Muž se železnou maskou / The Man in the Iron Mask (1998/132/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Drama) 58%

27.02.2018 12:04
JEDNOU VĚTOU
„Dobrodružný historický film o odvážných mušketýrech, záhadném vězni a rafinovaném plánu na odstranění neschopného krále."

OBSAH
Na francouzském královském dvoře to hýří rozmařilostí, ale lid hladoví. Zatím je v Bastile vězněno královské dvojče v železné masce a čeká ho trýznivý osud. Po dobytí Bastilly objevili revolucionáři záznam o záhadném vězni se železnou maskou, muži, jehož totožnost se nikdy nepodařilo odhalit a dodnes je opředena řadou legend. Jedna z nich tvrdí, že muž byl dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. a všeobecně známou ji učinil slavný spisovatel Alexandre Dumas, který ji zpracoval do poslední části své ságy o třech, vlastně čtyřech mušketýrech.(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Bezesporu šílená blbina a scénáristická zvěřina (zejména v úvodu, který mě donutil přehodnotit význam slova "pathos"), ale ke svému nemalému údivu jsem se od té dost divoce poslepované a násilně pointované záležitosti nemohl odlepit, i proto, že se v ní vyskytuje spousta výtečných herců (Malkovich, DiCaprio, Irons) a nechtěně zábavných míst (hadrářská a místy laciná výprava, Dipardieu, který Porthosem ladí formu na Obelixe). O znásilňování historie a Dumase raději pomlčím, o nedostatku nadhledu taktéž, nicméně ať kydám jak kydám, že mě to bavilo, to zakydat nelze. I díky soundtracku neobyčejně příjemný zážitek. (Marigold) 4*

Z DiCapria ublinkávám už když je jeden, a tady je dokonce dvakrát, klučík jeden roztomilá, herecky zdatná:) No, pominu-li, že z historického hlediska je Železná Maska blbost, nebudu plýtvat slovy na několik naprosto novátorských autorských licencí, jen se zmíním, že můj profesor historie se málem zadávil, když viděl jak v oboru vzdělaní pigheaded amíci přihodili takovou perlu jako že Ludvík XIV. se stal nejmilovanějším a nejlépe panujícím králem francouzské historie. Co říct k hereckému obsazení? Je naprosto famózní, tolik skvělých hvězd v jednom filmu... Rve mi to srdce, bohužel tak trapné výkony jsem od těchto gerojů snad ještě nezažil. Tak špatně uvěřitelné výkony opravdu nemají obdoby, a nezachrání to ani úžasná výprava. Jediným skutečným kladem tedy zůstává kvalitní hudba. Ale je tu jeden problémek...pokud jste viděli Skálu, víte přesně o co jde... Ale co, na kráse to té hudbě příliš neubere, spíš to ukáže jak žalostný film Muž Se Železnou Maskou je. 20% a ani o chlup víc. (Gemini) 1*

Tohle je zářivý příklad filmu, kdy s velmi hvězdným hereckým obsazením úpravou velmi povedené knižní předlohy natočí tvůrci velmi nepovedený film (a to je ještě velmi slabý výraz pro to, co nám tady vzniklo). Scénář je strašný a nic s tím neudělají ani někteří snažící se herci. Jediná věc se povedla - tou je hudba Nicka Glennie-Smithe, kterou si tohle dílko snad ani nezaslouží. Mimochodem, ta hudba vysloužila ode mě filmu hvězdičku navíc. (Galadriel) 2*

