Na křídlech vážky / Dragonfly (2002/104/USA, Německo/Sci-Fi, Thriller, Drama, Mysteriózní) 62%

12.03.2018 15:17
JEDNOU VĚTOU
„Poselství lásky ze světa mrtvých.“

OBSAH
Kevin Costner je lékař, stejně jako byla jeho nedávno tragicky zahynuvší manželka. Ta navzdory svému těhotenství odjela plnit misi Červeného kříže do divokých pralesů ve Venezuele a stala se jednou z obětí nehody autobusu vysoko v horách. Její tělo nebylo nikdy nalezeno, protože autobus se zřítil do hlubokého koryta divoké řeky. Hrdina se stále nedokáže se smrtí milované ženy vyrovnat, vyhýbá se přátelům, bolestné vzpomínky se snaží přehlušit posedlostí prací. Náhle však začne kolem sebe vnímat podivné věci. Dostane balíček, který si jeho žena před odjezdem objednala, v domě, který společně sdíleli, lékaře začínají pronásledovat zvláštní představy a vidiny, které ho zavedou za někdejšími manželčinými pacienty. A on je stále pevněji přesvědčen, že mu chce mrtvá žena cosi naléhavě sdělit prostřednictvím lidí, kteří prožili klinickou smrt. Kolegové už začínají pochybovat o jeho duševním zdraví, když vyjdou najevo šokující skutečnosti...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Abych řekl pravdu, čekal jsem, že to bude horší! Nakonec se jedná o průměrný thriller, kterému až na několik okamžiků, chybí atmosféra, na které tento druh filmů stojí a padá! Na křídlech vážky má v sobě obrovský potenciál, ale to by se scénář musel dostat do rukou lepšího režiséra než je Tom Shadyac, který je u mě maximálně průměrným režisérem jako tenhle film. Kevin Costner nehraje špatně, ale tady s tím prostě nic udělat nemohl. Klasický snímek na jedno zkouknutí........ (Boss321) 3*

Vážně nechápu, proč tak nízká hodnocení. Nejde sice o nějak úžasný příběh, ale vzhledem k oblibě podobných námětů v posledních letech se dalo dříve či později čekat, že originalita časem vymizí. Nicméně mám dojem, že tento film si přesto dokázal podržet velice solidní úroveň, Costner hraje poměrně slušně, příběh má místy příjemné napětí a mě osobně dokázal zaujmout. Rovněž hudba stojí za zmínku, ale to už vpodstatě jen opakuji to, co tady napsal Tosim. Prostě to vidím za 4 hvězdičky. (Radyo) 4*

