Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál) Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

29.02.2016 12:54

Drama

Česko, 2003, 13x57 min

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Petr Zikmund

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Ladislav Frej st., Josef Vinklář, Jana Štěpánková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Ladislav Chudík, František Němec, Andrea Čunderlíková, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Tatiana Vilhelmová, Saša Rašilov nejml., Tomáš Töpfer, Barbora Hrzánová, Ondřej Brousek, Elin Špidlová, Gregor Bauer, Robert Jašków, Naďa Konvalinková, Josef Somr, Miroslav Táborský, Martin Dejdar, Marek Vašut, Zuzana Dřízhalová, Daniela Šinkorová, Radek Zima, Jitka Sedláčková, Otto Lackovič, Stanislav Zindulka, Lubomír Lipský st., Zuzana Bydžovská, Jiří Schmitzer, Lenka Termerová, Petr Štěpánek, Jiří Hálek, Oldřich Navrátil, Jiří Langmajer, Jiří Strach, Simona Postlerová, Jaroslav Šmíd, Jana Synková, Hana Čížková, Daniel Margolius, Vladimír Hrabánek, Taťjana Medvecká, Dana Hlaváčová, Petr Oliva, Karol Csino, Jaroslava Pokorná, Hana Sršňová, Claudia Vašeková, Viola Zinková, Pavlína Mourková, Jaromír Dulava, Roman Hemala, Pavel Kříž, Kristýna Luťanská, Pavel Nečas, Adéla Pristášová, Vítězslav Bouchner, Igor Čillík, Gabriela Csinová, Barbora Fišerová, Hynek Čermák, Hana Briešťanská, Jana Vyšohlídová, Eliška Nezvalová, Renata Rychlá, Jana Sováková, Monika Zoubková, Dáša Kouřilová, Luděk Závora, Miroslava Babůrková, Nina Divíšková, Ernesto Čekan, Jaroslava Obermaierová, Lena Košická, Michal Gulyáš, Martin Janouš, Alena Procházková, Petr Vršek, Marek Ronec, Jiří Král, Aleš Říha

Obsah

Natočit pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech vyžadovalo získat souhlas hlavních 13 protagonistů, kteří hráli v předcházejících sériích. Iniciátorem pokračování Nemocnice byl dr. Borek Severa ze společnosti MediaConsulting, který získal souhlas Magdaleny Dietlové jako dědičky práv na seriálové postavy Jaroslava Dietla. Ta si ve smlouvě vymínila, že bude předem seznámena se scénáři a odsouhlasí hlavní tvůrce seriálu: scenáristu, dramaturga, režiséra a hudebního skladatele. Jejím zástupcem se stal někdejší producent seriálu Ivo Mathé. Pokračování původně měla realizovat TV NOVA (prvních několik dílů bylo napsáno pro ČNTS), dramaturgem byl režisér Jaroslav Dudek. Po rozchodu ČNTS a TV NOVA odkoupila Česká televize prostřednictvím společnosti dr. B. Severy práva. V České televizi se pokračování Nemocnice začalo realizovat v tvůrčí skupině Alice Nemanské a Heleny Slavíkové, dokončeno bylo v Centru dramatické tvorby. Dramaturgy seriálu za ČT jsou Ivo Pelant a Helena Slavíková.(oficiální text distributora)
Obsah dílů
1. série (2003)
DÍL 1: Tajemství (Tajemství) - Primář Blažej je po dvaceti letech, která uplynula, suverénem v rodině i na pracovišti. Jeho žena Ina je stále milá a mlčenlivá, syn Jan studuje - pracně - medicínu. Jednoho rána vypadne Blažejovi v koupelně sklenička z ruky. Staré zranění, které mu operoval nejprve otec Sova a pak - tajně v Německu - Karel Sova, se ozvalo. Ruku zkroutí křeč. Blažej nikomu nic neřekne. Na ranní poradě ortopedie předstírá, že se musí dostat dnes neodkladně k řediteli kvůli finančním záležitostem oddělení a svůj operační program přesune na dr. Čeňkovou. Jde o operaci starého pana Vojíře, jehož synovi - advokátovi - Blažej slíbil, že si vezme jeho otce osobně na starost. Mladý doktor Novosad na poradě míní, že by se Vojíř možná vůbec operovat neměl. Doktorky Čeňkové, která stála po celá ta léta Blažejovi profesně věrně