Mumie / The Mummy (2017/110/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Horor) 55%

02.04.2018 15:41
JEDNOU VĚTOU
„Princezna Ahmanet chce zničit celý svět. Dokáže ji tajná organizace zvaná Prodigium zastavit?"

OBSAH
Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Všechny ingredience, které jsou k dobrodružné vyprávěnce potřeba, jsou tu měrou vrchovatou. Líbivé lokace, pohledná dáma v nesnázích, odvážný hlavní hrdina, co pro ránu nejde daleko a mysteriózní příběh jako ústřední látka. K čemu to ale je, když zoufale chybí šťáva a vyváženost. Nick je v úvodu až příliš arogantní a postupem času zase nevěrohodně šlechetný, Ahmanet tráví většinu času ve vyschlé podobě, takže se nemám čeho konkrétního bát a vtipkující kamarád Vail je svým uřvaným přístupem čisté zlo. Největší radostí pak je fakt, že se Russell Crowe nestavil jenom na minutu, ale právě proto je drtivým zklamáním zjištění, že mu snad každou druhou větu psal jiný scénárista, což z potenciálního taháku dělá div ne sebeparodii. Nechci Mumii křivdit, protože v kině jsem se chvílemi opatrně bavil, ale její zarážející žánrová rozkolísanost, podivně antiklimaktický epilog a absence nějakého nového nápadu, kde jedinou adrenalinovou chvílí je v trailerech propálený pád letadla, mě jen pár hodin po projekci táhnou téměř k otrávenosti.  (novoten) 3*

Zcela nehodné „starpower“ Toma Cruise. ___ No jo, o dobré originální scenáristy je v áčkové hollywoodské produkci nouze, nebo o ně není zájem a tak se recykluje a oživuje do zblbnutí a vytváří se nová filmová universa. Své má Marvel, své má DC Comics a počínaje tímhle filmem i Universal, s prudce originálním názvem „Dark Universe“, které se snaží oživit ikonická monstra z hororové série z 30. a 40. let minulého století. Jenže jako prvního běžce vyslali líného lempla, který by závod na sto metrů prohrál i se želvou. Tohle je veskrze rutinní, uzívaná, až béčková stominutovka. Dobře, dejme tomu že prvních cca 40 minut jde ve stopách nějakého průměrného dobrodružného kousku s hlavním hrdinou a sličnou vědkyní po boku, kdy se sympaticky střídají lokace a Cruise hláškuje jak o život a vrcholí to výbornou letadlovou scénou ve stavu beztíže. Jenže příchodem Dr. Jekylla (a Mr. Hydea – pro ty méně bystré) ze z filmu stává regulérní hovadina, která vrší jedno béčkové klišé za druhým a scéna neopustí doktorovu pracovnu a nudné kulisy londýnských katakomb, všechno utopeno ve tmě, aby se snadněji renderovaly CGI triky. Na konci nejsou dveře, ale rovnou vrata od stodoly otevřené pro další pokračování a já už u toho určitě nebudu. ___ Vždycky jsem měl Cruise za 100% profíka, který pečlivě vybírá role, ale tady šlápl do pořádného hovna. Přitom on je jediným pozitivem celého filmu, hraje s takovým nasazením, že si říkáte „taky bych chtěl mít v 55-ti tolik elánu jako on“. Ale tím pozitiva končí a zámořské recenze tentokrát skutečně nelhaly. Tohle je opravdu jeden z nejhorších filmů, na kterém nechal Cruise svůj podpis. (Lima) 1*

Cruise vedle nešlápnul. Sázka na nové temné univerzum vyšla a svižná Mumie vykopla hned několik postav, o kterých se rád dozvím víc. Zároveň však funguje i sama o sobě, a to je dobře. Rozumná stopáž zajišťuje, že se na nic zbytečně nečeká a i mých oblíbených, do očí bijících logických přešlapů jsem si všímal mnohem méně než v blockbusterech za poslední dobu. Herci jsou fajn, kombinace dobrodružství s trochou humoru a hororu docela taky. A hlavně se tvůrci drželi nohama na zemi a nepouštěli se do barevně či digitálně přeplácaných orgií, v důsledku ubírající na osudovosti vyznění. Nic hlubokého samozřejmě nelze čekat, ale v rámci žánru a popcornové vůně je nová Mumie sázkou na jistotu, která funguje. (Rimsy) 3*

