Nejdelší den / The Longest Day (1962/117/USA/Válečný, Akční, Drama, Historický) 85%

02.08.2022 04:51
JEDNOU VĚTOU
„Mořské pláže v severní Francii se 6. června 1944 staly dějištěm největší invaze ve válečných dějinách.“

OBSAH
Červen 1944. V Němci okupované severní Francii čekají odbojáři i civilní obyvatelstvo na vylodění spojeneckých vojsk. Čekají také Němci, zatím však nemají zdání, kdy a kde by mělo k invazi dojít. Jsou přesvědčeni, že na pláž nevstoupí jediný americký či anglický voják. Chvástají se, že Spojencům připraví nejdelší den. Na druhé straně kanálu čekají vojáci na chvíli, kdy jim bude oznámeno, že dojde k operaci… Zatímco se připravuje vylodění spojeneckých jednotek v Normandii, německé velení se marně pokouší získat svolení Vůdce k vyslání záložních pancéřových divizí na pobřeží. Na urgentní telefonát generál Jodl odpovídá: „Vůdce spí, protože si vzal silnou dávku sedativ.“ Přímo na pláži se hrůzou zkamenělým německým vojákům na úsvitu nového dne naskytne neuvěřitelný pohled. Blíží se obrovské množství lodí, o nichž jim ještě nedávno jejich velitelé říkali, že neexistují. Ve spěchu se začíná formovat obrana. Mezitím se americké jednotky vyloďují na pláži Omaha. Je nezbytné dostat se co nejrychleji z dostřelu německých zbraní a pokračovat do vnitrozemí. Už teď je jisté, že ztráty budou obrovské… Velkolepě převyprávěná historie zachycuje přípravy akce, bitevní scény i osudy jednotlivých účastníků. Film byl oceněn dvěma Oscary a účinkování v něm přijala řada hvězd.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Válečný velkofilm, který je celou duší tvořen pro Američany. Velkolepé scény (omaha) s obrovským počtem komparzistů (resp.vojáků), snaha o rozmáchlé uchopení stěžejní operace 2WW, (poprvé) konečně němečtí vojáci mluví německy, hromada známých tváří a "významných" postav a v neposlední řadě Americké nadnesení skutečností. Přesto, je to opravdu působivá a funkční (!) podívaná, která právě svými rozměry a ignorováním omezení dokáže diváka naprosto pohltit. Výrazným plusem je dnes nepřítomnost počítačových triků, které neubírají ne reálnosti, ani na fyzické hmatatelnosti všeho na plátně. Postaru odvedená práce, která se po první hodině povídání a přibližování událostí divákovi mění na válečné peklo velkých rozměrů za doprovodu Jarreho hudby. Proč tedy ne plné hodnocení? Protože film celou dobu válku prostě jen sleduje (nevtáhne diváka mezi vojáky, ale jen ho nechá sledovat), vojáci mi byli ukradení a neviděl jsem to v kině... PS: proč si náckové popisů vnitřek bunkru anglickými nápisy? (Djkoma) 4*

Opulentní válečná podívaná, jejíž multiperspektivní románová struktura podává neobyčejně komplexní obrázek slavného vylodění. Film od začátku paralelně stříhá mezi muži různých hodností a národností, přičemž každý má přístup k jiným informacím, což významně pomáhá budovat napětí. Na jedné straně nechceme, aby Němci věděli, kdy spojenci zaútočí, zároveň si přejeme, aby byli o invazi včas informováni např. členové francouzského odboje. Jedině správná synchronizace může přinést vítězství. Díky rozmáchlé stopáži nám sice můžou být postupně představeni všichni hlavní aktéři (byť je později spíše než podle jmen rozpoznáte podle tváří známých herců), ale důraz je kladen primárně na samotnou operaci a její jednotlivé kroky, nikoliv na psychologii postav a jejich citový život. Jde o podobně fascinující procedurální ansámblovou válečnou akci, jakou o rok dříve nabídla Děla z Navarone nebo o několik let později Kam orli nelétají. Oproti nim je ovšem Nejdelší den zároveň více orientovaný na co nejvěrnější (v rámci možností žánru a hollywoodského vyprávění) zprostředkování historických fakt, čímž předjímá dokudramata, která se dostanou do módy o něco později. Díky zaměření na to podstatné je film navíc nabitý akcí. Téměř neustále se v něm něco zásadního děje, nebo alespoň k něčemu zásadnímu schyluje. Některé masivní scény, viditelně natáčené se stovkami komparzistů pobíhajících po pláži, berou dech nejen svou rozmáchlostí, ale i virtuozitou režie (obzvlášť vyniká jeden nepřerušovaný letecký záběr bojů probíhajících na obou březích řeky). Občasné komické vsuvky (procházející jeptišky) a dialogové scény mezi vojáky (které "velký příběh" nikam neposunují) tak představují vítanou možnost vydechnutí. Pojetí války je s ohledem na dobu a charakter projektu poměrně černobílé. Zejména američtí vojáci jsou bezchybní hrdinové, zabíjení je nevyhnutelné a nevyvolává ambivalentní pocity a nihilistický dovětek v podobě posledního dialogu přichází příliš pozdě. Ani silná alergie na Johna Waynea a heroické oslavy virility vám ale nebrání vychutnat si, jak obratně je film vystavěn a jak svou konstrukcí v něčem připomíná (mimo jiné) Dunkerk Christophera Nolana.  (Matty) 4*

