Můj kámoš špión / My Spy (2020/100/USA/Akční, Komedie, Rodinný) 64%

21.08.2021 21:09

OBSAH
Povedená akční i rodinná komedie o tom, jak může dopadnout setkání agenta CIA jménem JJ, kterého hraje oblíbený drsňák s dobrým srdcem Dave Bautista (Strážci Galaxie) a devítileté Sophie, která odhalí probíhající tajnou operaci. JJ z toho není nadšený, ale aby se vyhnul prozrazení, musí mazané Sophii slíbit, že ji bude učit, jak se stát neohroženou špionkou. Díky svému odzbrojujícímu šarmu ho prohnaná Sophie dostane do množství situací, ve kterých se hromotluk JJ necítí zrovna pohodlně. To však ještě netuší, že brzy bude nucen poznat i její okouzlující matku. (Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příliš se mi do filmu nechtělo, ale jakmile jsem zjistil, že film režíruje chlap, co dělal Trestnou lavici, tak jsem filmu dal šanci a jsem překvapen, jak dobré a zábavné My Spy nakonec je. Dave Bautista sice není nejlepší herec, ale má charisma a humor mu jde skvěle ( historka o ještěrkách a jeho tanec byl super). Kristen Schaal je sice hodně nesympatická ženská, ale je to takové správné nemehlo a příliš nepřekážela. A největším tahounem celého filmu je 11 letá Chloe Coleman, která je nejen neskutečně roztomilá ( už píšu papíry k adopci), ale taky výborně hraje ( Avatar 2 nebude náhoda!!) a díky ní je film i velmi dojemný a emocionální. Líbila se mi také hudba, fajn hlášky a vlastně i romantická linie má energický náboj a finální akční půl hodinka byla správně napínavá. Je zde i pár odkazů na špionské filmy, což beru také jako plus. Já se bavil královsky a My Spy je pro mne velké překvapení. Příběh***, Akce***, Humor****, Násilí>Ne, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí****.8/10. (EvilPhoEniX) 4*

Dave Bautista se postupně vypracoval do škatulky mých oblíbených herců a tak mě dost mrzí, že všechny jeho poslední komedie zásadním způsobem prohučely, i z toho důvodu, že jich je méně a méně. Nejinak tomu bude u nového Špióna Petera Segala, ačkoliv mě zrovna tento film svou občasnou trapností celkem zklamal. V jistých momentech je ale zase překvapivě dojemný a vypravěčsky vyspělý...jen mě zkrátka příliš nesedlo, že je snímek hlavně parodií na parodie špionských filmů a alespoň v některých ohledech by se nemusel úplně shazovat. Ale celkem jsem se i zasmál, takže suma sumárum lehounce nadprůměrných 6,5/10. (Spiker01) 3*

Každý akční herec má svůj rodinně laděný film s komediálními prvky a Dave Bautista není rozhodně žádnou výjimkou. My Spy je veskrz nenáročná oddychovka, která v sobě snoubí akci, humor a vztahy, což se jí místy celkem daří, nicméně by se našlo několik vyloženě hloupých až lehce trapných míst, která ale k podobnému žánru prostě patří. Největším komickým tahounem byla zcela bez debat Kristen Schaal, jejíž poznámky a interakce se zbraněmi neměly vážně chybu. Bautista je i přes svůj drsný zevnějšek sympaťák, malá Chloe Coleman nebyla nijak výrazně otravná, jak tomu u dětských postav bývá, a Ken Jeong se tentokrát držel hodně při zemi. Scenáristi si připravili i menší plot twist (klaďasi vs. záporaci), ale i tak jim občas něco ulítlo (Pripjať v Rusku, kamera ve venkovní restauraci, taneční scény). Při sledování jsem se ale mile pobavil, a to je u komedie zásadní. (Stanislaus) 3*

