Návrat Sommersbyho / Sommersby (1993/114/Francie, USA/Drama, Dobrodružný, Romantický) 69%

02.04.2018 15:30
JEDNOU VĚTOU
„Strhující příběh romantické lásky a odhaleného tajemství.“

OBSAH
Po šesti dlouhých letech se vrací Jack Sommersby, který je už považován za mrtvého, z americké občanské války domů. Jeho žena Laurel reaguje zprvu nejistě, neboť její muž jí připadá cizí: dříve nepříjemný tyran dnes působí něžně a soucitně. Je to ale opravdu její manžel? Pak je Sommersby obviněn z vraždy.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Viděno několikrát velmi dávno. Bohužel průměr na všechny strany, přestože dvojice Richard Gere a Jodie Foster nepůsobila na papíře špatně, chemie mezi nimi jako by neexistovala. Hrají vedle sebe, pohybují se vedle sebe, ale vedle ve své době charizmatického Gerea bych posadil nějakou vzhledově zajímavější dámu. Judie je totiž skvělá herečka, ale jako žena toho v mých očích tolik neposbírala od Boha (resp. záleží podle cm makeupu:)). Film samotný má dobré téma, zajímavé, divák si není dlouho jist, ale přesto v závěru zůstane pachuť trochu očekávaného rozuzlení. Fakt, že jinak Návrat Sommersbyho vypadá opravdu hezky a dobře "nedávnou" dobu vystihuje mi už zážitek nezachránil. (Djkoma) 3*

Sommersby proti Townsendovi, Sever proti Jihu, postřik proti housenkám aneb pokud neexistuje poznávací znamení v podobě pihy o velikosti mexického dolaru na penisu, jsou jižanské manželky ve věci rozpoznání chotě v koncích.. Po letech jsem si zase dal Konec starých časů na Sommersbyovic farmě a ujistil se, že krom výkonu J.Foster není o co stát. Jednoduše nalinkovaný příběh si sice své obecenstvo zaslouženě najde a z jejich slzných kanálků udělá zavlažovací zařízení, ovšem já, ač v zásadě proti romantickým dramatům nic nemám, jsem se tentokrát nemohl dočkat, až se ten ulhaný schizofrenik bude houpat v jižním vánku od tabákových plantáží.. (Gilmour93) 3*

Zajímavé, trochu nevěrohodné, ale přesto docela příjemné romantické drama s velmi dobrou Jodii Fosterovou. Bohužel to se (už skoro tradičně) nedá říci o Richardu Gereovi. Já tomu chlapovi prostě nemůžu přijít na chuť. Podle mě tenhle herec těží jen ze svého "dizajnu" a o nějakém hereckém mistrovství si maximálně nechává zdát. Ovšem ještě jsem neviděl Chicago, třeba mě tam mile překvapí. Každopádně v tomhle snímku zůstal věrný svému chudičkému hereckému rejstříku a nepředvedl nic, čím by mě dostal. (Radyo) 3*

