Někdo se dívá / Sliver (1993/107/USA/Thriller, Romantický) 58%

12.03.2018 15:22
JEDNOU VĚTOU
„Sharon Stone nemá klid při milování! Někdo ji sleduje! Jde skutečně o psychopatického vraha?"

OBSAH
Americký erotický thriller o tom, že vševidoucí nemusí být v případě obyvatel jednoho přepychového manhattanského mrakodrapu jen bůh, ale také někdo mnohem konkrétnější a možná nebezpečnější. Někdo v tom domě totiž sedí před řadou monitorů a dívá se. Pozoruje nájemníky kamerami instalovanými po celém domě. A někdo v tom domě vraždí. Nic z toho však netuší nová nájemnice, krásná a osamělá Carly Norrisová, a přestože je nápadně často upozorňována, na to jak moc se podobá své mrtvé předchůdkyni v apartmá, nevěnuje tomu mnoho pozornosti. Mnohem méně než pohlednému sousedovi Zeke Hawkinsovi, s nímž naváže milostný vztah. Dostává se tak přímo do středu nebezpečných událostí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kombinace mozku Iry Levina a krásy Sharon Stone je pro mě neodolatelná. Levine není pro mě jen Rosemary a Stepford, to jsou taky Hoši z Brazílie a Polibek před smrtí. Takže sice chápu, že pokud si tu většina Někdo se dívá pamatuje jako hit začínajícího HBO v dabované verzi, tak je polovina kouzla pryč, ale come on! Stalking, skryté kamery a teleskopy kam se podíváš, otevřené rozhovory o sexu, konverzace v restauraci jak z Nymfomanky a samotné sexuální scény, za které by se nestyděla ani mladá Joe, to je to, oč tu běží a co funguje na výbornou. Plus hudba Howarda Shorea a můj oblíbený feeling začátku 90. let a jsme komplet. (NinadeL) 5*

Dva roky před tím, než si William Baldwin zahrál na píchanou se Cindy Crawford ve filmu Jako štvaná zvěř si tu samou hru zahrál i se Sharon Stone ve filmu Někdo se dívá. Ten kluk se mě fakt začíná líbit. Přijít ke mě teď pohádkovej dědeček, že mě splní tři přání, tak bych mu řekl, ale dědku mě stačí jen jedno, abych byl William Baldwin. Jinak, koukal jsem, že ve šmírování se taky udělali pokroky. Když si vzpomenu na své šmírovací začátky, jak jsme s klukama viseli na parapetu okýnka do dámských sprch jak orangutani v předsmrtný křeči a přitom, co jsme viděli? No, asi takhle "Ty vole Pepo, Pepo já vidím kozy" Pepa "Čí? Čí?" Já: "Já nevím, nevidím na ksicht" Pepa "Ty krávo já ted vidím Martinu. Já: "Nekecej, kde? Jaký má kozy?" Pepa: Nevím, jí vidím jenom ksicht." A pak si nás jedna dobrá ženská duše v těch sprchách všimla, zakvokala na poplach, holky vzaly hadici a začaly nám stříkat ledovou vodu do ksichtu. No a my žuchli na zem jak shnilý hrušky. Vidět tenhle film těsně po této epizodě asi bych se dost nasral, protože tady se šmíruje pěkně v klidu, v pohodlí a je vidět všechno ksicht i kozy najednou . Navíc tenhle film svým napětím rozhodně nepřipomínal tu naší šmírovací grotesku. (Enšpígl) 3*

