Navždy a daleko / Far and Away (1992/135/USA/Dobrodružný, Romantický, Drama) 73% -Originál DVD-

23.02.2022 23:04
JEDNOU VĚTOU
„Mladí manželé putují do Ameriky za splněním svého snu - získat kus zaslíbené země.“

OBSAH
Hrdiny jsou chudý irský rolník Joseph Donelly a dcera bohatého irského statkáře Shannon Christie, které se příčilo žít jako bohatá anglická dáma svázaná stovkami zákazů, příkazů a omezení. Společně koncem minulého století přichází do Ameriky, aby se jako stovky dalších pokusili získat kus vlastní půdy. Růžové sny o zemi zaslíbené se však velmi rychle roztříští o drsnou realitu. Dvojice musí žít v nuzných podmínkách a tvrdou prací si vydělávat na živobytí i cestu do Oklahomy, kde ještě lze získat půdu. Zažívají krátké okamžiky štěstí i hořkých proher a přestože se jeden druhému líbí, stále k sobě nemohou najít cestu. A jako by to nestačilo, je Shannon jedné zimní noci postřelena.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nemíním se s nikým přít o to, že Ron Howard skutečně umí filmové řemeslo. Sice obvykle víc než jen krapet selhává po té vnitřní stránce, ale dobře se na to kouká. Pokud se tedy několikrát nezopakuje červenoknihovnové cosi a nezavrší se to naprostou haluzí. To si pak můžete vykreslovat dobovou společnost jak chcete, a některé herečky se můžou taky před kamerou vyvíjet (a svíjet) jak chtějí, stejně vás to nepřesvědčí o tom, že Book Of Days od Enyi v závěrečných titulcích není daleko příjemnější zážitek než ta ukrutně dlouhá doba před ní. Tahle story měla zůstat jen na papíře, (nejen) s Rozumem A Citem se nemůže měřit. 50% (Gemini) 2*

Je zvláštní, že pár let po takovém Rain Manovi nebo Narozen 4. července najednou Cruise vypadá, jako by úplně zapomněl hrát. Proto je taky jeho zemědělský nástup opravdu hrůzostrašným úvodem. Dobrá filmařina tak přichází až s Nicole Kidman, která svým nafintěným hašteřením přináší úsměv a její pohledy na nově příchozího jsou (dle předpokladů) ukázkou toho pravého jiskření. Právě proměnlivý a překvapivě silně působící vztah Josepha a Shannon je tou dějovou linií, která mě bez problémů dovedla až do konce s pocitem, že chci jejich osud opravdu znát. Naopak Cruiseho prohlášení o osudových rozhodnutích a o tom, že každý by měl bojovat o půdu jsou natolik prvoplánově hloupá, že téměř zastiňují vše pozitivní. (novoten) 3*

Je to zvláštní, Cruise nemusím až posledních pár let, někdy od té doby, kdy začal lidi na place otravovat scientologií a požíral placentu svýho dítěte s kečupem a křenem. Kidmanku jsem nemusel téměř nikdy. Vlastně je jenom moc málo výjimek, kdy mi nevadila a jen dva filmy, kde mi opravdu sedla. Úplné bezvětří a Navždy a daleko. NaD je romantický dobrodružný film, naivní pohled do života irských přistěhovalců a zábavná nenudící limonáda. Určité okamžiky, třeba prostředí boxerských zápasů nebo finální závod o půdu, jsou nezapomenutelné. Ovšem ten konec se mi nelíbil. Buď měli nechat Cruise mrtvýho, nebo ho neměli posílat ani do klinické smrti. To mi přišlo trošku moc srdceryvný a zbytečný, ale jinak se na tenhle film dá kdykoliv podívat znovu. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Přiznám se, že jsem velmi překvapen a ohromen,  od samého začátku jsem film dost podceňoval, a  čekal jsem „slaďák“ se vším všudy…Ale  hned od první minuty mě mistr Howard  přesvědčil o opaku…Může to všechno znít  nezdravě a dost naivně ale když hraje irská  hudba a do toho jsou záběry na přírodu, jsem  vždy na měkko…Podobný styl natáčení a  vyprávění předvedl Ang Lee ve své Zkrocené  hoře…
Duo Kidman – Cruise jsem viděl na  stříbrném plátně poprvé, a musím z  potěšením říct že jim to spolu moc slušelo  a velmi to mezi nimi jiskřilo ( možná po tomhle  filmu se dali dohromady, co já vím )…Cruisovy  role sedla naprosto dokonale, každý dialog  který vedl do toho jeho herecké nadání a máme  bravurní herecký výkon…Nevím proč ale  většina rolí které Kidmanová hraje mi  přijdou naprosto stejné, aristokratická  panička která od života dostane pěknou lekci  změní svůj pohled na život a své  priority…Bylo to hlavně díky ní, kvůli  které jsem film dost podceňoval, její chování  na veřejnosti mě dokonale vytáčí…
Ale abych  jí nekřivdil, její výkon mi ukázal že je  kvalitní herečka s velkým jménem, můj pohled  na ní ale nezměním…Režisér Howard je dost  zvláštní člověk, jeho kvalita je obrovská,  ale čas od času má takové výstřelky že bych  ho zabil, ale co se mu povedlo byla pasáž kdy  odstartoval závod o půdu na koních, to bylo  opravdu velkolepé… Navždy a daleko nepatří  mezi nejkvalitnější díla, ale rozhodně  nepatří ani mezi nejhorší, já ho budu mít  vždy zaškatulkovaný jako dobrý výpravný film  s neméně dobrou hudbou ale bude zavřen v  šuplíku s nápisem – průměr!!!