VELKÁ RECENZE
V životě téměř každého herce, který se specializuje na akční role, přijde okamžik, kdy si řekne, že musí divákům a nejspíš i sobě ukázat, že za tou hromadou svalů se schovává ve skutečnosti fajn sympaťák, co umí rozesmát a udělat si legraci i sám ze sebe. Komediální pokusy akčních hvězd ovšem obvykle nedopadají moc dobře a až na pár výjimek, jako je třeba Špión, na němž byl Jason Statham to nejzábavnější, tak ani moc důstojně.
Teď došlo na Davea Bautistu. Bývalá wrestlingová hvězda je díky Strážcům Galaxie hodně vidět a i když sólo žádný velký film zatím neutáhl (uvidíme, co na konci roku předvede v Army of the Dead), akční role hraje už dost dlouho na to, abychom o něm mohli jako o akční hvězdě mluvit a jako Drax ukázal, že zvládne i tu legraci. Takže by teoreticky komedie fungovat mohla, ne? No… ono je to v tomhle případě malinko složitější.
V Můj kámoš špión si Bautista zahrál bývalého vojáka jménem JJ, jenž teď pracuje pro CIA a dostane za úkol dohlédnout na svobodnou matku a její dceru, které by mohly vědět, kde jsou schované dokumenty nutné pro sestavení atomové bomby. Jenže JJ zjistí, že devítiletá Sophie je celkem chytrá holka a navíc dost zvědavá, takže velmi rychle jeho misi odhalí a začne ho vydírat. Nejdřív chce, takové ty drobnosti. Aby s ní šel bruslit a stavil se na večeři, kde by ho představila mámě. Pak se však rozhodne, že z ní JJ udělá taky špióna. Takže dohoda je jasná – svalnatý drsňák bude učit malou holku svému řemeslu a ona za to nikomu nevykecá, čím se živí. No a samozřejmě se z nich stanou kámoši, ale pak dorazí na scénu zloduch a… hele, proč se snažím. Stejně to všichni víte a několikrát jste to viděli, že jo?
Můj kámoš špión jede ve stejných kolejích jako třeba Ochránce s Vinem Dieselem nebo Chůva v akci s Jackiem Chanem. Samozřejmě by se tu daly najít i stopy Policajta ze školky, ale důležité je, že nic nového a originálního tady neuvidíte. To však nejspíš nikdo nečekal. Máme tu ovšem jeden problém. Dave Bautista je ještě o dost horší herec než Diesel, Chan, nebo Schwarzenegger, takže kdykoliv otevře pusu a pokouší se vést trošku složitější dialog, je to celkem bolestivá podívaná. Mrňavá Chloe Coleman navíc celkem hrát umí, rozhodně tedy lépe než její parťák, ale i než jsme celkově u dětských herců v podobných komediích zvyklí. I tu vážnější polohu jí člověk docela žere.
Body navíc pak tahle zoufale předvídatelná podívaná dostává za Petera Segala. Ten natočil komedie jako 50x a stále poprvé, Trestná lavice, ale třeba i Dostaňte agenta Smarta nebo Zpátky do ringu se Slyem a De Nirem. Zkrátka je to o dost šikovnější režisér než ti, které jsme zvyklí vídat u žánru „velký silný drsňák vs. malé dítě“. Segal umí dávkovat jak humor, tak i vážné scény a emoce a srandovně malý rozpočet 18 milionů dolarů dojí maximálně. Krom toho se občas celkem chytře a elegantně vysmívá celému žánru a dovede pomrknout na diváky s tím, že i on ví, že to celé je trochu volovina a není třeba brát ji smrtelně vážně.
No a my si můžeme odškrtnout dalšího drsňáka, který si natočil komedii s dítětem. Ani tentokrát z toho není film, jaký byste museli za každou cenu vidět, na druhou stranu díky Segalově režii jde o nakonec o docela příjemnou podívanou, co si je vědoma své vlastní pitomosti a nestydí se za ni. Jako rodinná komedie Můj kámoš špión obstojí bez větších problémů. Ale pokud si ni něj čas nenajdete, nijak zvlášť toho litovat nemusíte.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Martin Zahálka - Dave Bautista (JJ), Eliška Beňová - Chloe Coleman (Sophie), Kristýna Frejová - Kristen Schaal (Bobbi), Andrea Elsnerová - Parisa Fitz-Henley (Kate), Michal Holán - Devere Rogers (Carlos), Jakub Saic - Ken Jeong (David Kim), Vilém Udatný - Greg Bryk (Marquez), Klára Hobzová - Keller Viaene (Emmy), Karolína Křišťálová - Olivia Dépatie (Selma), Marek Libert - Basel Daoud (Hassan), Tomáš Borůvka - Vieslav Krystyan (generál Gregovich), Kristina Jelínková - Nicola Correia-Damude (Christina), Kateřina Lojdová - Laura Cilevitz (slečna Besserová), Václav Rašilov - Darrin Baker (Dr. Weller), Linda Křišťálová - Emily Anne Dupere (Emily), Hynek Hoppe - Benjamin Luborsky (Trent), Adam Ipser - Charlie Luborsky (Brad), Nela Boudová - Julia Roberts (ukázka z filmu Notting Hill - Anna), Klára Sochorová, Martina Kechnerová, Terezie Taberyová, Vojtěch Hájek, Ludvík Král, Petra Hobzová
Překlad: Jan Vieweg
Dialogy: Klára Sochorová
Produkce: Markéta Watzková
Zvuk: Pavel Balcar
Režie: Vojtěch Hájek
Pro Vertical Entertainment vyrobilo S Pro Alfa - 2020

