Neobyčejný Odd Thomas / Odd Thomas (2013/100/USA/Mysteriózní, Thriller) 66% -Originál DVD-

20.05.2022 04:16
JEDNOU VĚTOU
„Vidět mrtvé - je to dar nebo prokletí?“

OBSAH
"Mrtví nemluví... Proč, to nevím."  Mladý kuchař Odd Thomas (Anton Yelchin) dokáže vidět mrtvé. Možná je to dar, možná je to prokletí. Odd si nikdy nebyl jistý. Každé němé duši, která ho vyhledá, se ale snaží pomoci. Některá touží po spravedlnosti a prostřednictvím Odda pomůže vyřešit zločin, další jinému zločinu zabrání. Když se v Oddově restauraci objeví tajemný muž, mladík začne cítit blížící se katastrofu. Jediný, o to zlověstnější důkaz, který má, je lístek vytržený z kalendáře s datem 15. srpna. Dnes je 14. srpna.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Právě dokoukáno a můžu říct že tenhle film dává do kapsy většinu filmů co jsem viděl v roce 2013-2014. Původně jsem ho ani vidět nechtěl Sommers mě trochu zklamal G.I. Joe. Takže jsem do dalšího jeho filmu nechtěl jít, nakonec jsem to ale viděl v nějaké slevě za pár drobných tak jsem si řekl že si to koupím, no a po půl roce jsem to konečně zkoukl. Příběh i když je okopčený ze 6 smyslu a hlavně Jacksonovými Přízraky, tak přidává pár zajímavých nápadů. Třeba se mi hodně líbily ti duchové co byly u lidí co měly umřít. Konec je sice klišé ale to přidávání snad 50 padouchů na konci bylo slušné, jediné co si mohl režisér odpustit je konec který prostě se snažil hrát na city ale takovouhle formou mu to nemůže vyjít. Potěšila mě pidirole Vosloo AKA Mumie. Co musím pochválit maximílně je hudba která je výborná. Chtěl bych dát sice 5* už jen za to překvapení ale to bych asi i nadhodnotil. Ale i tak se u mě jedné o parádní film. (Campbell) 4*

Odd má schopnosti vidět duchy a předpovídat tragédie, ale jinak je to úplně normální frajer, kterej vede normální život a má holku. Po několika drobnějších případech se objeví velká věc, kterou musí vyřešit a zabránit tragédii. odlehčenej myst-thriller s komediálními i hororovými prvky, kterej má slušný tempo, nepříliš okoukaný tváře doplněný Willemem Dafoe a konec, kterej mě tentokrát fakt nakrknul. Yelchina jsem v jeho telecích letech neměl moc rád, ale začíná to vypadat, že stárne do docela slušnýho herce. 80% (Marholt) 4*

Stephen Sommers to opět dokázal. Kombinace napětí, humoru, akce, strachu a dojetí. Neobyčejný Odd Thomas je obrovské žánrové překvapení od kterého jsem čekal málo a dostal výborný film, který snad ani nemohl být lepší. Chemie mezi postavami šlape. Filozofie ohledně posmrtného života, komunikace s duchy a pravidly má svou jasně danou logiku a příběh samotný s ač očekávaným koncem nemá žádné výrazné kiksy, kvůli kterým by bylo potřeba snižovat hodnocení, nebo které by kazily výsledný dojem z filmu. Prostě obří palec nahoru a kdykoli si tento snímek opět připomenu a Sommers hurá do mých TOP režisérů. 80% (Nach) 4*