Kevin je na vážkách. Hrabe mu a nebo dostává od manželky zprávy z onoho světa..? Zbytečně podceňovaný film s vtahující atmosférou (vinen John Debney), pár příjemně mysteriózními scénami, po kterých by byl na vážkách i Jonathan Frakes z Věřte, nevěřte a dojemným venezuelským závěrem, co připomene Jurský park se svým: „Life finds a way.“ Nezbývá než dodat, že Dragonfly patří přesně mezi ty druhy filmů, u jejichž hodnocení hraje roli momentální rozpoložení pozorovatele.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Kreativní tým, který připravoval film Na křídlech vážky od počátku věděl, že chce vyprávět zvláštní příběh. "Co se s námi stane po smrti je jedna z největších otázek lidské existence," říká režisér Tom Shadyac. "Když se o tom s lidmi bavíte, zjistíte, že každý má nějakou zkušenost, která se nedá vysvětlit. Byl jsem se svou matkou, když umírala, a všichni, kdo jsme tehdy byli v místnosti, jsme ji viděli odplouvat. Byla to magická, neuvěřitelná zkušenost. Donutilo nás to přemýšlet o tom, že neexistují pouze věci, kterých se můžeme dotknout."
Na křídlech vážky je pro režiséra, který se proslavil především nenáročnými komediemi Ace Ventura: Zvířecí detektiv, Zamilovaný profesor a Lhář, lhář, krok jinam. Tvrdí však, že je to nejlepší scénář, který se mu za osmnáct let dostal do rukou a který prostě musel natočit.
Největší problém, který tvůrci museli řešit, bylo obsazení hlavní role doktora Darrowa. Tento racionální a disciplinovaný muž je najednou konfrontovaný s něčím, co přesahuje jeho rozumové chápání a co ho donutí přehodnotit celý život. "Rozhodl jsem se pro Kevina Costnera, protože je přímý a chlapský a zároveň má v sobě něžnost a přístupnost," říká Tom Shadyac. Kevin Costner se rozhodl roli přijmout, když si přečetl scénář. „Pro mě je nejdůležitější uvěřit dialogům," říká herec. „Tento scénář měl velice upřímné dialogy a mnoho vyhrocených situací. Postavy Joea a Emily jsou velmi silné."
Obdivuhodný instinkt prokázal Tom Shadynac i při obsazení Kathy Bates do role Joeovy sousedky Miriam Belmontové. „Když jsem četl poslední verzi scénáře, napsal jsem si její jméno velkými písmeny. Byl jsem opravdu šťastný, když souhlasila, ale zároveň jsem byl trochu nervózní, že ji mám režírovat. Pořád jsem si musel říkat, stojím tady s Kate Bates… Ale ona nám to všem usnadnila. Spolu s Kevinem byli úžasní."
Důležitou postavou celého příběhu je sestra Madeline, kterou hraje Linda Hunt. „Pomůže Joeovi i divákům porozumět tomu, jaké jsou zkušenosti z prahu smrti," říká producent Mark Johnson. „Linda Huntá jí dala nádhernou kombinaci prozíravosti, zranitelnosti a vzdoru." Susannu Thompson režisér původně vybral pro jinou roli, ale nakonec se rozhodl obsadit ji jako Emily. „Musel jsem mít nad sebou anděla strážného, protože jsem si uvědomil až v poslední chvíli, že právě ona je Emily – krásná, inteligentní a otevřená." Na křídlech vážky se odehrává ve třech hlavních prostředích – u Joea a Emily doma, v nemocnici, kde oba pracovali, a ve venezuelské džungli, kde Emily zemřela a kam se Joe vydává hledat odpověď na své otázky.
Tvůrci chtěli, aby dům Darrowových připomínal šťastné časy, které prožili jako pár, a zároveň vypovídal o Joeově dezorientovanosti po Emilyině smrti. Protože režisér Shadyac pochází z lékařské rodiny, chtěl, aby měly scény z nemocnice co nejvyšší možnou míru autentičnosti. Navštívil proto dětskou nemocnici svatého Judy v Memphisu, kterou spoluzakládal jeho otec, a hovořil tam s malými pacienty i jejich rodiči. Finále filmu se odehrává ve Venezuele, ale tvůrci se nakonec rozhodli neriskovat zdraví herců a štábu cestou do divočiny. Postavili proto domorodou vesnici na jednom z havajských ostrovů a pro větší autenticitu do ní převezli asi stovku venezuelských domorodců. Nebyli to však přímo členové kmene Yanomani, o který ve filmu jde, protože ti nedostali od vlády povolení k výjezdu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Doktor Joe Darrow je primářem pohotovosti v Chicago Memorial Hospital a uznávaným odborníkem na traumatická zranění. Ale poté, co mu tragicky zahyne žena, se mu zhroutí svět. Emily Darrowová byla také lékařka, která odjela na misi do Venezuely, kde zahynula při nehodě autobusu. Joe ji tam nechtěl pustit a teď se mučí těmi nejhoršími představami o posledních chvílích jejího života. <>Obrázek nenalezen<> Ještě po šesti měsících od nehody není Emilyino tělo nalezeno. Joe se ničí dvacetihodinovými službami sedm dní v týdnu a jeho profesionální schopnosti jdou rychle dolů. Jeho sebezničujícího chování si všimne ředitel nemocnice Hugh Campbell a dá mu volno na to, aby se dal dohromady.
Joe odmítá pomoc rodiny, přátel i sympatické sousedky Miriam Belmontové (Kathy Bates) a dál propadá osamění a zoufalství. Emily mu všechno v domě připomíná, nejvíc vážky, které byly jejím osobním znamením. Podobu vážky totiž mělo její mateřské znaménko na rameni. <>Obrázek nenalezen<> Joeova tíseň vzroste ještě poté, co navštíví Emilyiny bývalé pacienty na dětské onkologii. Před odjezdem do Venezuely své ženě slíbil, že se na ně občas podívá. Teď je překvapený, kolik toho děti o něm a jejich rodině vědí. Není pro ně doktor z pohotovosti na pokraji zhroucení, ale Emilyn Joe.
Joea nejvíc překvapí Jeffrey, chlapec, který už byl několikrát blízko smrti. Tvrdí totiž, že viděl Emily "uvnitř duhy" a že chtěla komunikovat s Joem. Se stejnou historkou přijdou i další děti. Pro pragmatického Joea je těžké něčemu takovému uvěřit. V jeho tápání mu pomůže katolická sestra Madeline (Linda Hunt), která se věnuje studiu stavů mysli na pokraji smrti. Poté, co tisk z její práce událá senzaci, ji nemocnice propustí. Ona jediná však Joea utvrdí v tom, že není blázen. Zatímco mu všichni ostatní říkají, že se musí vzchopit, setra Madeline ví, že Joe a Emily musejí nejprve svůj vztah ukončit. Na Joea čeká poslední krok, který neznamená nic menšího, než změnit svůj život navždycky.