VELKÁ RECENZE
Mumie je u nás díky trilogii s Brendanem Fraserem (respektive jejímu prvnímu dílu) možná nejoblíbenějším z klasických filmových monster. Zatímco Drákula nebo Frankensteineův výtvor nafasovali tolik adaptací, že se v nich kdekdo ztrácí (ty nejlepší jsou samozřejmě od Coppoly a Branagha), velkolepé nahánění Imhotepa má dodnes v paměti snad každý. Studio Universal se teď rozhodlo, že je na čase vrátit se ke kořenům a zároveň klasická monstra posunout zbrusu novým směrem. Trojici odlehčených akčních komedií proto nahradilo hororové dobrodružství, v němž Tom Cruise seká jeden kaskadérský kousek za druhým.
Ano, právě Tom je alfou a omegou nové Mumie. Film je na jednu stranu rozjezdem nového filmového vesmíru, v němž se mají časem objevit i Johnny Depp nebo Javier Bardem, na druhou ale spíš zapadá do série akčních cruiseovek. Jack Reacher, Mission: Impossible, Na hraně zítřka... čím víc vás bavily tyhle popcornové kousky, tím víc by vás mohl zajímat Nick Morton, bezcharakterní vykradač hrobů, který probudí egyptskou princeznu Ahmanet.
Tahle odhodlaná slečna, jíž s velkou chutí hraje Sofia Boutella z Kingsmanů, si samozřejmě dělá zálusk na světovou krutovládu. Nick tak musí spojit síly s pohlednou historičkou Jenny (skvělá Annabelle Wallis z Peaky Blinders) a s tajnou organizací Prodigium, jíž potírá zlo nevyzpytatelný doktor Jekyll (pasující Russell Crowe). Ačkoliv to zní jako obří příprava na filmový vesmír, opak je pravdou. Mumie je v budování Prodigia velmi obezřetná a sází hlavně na tři hlavní postavy, které se doslova nahánějí ve vzduchu, na zemi i ve vodě.
Takže... epická dobrodružná jízda? Inu, slovo epická není tak úplně na místě. Mumie je výrazně menší než Rychle a zběsile 8 nebo Piráti z Karibiku 5. Vlastně jde o jakýsi "komornější popcorn", jenž se snaží o fyzičtější akci a raději hrdiny prohání temnými hrobkami, než aby před ně stavěl obří digitální překážky. Písečná bouře v Londýně, která tolik trčela z trailerů, je v podstatě jedinou přehrocenou sázkou na CGI. Zbytek filmu se raději piplá s menšími hororovými bitkami v reálných lokacích, což je jedině ku prospěchu věci.
Rozjezd "Temného vesmíru" tím totiž získává potřebný ksicht, a to nejen vizuálně (nepůsobí jako comicsová studiovka s tunou zelených pláten), ale i příběhově. Žánrová revoluce se samozřejmě nekoná a Mumie má kupu scén, které jste v trochu jiné podobě už někde viděli. Režírující Alex Kurtzman nicméně hýří řemeslnou jistotou, zásadně nic nepřetahuje a má v kapse pár zvratů, jež Mumii vyloženě sluší. Už samotný Cruiseův hrdina potěší tím, že nejde o průhledného usměvavého klaďase, který chce nadšeně zachránit svět. Nick se moc neprojevuje a mnohdy si nejste stoprocentně jistí, co za chvíli udělá, díky čemuž se občas přihlásí nefalšované napětí.
Mumie samozřejmě není extra drsný horor, u kterého byste si uhryzali nehty hrůzou. Šikovně však balancuje na hranici PG13ky a eRka, takže má o něco temnější fantasy elementy, než je u rodinných žánrovek obvyklé. Do filmu se bohužel vešel Nickův sidekick Vail (klasicky ukecaný Jake Johnson), jenž má dodávat humor a moc mu to nejde. Jinak je ale sakra dobře, že je vtipkování minimum a Kurtzman raději staví na hrdinech, fajnové akci a nemrtvých obludách, u nichž se zdařile kombinují počítačové triky a praktické efekty.
Zkrátka a dobře to vypadá, že si Cruise znovu ohlídal všechno, co mohl. Nová Mumie bohužel není tak nabušená, aby zastínila retro blbnutí s Fraserem a proměnila se v absolutně povinnou návštěvu kina. Rozhodně ale stojí na vlastních nohách a nabízí hororové dobrodružství, ve kterém je špetka Uncharted, špetka Mission: Impossible a špetka staré dobré monstróznosti, jíž si klidně zopáknu v dalších přírůstcích do Temného vesmíru.