Ocenění:
Razzies
1992 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Joseph Donnelly), Dana Bartůňková - Nicole Kidman (Shannon), Dalimil Klapka - Robert Prosky (Daniel Christie), Jana Šulcová - Barbara Babcock (Nora), Radan Rusev - Colm Meaney (Kelly), Jana Altmannová, Jiří Zavřel, Hynek Votoček, Rudolf Jelínek - Thomas Gibson (Stephen Chase + titulky).
Překlad: Dita Šafaříková
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jiří Beránek
Režie: Zuzana Zemanová
Vyrobilo: Studio Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment
VHS © 1994

2.DABING:
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Joseph Donnelly), Simona Vrbická - Nicole Kidman (Shannon), Radek Valenta - Thomas Gibson (Stephen Chase), Vladimír Brabec - Robert Prosky (Daniel Christie), Vlasta Peterková - Barbara Babcock (Nora), Zbyšek Pantůček - Colm Meaney (Kelly), Miroslav Táborský, Zuzana Slavíková, Jindřich Žampa, Anna Remková (jako Anna Brousková), Ondřej Brzobohatý, Vladimír Fišer, Jindřich Hinke, Zdeněk Maryška, Tomáš Karger, Zuzana Mixová, Jiří Plachý, Jan Szymik, Radka Přibyslavská, Zdeněk Podhůrský, Pavel Tesař, Martin Učík, Valérie Zawadská, Anna Suchánková, Ludvík Král (titulky)
Překlad: Petra Pleskotová (jako Petronila Pleskotová)
Dialogy: Luděk Koutný
Zvuk: Tomáš Čisárik
Produkce: Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s. r.o. 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.9.1992
Premiéra USA: 22.5.1992 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.11.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: 5.11.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 748 694
Tržby celkem - $ 137 783 840
Návštěvnost v ČR 48 811
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
Ron Howard (Režie), Brian Grazer (Produkce), Ron Howard (Produkce), John Williams (Hudba), Mikael Salomon (Kamera), Daniel P. Hanley (Střih), Mike Hill (Střih), John Hubbard (Casting), Ros Hubbard (Casting), Karen Rea (Casting), Jack T. Collis (Scénografie), Allan Cameron (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Lee Dichter (Zvuk), Edouard F. Henriques (Masky), Bob Dolman (Scénář), Tom Cruise (Herec), Nicole Kidman (Herec), Thomas Gibson (Herec), Robert Prosky (Herec), Barbara Babcock (Herec), Cyril Cusack (Herec), Colm Meaney (Herec), Michelle Johnson (Herec), Barry McGovern (Herec), Jared Harris (Herec), Peadar Lamb (Herec), Mark Mulholland (Herec), Clint Howard (Herec), Brendan Gleeson (Herec), Rocco Sisto (Herec), Bob Dolman (Herec), Anthony De Longis (Herec), Pauline McLynn (Herec), Cole S. McKay (Herec), Steven O'Donnell (Herec), Rance Howard (Herec), Hoke Howell (Herec), Carl Ciarfalio (Herec)
 
1992/135/USA/Dobrodružný, Romantický, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Boxerské scény boli natočené v čiastočne zrekonštruovanej stanici v Billings. Opustený Price Club v Billings slúžil aj ako továreň na výrobu gumových kurčiat používaných vo filme. Bordel bol postavený vnútri a požiarne čerpadlá poslúžili na vytvorenie dažďa.
- Tom Cruise i Thomas Gibson se narodili ve stejný den, a to 3. července 1962.
- Pro natáčení Velkého oklahomského závodu o půdu bylo použito 800 komparzistů, 400 koní a 200 vozů.
- Tři z pra prarodičů režiséra Rona Howarda se v roce 1893 skutečně zúčastili velkého závodu o pozemky.
- Režisér Ron Howard nebyl spokojen s reakcí Kidmanové ve scéně, kdy ze zvědavosti nadzvedává misku, zakrývající Josephovy intimní partie. Bez jejího vědomí tak požádal Toma Cruise, aby si svékl spodní prádlo. Teprve poté se u Kidmanové dočkal výrazu, který požadoval.
- Od Tronu (1982) první americký snímek, který byl natočen na 70mm film.
- Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu.
- Šaty, které Shannon obdivuje ve výkladní skříni v Bostonu, jsou tytéž, které na sobě měla Clara Claytonová (Mary Steenburgenová) v poslední scéně filmu Návrat do budoucnosti III.
 
Odkazy