VELKÁ RECENZE
Po dobytí Bastilly objevili revolucionáři záznam o záhadném vězni se železnou maskou, muži jehož totožnost se nikdy nepodařilo odhalit a dodnes je opředena řadou legend. Jedna z nich tvrdí, že muž byl dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. Všeobecně známou ji učinil slavný spisovatel Alexandre Dumas, který ji zapracoval do poslední části své ságy o třech, vlastně čtyřech mušketýrech. Filmový příběh začíná v roce 1662, kdy se v Paříži bouřili hladovějící lidé, což sice krále nijak nerušilo od jeho rozmařilých radovánek, přesto si však nechal povolat Aramise a přikázal mu najít a zabít vůdce jezuitů, kteří jsou v pozadí vzpoury.
Při zahradní slavnosti si Ludvík všimne krásné Christiny, snoubenky Athosova syna Raoula. Aby ji mohl získat, nechá Raoula poslat do války na jistou smrt. Svědkem všech nespravedlností je také kapitán královských mušketýrů d'Artagnan, protože však přísahal králi věrnost, zůstává loajální, přestože se tím staví proti svým přátelům. Odmítne se dokonce podílet na jejich záměru odstranit nepohodlného a neschopného krále a nahradit ho jeho dvojčetem, bratrem Filipem, který je držen v ostrovním vězení se železnou maskou na obličeji. Trojice mušketýrů Filipa osvobodí a přesvědčí ho, aby s nimi spolupracoval na plánu dosadit ho za tři týdny na místo Ludvíka během maškarního plesu na zámku Vaux-le-Vicomte.
Zatímco začínají s výcvikem, dostane královna dopis o smrti vězně s maskou. Je nešťastná a útěchu najde u d'Artagnana, se kterým se už dlouhá léta tajně milují. Mušketýrům se sice podaří zaměnit Filipa za Ludvíka XIV., jeho laskavé chování k nešťastné Christině ho však prozradí. Když už se ovšem zdá, že vše je ztraceno, protože plán byl prozrazen a Filip byl znovu uvězněn, uvědomí si d'Artagnan po smrti nešťastné Christiny, že Ludvík XIV. je opravdu nehodným trůnu a přidá se na stranu spiklenců. Zdá se však, že jeho pomoc přišla příliš pozdě. Čtveřtice mušketýrů totiž stojí proti namířeným mušketám a zachránit před smrtí by je mohl snad jen zázrak.
Musím souhlasit, nejnovější verze A. Dumase se mi opravdu velmi líbí, naprosto fantastické herecké obsazení, autentická místa, nádherné kostýmy spolu s nádhernou hudbou tvoří úžasný film. Vždyť tu hrají ti nejlepší z nejlepších a jejich výkony jsou naprosto přesvědčivé. I když někdo nemusí mít rád Lea Dicapria, musí uznat, že je to skvělý herec, o ostatních není třeba se dohadovat. Četla jsem spoustu kritiky na tento film, ale každý má právo na svůj názor a kniha "Muž se železnou maskou" je vpodstatě fikce, takže i režisér filmu si jí může upravit podle svého. Film má krásný děj, i když smyšlený, má spád, stojí za to se na něj podívat, buďme přece trochu romantici a ne jen pragmatici, kteří chtějí jen pravdu a vše kritizují. Na tento film se ráda podívám kdykoliv znovu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Ve Francii vládne mladý král Ludvík XIV. Je to arogantní a cynický muž, kterého zajímají pouze krásné ženy a dvorní slavnosti. Nezáleží mu na tom, že v Paříži trpí lidé hlady a chtějí proti povstat. Když se mu to jeho ministři odváží říct, nařídí, aby lidem rozdali staré zásoby jídla ze skladů, které jsou shnilé a tím pádem se nedají jíst.
Nad královým životem bdí kapitán mušketýrů věrný d'Artagnan. Někdy se u dvora též zdržují d'Artagnanovi staří přátelé Porthos a Aramis. Aramis je nejvyšším představeným jezuitů a Porthos se věnuje všem zábavám a radostem, které Paříž nabízí. Pouze Athos žije na svém venkovském sídle se svým jediným synem Raulem. Raul se po vzoru svého otce rozhodne stát mušketýrem, a proto přijíždí oba do Paříže. S sebou má Raul ještě někoho. Svou snoubenku, krásnou Christine.
Král Ludvík však Christine uvidí a rozhodne se ji získat. Ta však nechce zradit Raula. Ludvík proto posílá Raula do boje proti Holanďanům s příkazem, aby se postavil do ohniska největšího boje. Raul padne a Christine se stane královou milenkou. Udělá to, protože její matka i sestra trpí nouzí a jsou nemocné a král jí slíbí, že se o ně postará a pošle k nim své nejlepší lékaře. Pak jí ale přijde zpráva o Raulově smrti a jeho dopis na rozloučenou. Trápí ji výčitky svědomí a oběsí se. Král nepociťuje nějaký velký zármutek. Jiné je to s otcem Raula Athosem. Ten se chce Ludvíkovi XIV. pomstít. K němu se přidá i Aramis, protože už má jistý plán a Porthos, protože se nudí a chce si konečně jednou zase pořádně zašermovat. Pouze d'Artagnan návrhy na spiknutí odmítne. Chce zachovat věrnost svému králi. Mimo jiné je totiž milencem královny – matky Anny Rakouské.