Ocenění:
2017 - Tom Cruise (Nejhorší herec)
2017 - Nejhorší film (nominace)
2017 - Alex Kurtzman (Nejhorší režisér) (nominace)
2017 - Russell Crowe (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Sofia Boutella (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)
2017 - Alex Kurtzman, Christopher McQuarrie, David Koepp, Dylan Kussman, Jenny Lumet, Jon Spaihts (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Nick Morton), Otakar Brousek - Russell Crowe (Henry Jekyll), Dana Černá - Annabelle Wallis (Jenny Halseyová), Jitka Ježková - Sofia Boutella (Ahmanet), Martin Písařík - Jake Johnson (Chris Vail), Pavel Rímský - Courtney B. Vance (Plukovník Greenway), Milan Zítka, Lukáš Jindra, David Voráček, Michal Gulyáš, Kateřina Jindrová Zítková, Barbora Šedivá, Anděla Blažková, Tomáš Gibiš
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková, Lenka Gmitrová
Zvuk: David Tomášek, Lukáš Polifka, Barbora Hovorková
Výsledný mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Václav Knop
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.6.2017 CinemArt
Premiéra USA: 9.6.2017 Universal Pictures US
Premiéra Čína: 9.6.2017 China Film Group Corporation
Premiéra Japonsko: 28.7.2017 Toho-Towa
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.10.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 11.10.2017 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 192 882
Tržby celkem - $ 410 000 000
Návštěvnost v ČR 92 616
Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000
 
Tvůrci a herci
Alex Kurtzman (Režie), Sean Daniel (Produkce), Alex Kurtzman (Produkce), Chris Morgan (Produkce), Sarah Bradshaw (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Ben Seresin (Kamera), Gina Hirsch (Střih), Paul Hirsch (Střih), Andrew Mondshein (Střih), Lucinda Syson (Casting), Dominic Watkins (Scénografie), Jin Hutman (Scénografie), Penny Rose (Kostýmy), Adrian Bell (Zvuk),  (Masky), David Koepp (Scénář), Christopher McQuarrie (Scénář), Dylan Kussman (Scénář), Tom Cruise (Herec), Sofia Boutella (Herec), Russell Crowe (Herec), Annabelle Wallis (Herec), Jake Johnson (Herec), Javier Botet (Herec), Courtney B. Vance (Herec), Sean Cameron Michael (Herec), Parker Sawyers (Herec), Neil Maskell (Herec), Grace Chilton (Herec), Dylan Kussman (Herec), Shane Zaza (Herec), Alice Hewkin (Herec), Daniel Tuite (Herec), Marwan Kenzari (Herec)
 
2017/110/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Horor
 
Zajímavost k filmu
-  Od Sommersovho vzkriesenia, ktoré dalo vzniknúť ďalším dvom pokračovaniam (Múmia sa vracia (2001); Múmia: hrob dračieho cisára (2008) je Kurtzmanova Múmia s dĺžkou 110 minút vôbec najkratším prírastkom.
- Film predstavuje Russella Crowea čoby Dr. Jekylla. Ten mal v pláne dostať samostatný film v UMU (Universal Monster Universe).
- Kniha mrtvých, kterou udeřila archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis) jednoho z pomocníků Dr. Jekylla (Russell Crowe), byla k vidění i ve filmu Mumie (1999), kde byl její pomocí probuzen Imhotep. Jinak ale mezi sebou filmy nemají žádnou jinou spojitost.
- Studio Universal vydalo před uvedením filmu trailer, ve kterém však chyběly zvukové stopy. Tato (pravděpodobně) chyba vedla k velkému pobavení diváků na internetu.
- Sekvencia pádu lietadla sa nakrúcala v stave beztiaže dva dni, štyrikrát kvôli nej zlietlo lietadlo a zabrala 64 pokusov. V tejto scéne nemal herec Tom Cruise (Nick Morton) dabléra. Dostal síce možnosť nakrútiť ju na zemi, ale trval na tom, že v rámci, čo najväčšej autenticity to chce vyskúšať vo vzduchu, kde aj padla posledná kl apka.
- Tom Cruise byl zvažován do hlavní role ve filmu Mumie (1999), kterou však nakonec získal Brendan Fraser.
- Původně měl film režírovat Len Wiseman, ale před zahájením produkce od projektu odstoupil. Byl nahrazen Andrésem Muschiettim, který však také odstoupil.
- Tento film je remakem originálního snímku Mumie z roku 1932. S filmovou trilogií startující roku 1999 nemá nic společného.
- Než byl do role Dr. Jekylla obsazen Russell Crowe, byli také zvažováni herci Tom Hardy, Javier Bardem, Joseph Gordon-Levitt a Eddie Redmayne.
 
Odkazy