Nakládačka / Slap Shot (1977/122/USA/Komedie, Sportovní) 55% -Originál DVD-

19.05.2022 01:08
JEDNOU VĚTOU
„Pohled do zákulisí nejrychlejší kolektivní hry přitažlivý nejen pro fanoušky hokeje...“

OBSAH
Nesmrtelný šarmér Paul Newman se v roce 1977 chopil hokejky a vybruslil na led coby Reggie Dunlop, trenér mrňavého hokejového týmu, v němž je zhruba tolik hvězdných hráčů jako ambicí na vítězství. Tedy nula. Jeho kariéra je dávno v háji, stejně tak jeho manželství a on se rozhodne všechno jednou pro vždy vyřešit. Proto si usmyslí, že svůj tým donutí hrát „atraktivně“ pro diváka. Tedy tvrdě. Za tímto účelem také naverbuje bratrskou, téměř neandrtálskou dvojici řezníků, kteří na ledové ploše roztočí doslova pekelnou krvavou show. Ale co neudělat pro vítězství, že? Jen aby se to všechno na poslední chvíli nezvrtlo do ještě většího průšvihu. Populární černou komedii, v níž létají puky i pěsti, natočil oscarový George Roy Hill.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První polovina filmu je opravdu nakládačka. Hlavně od chvíle, kdy se do hry poprvé zapojej bratři Hansonové, jsem se skvěle bavil. O násilí, brutalitu, krev a černej humor rozhodně neni nouze. Jenže zábava moc dlouho nevydrží. Ve druhý polovině se začnou najednou řešit manželský vztahy a hlavně se kecá a moralizuje. Pak se odehraje ještě jedna hromadná bitka během zápasu a následuje podivný rozuzlení a happy end. Hodně nevyrovnanej film. Ale za vidění to stálo. Už jen kvůli tomu, že Paul Newman tady dostal opravdu hodně netradiční roli. (dobytek) 3*

"Spousta hrdinů začínala jako zločinci." Bratři Hansonové jsou prostě boží. Oni jsou jediným důvodem ke zhlédnutí tohoto snímku. Oni masakrují soupeře, diváky, prodavače buráků, varhaníka i rozhodčí a jsou přitom neskutečně zábavní. To ostatní tak zábavné zdaleka není, i když nahé zadky v okýnkách autobusu jako pozdrav pro fanoušky soupeře taky stály za to. Já jsem se tedy fanouškem Charlestown Chiefs nestal, ale když vidím vyjíždět bratry Hansony na led, tak nikdy nepřepínám a bavím se. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Stoprocentní filmový hokej. Už tedy víme, proč Florida angažovala Jágra; už před třiceti lety se zajímala o důchodce. Ta přehnanost mi sedla, stejně jako Newmanovi sedla uvolněná komediální role. A bratři Hansonové? Kéž by je měl náš nároďák... Možná bychom ani tak nevyhrávali, ale aspoň by se o nás ve světě vědělo. (Pepeinec) 4*

VELKÁ RECENZE
Nižší zámořské soutěže jsou pořád ještě pěknou divočinou, ale s dobou, kdy si Flyers doslova vyválčili svoje Stanley Cupy se to určitě nedá srovnávat. Ona to je sice komedie, ale veskrze je to přesný obrázek box-hokeje 70tých let.
Film bych rozdělil na dvě poloviny. V té první se zase nic moc neděje. Je tu provinční klub plácající se na chvostu tabulky a trenér a hráč v jedné osobě, který přemýšlí, jak z té bídy vybruslit. Tuhle část táhne Paul Newman a vydařené zápasové sekvence, ale jinak nic, co by člověka nadzvedlo. Ale pak přijde nástup Hanson Brothers, tří retardů se silnými dioptriemi, a na ledě se to začne mydlit. Lítaj pěsti, krev teče proudem, hokejky se zabodávají do všech možných i nemožných částí lidského těla a ochozy šílí. Do toho spousta vynikajícíh hlášek i nezapomenutelných scének.
Přesně tohle dělá Slap Shot kultovním filmem. Škoda, že to tvůrci nedokázali dotáhnout až do konce. Ten je názornou ukázkou toho, jak se to dá taky pěkně posrat. Ale i tak jsem se bavil královsky a vsadil bych boty na to, že z Newmana za celou jeho kariéru nevyšlo tolik nadávek a vulgarismů, jako tady. 85%