po boku, se tato kritika primářova úsudku dotkne. Alžběta nemá na světě nic než svou práci, ráno rozcvičuje u klavíru prsty, jen aby je měla při operaci dost hbité. Irituje tím souseda, alkoholika Adámka, který je hudebníkem v barech, má neurotickou ženu a malého synka Míšu. Dalším členem ortopedického týmu je nová postava v seriálu, dr. Machovec. Dnes slaví padesátiny, ale všimnou si toho jen dvě ženy: jeho vlastní manželka Saša, psychiatrička, a Machovcova tajná ctitelka, sestra Máša z rentgenologie, která zrovna dnes časně ráno pořizovala Blažejovi snímek jeho lokte. Blažej jí snímky sebral pod rukou, nedovolil jí, aby se na ně podívala. Dr. Machovec je nevyrovnaný člověk, nemají se Sašou děti, tak tím víc trpí pocitem méněcennosti, že profesně ničeho nedosáhl. Chtěl by být primářem. Machovcovi jsou členy bridžového klubu.
DÍL 2: Pomluva (Pomluva) - Veronika Blažejová promuje na právnické fakultě. A tak se naplňuje tradice, podle níž se stýkají obě Blažejovy rodiny: Bártova, kde žijí děti z jeho prvního manželství, a jeho rodina nynější. Zvyk velí, že společné návštěvy se konají při svatbách, promocích a pohřbech. Jsme svědky toho, že kromě Arnošta, staršího Blažejova syna, který je zřejmě nadaným lékařem, přijímají nynější Blažejovu rodinu u Bártů mrazivě. Veroniku nerozehřeje ani otcův promoční dárek a je zřetelné, že mladá cílevědomá žena si váží a miluje daleko víc svého otčíma, advokáta, který ji právě přijímá do své prosperující firmy. Synové Jan a Arnošt by asi nalezli společnou řeč, kdyby k tomu měli více příležitostí. Arnošta by primář Blažej rád viděl u sebe v nemocnici, ale to by jeho první žena nepřežila.  Doktor Machovec se dozvídá od sestry Máši, která pracuje u rentgenu, že si primář nechal pořídit snímek vlastního lokte, ale jí ani nikomu jinému ho neukázal. Machovec tomu nevěnuje pozornost, právě na noční změnil léčebný postup doktora Novosada, za což si později vyslouží od Blažeje ostré napomenutí. Máša označí Novosada za "studený čumák" a nerada by, kdyby zdědil jednou Blažejův primariát. V tom je s ní ambiciózní Machovec zajedno.
DÍL 3: Balvan (Balvan) - Primář Blažej přijíždí ráno ke svému parkovišti před nemocnicí a tam leží žulový kámen. Balvan. Primářovi tak říká celá nemocnice. Blažej cítí napětí ze všech koutů a je z toho oprávněně velice nervózní a deprimovaný. Volá hodně anonymů, většinou takoví, kteří se těší z lidského neštěstí. Jeden z telefonujících se představí a oznámí, že chtěl dát nemocnici sponzorský dar, televizor, ale že za této situace se tak nestane. Volají i pacienti, které Blažej vyléčil, a staví se na jeho stranu. Karel a Kateřina Sovovi začnou pochybovat o tom, zda je Blažej vhodným kandidátem pro uskutečnění jejich privatizačního projektu. Nešťastný Blažej výjimečně podlehne alkoholu a neporozumí si ani se synem Janem, který mu žertem řekne, jestli má tu láhev od pacienta. Ale je to Jan, který nakonec navrhne, aby Blažej za pomluvu novináře Chalupu zažaloval. A na otázku, kde vezme Blažej advokáta, navrhne Jan nevlastní sestru. „Řekni Veronice,“ poradí otci. Blažej těžce nese intriku zejména proto, že, jak řekne řediteli Pekařovi, nemůže bez své práce žít. Naopak šťastný obrat nastává v tomto dílu v rodině Pěnkavových. Matěj jednoho dne zapomene najezdit po okolí kilometry, které mají naznačit, že jezdí za svou dívkou do Bystřice, zatímco tráví poloviny noci u ní na ubytovně přímo ve městě. Všímavý tatík Pěnkava na to přijde a Matěj se tedy rozhodne Kamilu mu ukázat. Pěnkava z jejího romského původu úplně oněmí a trne, co tomu jednou řekne Marta: nikdy se přeci neví, co udělá.