Po všech stránkách filmařská fantazie. Tímhle filmem se postavil pomníček všem těm, kteří jatka v Normandii nepřežili. Moc krásně se dívá na hereckou elitu, která si zahrála v tomto válečným eposu. Nejvíce si však cením faktu, že ač výsledek invaze v Normandii znám, stejně jsem držel palce spojencům, aby jim všechno klaplo. Povedené rekonstrukci Dne - D přidává užasná práce kameramana. Událost druhé světové války na kterou se nezapomíná ve filmu, který jí nejlépe připomíná. (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
Šedesátá a sedmdesátá léta válečným filmům přála. Epické, na téma II. světové války většinou natáčené filmy měly k dispozici štědré rozpočty a objevovaly se v nich ty největší herecké hvězdy. Mezi pomyslné vrcholy této zlaté éry žánru patří velkorysé zpracování operace Overlord, tedy vylodění v Normandii. Tedy klíčové a v rámci největšího konfliktu dosavadních dějin jedné z nejznámějších událostí bitev vůbec.
Už samotný plakát láká na rovných čtyřicet dva hereckých hvězd. Nikterak v tom nelže, byť ne všechna jména budou současnému divákovi nějak výrazně povědomá. Kromě toho si k tomu přijdete velké množství komparsistů, kteří pod taktovkou několika režisérů (kromě výše vypsaných jmen se v menším měřítku na této pozici podíleli i další lidé) rozehrávají průvodce oním nejdelším dne, kdy se spojenecká vojska vylodila na pobřeží Francie.
Vidět v jednom válečném filmu herce jako Fonda, Burton nebo Wayne je bezesporu lákavé, nicméně do začátku se hodí jedno drobné varování. Ačkoliv má snímek bezmála tři hodiny, mnoho jeho hvězdných účastníků se musí spokojit se skromným prostorem v řádu několika záběrů či dokonce vteřin.
Nemluvě o tom, že již tak pozoruhodné obsazení se mohlo za příznivějších okolností ještě rozšířit. Ve filmu se měli objevit třeba Christopher Lee nebo Charleton Heston. Ovšem patrně nejkurióznější byl záměr filmařů obsadit Dwighta D. Eisenhowera. Tehdejší prezident Spojených států amerických si měl zahrát sám sebe coby vrchního velitele spojeneckých sil. Vzhledem k jeho věku však z této zajímavé alternativy sešlo.
Snímek jako takový nenabízí divákovi jednotnou dějovou linii nebo jednoho hrdinu. Namísto toho se skládá z mnoha menších i větších epizod, mapujících klíčové okamžiky invaze. Jejich pojetí je různé. Najdeme tu syrové momenty jako seskok výsadkářů do Němci drženého města, odlehčující, vtipnější scénky reprezentované skotskými vojáky i vpravdě velkolepé bojové pasáže se stovkami ozbrojených vojáků a bojovou technikou.
Při jejich sledování člověk pochopí, proč se jednalo o svého času nejdražší černobílý snímek historie (u nás v televizi běžela i kolorovaná verze), přičemž toto prvenství mu vydrželo až do roku 1993, kdy byl natočen snímek Schindlerům seznam.  Investice se každopádně tvůrcům vyplatila, neboť film si v kinech vedl víc úspěšně. Sluší se přiznat, že naprosto zaslouženě.
V každém případě platí, že jde o jeden z nejvelkolepějších válečných filmů, které byly na západě natočeny. Vzhledem ke své stopáži, počtu hereckých hvězd a provedení by našel konkurenci snad je v o dekádu později vzniklém Příliš vzdáleném mostu z roku 1977. Už jen z toho důvodů nelze jinak, než tuhle podívanou, podpořenou navíc chytlavou ústřední melodií a celkově povedeným hudebním doprovodem, rozhodně doporučit. Ačkoliv ani ona se určitým nedostatkům nevyhnula.
Nad určitými rezervami technického zpracování lze mávnout rukou. Ostatně, jsou to šedesátá léta, takže není moc relevantní se rozčilovat nad zadní projekcí. Používala se tehdy běžně, přičemž se to týká mnoha dalších válečných filmů. Specifickou nevýhodu představuje také výše nastíněný problém omezeného prostoru pro některé herce. Ono když se člověk těší třeba na Richarda Burtona a dostane ho ve dvou scénách (hlavně ta závěrečná stojí za to), může jít z určitého pohledu o zklamání.
Obojí však představuje pouze drobné vady na kráse jinak zdařilého počinu, patřícího mezi skutečně významné milníky v rámci žánru. A navíc míra jejich závažnosti je značně subjektivní. Stejně jako názor na štědrou stopáž, znamenající pro určitou část diváků pečlivě naplánovat, kdy se do snímku pustí.