Aramisův plán je zcela jednoduchý. Jen velmi málo zasvěcených zná skutečné okolnosti králova narození. Nejdříve se narodil Ludvík, ale měl ještě mladšího bratra. Dvojče. Král Ludvík XIV. se obával občanské války, která by mohla jednou vzniknout, a proto nechá mladšího syna, který se jmenuje Filip, odvést na venkov a pečlivě ho střežit. Královně řekl, že její druhé dítě se narodilo mrtvé. Filip žije pokojně na venkově, ale je svému bratru velice podobný. Když se tedy Ludvík stane králem, pošle Aramise za Filipem a nařídí mu, aby mu zamkl obličej do železné masky, aby ho nikdo nemohl poznat a zavřít do vězení. Aramis to udělá.
Děj pokračuje o šest let později. Aramis vidí, že Ludvík se na krále nehodí, a proto ho chce vyměnit za Filipa. Převlékne se za kněze a pod záminkou, že jede vězně vyzpovídat, připluje na loďce do Filipova vězení. Přiveze tam tajně pod kutnou mrtvého muže se železnou maskou na obličeje a vymění ho za Filipa, které pod kutnou propašuje zpět do loďky k přátelům. Strážcům namluví, že vězeň při zpovědi zemřel. Strážci se obávají moru, a proto mu ani v nejmenším nebrání v odchodu. Athos dostane za úkol Filipa naučit všemu, co potřebuje znát král. Jenomže je tu malý problém. Ludvík je arogantní, pyšní, cynický a lhostejný. Filip ne. Ten se zajímá o všechno kolem sebe, je přátelský a milý. Musí se naučit bratrovu chování. Oba bratři mají být vyměněni při královském maškarním plese. Jenomže všichni zapomněli na d'Artagnana, který nemá ani tušení o tom, že jeho král má dvojče.
Do plánu je zasvěcena i matka Ludvíka a Filipa královna – matka, protože Aramis je jejím zpovědníkem.
Na maškarním plese král Ludvík tančí, ale najednou několikrát zahlédne mezi tančícími železnou masku. Stejnou, jakou kdysi nechal nasadit svému bratrovi… Zavře se o samotě ve své ložnici. Na to čeká Athos, Porthos, Aramis a Filip. Tajným vchodem vstoupí do královi ložnice, svážou Ludvíka a vymění mu s Filipem šaty. Potom tajnou chodbou opět odejdou. Filip, teď už jako král Ludvík, odchází zpět do tanečního sálu. Jenomže jeho chování se výrazně liší od pravého Ludvíka a d'Artagnanovi je to podezřelé. Nechá obklíčit všechny vchody do Louvru a Filipa vyláká pod záminkou s sebou. Aramis, Athos a Porthos se zrovna pokoušejí odplout do Seině s pravým Ludvíkem. D'Artagnan jim to však znemožní, a tak odplují sami. Filip zůstane zcela v moci Ludvíka. Královna – matka i d'Artagnan se ho sice zastávají, ale král je nemilosrdný. Nechá Filipa vsadit zpět do železné masky a uvěznit do jedné z podzemních kobek Bastily.
D'Artagnan se však rozhodne změnit strany. Je mu líto Filipa. Pošle svým třem přátelům vzkaz, že o půlnoci na deset minut zdrží stráže.
Athos, Porthos a Aramis obelstí strážce a vniknou do Bastily. Vysvobodí Filipa z jeho cely, ale nepodaří se jim včas utéct. Král Ludvík je se svými lidmi obklíčí. Nakonec zůstanou i s d'Artagnanem obklíčení bez naděje na nějakou záchranu. Král Ludvík sice nabízí d'Artagnanovi milost a jeho přátelům rychlou smrt, když se vzdají, ale d'Artagnan to odmítne. Přizná šokující pravdu, kterou mu ten den sdělila královna – matka. Filip a Ludvík jsou jeho děti… Čtyři mušketýři a Filip se odvážně vrhnou proti mnohonásobné přesile. Jako zázrakem zůstanou nezraněni, i když Ludvík přikáže střílet. Ludvík však dýkou zabije d'Artagnana, který tělem chrání Filipa. Tím však ztratí své mušketýry, kteří za něj odmítnou bojovat. Filipovi sundají masku a učiní ho králem pod jménem Ludvík XIV. Athos, Porthos a Aramis jsou jeho rádci.
Opravdovému Ludvíkovi je nasazena maska. Je odvezen na venkov a údajně dostal milost a odešel do jiné země. D'Artagnan byl se slávou pohřben a Ludvík XIV. se stal nejlepším a nejslavnějším králem francouzské historie. Zařídil, aby v jeho zemi lidé už netrpěli hladem a za jeho vlády Francie jenom vzkvétala.

