formy začal prořezávat první zub.. (Gilmour93) 3*

Je dobré na to nahlížet jako v podstatě na režijní prvotinu Daniela Espinosi, téměř neznámého režiséra - alespoň pro tuto chvíli. Zároveň je Safe House film, který už podle scénáře nemá žádné vyšší ambice. Ale v rámci středního proudu zabodoval více než solidně. Není to naštěstí jen tupý akčňák, ačkoliv tématicky k němu lehce směřuje. Vše zachraňují výteční herci (Reynolds, Washington) a dravá, kynetická akce ala Jason Bourne. Espinosa určitě žánru ostudu neudělal a docela bych se nebál mu svěřit větší rozpočet, zajímavější téma, trochu ho srovnat do latě a nechat jej čarovat. Ten člověk ví jak má vypadat akce a rychlé tempo. (Kaka) 4*

VELKÁ RECENZE
Denzel Washington patří mezi herecké stálice už dobré dvě dekády a během své kariéry dokázal, že umí zahrát cokoliv od bývalého boxera přes zkorumpovaného policajta až po likvidátora, který krájí v postapokalyptické Americe na kusy záporáky všeho druhu. V posledních letech se mu však zalíbilo spolupracovat s Tony Scottem a i když většinou společně točí solidní filmy, člověk má občas tak trošku pocit, že si jsou všechny malinko podobné. Washington to však nejspíš vidí jinak.
V podstatě by se dalo říct, že pokud vás pořád baví to, co předvádí Washington, a to, co točí Tony Scott, nejspíš se u Nepřítele pod ochranou nudit nebudete. Jakoby tvůrci hráli na absolutní jistotu a je celkem fuk, že za kamerou nesedí klasik akčního žánru ale čtyřiatřicetiletý Daniel Espinosa. Film jednoduše vypadá jako něco, co vzniklo z nepoužitých scén a nápadů z věcí, jež Washington natočil v jednadvacátém století, ať už se Scottem, nebo bez něho. Už samotný příběh dost připomíná slavný Training Day. I tady máme mladého hrdinu, jenž by rád dělal drsnou práci v terénu a ocitne se vedle zkušenějšího kolegy, který ví, jak to chodí, nemá problém prostřelit nepříteli palici a je to tak trochu hajzl. V případě Nepřítele pod ochranou jsou samozřejmě figurky na šachovnici rozdělené trochu jednoznačněji a od začátku víme, že Ryan Reynolds kope za klaďáky, Washington za padouchy a v pozadí se pohybuje ještě jedna svině (jejíž odhalení překvapí asi jako sníh v půlce ledna).
Espinosova režie připomíná zmíněného Tonyho Scotta tak moc, až se možná budete muset přesvědčit, kdo že to vlastně za tou kamerou ve skutečnosti stál. Přiznám se, že předchozí režisérovy filmy neznám, ale podle trailerů na chválenou detektivku Snadný prachy to vypadá, že tenhle Švéd má minimálně co se vizuálu týče hodně podobný styl. Pokud vás tedy baví scottovské barvy, občas trošku rozostřený obraz a zběsilá kinetika, nejspíš z kina odejdete spokojeni. Espinosa tyhle věci zvládá bez problémů a vizuálně si svůj hollywoodský debut pohlídal na jedničku. Občas mu sice trochu hapruje kamera v akčních scénách, ale naštěstí ne takovým způsobem, že by člověk nepoznal, kdo zrovna koho kope do hlavy nebo podřezává střepem.
Jestliže odhlédneme od absence originality a faktu, že Washington herecky recykluje sám sebe a už to začíná být malinko otravné, je největším problémem filmu samotná ústřední dvojice. Ryan Reynolds se sice v roli nezkušeného agenta CIA snaží, ale tahle postava mu jednoduše nesedne. Akční scény sice zvládá, ale vycukaného a tak trochu podělaného amatéra, jenž se ocitne uprostřed boje se skupinou ke všemu odhodlaných zabijáků, mu člověk prostě neuvěří. Reynolds sympaťáky umí, ovšem obvykle potřebuje trošku hláškování a roli napsanou s nadhledem, což bohužel tenhle případ není. Osobně jsem si už po pár minutách říkal, že je obrovská škoda, že tvůrci neobsadili třeba Jakea Gyllenhaala. Reynolds tu většinu času jednoduše tahá svého parťáka po Kapském městě a tváří se, jako by tu byl omylem. Herecká chemie mezi oběma hlavními hrdiny tu absolutně schází, což zamrzí. Washington sice hraje na jistotu, ale Reynolds jej jednoduše nestíhá.