Ocenění:
Academy Awards
1963 - Jean Bourgoin, Walter Wottitz (Černobílá kamera)
1963 - Vizuální efekty
1963 - Nejlepší film (nominace)
1963 - Střih (nominace)
1963 - Výprava - černobílý film (nominace)

Golden Globes
1963 - Henri Persin, Jean Bourgoin, Walter Wottitz (Nejlepší černobílá kamera)
1963 - Nejlepší film - drama(nominace)

DABING
V českém znění: Alois Švehlík - Robert Mitchum (generál Norman Cota), Jaromír Meduna - John Wayne (plukovník Vandervoort), Bohuslav Kalva - Eddie Albert (kapitán Thompson) + (více rolí), Antonín Navrátil - Sean Connery (vojín Flanagan) + Richard Beymer (vojín Dutch Schultz), Josef Velda, Martin Velda, Jaroslava Brousková, David Vejražka, Eva Miláčková, Bohdan Tůma - Robert Ryan (generál Gavin) + (více rolí), Mário Kubec, Jaroslav Vlach - Bourvil (starosta města Colleville) + (více rolí), Jiří Pomeje, Jiří Čapka - Henry Fonda (generál Theodore Roosevelt jr.), Martin Zounar (titulky)
Překlad: Robert Valentin, Petra Valentinová
Zvuk: Martin Václavík
Výroba a produkce: ArtCash Mandrax
Režie č. znění: Martin Zounar
Vyrobila: Česká nezávislá televizní společnost Nova 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.10.1962 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1991 (VHS)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 18.5.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 18.5.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $  50 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 750 000

FILMY V SÉRII
Nejdelší den gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/nejdelsi-den-the-longest-day-1962-117-usa-valecny-akcni-drama-historicky-85/
Válečný / Akční, USA, 1962
Režie: Ken Annakin, Andrew Marton, Hrají: Eddie Albert, Paul Anka

Velký útěk gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/velky-utek-the-great-escape-1963-165-usa-dobrodruzny-drama-valecny-historicky-86/
Dobrodružný / Drama, USA, 1963
Režie: John Sturges, Hrají: Steve McQueen, James Garner

Tora! Tora! Tora! https://gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/tora-tora-tora-tora-tora-tora-1970-144-usa-japonsko-valecny-akcni-dobrodruzny-historicky/
Válečný / Akční / Dobrodružný / Historický, USA / Japonsko, 1970
Režie: Kindži Fukasaku, Tošio Masuda, Richard Fleischer, Hrají: Martin Balsam, Só Jamamura