O NATÁČENÍ
Kreativní tým, který připravoval film Na křídlech vážky od počátku věděl, že chce vyprávět zvláštní příběh. "Co se s námi stane po smrti je jedna z největších otázek lidské existence," říká režisér Tom Shadyac. "Když se o tom s lidmi bavíte, zjistíte, že každý má nějakou zkušenost, která se nedá vysvětlit. Byl jsem se svou matkou, když umírala, a všichni, kdo jsme tehdy byli v místnosti, jsme ji viděli odplouvat. Byla to magická, neuvěřitelná zkušenost. Donutilo nás to přemýšlet o tom, že neexistují pouze věci, kterých se můžeme dotknout." Na křídlech vážky je pro režiséra, který se proslavil především nenáročnými komediemi Ace Ventura: Zvířecí detektiv, Zamilovaný profesor a Lhář, lhář, krok jinam. Tvrdí však, že je to nejlepší scénář, který se mu za osmnáct let dostal do rukou a který prostě musel natočit. Největší problém, který tvůrci museli řešit, bylo obsazení hlavní role doktora Darrowa. Tento racionální a disciplinovaný muž je najednou konfrontovaný s něčím, co přesahuje jeho rozumové chápání a co ho donutí přehodnotit celý život. "Rozhodl jsem se pro Kevina Costnera, protože je přímý a chlapský a zároveň má v sobě něžnost a přístupnost," říká Tom Shadyac.
Kevin Costner se rozhodl roli přijmout, když si přečetl scénář. "Pro mě je nejdůležitější uvěřit dialogům," říká herec. "Tento scénář měl velice upřímné dialogy a mnoho vyhrocených situací. Postavy Joea a Emily jsou velmi silné." Obdivuhodný instinkt prokázal Tom Shadynac i při obsazení Kathy Bates do role Joeovy sousedky Miriam Belmontové. "Když jsem četl poslední verzi scénáře, napsal jsem si její jméno velkými písmeny. Byl jsem opravdu šťastný, když souhlasila, ale zároveň jsem byl trochu nervózní, že ji mám režírovat. Pořád jsem si musel říkat, stojím tady s Kate Bates... Ale ona nám to všem usnadnila. Spolu s Kevinem byli úžasní." Důležitou postavou celého příběhu je sestra Madeline, kterou hraje Linda Hunt. "Pomůže Joeovi i divákům porozumět tomu, jaké jsou zkušenosti z prahu smrti," říká producent Mark Johnson. "Linda Huntá jí dala nádhernou kombinaci prozíravosti, zranitelnosti a vzdoru." Susannu Thompson režisér původně vybral pro jinou roli, ale nakonec se rozhodl obsadit ji jako Emily. "Musel jsem mít nad sebou anděla strážného, protože jsem si uvědomil až v poslední chvíli, že právě ona je Emily - krásná, inteligentní a otevřená."
Na křídlech vážky se odehrává ve třech hlavních prostředích - u Joea a Emily doma, v nemocnici, kde oba pracovali, a ve venezuelské džungli, kde Emily zemřela a kam se Joe vydává hledat odpověď na své otázky. Tvůrci chtěli, aby dům Darrowových připomínal šťastné časy, které prožili jako pár, a zároveň vypovídal o Joeově dezorientovanosti po Emilyině smrti. Protože režisér Shadyac pochází z lékařské rodiny, chtěl, aby měly scény z nemocnice co nejvyšší možnou míru autentičnosti. Navštívil proto dětskou nemocnici svatého Judy v Memphisu, kterou spoluzakládal jeho otec, a hovořil tam s malými pacienty i jejich rodiči. Finále filmu se odehrává ve Venezuele, ale tvůrci se nakonec rozhodli neriskovat zdraví herců a štábu cestou do divočiny. Postavili proto domorodou vesnici na jednom z havajských ostrovů a pro větší autenticitu do ní převezli asi stovku venezuelských domorodců. Nebyli to však přímo členové kmene Yanomani, o který ve filmu jde, protože ti nedostali od vlády povolení k výjezdu.

