Není úniku / Nowhere to Run (1993/92/USA/Akční, Romantický, Drama) 53% -Originál DVD-

28.03.2018 08:59
JEDNOU VĚTOU
„Uprchlý trestanec se postaví na stranu mladé vdovy v boji proti mocné důlní společnosti.“

OBSAH
Uprchlý vězeň Sam Gillen narazí při svém útěku na malý domek, ve kterém žije mladá sympatická Clydie se dvěma dětmi. O jejich pozemek má ale zájem důlní společnost a je ochotna použít jakýchkoliv prostředků k vynucení souhlasu s těžbou. Sam se s Clydií a dětmi postupně sblíží, zatímco představitelé důlní společnosti začínají chápat, že proti nim stojí velmi silný a nebezpečný protivník. Po několika pokusech podplatit Clydii a zbavit se Sama dojde ke konečnému účtování, krvavému, bolestivému, ale spravedlivému. Sam se nakonec nechá dobrovolně odvést policií, ale slibuje Clydii a dětem, že se vrátí...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Možná kdyby neviděl emancipovanou Rosannu Arquette v koupelně, sbalil by druhý den stan a vyrazil zase o kus dál. Možná kdyby mu ten kluk nepřirostl k srdci, udělal by to samé. JCVD se odklonil od kousků, kdy dusný vzduch arény prořízne ostrý zvuk nějakého efektního úderu a vydal se cestou, kdy si půjčuje solničku a v mlčenlivém podání rozdává rány těm, kteří nutí vdovu s malými dětmi podepsat smlouvu k nevýhodnému odprodeji pozemků, na kterých leží její farma. Jean-Claude se pokusil o charakterový posun, podle kritiků neuspěl, já myslím, že docela jo. Křečovitě působí téměř pokaždé, tady prostě jen ubral na svém zářivém úsměvu a velkých ramenech, a pustil se do role trestance na útěku, který chce udělat zase pro jednou něco správného. Robert Harmon je poměrně zkušený řemeslník, akci zvládal velmi slušně, spoluautory scénáře jsou pak překvapivě autor Základního instinktu Joe Eszterhas a Randy Feldman, který zase stojí za kultovním hitem Tango a Cash, takže ani tady se nevaří úplně z vody. Když jsem na tom byl kdysi v kině, držel jsem palce a říkal si, že kdybych měl někde začít znovu, na téhle odlehlé farmě a v téhle společnosti by to nebylo úplně od věci. Fajn devadesátková jednohubka. (castor) 3*

Mám Žánklóda rád, ale takový typ filmu se na něj vůbec nehodí. Akce je pomálu, spíše se zaměřuje na příběh, který je vcelku jednoduchý, za to docela účinný. Já jsem z toho tuláka, kterého tam hraje, měl vcelku dobrý pocit, a to tam té akce skutečně moc není. Jenže celý film ukazuje, jaký je Žánklód správňák a nejsou vidět žádné činy, tak mě to začíná docela nudit. Zase to bylo ale v té době, kdy nebyl ovlivněn filmem, a točil to spíše proto, že ho to bavilo a ne pro prachy, slávu a aby si vydělal na drogy, a z rozpočtu filmu si ukrad půlku. Pravda je, že ho to pohltilo, ale doufám, že filmem JCVD pochopil, co posral a nadále se to pokusí změnit. Z filmu Není úniku je přesto cítit taková ta milá atmosféra fajnového chlapa s Belgickými svaly, který si to tenkrát brázdil jedním filmem za druhým a stával se oblíbenějším, i když tenhle film mu na tom příliš nepřidal, spíše okamžitě zapadl, a já se vůbec nedivím. Zřejmě si na něj v budoucnosti také nevzpomenu, a proč taky. (Malarkey) 2*

