Na Hromnice o den více / Na Hromnice o den více (1993/101/USA/Fantasy, Komedie, Romantický) 85%

13.09.2021 12:06
JEDNOU VĚTOU
„Někdo na to nepřijde hned, ale nějaký ten den navíc pomůže ..."

OBSAH
Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příjemná nápaditá komedie, která ale na plný počet nemá. Její jedinou výhodou je totiž jen ten originální příběh a samozřejmě Bill Murray. Legrace samotná už je trošku mimo. U komedií je to prostě tak, že buď vám sednou naplno, nebo se prostě líbí a jsou sympatické. Na Hromnice o den více je přesně ten druhý případ. Když dám komedii pět hvězdiček tak počítám s tím, že se na ní příště zase podívám a vidím jí stále dokola a nepřestává mě bavit. Tady bych to asi úmyslně nevyhledával, ale sympatické to rozhodně bylo. (Malarkey) 4*

Jednoznačně moje nejoblíbenější komedie s Billem Murrayem. Jeho komediální talent, založený na tupé koukání a na naprostém klidu mě dokázal rozesmát už za mladých let. Bohužel jsem se v poslední době nedostal ke sledování tohoto skvostu s neustálým opakováním jednoho dne, což snad brzy napravím. Přesto je to vtipná komedie, která využívá "paradox neustále se opakujícího dne" velmi dobře a některé scénky jsou až neskutečné (setkání se spolužákem, svišť....). Do toho ještě příjemná Andie MacDowell, která doplňuje Murrayho na oko strnulé hraní svým příjemným projevem. Rozhodně komedie pro každého. (Djkoma) 4*

Egoistický Zákopčaník je tak dlouho lapen v časové smyčce, dokud se z něj nestane vnímavý člověk s pozměněným žebříčkem hodnot.. Dnes už dá se říct klasika romantické komedie s brilantním králem obličejové mimiky B.Murrayem, která je vystavěna na důvtipu a chytrém scénáři - především v situacích, kdy Phil už dobře ví, že čas je na jeho straně, přičemž celou dobu tušíte, že tu píseň, co se v ložnici každé ráno rozezní v 6:00, bude moci na konci věnovat ženě po své pravici.. Někde jsem četl, že pár měsíců po natáčení trpěl Murray nočními můrami, v kterých se objevoval svišť v kožené bundě zpívající na pódiu repertoár Cher. Možná to bylo proto, že ho během natáčení 2x kousnul. Ten svišť.. (Gilmour93) 4*

OLDIES FILMU
Nejlepší role Billa Murrayho. Nejsladší úsměv Andie MacDowell. A nejzábavnější film o časové smyčce. Na Hromnice o den více má obrovskou výhodu v tom, že jde o komedii, která je považována právě za středobod všech těch oddychovek, které pracují s opakovaným prožíváním téhož dokola a dokola. Palm Springs, Na hraně zítřka, Všechno nejlepší! a to jsme jen u hitů... tahle finesa se za roky neokoukala, naopak stimuluje spoustu dalších filmařů, kteří zkouší novou a novou scenáristickou ekvilibristiku. A pokaždé se srovnává s Hromnicemi. A co si budeme nalhávat, málokde to funguje tak dokonale právě jako u Na Hromnice o den více, luxusní romantické komedie, která je přesně tak hravá, uvolněná, nápaditá, svižná i romantická, aby vás zvládla dostat kdykoliv do kolen. Nestárnoucí záležitost.