DABING
V českém znění: Luděk Munzar - Paul Newman (Reggie Dunlop), Vladimír Brabec - Strother Martin (Joe McGrath), Filip Jančík - Michael Ontkean (Ned Braden), Jiří Prager - Jerry Houser (Dave Carlson), Václav Knop - Andrew Duncan (Jim Carr), Jaroslava Pokorná - Jennifer Warren (Francine Dunlopová), Miluše Šplechtová - Lindsay Crouse (Lily Bradenová), Jakub Wehrenberg, Martin Zahálka, Antonín Navrátil, Martin Sobotka, Miloš Vávra, Martin Velda, Jiří Knot, Helena Dytrtová, Jiří Kvasnička, David Novotný, Jaroslava Červenková, Daniela Bamabasová, Jan Dvořák, Martin Hruška, Kateřina Březinová, Petra Hobzová, Věra Hladká, Roman Nevěčný, Hana Ornestová, Bohdan Tůma, Petr Svoboda (titulky) a další
Překlad: Anna Maria Kolářová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Agentura KVA pro ČNTS Nova 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.02.1977 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.9.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 28 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000
 
Tvůrci a herci
George Roy Hill (Režie), Robert J. Wunsch (Produkce), Stephen J. Friedman (Produkce), Stevie Nicks (Hudba), Victor J. Kemper (Kamera), Dede Allen (Střih), Mike Fenton (Casting), Jane Feinberg (Casting), Henry Bumstead (Scénografie), Tom Bronson (Kostýmy), Robert L. Hoyt (Zvuk), Don Sharpless (Zvuk), Don Sharpless (Zvuk), Steve Abrums (Masky), Rick Sharp (Masky), Nancy Dowd (Scénář), Paul Newman (Herec), Strother Martin (Herec), Michael Ontkean (Herec), Jennifer Warren (Herec), Lindsay Crouse (Herec), Yvon Barrette (Herec), Melinda Dillon (Herec), M. Emmet Walsh (Herec), Kathryn Walker (Herec), Paul D'Amato (Herec), Matthew Cowles (Herec), Paul Dooley (Herec), Swoosie Kurtz (Herec), Macon McCalman (Herec)
 
1977/122/USA/Komedie, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Na konci filmu při jízdě městem je v záběru vidět upoutávka na film Deep Throat (1972).
- Když Lily (Lindsay Crouse) vchází do Reggieho (Paul Newman) domu, lze vidět na jeho zdi obrázek hokejisty. Jedná se o hokejistu Bobbyho Plagera, který hrál za St. Louis Blues.
- Postava Ogieho Ogilthorpa (Ned Dowd) byla založena na skutečném hráči Billovi "Goldie" Goldthorpeovi.
- Postava Reggieho Dunlopa (Paul Newman) byla založena na skutečném kouči, který dlouho působil v nižší lize, a to na Johnu Brophym. Brophy se později stal trenérem Toronto Maple Leafs, kde působil dvě a půl sezony.
- Film se začal natáčet v létě 1976.
- Nick Nolte loboval za to, aby dostal roli Neda Bradena. Neměl ovšem dostatek času na to, aby se stihl naučit bruslit.
- Řidič autobusu, kterého hrál Cliff Thompson, byl skutečný řidič autobusu hokejového týmu Johnstown Jets, na základě kterého byl tým Chiefs založen.
- O hlavní roli projevil zájem Al Pacino, ten se ovšem smrtelně urazil, když se ho režisér zeptal, zda umí bruslit, a z projektu vycouval. Později toho sám litoval.
- Newman podotkl, že toto natáčení mohlo za to, že mu zhrubl slovník. Že je to problém si uvědomil, když své dceři řekl: "Prosím tě, podej mi tu zasr..ou sůl". I tak označil natáčení za nejpříjemnější v životě.
- V tomto filmu si role útoku bratří Hansonů střihli opravdoví hokejisté. Jeff Carlson (Jeff Hanson) byl ze všech nejméně úspěšný, v profesionálním hokeji to dotáhl nejvýš k sedmizápasovému intermezzu za Minnesotu Fighting Saints ve WHA (obdoba NHL v letech 1972-79). Jinak hrál spíše v nižších nebo poloprofesionálních soutěžích.
- Steve Carlson (Steve Hanson) byl z trojice nejblíže vrcholu, odehrál pět sezon ve WHA za Minnesotu, New England a Edmonton (tj. po boku Gordieho Howea i Wayna Gretzkého) a jednu v NHL za Los Angeles Kings.
- Dave Hanson (Jack Hanson) patřil do rodiny pouze na plátně a právě role ve filmu mu zajistila podpis profi-smlouvy v NHL s Detroitem.
- Původně měl hrát s Jeffem a Stevem Carlsonovými i prostřední z trojice skutečných bratří - Jack Carlson, ten si ovšem v době natáčení filmu plnil hráčské povinnosti v Edmontonu, kde v dresu místních Oilers bojoval v play-off WHA.
- Ve filmu se Chiefs rozhodli přilákat fanoušky do arény i sloganem "Agresivní hokej se vrací do města". Asi o dva roky po premiéře filmu se v Detroitu rozhodli před sezónou toto heslo převzít jako self-promo místní Red Wings.
 
Odkazy