Ocenění:
European Film Awards
1998 - Gérard Depardieu (Cena za výjimečný přínos světovému filmu) (nominace)

Razzies
1998 - Leonardo DiCaprio (Nejhorší kombinace k vidění)

DABING
V českém znění: Michal Jagelka – Leonardo DiCaprio (Král Ludvík XIV./Phillip), Pavel Soukup – Gabriel Byrne (D'Artagnan), Jiří Štěpnička – Gérard Depardieu (Porthos), Vladislav Beneš – Jeremy Irons (Aramis), Jaromír Meduna – John Malkovich (Athos), Filip Jančík – Peter Sarsgaard (Raul), Kamila Špráchalová – Judith Godreche (Christine), Jarmila Švehlová – Anne Parillaud (královna Anna), Helena Dytrtová, Eva Miláčková, Radovan Vaculík, Bohdan Tůma - Hugh Laurie (Králův poradce), Irena Hrubá, Jana Páleníčková, Martin Kolár, Rostislav Čtvrtlík a další.
Překlad: Blažena Kukulišová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie českého znění: Jitka Tošilová
Vyrobilo: pro Warner Home Video společnost AVF Studio Zero 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.5.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.03.1998 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra Velká Británie: 20.3.1998
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.11.1998 (VHS) Warner Home Video, 12.4.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.03.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 534 447
Tržby celkem - $ 182 968 902
Návštěvnost v ČR 121 587
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Muž se železnou maskou gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-se-zeleznou-maskou-the-man-in-the-iron-mask/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1998
Režie: Randall Wallace, Hrají: Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons

Muž se železnou maskou (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1215/
Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1977
Režie: Mike Newell, Hrají: Richard Chamberlain, Patrick McGoohan

 
Tvůrci a herci
Randall Wallace (Režie), Russell Smith (Produkce), Randall Wallace (Produkce), Nick Glennie-Smith (Hudba), Peter Suschitzky (Kamera), William Hoy (Střih), Amanda Mackey (Casting), Cathy Sandrich (Casting), Anthony Pratt (Scénografie), James Acheson (Kostýmy), Lon Bender (Zvuk), Michael Keller (Zvuk), Giannetto De Rossi (Masky), Randall Wallace (Scénář), Alexandre Dumas st. (kniha) (Předloha), Leonardo DiCaprio (Herec), Jeremy Irons (Herec), John Malkovich (Herec), Gérard Depardieu (Herec), Gabriel Byrne (Herec), Anne Parillaud (Herec), Judith Godreche (Herec), Edward Atterton (Herec), Peter Sarsgaard (Herec), Hugh Laurie (Herec), Leonor Varela (Herec), Laura Fraser (Herec), Brigitte Auber (Herec), James Gammon (Herec), Olivier Hémon (Herec)
 
1998/132/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Železná maska Leonarda DiCapria ??bola vyrobená z polystyrénu.
- Když dají na konci filmu mušketýři kordy k sobě, tak jsou úplně čisté, i když s nimi před chvílí zabíjeli vojáky.
- Filip je po tolika letech krutého žaláře zarostlý, nemytý, ale nehty a zuby má vzorově čisté a upravené.
- Alexandre Dumas se inspiroval skutečným vězněm Bastily, jehož příběh je ale dodnes neznámý.
- Film je natočen podle posledního dílu trilogie Alexandra Dumase, obsahující Tři mušketýry, Tři mušketýry po třiceti letech a právě Muže se železnou maskou.
- Podle průzkumů tvořili diváky v kinech z 46% diváci pod 25 let. To je samozřejmě způsobeno přítomností tehdejšího dívčího idolu, Leonarda DiCapria.
 
Odkazy