2.DABING (JOJ Cinema)
V českém znění: Jan Kolařík - Dave Bautista (JJ), Petra Šimberová - Chloe Coleman (Sophie), Jana Musilová - Kristen Schaal (Bobbi), Tereza Groszmannová - Parisa Fitz-Henley (Kate), Vilém Čapek - Devere Rogers (Carlos), Milan Horský - Ken Jeong (David Kim), Tomáš Sagher - Greg Bryk (Marquez), Vladimír Hauser - Jean-Michel Nadeau (Koll), Aleš Slanina - Basel Daoud (Hassan), Kateřina Mendlová Horáčková - Nicola Correia-Damude (Christina), Ladislav Běhůnek - Vieslav Krystyan (generál Gregovich), Štěpánka Romová, Dagmar Křížová, Ondřej Sagher, Vincent Drozd, Katarína Mikulová, David Kaloč, Sylva Talpová, Evelína Kaločová, Aleš Zbořil (titulky)
Překlad: Eliška Smutná
Dialogy: Petr Dočkal
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Zvuk: Michal Zatloukal
Produkce: Peter Čížek, Karolína Zbořilová
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Aleš Zbořil
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize - 2021

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.3.2020 STX Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: -

 
Tvůrci a herci
Peter Segal (Režie), Dave Bautista (Produkce), Chris Bender (Produkce), Jonathan Meisner (Produkce), Gigi Pritzker (Produkce), Peter Segal ( Produkce), Robert Simonds (Produkce), Jake Weiner (Produkce), Dominic Lewis (Hudba), Larry Blanford (Kamera), Jason Gourson (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), Chris L. Spellman (Scénografie), Patricia Cuccia (Scénografie), Georgina Yarhi (Kostýmy), Joel D. Catalan (Zvuk), Kristin Wayne (Masky), Erich Hoeber (Scénář), Jon Hoeber (Scénář), Dave Bautista (Herec), Kristen Schaal (Herec), Ken Jeong (Herec), Greg Bryk (Herec), Chloe Coleman (Herec), Parisa Fitz-Henley (Herec), Nicola Correia-Damude (Herec), Michelle McLeod (Herec), Ali Hassan (Herec), Vieslav Krystyan (Herec), Noah Dalton Danby (Herec), Darrin Baker (Herec), Keller Viaene (Herec), Laura Cilevitz (Herec), Devere Rogers (Herec), Chris D'Silva (Herec)
 
2020/100/USA/Akční, Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v Torontu (Ontario, Kanada). (fanda124)
- Ve filmu jsou zmíněny filmy Mission Impossible (1996) a Shrek (2001). (Greenscreen)
- Balkónová scéna je odkazom na film Spy Game (2001).
 
Odkazy