DÍL 4: Druhá rodina (Druhá rodina) - Veronika Blažejová se ujme žaloby na novináře Chalupu. Stane se tak díky tajné Inině iniciativě, která rodinu Bártovu o tuto službu požádá. I starosta Jáchym si přeje, aby se Blažej bránil, protože pomlouvačný článek brzdí privatizační projekt. Blažej ovšem neví, že mužem na ministerstvu, který drží nad projektem ruku a spěchá, je jeho dávný nepřítel, kariérista doktor Cvach. Ten v ministerské funkci končí a chystá se přesedlat do zprivatizované nemocnice. Pooperační komplikace starého pana Vojíře přetrvávají, zastupující ředitel Verner je z toho nervózní, bojí se Vojířova syna, advokáta, a nařídí, aby si do té doby, než se případ vyjasní, vzala dr. Čeňková dovolenou. Blažej s tím souhlasí. Alžbětu proti Vernerovi nehájí. Ví že nebýt jeho zchromlé ruky, neoperovala by Vojíře ona. Sám má strach a starostí dost. Na Alžbětino místo přijde zatím dr. Šulcová, která tak postoupí ve svém postgraduálním kolečku na další oddělení. Alžběta právem chápe Blažejovo chování jako zradu. Nese odpovědnost za něho, vyhověla mu tenkrát, a teď trest padne na ni. Operace přitom proběhla v pořádku. Doma na Alžbětu všechno padá, nemá co dělat a je v depresi. Obtížná a nevyrovnaná paní Adámková jí začíná svěřovat Míšu a malé dítě si pomalu získává Alžbětino osamělé srdce. Machovec stále neví, jestli má jet na konkurz, a věrná sestra Máša mu u kávy poradí, aby zašel za místní věštkyní. Machovec to ze zoufalství opravdu udělá a přiopilá bába mu předpoví, že ho tady v Boru, tam, kde má kořeny, čeká štěstí. Machovec hořce lituje vyhozeného honoráře za věštbu. Na konkurz ovšem nejede, protože v kritickou chvíli nenastartuje auto.
DÍL 5: Zpověď (Zpověď) - Primář Blažej očekává, že ve věci žaloby na Chalupu dojde k soudu, a za tím účelem diktuje do diktafonu svou poctivou životní bilanci. Ale jeho dcera Veronika spor vede tak, že dojde k mimosoudnímu vyrovnání, Chalupa se musí v tisku omluvit a zaplatit nemocnici 18 tisíc náhradou za televizor, který sponzor slíbil, a pak v důsledku článku odmítl nemocnici věnovat. Na Blažejovu zpověď vůbec nedojde a ani Veronika ji nechce znát: nepřeje si se svým otcem citové pouto obnovit. Blažejovi se okamžitě ozve Karel Sova a Blažej mu na projekt předběžně kývne. Nechce být tím, kdo třeba dobrou věc ohrozí. Alžběta Čeňková si na dovolené připadá, jako by šlápla na bludný kořen. Cítí se stará, nemůže spát a má pocit, že se její život nenaplnil. Její pouto k malému Míšovi sílí. Navíc objevila, že chlapec má hudební nadání. Matěj chce na ubytovně mluvit s Kamilou, ale její bratři mu ručně domluví tak, že Marta má jasno: chce s romskou epizodou v jejich rodině skoncovat a pověří Pěnkavu, aby to vyřídil. Ten ale projeví nečekaně vlastní iniciativu, protože ví, že je sice Marta vyděšená, ale není tak zlá. A především, že Matěj Kamilu velmi miluje. Jede tedy za starým Horvátem, Kamiliným otcem, aby ho po romském způsobu požádal o Kamilinu ruku. Dana Králová přistihne doma Elišku s Hynkem tak říkajíc in flagranti, je překvapená, kdo je vlastně ten krasavec, co Elišku uhranul, a myslí si, že tenhle věčně chlapecký typ není pro Elišku vhodným partnerem, o nějž se může opřít. Ale Eliška na matčiny obavy nic nedá a jede se představit Hynkovým rodičům.