DABING
V českém znění: Vladimír Dlouhý – Kevin Costner (Joe Darrow), Jaroslava Obermaierová – Kathy Bates (paní Belmontová), Helena Brabcová – Susanna Thompson (Emily Darrowová), Dalimil Klapka – Ron Rifkin (Charlie Dickinson), Dagmar Čárová – Lisa Banes (Flora), Miroslav Saic – Joe Morton (Hugh Campbell), Irena Hrubá – Leslie Hope (Charisse Darrowová), Jana Walterová - Linda Hunt (sestra Madeline), Radek Škvor – Robert Bailey Jr. (Jeffrey Reardon), Pavel Dytrt – Jacob Smith (Ben), Miroslav Táborský, Hana Ševčíková, Jindřich Hinke, Martina Randová, Ernesto Čekan, Miroslav Hanuš, Karel Richter, Otmar Brancuzský, Simona Brzková, Helena Dytrtová.
Překlad: Zuzana Šemberová
Zvuk: Tomáš Říha
Výsledný mix: Vidfilm Londýn
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Vladimír Žďánský
Vyrobila: pro Warner Home Video AW Studio Praha, 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.4.2002
Premiéra USA: 22.2.2002 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.12.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 219 964
Tržby celkem - $ 52 322 400
Návštěvnost v ČR 20 132
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
Tom Shadyac (Režie), Tom Shadyac (Produkce), Mark Johnson (Produkce), Gary Barber (Produkce), Roger Birnbaum (Produkce), John Debney (Hudba), Dean Semler (Kamera), Don Zimmerman (Střih), Elizabeth Marx (Casting), Debra Zane (Casting), Linda DeScenna (Scénografie), Judy L. Ruskin (Kostýmy), Michael Hilkene (Zvuk), Nena Smarz (Masky), Brandon Camp (Scénář), Mike Thompson (Scénář), Kevin Costner (Herec), Susanna Thompson (Herec), Joe Morton (Herec), Ron Rifkin (Herec), Kathy Bates (Herec), Lisa Banes (Herec), Jay Thomas (Herec), Matt Craven (Herec), Leslie Hope (Herec), Peter Hansen (Herec), Heidi Swedberg (Herec), Oni Faidah Lampley (Herec), L. Scott Caldwell (Herec), Linda Hunt (Herec), Jacob Vargas (Herec), Liza Weil (Herec), Justina Machado (Herec), Gillian Vigman (Herec), Andy Umberger (Herec), Samantha Smith (Herec), Rich Komenich (Herec), Deirdre O'Connell (Herec), Casey Biggs (Herec)
 
2002/104/USA, Německo/Sci-Fi, Thriller, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Film je věnován Katherine Ann Courtiss, manželce Alana B. Courtisse, který se na filmu podílel jako asistent producenta.
 
Odkazy