Na těch několika erotických scénách jsem v dobách těžké puberty dost ulítával. Dnes vnímám tenhle žánrový kousek jako docela laciný příspěvek na poličku voyeuristů, jehož napětí značně kolísá a nelogičnosti s přibývajícím dějem vyplouvají na povrch. Sharon Stone, která se s neuvěřitelnou elegancí vzdává spodního prádla, si mohla po kombinaci intelektu a sexuální přitažlivosti ze Základního instinktu vybírat. Zvolila žánrově podobný projekt, ve kterém zdánlivě atraktivní bydlení na Manhattanu přináší i sérii smrtelných nehod (mimochodem i samotné natáčení mělo několik karambolů – producent měl srdeční záchvat, při natáčení se zřítil vrtulník, Stone a Baldwin si do oka prý příliš napadli). Snímek dere do vyšších pater schopný tým (třeba kamera legendárního Maďara Vilmose Zsigmonda – dvakrát u Spielberga, Lovec jelenů, Nájemní vrazi), aby mu mohl podrazit nohy slabší scénář. Holt, kdo chce kam.. 55% (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Prototypem úspěšného psychothrilleru s erotickými podtóny se v 90. letech stal Základní instinkt (1992). Dva z jeho tvůrců, scenárista maďarského původu Joe Eszterhas a herečka Sharon Stone, se o rok později znovu spojili nad adaptací stejnojmenného románu populárního autora Iry Levina (Rosemary má děťátko, Stepfordské paničky, Hoši z Brazílie).
Carly Norris (Sharon Stone) je sebevědomá redaktorka newyorského nakladatelství, která si najme apartmá v supermoderním věžáku poblíž Central Parku. Netuší, že majitel budovy nechal do každého bytu nainstalovat kamery a na desítkách monitorů doma sleduje všechny nájemníky. A Carly se mu zjevně líbí.
V domě dochází k podivným úmrtím a osamělá Carly se ocitá mezi dvěma muži, podezřelými z těchto vražd. Jedním je její nový milenec Zeke Hawkins (William Baldwin), druhým spisovatel policejních románů Jack Landsford (Tom Berenger), který se nedokáže vyrovnat se svou impotencí.
Film navazuje na úspěšný model Základního instinktu. Nejen prostřednictvím stejných tvůrců, nýbrž především budováním erotické atmosféry a rafinovanou hrou s divákem, který musí být do poslední chvíle na pochybách o vrahovi. Sharon Stone tu rovněž do jisté míry opakuje svoji chladně smyslnou postavu ze Základního instinktu, ovšem s tím rozdílem, že se z nelítostné predátorky se stává pronásledovanou obětí.
Ira Levin originálním názvem filmu Sliver odkazuje k newyorskému novotvaru, označujícímu určitý typ nájemních bytů. Prostředí tajuplného domu použil už v Rosemary má děťátko a zde s ním opět pracuje. Režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí) pak využil příležitosti pro ozvláštnění kriminálního příběhu motivem tajného sledování nic netušících lidí. Hitchcockovské téma voyeurismu spojil s erotickými scénami a s napětím.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poté, co někdo vyhodí z balkonu v přepychovém manhattanském domě mladou nájemnici, nastěhuje se do uvolněného bytu knižní redaktorka Carly Norrisová. Hned v prvních dnech se dozví od obyvatel domu nejen o osudu její předchůdkyně, ale také to, že je jí velmi podobná. Netuší přitom, že někdo v tom domě sedí před řadou monitorů a pozoruje nájemníky kamerami instalovanými po celémobjektu. Ve stejném domě bydlí také spisovatel krimi románů Jack Landsford, který se snaží s Carly sblížit, přestože mu žena jasně dává najevo, že o něj nemá zájem. Brzy poté dojde v domě k dalšímu podivnému úmrtí. Jeho obětí se stane muž, který Carly jako první upozornil na její podobu s předchozí nájemnicí.
Na večírku, který Carly uspořádá pro své přátelé a známé, se objeví nejen Zeke Hawkins, se kterým se žena seznámila předchozí den u výtahu, le nezván také spisovatel Jack. Carly má za sebou nešťastné manželství a cítí se osamělá, přijímá proto Zekovo dvoření a stane se jeho milenkou. Dozví se od něj, že je majitelem domu, ale už ne to, že pozoruje nájemníky kamerami instalovanými v bytech a že poslední dobou zaměřil svou pozornost hlavně na ni. Krátce poté najde ve svém bytě Jacka, který se ji pokouší před Zekem varovat. Je prý duševně chorý a nebezpečný. Carly ho vyhodí, ale začne se zajímat o vztahy mezi Zekem, Jackem a dalšími obyvateli domu. Dřív než si stihne promluvit se sousedkou Vidou, je žena zavražděna. Carly nad jejím mrtvým tělem přistihne Jacka.
Ten se brání a tvrdí, že vše na něj nastražil Zeke. Je sice zatčen, ale brzy propuštěn na kauci. Carly se ho bojí a Zeke, aby ji uklidnil, jí prozradí své tajemství a ukáže jí místnost s monitory. Další den ji v bytě opět překvapí Jack, který tvrdí, že vrahem je Zeke a přidá několik poměrně věrohodných argumentů. Carly je na pochybách a přivolá do bytu Zeka. Oba muži se začnou vzájemně obviňovat a pak se poperou o pistoli. Té se nakonec zmocní Carly a po náhodném výstřelu jeden z mužů klesne k zemi.