VELKÁ RECENZE
Styl Stephena Sommerse vždycky nemusím. Van Helsing je film, který mě příšerně nebavil. Jednalo se o samoúčelnou hollywoodskou parádičku, která dobře vypadá, snaží se pobavit, rozesmát a nevím co, ale uvnitř neskrývá vůbec nic. Ono by se tohle dalo říct i o snímku „Mumie“, ale tady bylo vybráno dobře prostředí, skvěle byli obsazeni herci včetně záporáka a navíc to skutečně bavilo. Podobně je to i se snímkem „Odd Thomas“.
Je mi jasné, že ne všichni budou souhlasit. Podle hodnocení filmu v různých databázích je jasné, že ani nesouhlasí, ale osobně si myslím, že tohle je snímek, který zase jednou dokáže zabavit. Je to hned díky několika základním atributům. Tím prvním je kvalitní předloha z pera Deana R. Koontze, kterého dobře známe i z našich knihkupectví. Kniha vyšla jako „Podivný Thomas“. Předělání předlohy do podoby scénáře si vzal na starost sám Stephen Sommers a nevyhnul se různým klišé, ale přesto dle mého názoru uspěl.
Odd Thomas je kluk, který nemá jen zvláštní jméno, jeho křestní jméno je skutečně Odd, ale má i zvláštní schopnosti. Vidí mrtvé lidi. Ti k němu nepromlouvají, ale jsou velmi tiší. Přesto se něčeho dožadují. Chtějí vyřešit své případy, chtějí světu objasnit, jak zemřeli. Odd Thomas jim může pomoct, ale sám se ocitá v postupném nebezpečí, protože kromě obyčejných mrtvých se světem potulují i děsivé příšery, viditelné pouze jemu, které jsou předzvěstí něčeho zlého. A něco zlé se rozhodně chystá.
Co mě dostalo nejvíce, to byly postavy a jejich představitelé. Anton Yelchin je můj oblíbenec a tenhle part zvládl naprosto výborně, a to i v případě akčních scén. Věřili jste mu bez problémů, že ve rvačce může vyhrát, i když není žádný svalovec. Skvěle mu sekunduje Addison Timlin, jejichž vztah, filmový, je skutečně nádhernou chemií. Já vím, že snímek je celkem předvídatelný, že zde nejsou úplně nečekané zvraty, ale nemůžu si pomoct, díky těmhle dvěma a díky Willemu Dafoeovi si mě „Odd Thomas“ prostě získal.
A pak ten závěr. Jsou zde dva zvraty, které mě ohromily, a ten závěrečný je jedním z nich. Možná jsou zde některé prvky laciné a jednoduché, ale jako celek film prostě funguje. Není to pouze zábava, ale je to i celkem smysluplná zápletka, zajímavé efekty a trocha těch emocí. Je tam všechno, co potřebujete, je to hollywoodské, ale je to dobré. Jestli vás film nedostane, nebudu vám to mít za zlé, ale nemějte za zlé mě, že jsem si ho oblíbil a se závěrečnými titulky jsem jen tiše seděl.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Petr Neskusil - Anton Yelchin (Odd Thomas), Terezie Taberyová - Addison Timlin (Stormy Llewellynová), Jiří Plachý - Willem Dafoe (Wyatt Porter), Pavel Vondrák - Matthew Page (Harlo Landerson) + Kyle McKeever (Bern Eckles), Oldřich Hajlich - Nico Tortorella (Simon Varner), René Slováčková - Gugu Mbatha-Raw (Viola Peabodyová), Lucie Vondráčková - Melissa Ordway (Lysette), Veronika Mudrová - Laurel Harris (Karla Porterová), Zbyšek Pantůček - Shuler Hensley (Bob Robertson), Zbyšek Horák - Patton Oswalt (Ozzie Boone + titulky), Svatopluk Schuller, Jan Škvor, Ivo Novák
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2013

2.DABINGN (Nova)
V českém znění: Petr Neskusil - Anton Yelchin (Odd Thomas), Martina Kechnerová - Addison Timlin (Stormy Llewellynová), Pavel Šrom - Willem Dafoe (Wyatt Porter), Klára Vodenková, Petr Lněnička, Ladislav Cigánek, Marek Libert, Petr Burian, Daniel Krejčík, René Slováčková, Michal Jagelka, Pavel Vondra, Josef Horák, Dagmar Čárová, Kateřina Peřinová, Vladimír Kudla, Petr Gelnar, Šárka Vondrová, Klára Nováková, Adéla Nováková a další
Překlad: Dita Šafaříková
Zvuk: Jan Rádr
Produkce: Martin Odehnal, Veronika Dvořáková
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro Cet 21 spol. s.r.o. v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 28.2.2014 Image Entertainment
Premiéra Francie: 22.11.2013 (Paris International Fantastic Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 18.9.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby celkem - $ 1 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
Tvůrci a herci
Stephen Sommers (Režie), John Baldecchi (Produkce), Howard Kaplan (Produkce), Stephen Sommers (Produkce), John Swihart (Hudba), Mitchell Amundsen (Kamera), David Checel (Střih), Courtney Bright (Casting), Nicole Daniels (Casting), Ronna Kress (Casting), Jon Gary Steele (Scénografie), Lisa Jensen (Kostýmy), Rodney Gurule (Zvuk), Jennifer McDaniel (Masky), Danielle Vigil (Masky), Stephen Sommers (Scénář), Dean R. Koontz (kniha) (Předloha), Anton Yelchin (Herec), Willem Dafoe (Herec), Patton Oswalt (Herec), Addison Timlin (Herec), Gugu Mbatha-Raw (Herec), Melissa Ordway (Herec), Casey Messer (Herec), Grizelda Quintana (Herec), Leonor Varela (Herec), Lilly Roberson (Herec), Shuler Hensley (Herec), Nico Tortorella (Herec), Bryan Head (Herec), Matthew Page (Herec), Kyle T. Cowan (Herec), Arnold Vosloo (Herec), Kevin Wiggins (Herec), Richard Barela (Herec)
 
2013/100/USA/Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V karavane Boba Robertsona (Shuler Hensley) sa nachádza viacero podobizní a odkazov na sériových vrahov, ako napr. Jeffreyho Dahmera, Teda "Unabomber" Kaczynskeho, Johna Wayne Gacyho či Charlesa Mansona.
- Keď Odd (Anton Yelchin) opúšťa nemocnicu, divák si môže všimnúť jeden z nápisov, ktorý znie "IN ODD WE TRUST", čo je názov prvej časti komiksovej série venovanej hlavnému predstaviteľovi (2008).
- Natáčanie prebehlo v Santa Fe, v Novom Mexiku.
- Do role Funguse Boba (Shuler Hensley) byl původně zvažován Kevin J. O'Connor.
- Do role Wyatta Portera (Willem Dafoe) byl původně zvažován Tim Robbins.
- Natáčení filmy bylo kvůli nedostatku financí na několik týdnu přerušeno.
- Do role Stormy Llewellyn (Addison Timlin) byly původně zvažovány Lily Collins, Kat Dennings, Portia Doubleday a Emma Roberts. Největší šanci měla Lily, ale odstoupila kvůli jinému projektu.
 
Odkazy