DÍL 6: Čistka (Čistka) - Chalupův opravný článek vyvolá v nemocnici euforii. Blažejovi všichni gratulují, váží si ho, že se nedal, že se bránil. Blažej, plný optimismu, pozve Naďu Šulcovou, aby mu asistovala při operaci. Ale na ranní poradě ortopedie mu Marta Pěnkavová, tentokrát v roli vrchní, nasadí brouka do hlavy: kdo řekl novinářovi informace, z nichž vyšel a zkreslil je? Musel to být někdo z oddělení. Blažej velkoryse prohlásí, že jestli se chce někdo přiznat, má do vizity čas, a pak, že o tom už nebudou nikdy mluvit. Nikdo nepřijde. A v Blažejovi hlodá zlý červ pochyb. Nervozitu si nepěkně vylije při operaci na nezkušené Šulcové a dokáže tak, že vlastnosti, které mu Chalupa zveličeně přisoudil, někdy opravdu projevuje. Jistě ho i popíchl zastupující ředitel Verner: jsou tu lidé, kteří by Blažeje rádi viděli v penzi. Myslí tím Machovce, ale neřekne to, teď pro něj očištěný Blažej nabyl novou prestiž. I Chalupa se objeví v nemocnici a nabízí Blažejovi obchod: řekne mu, kdo mu poskytl informace k článku, když mu na oplátku Blažej prozradí něco o privatizačním projektu. Blažej na to samozřejmě nepřistoupí, ale nešikovně potvrdí, že projekt skutečně existuje. Machovec vytuší, že jeho karta je zase nízká. Sestra Máša dojde k názoru, že s Chalupou mluvil Novosad. Blažej dostane vzápětí na toto téma dva anonymy a zpanikaří. "Spočítá" si, že nikdo jiný než Novosad to být nemohl a Novosadovi to vyčte. Mladý doktor nakonec nemíní vyvracet nějaká Blažejova paranoidní podezření. Ale z nemocnice odchází, protože jeho partner odešel do jiného města a on bez něj nemůže žít. To Blažej nevěděl, že je Novosad gay? Novosada to nepřekvapuje, všímavý Blažej k lidem dvakrát není.
DÍL 7: Past (Past) - Primář Blažej má ráno další atak ochrnutí ruky. Zase si loket nechá zrentgenovat a ostražité sestře Máše snímek ani neukáže. Ta ihned uvědomí Machovce a ten číhá na to, že při ranní poradě Blažej změní svůj operační program. Blažej by to byl také udělal, ale Machovec je netrpělivý, prozradí se ironickou poznámkou a Blažejovi nezbývá nic jiného, než aby se schválně řízl o skalpel až nad pacientem na sále. Machovce ale nezmate. Nedávno viděl, jak ukazuje Blažej dva rentgenové snímky doktorovi Sovovi, a když Machovec tenkrát vstoupil do Blažejovy pracovny, primář je zamkl rychle do dolní zásuvky svého stolu. Tam je určitě má dosud, myslí si manželé Machovcovi. Machovcová si vzpomene na pověsti, že si Blažej kdysi nechal operovat ruku u Karla Sovy v Německu, a je jim všechno jasné. Machovec se vypraví Blažeje vydírat. Chce po něm, aby rezignoval dobrovolně na post primáře, jinak by se mohl objevit v novinách článek, že primář Blažej operuje s chromou rukou. Blažej je konsternován takovou nízkostí natolik, že se nezmůže na žádnou přiměřenou obranu.  Jediný, s nímž může tak závažnou věc probrat, je Karel Sova. Karel zase trochu pije, ale jinak vidí situaci velice pesimisticky, byť celkem jasnozřivě: táhne jim oběma šedesátka a mladší generace je musí vystřídat. V tomto věku nevede profesní cesta vzhůru, ale směřuje dolů. I to je důvod, proč se pustil na nátlak své ženy Kateřiny do privatizačního podniku: hledá způsob, jak neklesat.