Kam orli nelétají gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kam-orli-neletaji-where-eagles-dare-1968-58-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-valecny-83/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1968
Režie: Brian G. Hutton, Hrají: Richard Burton, Clint Eastwood
 
Tvůrci a herci
Ken Annakin (Režie), Andrew Marton (Režie), Bernhard Wicki (Režie), Gerd Oswald (Režie), Darryl F. Zanuck (Režie), Darryl F. Zanuck (Produkce), Maurice Jarre (Hudba), Jean Bourgoin (Kamera), Walter Wottitz (Kamera), Samuel E. Beetley (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Jacques Maumont (Zvuk), Joseph de Bretagne (Zvuk),William Robert Sivel (Zvuk), - (Masky), Cornelius Ryan (Scénář), Romain Gary (Scénář), James Jones (Scénář), David Pursall (Scénář), Jack Seddon (Scénář), Eddie Albert (Herec), Paul Anka (Herec), Arletty (Herec), Jean-Louis Barrault (Herec), Richard Beymer (Herec), Hans Christian Blech (Herec), Bourvil (Herec), Richard Burton (Herec), Wolfgang Büttner (Herec), Red Buttons (Herec), Pauline Carton (Herec), Sean Connery (Herec), Ray Danton (Herec), Irina Demick (Herec), Fabian (Herec), Mel Ferrer (Herec), Henry Fonda (Herec), Steve Forrest (Herec), Gert Fröbe (Herec), Leo Genn (Herec), John Gregson (Herec), Paul Hartmann (Herec), Peter Helm (Herec), Werner Hinz (Herec), Donald Houston (Herec), Jeffrey Hunter (Herec), Karl John (Herec), Curd Jürgens (Herec), Alexander Knox (Herec), Peter Lawford (Herec), Fernand Ledoux (Herec), Christian Marquand (Herec), Dewey Martin (Herec), Roddy McDowall (Herec), Michael Medwin (Herec), Sal Mineo (Herec), Robert Mitchum (Herec), Kenneth More (Herec), Richard Münch (Herec), Edmond O'Brien (Herec), Leslie Phillips (Herec), Wolfgang Preiss (Herec), Ron Randell (Herec), Madeleine Renaud (Herec), Georges Riviere (Herec), Norman Rossington (Herec), Robert Ryan (Herec), Tommy Sands (Herec), George Segal (Herec), Jean Servais (Herec), Rod Steiger (Herec), Richard Todd (Herec), Tom Tryon (Herec), Peter van Eyck (Herec), Robert Wagner (Herec), Richard Wattis (Herec), Stuart Whitman (Herec), Georges Wilson (Herec), John Wayne (Herec), Daniel Gélin (Herec), Françoise Rosay (Herec), Patrick Barr (Herec), Yves Barsacq (Herec), Geoffrey Bayldon (Herec), Michael Beint (Herec), Lyndon Brook (Herec), Lucien Camiret (Herec), Jean Champion (Herec), Yvan Chiffre (Herec), Bryan Coleman (Herec), Gary Collins (Herec), John Crawford (Herec), Armin Dahlen (Herec), Mark Damon (Herec), Richard Dawson (Herec), Eugene Deckers (Herec), Gil Delamare (Herec), Michel Duchaussoy (Herec), Frank Finlay (Herec), Harry Fowler (Herec), Bernard Fox (Herec), Robert Freitag (Herec), Bernard Fresson (Herec), Harold Goodwin (Herec), Walter Gotell (Herec), Clément Harari (Herec), Ruth Hausmeister (Herec), Jack Hedley (Herec), Michael Hinz (Herec), Walter Horsbrugh (Herec), Patrick Jordan (Herec), Til Kiwe (Herec), Mickey Knox (Herec), Simon Lack (Herec), Harry Landis (Herec), Rudy Lenoir (Herec), Wolfgang Lukschy (Herec), Victor Maddern (Herec), Howard Marion-Crawford (Herec), Neil MacCallum (Herec), Edward Meeks (Herec), John Meillon (Herec), Kurt Meisel (Herec), Tony Mordente (Herec), Al Mulock (Herec), Bill Nagy (Herec), Rainer Penkert (Herec), Siân Phillips (Herec), Maurice Poli (Herec), Hartmut Reck (Herec), Trevor Reid (Herec), Heinz Reincke (Herec), Paul Edwin Roth (Herec), Marcel Rouzé (Herec), Ernst Schröder (Herec), Dietmar Schönherr (Herec), Heinz Spitzner (Herec), Hans Söhnker (Herec), Alice Tissot (Herec), Michel Tureau (Herec), Roland Urban (Herec), Lionel Vitrant (Herec), Vicco von Bülow (Herec), Dominique Zardi (Herec), Bob Steele (Herec), William Shatner (Herec), Jurij Medveděv (Herec), John Phillips (Herec), John Robinson (Herec), Arnold Gelderman (Herec)
 