PŮVODNÍ KONEC
Původní konec filmu byl, že vrahem nebyl Jack, ale Zeke, šlo o protivníky (antagonisty). Zeke a Carly letí nad havajskou sopkou, když Zeke náhle přizná své zločiny. V tu chvíli navede letadlo do sopky, na divákovi je, aby si závěr vytvořil sám, tedy zda to přežili. Při natáčení této poslední scény došlo ke zničení vrtulníku. Po ukončení vyšetřování byla pilotovi vrtulníku dočasně pozastavena licence. Záběry, které byly pořízené během letu, byly zničeny. Při neoficiálním promítání se divákům nelíbila situace, ve které je Carly, resp. její amorální chování, když ve filmu ve scéně ve vrtulníku řekne Zekovi, že důkazy proti němu jsou „někde v bezpečí", tím naznačila, že byla ochotna krýt jeho kriminální minulost. Závěr filmu tak musel být narychlo vytvořen a natočen. Scenárista Joe Eszterhas přišel během 3 dnů s pěti variantami

Ocenění:
Razzies
1993 - Nejhorší film (nominace)
1993 - Phillip Noyce (Nejhorší režisér) (nominace)
1993 - William Baldwin (Nejhorší herec) (nominace)
1993 - Sharon Stone (Nejhorší herečka) (nominace)
1993 - Tom Berenger (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1993 - Colleen Camp (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1993 - Joe Eszterhas (Nejhorší scénář) (nominace)

MTV Movie Award
Nejvíce žádoucí žena (Sharon Stone)

People's Choice Award
Nejoblíbenější filmová herečka – drama (Sharon Stone)

1.DABING (VHS)
V českém znění: Jana Paulová - Sharon Stone (Carly Norrisová), Jiří Schwarz - William Baldwin (Zeke Hawkins), Karel Urbánek - Tom Berenger (Jack Landsford), Yvetta Blanarovičová - Polly Walker (Vida), Dalimil Klapka - Martin Landau (Parsons) + Keene Curtis (Gus Hale), Dana Morávková - Colleen Camp (Judy), Ludmila Molínová - Nina Foch (paní McEvoyová) + CCH Pounder (Hendrixová), Jiří Ptáčník - Frantz Turner (dveřník + titulky) a další
Překlad: Eva Hrubá
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Zdena Sirotková
Režie českého znění: Zuzana Zemanová
Vyrobilo: pro HCE Studio Dabing AB Barrandov 1994