DÍL 8: Úlety (Úlety) - Doktor Machovec své vydírání stupňuje. Dává Blažejovi měsíc, aby se rozhodl. Slibujeme mu, že ho nechá - jako primář - operovat, ovšem pokud to Blažejovi ruka dovolí. Sám chodí po nemocnici, jako by mu patřila. Blažej je opravdu v úzkých. Zrovna ho navštíví syn Arnošt (který při této příležitosti pozná na chodbě sestřičku Moniku) a chce s ním konzultovat jednu profesní záležitost, kterou podle svého neudělal dobře a teď se bojí svého primáře. Blažej mu moudře poradí, aby se přiznal, ale návštěva v něm vyvolá potřebu také svou záležitost probrat s někým blízkým. Ina to bohužel není, s tou své problémy Blažej neřeší. Rozhodne se, že zajede za synem Janem do Prahy. Zjistí ale, co jsme už dávno tušili. Jan nechal - a Ina to věděla téměř jistě - školy, věnuje se hudbě a divadlu, bydlí u přítelkyně nikoliv na koleji. Zklamání slavného ortopeda, primáře a otce je propastné. Vrátí se do Boru, ale domů nenajde sílu jít. Jde do nemocnice a začne si s doktorkou Šulcovou milostný román. Není to zčista jasna, napětí mezi nimi bylo od samého počátku, ale rány osudu, které se na Blažeje sesypaly, v něm vyvolaly potřebu útěšného a ničím nezatíženého vztahu. A skutečně, událost ho nabije energií. Jede za Karlem Sovou k jeho otci, starému panu primáři, do domova důchodců, aby mu řekl, že do privatizačního projektu s ním půjde. Proběhl večírek na rozloučenou s ředitelem Pekařem, který odchází do důchodu. Na večírku Machovec kuje pikle s Vernerem, ale přijel sem také profesor Řehoř. Bety ho sice pozvala jako mnoho jiných, ale on přijel, jak se přizná konsternované Daně Králové, proto, že je osamělý a že ho Eliščina mylná představa jaksi přitahuje. Návštěva zabere a Eliška si přeje mít Řehoře - o němž je přesvědčena, že je jejím otcem - na svatbě. Danu to ničí.
DÍL 9: Start (Start) - Privatizační proces konečně začíná mít nějakou formu: ještě není převeden majetek, ale nastupuje nové vedení. Ředitelem nemocnice je Cvach. Verner se musel spokojit s místem náměstka. Ve správní radě je Blažej, i doktor Sova s Kateřinou. Před užaslým nemocničním personálem defiluje v suitě i mladý poradce z USA, je mu 25 let a je černé pleti. Lidé tuší, že to všechno znamená velké změny, propouštění, rušení oddělení. A mají pravdu. Machovec je na svém ranním kafi u Máši a je totálně v depresi. Je ze všeho vyšachován. Dojde mu, že Máša psala anonymy na Novosada a vidí, že je to druhá žena, která kvůli němu porušuje pravidla slušného chování. A což teprve, když Blažej se na poradě ortopedie přizná ke své občas nefungující ruce a Machovce nemíní ani náhodou vyhodit. Machovec se cítí tak ponížený, že začne trochu víc pít. Alžběta Čeňková přijde za Blažejem s tím, že chce změnit způsob života a odejít z nemocnice. Blažej ji odvede k dr. Machovcové, od níž žádá slib naprosté mlčenlivosti - splátka za to, že nechal Machovce v týmu. Psychiatrička mu ale řekne, že je Bety sice v přechodu, ale jinak je v pořádku. Opravdu chce žít jinak. Alžběta hned uvede svou touhu ve skutek. Jede do cizího města a nechá se angažovat agenturou na hlídání dětí. Chce být mezi nimi. Blažej ji kryje mimořádnou dovolenou. Co se jeho samého týče, vztah s Naďou Šulcovou je pro něj douškem čistého vzduchu.