1962/117/USA/Válečný, Akční, Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Viac ako 4000 vojakov je pochovaných v Normandii, kde padli v boji proti nacistom. Do dnešných dní si ich miestni obyvatelia uctievajú ako hrdinov.
- Spojenci po náletoch očakávali, že prejsť cez pláže bude ako prechádzka, lenže sa stretli s obrovským odporom nacistov. Generál Rommel tušil, že vylodenie prebehne tu a celý rok budoval sieť bunkrov po celom pobreží s delami, ktoré mali dostrel aj 5 kilometrov.
- Pred vystúpením na pláže, spojenci intenzívne bombardovali Nemcov v bunkroch, lenže mali zlé výpočty a nemecké artilérie zostali takmer nepoškodené. Práve to bolo príčinou masakru na pláži Omaha.
- Pláž Omaha je zobrazená vo filme ako najtvrdšie miesto stretu, ale tvorcovia ju oproti realite mierne prikrášlili. Padlo na nej cez 4000 mužov a nebyť jednotky Rangerov, ktorí si zmýlili postup, zrejme by ju nikdy spojenci nedobili.
- Jméno podplukovníka Kaffeekanne (Gert Fröbe) znamená v překladu konvička na kávu, protože ji vždycky přinese.
- V Sainte-Mere-Église je vojín John Steele (Red Buttons) ze 82. výsadková divize uctěn místními lidmi, kteří pověsili padák na věžičku kostela, kde omylem přistál.
- Richard Todd, který hraje majora John Howarda, velitele jednotky parašutistů v operaci Pegasus Bridge, sehrál roli ve skutečné operaci ve Dni D. Todd byl požádán, aby zahrál sám sebe, ale odmítl to s tím, že tato role je pro něj moc malá, raději požádal, zda by místo toho nemohl hrát majora Johna Howarda. Krátce poté, co Britové obsadili most Orne ve filmu, jeden z vojáků řekl Toddovi, že všichni musí sedět těsně u sebe a čekat na 7. paradesantní prapor, který jim přijde na pomoc. Voják řekl, že to nemá cenu, že ze 7. oddílu chodí vždycky pozdě. Toto byl osobní vojákův vtip, protože Todd za války sloužil u 7. oddílu a pomáhal osvobodit most. Během scény Todda jako Howarda, který čeká na pláži, je herec vedle něj v baretu ten, který hraje právě Todda.
- Herec Curd Jürgens hraje německého generála Blumentritta, který se vzteká nad neschopností jeho velení. Jürgens sám byl během války uvězněn nacisty.
- Ve filmu hraje také budoucí James Bond Sean Connery spolu s Bondovými dvěma protivníky Curdem Jürgensem, který hraje šíleného průmyslníka Karla Stromberga ve filmu Špion, který mě miloval (1977), a Gert Fröbe, který hraje Aurica Goldfingera ve filmu Goldfinger (1964).
- I když všichni herci souhlasili s platem 10 000 amerických dolarů, John Wayne požadoval 250 000. Zanuck nesouhlasil a připomněl mu jeho neúspěchy s filmem Alamo (1960).
- Jedná se o poslední film Seana Conneryho předtím, než se stal Jamesem Bondem.
- Během natáčení vylodění na Omaha Beach nechtěli američtí vojáci skákat do moře z lodí, protože se báli, že voda je příliš studená. Robert Mitchum, který hrál generála Normana Cota, byl znechucen z jejich malé odvahy. Skočil první a vojáci neměli jinou volbu než skočit za ním.
- Ve filmu zazní i anglická verze skladby „Škoda lásky“ od Jaromíra Vejvody.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Corneliuse Ryana.
- Dudák, kráčející po boku velitele, byl jediným dudákem nasazeným v operaci. Britské velení dudáky údajně nenasazovalo, aby po nich Němci nestříleli. Tento muzikant, vlastním jménem William Millin (1922-2010), který si ve filmu zahrál sám sebe, byl "ozbrojen" pouze dýkou sgian-dubh a svým hudebním nástrojem. Podle svědectví německých odstřelovačů na něj tito nestříleli, neboť je údajně rozesmál.
- Maršál SSSR G.K. Žukov o filmu řekl: "Byl jsem na rozpacích, když jsem zhlédl Nejdelší den. Tento film, jehož námětem je skutečná historická událost, ukazuje nepřítele mnohem silnějšího, než ve skutečnosti byl. Politické zaměření tohoto filmu je samozřejmě pochopitelné, ale přece jenom je třeba znát míru."
- Při procházení částí pláže u Normandie našel štáb starý tank použitý při invazi, pohřbený v písku. Mechanici jej vytáhli, vyčistili, opravili a tank byl použit pro britský regiment.
- Americká, britská a francouzská armáda poskytli dohromady 23.000 vojáků, Francouzi přispěli jedním tisícem.
- Aby mohli filmaři použít letadel Spitfire, museli je opatřit novými motory z Rolls-Royce.
- Během natáčení v Ste. Mere-Eglise byla odkloněna doprava, zavřeny obchody a vypnuta elektřina, jelikož v této obydlené oblasti seskakovali parašutisté. I přes veškerou snahu dopadl nakonec pouze jeden parašutista do vymezeného prostotu na náměstíčko.
 