A právě dobře fungující ústřední dvojice by mohla člověka odtrhnout od sledování samotného příběhu, jenž je zoufale nudný, předvídatelný a průhledný. Naštěstí tu máme dostatek akčních scén, které zvládnou negativa celkem razantně umlátit. Honičky jsou efektní, přestřelky celkem napínavé a bitky i přes zmíněnou občasnou roztřesenost kamery fungují, ačkoliv je na nich inspirace Bournem hodně patrná. Každopádně u akce potěší fakt, že se tvůrci nebáli ukázat i trochu té krve a využili to, co jim eRkový rating nabízí. Prostě a jednoduše když se někdo s někým rve, vybuchují auta nebo po sobě lidi střílí, tak to vcelku šlape. A Fares Fares, jehož si Espinosa přivedl spolu s Joelem Kinnamanem ze svého minulého filmu, patří mezi nejcharismatičtější záporáky posledních měsíců a vůbec nevadí, že ve své roli téměř nepromluví.
Ale i přes slušné herecké obsazení, dobrou akci a lahůdkový vizuál je Nepřítel pod ochranou jen lehce nadprůměrný thriller, který trpí především nezajímavou zápletkou a neoriginalitou. Pokud máte chuť na kombinaci Muže v ohni a Training Day, klidně můžete dát Nepříteli pod ochranou šanci. Zázraky ale nečekejte. To, co v kině uvidíte, už jste totiž určitě před tím viděli. A nejspíš v tom hrál taky Denzel Washington.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Tobin Frost, bývalý agent CIA, jenž se stal mezinárodně hledaným zločincem, získává od agenta MI6 Aleca Wadea datové médium. Zaútočí na ně ale žoldáci v čele s Vargasem. Wade je zabit a Frost je nucen vzdát se americkému konzulátu v Kapském Městě.
Frost je přemístěn do místního tajného vězení, které vede mladý agent Matt Weston. Ten je svědkem toho, jak agent veterán Daniel Kiefer Frosta vyslýchá pomocí waterboardingu. Vargas se svými muži ale na vězení zaútočí a zabije Kiefera a jeho tým. Weston uteče a Frosta vezme s sebou. Kontaktuje svého šéfa Davida Barlowa na ředitelství CIA v Langley. Další agentka CIA Catherine Linklaterová Westonovi přikáže, aby se držel u země a počkal na další rozkazy.
Weston ze skrýše zavolá své přítelkyni Aně Moreauové, francouzské medičce, která neví, že pracuje pro CIA, a řekne jí, aby opustila jejich dům. Barlow mu pak přikáže, aby se přesunul na stadion, kde získá zařízení GPS, které mu pomůže dostat se do nedalekého úkrytu. Weston se tam dostane, ale Frost mu uteče, když se zamaskuje jako policista. Westona zadrží policie, ale podaří se mu utéct. Frosta už ale nechytí. Frost naopak zaútočí na Westona, ale řekne mu, že zabíjí jen profesionály, vystřelí na zeď vedle něj, čímž Westonovi poškodí ušní bubínek.
Weston se pak má vydat na nejbližší americkou ambasádu, aby podal hlášení. Místo toho se potká s Anou a prozradí jí, že pracuje pro CIA. Řekne jí, aby se kvůli vlastnímu bezpečí vrátila do Paříže. Weston pak pronásleduje Frosta do chudinské čtvrti Langa, kde se Frost setká s Carlosem Villarem. Znovu na ně zaútočí Vargas - zabije Villara a jeho ženu. Frost mu ale s Westonovou pomocí uteče. Weston pak zjistí, že Vargas pracuje pro CIA, která chce získat záznamy, které dostal Frost od Wadea. Zařízení pochází od izraelské tajné služby a obsahuje důkazy korupci a tajných převodech peněz, které se týkají CIA, MI6 a dalších tajných služeb. Westonovi vlastní nadřízení v tom mohou být zapleteni. Weston dovede Frosta do nového úkrytu. Tam na Westona zaútočí místní správce Keller.
Weston po boji Kellera zabije, ale sám je těžce zraněn. Frost ho opustí a Weston omdlí. Mezitím do Jižní Afriky přijede Linklaterová a Barlow, aby Frosta a Westona vyzvedli. Barlow Linklaterovou ale zastřelí. Barlow dorazí do úkrytu a odhalí, že je Vargasovým zaměstnancem. Potvrdí, že soubory obsahují důkazy, které by jej kompromitovaly, a přesvědčuje Westona, aby lhal o tom, co se stalo. Frost se vrátí, aby zachránil Westona, ale Barlow ho postřelí. Weston pak střelí Barlowa do hrudi a zabije ho. Frost Westonovi dá soubory, pochválí jej, že je lepší, než on, a zemře.
Ve Spojených státech se Weston setká se zástupcem ředitele CIA Harlanem Whitfordem, který mu řekne, že nelichotivá fakta o CIA musí být z jeho hlášení odstraněna. Weston má být ale povýšen. Whitford se ho zeptá, kde se data nacházejí, ale Weston řekne, že mu to Frost neřekl. Whitford prohlásí, že kdokoli je bude držet, bude mít spoustu nepřátel. Weston odejde a pak data odešle médiím, čímž poškodí řadu lidí z různých tajných služeb, včetně Whitforda. Později Weston vidí přes ulici v Paříži Anu. Ta si čte Westonův vzkaz, podívají se na sebe, Ana se usměje a Weston odejde.