DÍL 10: Synové (Synové) - Blažej ví, co privatizace bude znamenat a je ochoten to přetěžké břemeno nést. Ale nemůže např. sehnat nikoho na ortopedii, protože se v odborných kruzích říká, že je privatizace špatně připravená a že se sesype jak domeček z karet. To si myslí taky ing. Verner, který tím uklidňuje Machovce, aby vydržel s nervy. Jenže už i Dana Králová si všimne, že Machovec operuje pod vlivem alkoholu. Nezaslouženě při té příležitosti vynadal asistujícímu Hynkovi, kterého se Dana zastane. S Hynkem ji to sblíží a oba čelí Eliščině obsesi s absencí otcovské autority. Blažejův vztah s Naďou pokračuje, ale primář nemá dost sil na to, aby ho fakticky naplnil. Má stále méně času a je čím dál tím víc unavený. Václav Pěnkava stále nechce z domu a prohlédne všechny Martiny lsti. Marta uteče během své služby z nemocnice a jede k Horvátovým pro Matěje. U syna ale nepochodí. Kamila dovede být i tvrdá: ona málem potratila, když je pan Pěnkava vyhodil z domu, teď je na Martě, aby se se situací vypořádala sama. V nemocnici se Martina nedovolená absence neutají. Blažej toho má dost těch jejích mimořádných žádostí o volno. Vážně ji varuje.
DÍL 11: Zatnuté zuby (Zatnuté zuby) - S privatizací nemocnice to začíná být nahnuté. Vyhořel blízký pohraniční přechod, přes nějž měl přicházet největší proud německých pacientů. V důsledku toho mladý poradce odjel náhle domů do USA. Dr. Cvach, nedávno slavnostně instalovaný ředitel, se lekne a dlouhodobě onemocní. Věci prostě nejdou, jak by měly. Na Blažeje se v nemocnici všichni dívají s očekáváním. Co bude, co udělá? Naďa Šulcová vidí milostný vztah s Blažejem černě: Blažej je pohlcován starostmi natolik, že na ni nemá čas. Nemá čas ani na svou ženu. Ta je vážně nemocná, ale všimne si toho až mladý Arnošt, který právě přes Ininy protesty nastoupil k otci do nemocnice a bydlí v Janově pokoji. Vede si skvěle na operačním sále, balí všechny sestry, ale zdá se, že ho zajímá hlavně Monika. A on zajímá ji. Natolik, že si svou sázku na Blažeje převede ze starého na mladého. Alžběta se s radostí věnuje malé Pavlínce. Jednoho dne je na ulici potká paní, která se na ně upřeně dívá, ale nepřibližuje se. To je maminka, vysvětlí dítě. Soud ji zakázal, aby se ke mně přiblížila. A tak se Alžběta dozví drama lásky inženýra Hamouze k sekretářce, která nezvládla po sňatku jeho bohatství, začala pít a brát drogy a při rozvodu soud vynesl drastický rozsudek. Hamouz nabídne Alžbětě sňatek. Nezastírá, že jde o sňatek z rozumu, ale z dobrého rozumu.