V.I.M. FILMU
Vykřesat originalitu z romantické komedie může být zatraceně složité. Však se jenom podívejte na ty tuny filmů se Sandrou Bullock a Drew Barrymore – jsou jeden jako druhý a nikdo si na ně dnes nevzpomene. Možná je to i tou občasnou nekompatibilitou, v níž se oba herci z páru ocitnou, přestože na papíře to všechno vypadalo hezky. Nelze to však takto absolutně zkategorizovat – z valné většiny stojí za neúspěchem neotřelý nápad (resp. jeho absence).
Na Hromnice o den více je v tomto směru neskonale originální a takřka geniální. Odpovídá totiž na zvídavou otázku „dostal bych ji, kdybych něco udělal jinak?“ Bill Murray dostává každý den možnost zvorat své seznamovaní s kolegyní úplně novým a neotřelým způsobem, aby byl vzápětí odpálkován, řádně se z toho vyspal a zkusil to zase trochu jinak. Andy McDowell je zdánlivě nedosažitelná, ale pokud máte tolik dní na to prozkoumat, co se jí líbí, jednoho večera to všechno skloubíte a na titul světáckého machra nakonec stejně dosáhnete.
A aby to nebylo jen rutinní převyprávění s předvídatelným koncem, vedle té romantiky je Na hromnice o den více i geniální one-man komediální show, v níž se jako v jedné z prvních vůbec ztělesňuje ona esence čistého „murrayovství“ tak, jak ho známe dnes – věčný cynismus, ospalý pohled a tradiční pomlaskávání střídané rozmanitým portfoliem situačních výrazů od „to snad ne“ po „zabít se je děsná pohoda, zítra se stejně zase vzbudím“.
Murray demoluje budík na sto způsobů, zná správné odpovědi v soutěži Riskuj a rozhodně si nechce uzavřít životní pojistku, kterou mu nutí chlápek z ulice. Vedle toho se denně konfrontuje se svištěm, který nese jeho jméno a kterého ze srdce nenávidí. Je to nejhorší den jeho života? Scénárista chtěl, aby byl a je to jedině dobře. Prostor k vyžití ohledně roztodivných obličejových kreací a šílených nápadů je omezen pouze stopáží, jinak do posledního puntíku vyplněn tím nejlepším, co Murray za ta léta nastřádal ve svých hereckých rukávech. A ta chemie mezi ústřední dvojicí zatraceně funguje – nejen v rámci jedné z nejromantičtějších scén na filmovém médiu obecně (obrábění kusu ledu).
Na tak krátkém psaném úseku jsem slovo geniální dvakrát zřejmě ještě nikdy nepoužil, ale každá další repríza Hromnic mě utvrzuje v tom, že můžu; možná stárnu, spíš mám ale dojem, že tenhle film je opravdu jedním z těch, na které se nezapomíná a dokážou spolehlivě léčit jakékoliv deprese v jakoukoliv roční dobu. Tedy navždy léčivé V.I.M. jako vyšité.

VELKÁ RECENZE
Někdo na to nepřijde hned, ale nějaký ten den navíc pomůže ...
V městečku Punysutawney se vždy 2. února za svítání koná tradiční slavnost. Pomocí místního maskota - sviště Phila, se má zjistit blížící se začátek jara. Tuto kuriozitu již po několikáté se svým štábem natáčí a komentuje televizní specialista na meteorologii - jmenovec populárního sviště - Phil. Blazeovaného snoba a cynika tato záležitost nudí a naléhá na okamžitý návrat, který je znemožněn sněhovou kalamitou. Phil odmítne pozvání své mladé produkční Rity na večírek v místním hotelu a odchází spát. Ráno se probudí a je opět 2. února - opět se odehrává slavnostní ceremoniál, který je potřeba natočit. Čas se zastavil a jediný, který si to uvědomuje, je Phil. Zprvu je touto situací zaskočen, pak se začne cynicky bavit, ale když se události 2. února stále opakují, začne využívat svých znalostí o tom, co se ten den stane, také i ve prospěch svého okolí. Philova povaha se mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... Nosný nápad o člověku, uvízlém v časové smyčce jediného dne, dokázali Danny Rubin a Harold Ramis (který také režíroval) rozvést do vtipného scénáře, za který byli mj. vyznamenáni Cenou BAFTA a Cenou londýnských filmových kritiků. Phil ve svých anabázích jediného dne, z nichž ho nedokáže vysvobodit ani smrt, prochází nejrůznějšími pocity, od pobavení přes rezignaci až k poznání, že "darovaný" čas lze využít k nápravě nejen sebe sama, ale i všeho špatného, co se v Punxsutawney 2. února událo. A samozřejmě také k tomu, aby získal srdce Rity, do níž se zamiloval...
Snímek je postaven na hereckém výkonu populárního komika Billa Murraye (který s Ramisem spolupracoval např. na diváckém hitu Krotitelé duchů), jehož záměrně tlumený herecký projev se dobře doplňuje s převážně romantickou hereckou kreací Andie MacDowellové. Horší už byla Murrayova spolupráce se svištěm, který ho během natáčení jejich jediné společné scény únosu stačil dvakrát pokousat...
Režisér Harold Ramis (nar. 1944) patří k nejúspěšnějším americkým komediografům (z jeho tvorby jsme nedávno na obrazovce viděli klonovací komedii Jako vejce vejci a v kinech mafiánskou parodii Přeber si to) a ve filmu Na Hromnice o den více si také zahrál epizodní postavu neurologa.
Ocenění:

DABING
1.DABING
V českém znění: Petr Oliva - Bill Murray (Phil Connors), Miriam Chytilová - Andie MacDowell (Rita), Rudolf Kubík - Stephen Tobolowsky (Ned), Lee R. Sellars (Policista), Petra Hanžlíková - Marita Geraghty (Nancy), Jana Andresíková - Angela Paton (paní Lancasterová), Zdeněk Vencl, Pavel Soukup - Chris Elliott (Larry + titulky).
Spolupracovala: Jana Kovaříková
Překlad: Petra Jungwirthová
Zvuk: Jan Morávek
Režie: Karolína Průšová
Vyrobil: Bonton - divize Bontonfilms
VHS © 1994

2.DABING (TV Nova)
V českém znění: Petr Oliva - Bill Murray (Phil Connors), Dana Černá - Andie MacDowell (Rita), Tomáš Juřička - Chris Elliott (Larry), Miloslav Študent - Brian Doyle-Murray (Buster), Petr Rychlý - Stephen Tobolowsky (Ned), Petr Burian - David Pasquesi (Psychiatr), Miriam Kantorková - Angela Paton (paní Lancasterová), Radka Stupková - Marita Geraghty (Nancy), Jiří Knot - Ken Hudson Campbell (Muž v hale), Martin Kolár - Harold Ramis (Neurolog), Radana Herrmannová, Ivo Novák, Libor Terš, Jana Altmannová, Bohumila Dolejšová, Claudia Vašeková, Miroslav Hanuš, Tatiana Vilhelmová, Vítězslav Bouchner.
Překlad: Lenka Pelcová
Zvuk: Karel Jaroš
Produkce: Marcel Bauer
Dialogy a režie: Václav Merhaut
Vyrobila: ČNTS Nova 1997

3.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Dvořák - Bill Murray (Phil Connors), Kateřina Brožová - Andie MacDowell (Rita), Gustav Bubník - Chris Elliott (Larry), René Přibil - Stephen Tobolowsky (Ned), Věra Kubánková - Angela Paton (paní Lancasterová), Otto Rošetzký, Ivana Milbachová, Ivo Novák, Vítězslav Bouchner a další.
Překlad: Ivana Mičínová
Dramaturgie: Michael Málek
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Eva Maxová
Produkce: Miloslav Rež
Dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Vyrobila: Česká televize 2001

4.DABING
V českém znění: David Prachař - Bill Murray (Phil Connors), Dana Černá - Andie MacDowell (Rita), Jan Vondráček - Chris Elliott (Larry), Jiří Valšuba - Stephen Tobolowsky (Ned), Bohuslav Kalva - Brian Doyle-Murray (Buster), Eva Miláčková - Angela Paton (paní Lancasterová), Vladimír Čech - Harold Ramis (Neurolog), Petra Hanžlíková (jako Petra Tišnovská), Filip Švarc, Radovan Vaculík, Helena Brabcová, Petr Gelnar, Milan Slepička, Jana Postlerová, Pavel Tesař, René Slováčková.
Spolupracovali: Vendula Wildová, Matouš Bohuněk
Překlad: Petra Jungwirthová
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobily: ABZ - divize Bontonfilms v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.8.1993
Premiéra USA: 12.2.1993 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 12.1.2004 (DVD) Bonton Home Entertainment
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 26.1.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 26.1.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 26.1.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 678 807
Tržby celkem - $ 70 906 973
Návštěvnost v ČR 76 110
Náklady (Rozpočet) - $ 14 600 00
 
Tvůrci a herci
Harold Ramis (Režie), Trevor Albert (Produkce), Harold Ramis (Produkce), George Fenton (Hudba), John Bailey (Kamera), Pembroke J. Herring (Střih), Howard Feuer (Casting), David Nichols (Scénografie), Jennifer Butler (Kostýmy), Sergio Reyes (Zvuk), Dorothy J. Pearl (Masky), Harold Ramis (Scénář), Danny Rubin (Scénář), Bill Murray (Herec), Andie MacDowell (Herec), Chris Elliott (Herec), Stephen Tobolowsky (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec), Marita Geraghty (Herec), Rick Ducommun (Herec), Rick Overton (Herec), Robin Duke (Herec), Ken Hudson Campbell (Herec), Harold Ramis (Herec), Mason Gamble (Herec), Michael Shannon (Herec), Willie Garson (Herec), Angela Paton (Herec), David Pasquesi (Herec), Tony DeGuide (Herec), Les Podewell (Herec), Hynden Walch (Herec), John M. Watson Sr. (Herec)
 