VELKÁ RECENZE
Po šesti dlouhých letech se vrací Jack Sommersby, dávno považovaný za mrtvého, z americké občanské války domů. Jeho žena Laurel reaguje na návrat muže zprvu nejistě. Vychovává syna a naučila se s pomocí přítele Orina pracovat na rodinné farmě. Jack Sommersby nebyl nikdy považován za příliš přívětivého člověka. Ale tento muž, který nečekaně přichází na farmu zarostlý k nepoznání, působí najednou něžně a soucitně. Je to právě Jack Sommersby, který spojí vesničany a nabádá je, aby za poslední úspory obnovili poničené tabákové plantáže. Svému slovu dostojí a za vybrané peníze doveze vzácná semínka tabáku. Laurel pocítí ke svému manželovi nikdy nepoznanou lásku. Jednoho dne se ale přihlásí ke slovu minulost a s ní i těžké obvinění z vraždy. Má však cenu odkrývat pravdu, když lež je někdy čestnějším řešením?
Snímek natočil britský režisér Jon Amiel (nar. 1948 v Londýně) jako remake francouzského filmu „Návrat Martina Guerra"(1982), zasazeného do středověké Francie, v němž titulní roli ztělesnil Gérard Depardieu. V hlavních rolích americké verze milostného dramatu uvidíme také vynikající herce, Richarda Gerea a Jodii Fosterovou.
Průměrné romantické  drama. Téma je sice docela zajímavé, přesto  trochu nevěrohodné. Celkově se zdá, že  poměrně dobře vystihuje nedávno minulou dobu.  Přestože ústřední dvojice Richard Gere a  Jodie Foster se hodně snažili, vzniklo jen  průměrné dílo. Film samotný má dobré téma,  zajímavé, divák si není dlouho jist na čem  je, ale přesto v závěru zůstane pachuť trochu  očekávaného rozuzlení. Možná si tvůrci  nedokázali vybrat čím by měl film být  především. Možná z počátku jde o drama,  které se pomalu převalí do čisté romantiky,  na kterou se dá dívat s příjemným pocitem v  těle. Útokem stoupenců Ku-klux-klanu se dotkne  i politického aspektu dějin, a nakonec  vyvrcholí psychologickou studií přeměny  hlavního hrdiny, kterého jeho okolí, noví  přátelé a zejména opětovaná láska přinutí  změnit sama sebe v lepší bytost. Šance stát  se lepším člověkem se neodmítá tak lehce v  prostředí lásky, dosaženého úspěchu a  následného obdivu syna. Přerod hlavního hrdiny  je zřejmě tím hlavním tématem. Aby  nepůsobilo tolik kýčovitě, bylo potlačeno  natolik, až se bohužel utopilo v tom ostatním  balastu. Škoda, toto téma možná poskytovalo  větší dramatický náboj, který se nepovedlo  plně využít.
I když je film Návrat  Sommersbyho ze všech stran průměrný, s  předvídatelným závěrem, přesto jde o docela  příjemné romantické drama, na které se docela  hezky dívalo. Jako oddechovka na volné odpoledne  se dá tento film doporučit.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Vladislav Beneš - Richard Gere (John Robert Sommersby), Nela Boudová - Jodie Foster (Laurel Sommersby), Zdeněk Mahdal - Bill Pullman (Orin Meecham), Karel Richter, Petr Haničinec, Zdeněk Dušek, Radan Rusev, Eva Jiroušková, Jiří Holý, Jan Vlasák, Rostislav Čtvrtlík, Jindřich Hinke, Miloslav Mejzlík, Josef Velda, Vít Ondračka, Jaroslav Vágner, Radvít Novák, Josef Nedorost a další.
Překlad: Evelina Koublová
Zvuk: Josef Hubka
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobil: Golemfilm* 1993*
* - v titulcích neuvedeno

2.DABING (ČT)
V českém znění: Vladislav Beneš - Richard Gere (John Robert Sommersby), Sabina Laurinová - Jodie Foster (Laurel Sommersby), Jaromír Dulava - Lanny Flaherty (Buck), Matěj Hádek - Wendell Wellman (Travis), Aleš Procházka - Bill Pullman (Orin Meecham), Jan Rimbala - Brett Kelley (Rob), Jiří Zavřel - William Windom (reverend Powell), Hynek Čermák - Frankie Faison (Joseph), Svatopluk Skopal - R. Lee Ermey (Dick Mead), Ladislav Mrkvička - Richard Hamilton (doktor Evans), Simona Stašová - Stephanie Weaver (paní Bundyová), Jan Vondráček - Ray McKinnon (advokát Webb), Vlastimil Zavřel - Maury Chaykin (advokát Dawson), Pavel Pípal - James Earl Jones (soudce Issacs), Milan Bouška, Radka Fidlerová, Petr Franěk, Zdeněk Hess, Lukáš Jurek, Petr Křiváček, Václav Legner, Josef Nedorost, Alexandr Odarčenko, Marcel Rošetzký, Jan Řeřicha, Zdeňka Sajfertová, Alice Šnirychová, Lubor Šonka (titulky) a další.
Vedoucí dramaturg: Michael Málek
Překlad: Petr Vacek
Dramaturg: Helena Křováková
Zvuk: Radim Štětina
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloš Novák
Dialogy: Věra Pokojová
Režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.9.1993
Premiéra USA: 5.2.1993 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.02.2000 (DVD)
Poprvé na DVD: 21.2.2000 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 170 328
Tržby celkem - $ 140 000 000
Návštěvnost v ČR 132 366
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Jon Amiel (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Steven Reuther (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Philippe Rousselot (Kamera), Peter Boyle (Střih), Billy Hopkins (Casting), Suzanne Smith (Casting), Bruno Rubeo (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), - (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), Nicholas Meyer (Scénář), Jean-Claude Carriere (původní scénář), Daniel Vigne (původní scénář), Richard Gere (Herec), Jodie Foster (Herec), Bill Pullman (Herec), James Earl Jones (Herec), Lanny Flaherty (Herec), William Windom (Herec), Clarice Taylor (Herec), Frankie Faison (Herec), R. Lee Ermey (Herec), Muse Watson (Herec), Ray McKinnon (Herec), Maury Chaykin (Herec), Richard Lineback (Herec)
 
1993/114/Francie, USA/Drama, Dobrodružný, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Film byl natočen podle deníku francouzského rolníka Martina Guerreho, jenž je znám svým zatčením za podvody v roce 1560.
- Natáčení filmu probíhalo ve Virginii.
 
Odkazy