2.DABING (Nova)
V českém znění: Ilona Svobodová - Sharon Stone (Carly), Filip Jančík - William Baldwin (Zeke Hawkins), Jan Šťastný - Tom Berenger (Jack Landsford), Miriam Chytilová - Polly Walker (Vida), Martina Hudečková - Colleen Camp (Judy), Vladimír Brabec - Martin Landau (Alex Parsons), Vlasta Žehrová - CCH Pounder (Victoria), Jaroslava Brousková, Bedřich Šetena, Václav Knop, Vladimír Kudla, Roman Hájek, Bohdan Tůma, Čestmír Gebouský, Marcela Kyselová, Ivana Měřičková, Radka Malá, Marcela Teichmannová.
Překlad: Alena Křížková
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Luděk Blažek, Martin Kot
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 1999

3.DABING (ČT)
V českém znění: Monika Žáková - Sharon Stone (Carly Norrisová), Jan Vondráček - William Baldwin (Zeke Hawkins), Pavel Šrom - Tom Berenger (Jack Landsford), Miroslava Součková - Polly Walker (Vida Warrenová), Martina Menšíková - Colleen Camp (Judy), Vladimír Fišer - Martin Landau (Parsons) + Robin Groves (Ballinger), Radka Fidlerová - CCH Pounder (Hendrixová), Zbyšek Pantůček - Victor Brandt (detektiv McCracken), Pavlína Dytrtová - Amanda Foreman (Samantha Mooreová) + Marnette Patterson (Joanie Ballingerová), Milada Čechová, Jindřich Hinke, Jaroslav Horák, Zuzana Hykyšová, Monika Krátká, Marcel Rošetzký, Milan Slepička, Jaroslav Vlach, David Voráček a další
Překlad a dialogy: Milena Havlová
Dramaturgie: Michael Málek
Mistr zvuku: Zdeněk Dušek
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Vedoucí produkce: Zuzana Trymlová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Šéfproducent: Vladimír Tišnovský
Režie českého znění: Vladimír Blažek
Vyrobila: Česká televize 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.9.1993
Premiéra USA: 21.5.1993 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.7.2006 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 836 658
Tržby celkem - $ 116 300 000
Návštěvnost v ČR 202 053
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Phillip Noyce, Robert Evans (Produkce), Howard Shore (Hudba), Vilmos Zsigmond (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), William Hoy (Střih), Bert Lovitt (Střih), Amanda Mackey (Casting), Cathy Sandrich (Casting), Paul Sylbert (Scénografie), Deborah Lynn Scott (Kostýmy), Tim Chau (Zvuk), Richard C. Franklin (Zvuk), Sharon Ilson (Masky), Tricia Sawyer (Masky), Joe Eszterhas (Scénář), Ira Levin (kniha) (Předloha), Sharon Stone (Herec), William Baldwin (Herec), Polly Walker (Herec), Tom Berenger (Herec), Colleen Camp (Herec), Amanda Foreman (Herec), Martin Landau (Herec), CCH Pounder (Herec), Nina Foch (Herec), Keene Curtis (Herec), Marnette Patterson (Herec), Ryan Cutrona (Herec), Robert Miano (Herec), Steve Eastin (Herec), Phillip Noyce (Herec), Christine Avila (Herec), Jim Beaver (Herec), Nicholas Pryor (Herec)
 
1993/107/USA/Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Původní scénář měl konec, ve kterém se ukáže, že vrahem je Zeke (William Baldwin). Tento konec se však publiku na zkušebním promítání nelíbil, a proto musel být narychlo vymyšlen a natočen nový závěr. Scénárista Joe Eszterhas přišel během 3 dnů s pěti různými konci.
- Producent Robert Evans původně chtěl, aby se režie chopil Roman Polanski. Protože se Polanski nemohl vrátit do USA, Evans plánoval, že bude mít druhého režiséra, který natočí záběry New Yorku, zatímco Polanski bude točit film v Paříži.
- Během natáčení byl scénář producenty několikrát změněn. Producent Joe Eszterhas dokonce prohlásil, že tento film nenávidí.
- Sharon Stone podepsala smlouvu na hlavní roli za 2,5 milionu amerických dolarů.
 
Odkazy