1993/101/USA/Fantasy, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Píseň, která hraje během montáže, kde se Phil (Bill Murray) pokouší o Ritu (Andie MacDowell), je „You Don't Know Me“ od Raye Charlese. Samotná píseň je o jednostranné lásce, podobně jako Philova neopětovaná láska k Ritě.
- Osobní vztahy mezi režisérem a představitelem hlavní postavy se v průběhu natáčení tak zhoršily, že spolu už vůbec nemluvili. Bill Murray chtěl „zlepšit“ komunikaci s Haroldem Ramisem, a proto si najal asistentku. Hluchoněmou.
- V jedné z hromnic je Phil (Bill Murray) u kina v obleku postavy Clinta Eastwooda, což je na odkaz na tzv. dolarovou trilogii (Pro hrst dolarů – 1964, Pro pár dolarů navíc – 1965 a Hodný, zlý a ošklivý – 1966).
- Natáčelo se od 16. března do 10. června 1992 v amerických státech Kalifornie a Illinois.
- Celosvětová premiéra proběhla 4. února 1993 ve Westwoodu v Kalifornii.
- Snímek obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších fantasy filmů sestaveném Americkým filmovým institutem 8. příčku.
- V době natáčení procházel Bill Murray (Phil) rozvodem. Navázal zde vztah s kostymérkou filmu Jennifer Butler, která se později stala i jeho ženou a matkou čtyř dětí.
- Režisér Harold Ramis byl velmi překvapen, že si film získal pozornost několika náboženských skupin, guru léčitelů a skupin zajímajících se o metafyziku.
- Po odvysílání filmu se ozvalo několik tvůrců, jež se dušovali, že příběh o opakování se jednoho dne byl jejich nápad a byl jim ukraden. Jednalo se konkrétně o autora sci-fi Richarda Lupoffa a Kena Grimwooda.
- Z oné restaurace ve Woodstocku v Illinois, kde se natáčely některé scény, je dnes kavárna Starbucks.
- Ve Woodstocku ve státě Illinois, kde se film natáčel, se nachází obrubník, na kterém je plaketa s nápisem "Zde stál Bill Murray".
- Vizuálně je ve filmu zobrazeno přibližně 50 opakování, sám hlavní hrdina však několikrát zmiňuje mnohem delší dobu. Například naučit se házet karty do klobouku trvalo údajně půl roku.
- Režisér Harold Ramis se ve filmu objevil v roli doktora, ke kterému šel Phil Connors (Bill Murray) na vyšetření mozku.
- V městečku Punxsutawney, ležícím asi 100 km severovýchodně od Pittsburghu, skutečně existuje tradice, kdy punxsutawnský svišť Phil předpovídá příchod jara či delší zimu. Tradice, stejně jako městečko, přišla do širšího povědomí až díky filmu.
- V jedné scéně se Phil Connors (Bill Murray) vrhne ze zvonice. Tato budova byla ve skutečnosti budovou opery ve Woodstocku v Illinois, kde se film natáčel. Místní legenda praví, že se v budově prochází duch mladé dívky, která zemřela po pádu z balkónku.
- Interiéry pokoje, kde se Bill Murray (Phil) probouzel, a prostory, kam chodil na snídani, se natáčely v prázdném skladišti v Cary v Illinois.
- Scéna, kdy Phil (Bill Murray) praští s budíkem o zem, původně vůbec nevyšla. Budík se nerozbil, a tak jej musel štáb rozbít kladívkem.
- Francouzskou báseň, kterou Phil (Bill Murray) recituje v restauraci, napsal Danny Rubin – inspirací mu byla píseň „Bachelor's Dance“ od Jacquese Brela. Báseň se dá přeložit jako: Dívka, kterou chci milovat / je jako jemné víno / které je každé ráno lepší a lepší.
- Do role Rity (Andie MacDowell) byla zvažována Tori Amos.
- Během natáčení svišť dvakrát pokousal Billa Murrayho (Phil).
 
Odkazy