Muž na radnici (TV seriál) Muž na radnici

02.03.2016 08:07

Drama

Československo, 1976, 11 x 60 min

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička, František Němec, Karel Koloušek, Ladislav Boháč, Věra Bublíková, Eva Svobodová, Vlasta Jelínková, Ludmila Roubíková, Jiřina Šejbalová, František Kovářík, Josef Patočka, Vladimír Šmeral, Bohumil Bezouška, Eva Jakoubková, Ota Sklenčka, Miloš Willig, Oldřich Musil, Karel Houska, Adolf Filip, Antonín Samler, Věra Tichánková, Alois Švehlík, Vladimír Krška, Julie Jurištová, Břetislav Slováček, Libuše Štědrá, Viktor Maurer, Marie Motlová, Bedřich Prokoš, Bohumil Švarc st., Karel Urbánek, Štěpán Bulejko, Božena Böhmová, František Vicena, Milan Mach, Svatava Hubeňáková, Miriam Hynková, Josef Chvalina, Jaroslav Kepka, Václav Postránecký, Ludmila Burešová, Naděžda Prchalová-Vicenová, Eliška Velímská, Rostislav Kuba, Čestmír Řanda st., Bohumil Křížek, Radoslav Bartoník, Eva Klenová, Lenka Kořínková, Zdeněk Žák, Václav Jeřábek, Soběslav Sejk, Václav Fišer, Vladimír Huber, Bohuslav Čáp, Ludmila Šafářová, Josef Bárta, Michaela Mišková, Oldřich Kaiser, Václav Bouška, Ota Šimánek, Zlata Jeřábková, Ferdinand Krůta, Patricie Limberská, Miloš Zavřel, Ivo Niederle, Miloš Vavruška, Miloslav Homola, Karel Meister ml., Bedřich Ulrych, Antonín Jedlička, Monika Hálová, Věra Koktová, Rudolf Vodrážka, Pavel Havránek, Vítězslav Jirsák, Vladimír Bičík, Marcel Vašinka

Obsah

11-dílný seriál o osudech Františka Bavora, aktivního obětavého poslance a funkcionáře národního výboru ve Starém Kunštátu, o jeho radostech a starostech s budováním města, ale i o jeho osobním životě.

Obsah dílů
1.série (1976)
DÍL 1: Havárie (Havárie) - František Bavor, aktivní poslanec a funkcionář Městského národního výboru ve Starém Kunštátu, je i obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. V prvním díle postihne jeho rodinu tragédie - při dopravní nehodě ztratí matku a manželku.
DÍL 2: Rozhořčení (Rozhořčení) - František Bavor, aktivní poslanec a funkcionář Městského národního výboru ve Starém Kunštátu, je i obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. V prvním díle postihne jeho rodinu tragédie - při dopravní nehodě ztratí matku a manželku.
DÍL 3: Byt (Byt) - František Bavor, poslanec Městského národního výboru ve Starém Kunštátu a s ním i celý národní výbor cítí, že musí získat pro velkorysé plány celé město a rozhodující politickou otázkou jsou tedy byty. I rodina Františka Bavora stojí před velkou změnou.
DÍL 4: Starost (Starost) - Výrobní továrna ve Starém Kunštátu dostala významné úkoly a musí proto změnit výrobní program. Předčasně musel odejít starý ředitel a nastoupil nový, který pro grandiózní přestavbu továrny potřebuje množství bytů pro zaměstnance. Dochází k schůzce, na které si František Bavor uvědomí, že jakmile spojí město síly se silami továrny, přiblíží se cíl rychleji.
DÍL 5: Neschopnost (Neschopnost) - Starý Kunštát stojí na prahu velké přestavby. Národní výbor získává dobrovolné odborníky, aby mohl připravit inženýrské sítě pro novou výstavbu. František Bavor a Hlavica jsou motorem všech akcí. Přichází architekt Jan Mikuláš, ověřuje si možnosti projektu nové výstavby a navrhne překvapující řešení.
DÍL 6: Vzbouření (Vzbouření) - Národní výbor ve Starém Kunštátu, podporovaný městským výborem komunistické strany, přijal koncepci architekta Jana Mikuláše. Je však třeba bojovat znovu. Konflikt nepřinesla jen veřejná schůze, na které majitelé domů a domečků projekt odmítli. To všechno zbavilo Františka Bavora, Hlavicu a členy národního výboru iluzí. I zbytečná byrokracie, kterou zapříčinili někteří lidé, řádně zkomplikovala situaci.
DÍL 7: Syn (Syn) - V tomto díle sa objeví a do značné míry vykrystalizují domácí problémy Františka Bavora. Syn Přemek stojí na první křižovatce života, musí se rozhodnout, co bude dělat. Bavor naráží na problémy i v práci, kde musí řešit následky pohodlnosti, lehkomyslnosti i zlomyslnosti...
DÍL 8: Silvestr (Silvestr) - Nová schůze občanů, svolaná předsedou Městského výboru KSČ Brandejsem, přinesla obrat v napjaté situaci okolo výstavby bytů. V hostinci Na Símalce se oslavuje poslední Silvestr, aby potom přišli dobrovolníci a hostinec zbourali, aby tak symbolicky uvolnili cestu nové výstavbě. Bylo třeba překonat mnoho těžkostí – přesvědčovat, vysvětlovat a čelit odporu lidí.
DÍL 9: Křížové tažení (Křížové tažení) -
DÍL 10: Rozchod (Rozchod) - Boj o novou tvář města pomalu vrcholí. Na kunštátské radnici se zastavil předseda Krajského národního výboru Staša a oznámí Hlavicovi a Bavorovi, že se jim podařilo s podporou státních a stranických orgánů překonat těžkosti a výstavba je povolená.
DÍL 11: Setkání (Setkání) - Bavor si doma rozumí nejlépe s dcerou Bohunkou, ale i ona má své problémy a musí se rozhodovat v důležitých věcech. Objevuje se náhle Vít Marek, otec Lucinky. Je to zásah do Bohunčina citového života. Architekt Jan Mikuláš si její úpřímnost vysvětluje po svém. Mezi Jitkou a Bavorom dojde kvůli Vítovi, který chce Bohunku využít ke svým plánům, k ostrému konfliktu. Jitka odchází a otec s dcerou zůstávají sami...

 

Produkce - Ceskoslovenská Televize

https://www.csfd.cz/film/137656-muz-na-radnici/prehled/#