DÍL 12: Diagnóza (Diagnóza) - Ředitelem nemocnice má být jmenován ing. Verner. Ale ten už má nestabilních poměrů dost a rozhodl se budovat svou kariéru v jiném oboru: odchází do podniku spravujícího prádelny a čistírny. Všichni jsou v šoku. Blažej přemlouvá Karla Sovu, aby ředitelování vzal. Ale ani on svou odpovědnost neunese. Pošle fax - ovšem z Německa už, že pověřuje primáře Blažeje, aby ho jako ředitele zastupoval. Je jasné, že privatizace se hroutí a Blažej je ten, kdo ze své odpovědnosti neuhne. Bude dělat ředitele a neuteče, dokud se vše nevyřeší, slíbí nemocničnímu personálu. Ale v osobním životě má starosti. Ina má zhoubný nádor. Její vyšetření zařídil mladý Arnošt a Blažej se to dozví až v okamžiku, kdy je Ina v nemocnici - a zůstane tam na operaci. Blažej si situaci strašně vyčítá a Nadě Šulcové i jemu je jasné, že jejich vztah skončil. K Blažejově krizi se nachomýtne Machovec, říká, že je také v průšvihu, že ho vyhodila žena. Rozhodne se Machovcovou zavolat, aby pomohla Blažejovi, a při tom se zase manželé sblíží. Alžběta navštíví Danu a vypráví jí, jak je šťastná: vezme si Hamouze, miluje ho, má rodinu, dítě, muže, vaří - prostě prožívá to, co nikdy neměla. Ale není dost obezřetná, aby viděla, co vidí divák, že Hamouzovo jednání má někde nějaký háček, kterým je nejspíš potlačovaná láska k matce Pavlínky. Alžběta veze malou do školky a nabourá je náklaďák. Malá má těžce zlomenou ruku a Alžběta prosadí, aby je záchranka odvezla do Boru na ortopedii. Na sále je jen Hynek, který v Praze nedávno udělal úspěšně atestaci. Alžběta tedy souhlasí, aby malou operoval. Ale nejde to dobře. Hynek se nedovede rozhodnout, malé hrozí, že by mohla být mrzákem, Alžběta tedy jeho úplně první samostatnou operaci dokončí. Je ráda, že se jí vše zdařilo a těší se, jak ji Hamouz pochválí. A právě v tom okamžiku vidí, že nad vozíkem s Pavlínkou se sklání Hamouz a jeho paní v intimním gestu rodinného souznění.
DÍL 13: Slib (Slib) - Osudy postav v tomto díle se završí. Inu Blažejovou operují. Trvá to dlouho, skoro celý den, protože operace je velmi náročná. Dopadne to ale dobře. Nádor se podařilo odstranit. Během operace Blažej vnitřně dozraje a přijme svůj úděl. Ten spočívá v tom, že se vzdá svého primariátu, vzdá se svého poslání ortopeda. Vše v zájmu nemocnice, jejíž privatizace se nepodařila a jejíž nový ředitel musí věci dát do pořádku. Starosta Jáchym, který s nemocnou páteří také čeká na operaci, s Blažejem probere situaci: vytýká mu, že podivným způsobem vstoupil Jáchymovi do života, když ho kdysi připravil o Inu, a že dnes může město připravit o nemocnici, když, jako jediný možný člověk, ředitelský post nepřijme. Blažej to ví sám. A také ví, že nemůže být ředitelem a operatérem současně. Jáchyma už bude operovat na Blažejovu žádost dr. Machovec. S primariátem myslel Blažej také na Machovce. Ale ten čeká konečně se svou ženou dítě. Říká Blažejovi, že mu věštkyně předpověděla štěstí, ne primariát, a že by tak náročnou funkci a dítě v padesáti letech nezvládl. Oba myslí, že Alžběta se na primářku nehodí. Je přece jen křehká duše. Bety to chápe a Blažej se na ni může spolehnout, že mu vše na ortopedii pohlídá. Blažej se vypraví za Novosadem tam, kam odešel za svým přítelem. Ale ten Novosada definitivně opustil. Novosad Blažejovu nabídku přijme, vrátí se a převezme po Blažejovi štafetu. Blažejovo jednání schválí i starý pan primář Sova. Je mu líto, že jeho syn zkomplikoval Blažejovi a nemocnici život. Blažejův syn Jan ví, jak by si Ina přála, aby dokončil medicínu. Jenže by to nebyla pravda jeho života. Musí jít svou cestou. Svou osamělou cestou také musí jít bohužel doktorka Naďa Šulcová. Nelituje vztahu s Blažejem, zatímco Blažej si vyčítá, že ji zranil.

Mitteldeutscher Rundfunk (MDR)
https://www.csfd.cz/film/128570-nemocnice-na-kraji-mesta-po-dvaceti-letech/prehled/#