E.T. sebral solničku a zase ji vrátil. E.T. ukázal dětem penis a divákům holou prdel (jaká klasika!). E.T. se seznámil s maminkou a taky ji ukázal penis. E.T. je bude všechny ochraňovat. E.T. léčí maminku svým kouzelným penisem. E.T. létá na motorce. E.T. se loučí a odlétá ve světélkující lodi. No…, vlastně odjíždí a ty světla jsou zapnuté majáky policejního vozu.. Nenechte se mýlit, sci-fi to není, i když absence roznožek, otoček a kopů s výskokem ve filmu JCVD by mohla k danému žánru ukazovat. On však tady jen plní roli umírněného ochránce slabých a dobračiska, od kterého by jste si klidně nechali odnést domů tašku s nákupem. To kapitán Stottlemeyer z Monka je bez kníru pěkný hajzl a Rosanna má tradičně prsa svěšenější, než špičku nosu. U dojemného konce mi scházel hudební doprovod v podobě Morriconeho „Finale“ (odjezd Harmoniky v Tenkrát na západě) a řeknu vám, kdo u něj nebrečel, má buď srdce z kamene a nebo už dávno usnul.. Když se to vezme kolem a kolem, Nowhere to Run je asi nejromantičtější film Jeana-Clauda, což je pro filmové fandy stejná atrakce, jako nejteplejší film Charlieho Bronsona.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Jmenuje se Sam Gillen a podaří se mu uprchnout z vězeňského autobusu za pomoci svého přítele Billyho, který však odvážnou záchrannou akci zaplatí životem. Samovi se podaří ujet a s penězi, které mu přítel zanechal, se utáboří poblíž skupiny farmářských domků. V noci, přilákán hudbou, pozoruje mladou vdovu Clydii, ukládající do postele své dvě děti, Mookieho a Bree. Vloupá se do domku, ale jen proto, aby se zmocnil slánky.
Šéf důlní společnosti přijme nového bezpečnostního šéfa Dunstona, který má donutit Clydii a ostatní farmáře, aby prodali své pozemky, na kterých chce začít těžit. Podplatí i jejího milence, šerifa Lonnieho, aby ženu přesvědčil o prodeji. Sam, který v noci tajně naslouchá hovoru milenců, vše pochopí. Když je pak Clydie s dětmi přepadena Dunstonem a jeho muži, Sam jí pomůže.
Na oplátku mu žena nabídne nocleh ve své stodole. Hale se nejprve pokusí vdovu vydírat, ale opět zasáhne Sam, a potom se snaží přesvědčit farmáře o výhodách své nabídky. Hale nemá moc času, protože platnost jeho těžebního povolení vyprší za pár dnů. Když Clydie a její soused Tom odmítnou prodat, pošle na ně Dunston své zabijáky. Opět však zasáhne Sam a útok překazí. Když Dunston vyhrožuje Clydii, že ublíží dětem pokud neprodá, rozhodne se Sam bojovat. Šerif mezitím zjistí Samovu totožnost a navrhne mu, že ho nechá jít, pokud okamžitě odjede. Ten po naléhání Clydie souhlasí, ale když je při odjezdu napaden Dunstonovými muži, pochopí, že se musí vrátit a chránit Clydii, do níž se zamiloval a její děti, s nimiž se spřátelil.
Jean-Claude Van Damme se tímto snímkem oprostil od věčných akčňáku a ukázal, že se nebojí ani dramatičtějších rolí.
Tématicky se to od ryze akčních námětů sice zase až tak neliší, ale po patřičných úpravách bylo docíleno jistých nápadů. Příběh tedy daleko více sází na dramatizaci, romantičnost a citové projevy. Co se týče herectví, nelze Jean-Claudovi upřít snahu. Jeho kamenná tvář sice hereckému projevu nijak nepřidala, ale budiž, šlo o vážnou postavu. Pro jeho fanoušky to však bylo překvapení a šok, a tak z nezvyku většinou nesměle snímek strhali, protože tohle už nebyl Van Damme, jak ho všichni znali. Akční scény tu sice jsou, ale vyznívají spíše jako nucený doplněk děje. Charakter Sama Gillena, kterého Jean-Claude hraje, je jasně definovaný. Uprchlý trestanec schopný obětovat svoji svobodu, aby zachránil vdovu s dvěma malými dětmi před ztrátou domova a snad i života, přeci jen dokáže povznést jisté sympatie a porozumění.

DABING
1.DABING (VHS, Nova, Prima, JOJ, Markíza, Dajto)
V českém znění: Jiří Schwarz - Jean-Claude Van Damme (Sam Gillen), Miluše Šplechtová - Rosanna Arquette (Clydie Andersonová), Josef Velda - Joss Ackland (Franklin Hale), Zdeněk Mahdal - Ted Levine (pan Dunston), Anthony Starke (Billy), Otakar Brousek ml. - Edward Blatchford (šerif Lonnie Cole), Tomáš Juřička (titulky), Bohumil Švarc ml. - Kieran Culkin (Mike 'Mookie' Anderson), Barunka Wildová - Tiffany Taubman (Bree Andersonová)
Překlad: Jana Morávková
Produkce: Kristyna Hernerová
Zvuk: Jan Morávek
Režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobil: Bonton Films ve spolupráci s VW Edit 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.5.1993 Guild Video
Premiéra USA: 15.1.1993 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.8.2009 Blesk
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 292 297
Tržby celkem - $ 64 000 000
Návštěvnost v ČR 231 954
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Robert Harmon (Režie), Gary Adelson (Produkce), Craig Baumgarten (Produkce), Mark Isham (Hudba), David Gribble (Kamera), Mark Helfrich (Střih), Zach Staenberg (Střih), Jackie Burch (Casting), J. Dennis Washington (Scénografie), Gamila Smith (Kostýmy), Fred J. Brown (Zvuk), Michele Sharp (Zvuk), Katalin Elek (Masky), Zoltan Elek (Masky), Joe Eszterhas (Scénář), Leslie Bohem (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Rosanna Arquette (Herec), Kieran Culkin (Herec), Ted Levine (Herec), Joss Ackland (Herec), Anthony Starke (Herec), Leonard Termo (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Stephen Bridgewater (Herec), Albie Selznick (Herec), John Finn (Herec), Jack Gill (Herec), Luana Anders (Herec), Peter Malota (Herec), Kevin Page (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Chuck Zito (Herec), James Greene (Herec)
 
1993/92/USA/Akční, Romantický, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Samův (Jean-Claude Van Damme) motocykl je 650cc Triumph Bonneville T120 z roku 1969.
- Van Damme si snímkem vysloužil na MTV Movie Awards svou třetí nominaci v kategorii Nejžádanější muž.
 
Odkazy