Odkazy
 

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons, Pauline Carton, Sean Connery, Ray Danton, Irina Demick, Fabian, Mel Ferrer, Henry Fonda, Steve Forrest, Gert Fröbe, Leo Genn, John Gregson, Paul Hartmann, Peter Helm, Werner Hinz, Donald Houston, Jeffrey Hunter, Karl John, Curd Jürgens, Alexander Knox, Peter Lawford, Fernand Ledoux, Christian Marquand, Dewey Martin, Roddy McDowall, Michael Medwin, Sal Mineo, Robert Mitchum, Kenneth More, Richard Münch, Edmond O'Brien, Leslie Phillips, Wolfgang Preiss, Ron Randell, Madeleine Renaud, Georges Rivière, Norman Rossington, Robert Ryan, Tommy Sands, George Segal, Jean Servais, Rod Steiger, Richard Todd, Tom Tryon, Peter van Eyck, Robert Wagner, Richard Wattis, Stuart Whitman, Georges Wilson, John Wayne, Daniel Gélin, Françoise Rosay, Patrick Barr, Yves Barsacq, Geoffrey Bayldon, Michael Beint, Lyndon Brook, Lucien Camiret, Jean Champion, Yvan Chiffre, Bryan Coleman, Gary Collins, John Crawford, Armin Dahlen, Mark Damon, Richard Dawson, Eugene Deckers, Gil Delamare, Michel Duchaussoy, Frank Finlay, Harry Fowler, Bernard Fox, Robert Freitag, Bernard Fresson, Harold Goodwin, Walter Gotell, Clément Harari, Ruth Hausmeister, Jack Hedley, Michael Hinz, Walter Horsbrugh, Patrick Jordan, Til Kiwe, Mickey Knox, Simon Lack, Harry Landis, Rudy Lenoir, Wolfgang Lukschy, Victor Maddern, Howard Marion-Crawford, Neil MacCallum, Edward Meeks, John Meillon, Kurt Meisel, Tony Mordente, Al Mulock, Bill Nagy, Rainer Penkert, Siân Phillips, Maurice Poli, Hartmut Reck, Trevor Reid, Heinz Reincke, Paul Edwin Roth, Marcel Rouzé, Ernst Schröder, Dietmar Schönherr, Heinz Spitzner, Hans Söhnker, Alice Tissot, Michel Tureau, Roland Urban, Lionel Vitrant, Vicco von Bülow, Dominique Zardi, Bob Steele, William Shatner, Jurij Medveděv, John Phillips, John Robinson, Arnold Gelderman, Malte Petzel, Henry Grace, Lutz Gabor