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Ryan Reynolds (Matt Weston), Bohdan Tůma - Denzel Washington (Tobin Frost), Tereza Bebarová - Vera Farmiga (Catherine Linklaterová), Jaromír Meduna - Brendan Gleeson (David Barlow), Vladimír Brabec - Sam Shepard (Harlan Whitford), Andrea Elsnerová - Nora Arnezeder (Ana Moreauová), Zdeněk Mahdal - Robert Patrick (Daniel Kiefer), Martin Zahálka - Rubén Blades (Carlos Villar), Vojtěch Hájek - Joel Kinnaman (Keller), Pavel Šrom, Apolena Veldová, Jiří Balcárek, Antonín Navrátil, Kateřina Velebová, Jana Páleníčková, Ladislav Cigánek, Filip Švarc, Jakub Saic, Zbyšek Horák, Marek Libert, Petr Burian
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Zbyšek Horák
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.2.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 10.2.2012 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.6.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 13.6.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 276 228
Tržby celkem - $ 208 100 000
Návštěvnost v ČR 10 437
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Z natáčení filmu Nepřítel pod ochranou
• Uvnitř CIA
• Pohled do zákulisí natáčení
• Akce muže proti muži
• Natáčení útoku na tajný objekt
• Příprava honičky na střeše
• Přístav bezpečí – Kapské město
• Plus - Obraz v obraze
• Průzkumník scén

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
český DTS Digital Surround 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1, maďarský DTS Digital Surround 5.1, polský Dolby Digital 5.1, portugalský (Brazílie) DTS Digital Surround 5.1, ruský DTS Digital Surround 5.1, thajský Dolby Digital 5.1, turecký Dolby Digital 5.1, španělský (Latinská Amerika) DTS Digital Surround 5.1
české, anglické, anglické pro neslyšící, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, španělské, thajské, turecké
 
Tvůrci a herci
Daniel Espinosa (Režie), Scott Stuber (Produkce), Ramin Djawadi (Hudba), Oliver Wood (Kamera), Richard Pearson (Střih), Sarah Finn (Casting), Brigitte Broch (Scénografie), Susan Matheson (Kostýmy), Per Hallberg (Zvuk), Nico Louw (Zvuk), Nadine Prigge (Masky), David Guggenheim (Scénář), Denzel Washington (Herec), Ryan Reynolds (Herec), Vera Farmiga (Herec), Brendan Gleeson (Herec), Joel Kinnaman (Herec), Liam Cunningham (Herec), Robert Patrick (Herec), Tanit Phoenix (Herec), Sam Shepard (Herec), Rubén Blades (Herec), Fares Fares (Herec), Nora Arnezeder (Herec), Jake McLaughlin (Herec), Fana Mokoena (Herec), Sean Cameron Michael (Herec), Scott Sparrow (Herec), Sebastian Roché (Herec), Robert Hobbs (Herec), Stephen Bishop (Herec)
 
2012/115/USA, Jihoafrická republika/Akční, Krimi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Daniel Kiefer (Robert Patrick) nosí hodinky značky Suunto, Matt Weston (Ryan Reynolds) Casio GW-6900 a David Barlow (Brendan Gleeson) nosí Rolex Daytona Cosmograph.
- Roli Matta Westona si mohli zahrát také Sam Worthington, Shia LaBeouf, Andrew Garfield, James McAvoy, Taylor Kitsch, Garrett Hedlund, Zac Efron, Channing Tatum, Jake Gyllenhall, Tom Hardy, Chris Hemsworth nebo Chris Pine. Obsazen byl nakonec Ryan Reynolds.
- Z důvodů zvýšených obav o vlastní bezpečnost se film nenatáčel v Riu De Janeiru, jak filmařský štáb původně zamýšlel, ale v Kapském městě.
- Písnička k traileru je od Jay-Z a Kanye West, jmenuje se No Church In The Wild a je z alba Watch The Throne.
 
Odkazy