Mrtvý bod (TV seriál) Blindspot

05.05.2017 10:19

Drama / Mysteriózní / Thriller

USA, 2015 - 2017, 31 h 40 min (Minutáž: 40x42 min)

Režie:

Mark Pellington, Rob Seidenglanz, Martin Gero, Jeff T. Thomas, Steve Shill, Karen Gaviola, Rob Hardy, Marcos Siega, Kenneth Fink, Tricia Brock, Dermott Downs, Jeff King, Romeo Tirone, Tawnia McKiernan, Adam Salky, Kate Woods, David McWhirter, Glen Winter, Laura Belsey, Darnell Martin, Ernest R. Dickerson

Scénář:

Martin Gero, Katherine Collins

Kamera:

David Johnson, Martin Ahlgren

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Sullivan Stapleton, Jaimie Alexander, Rob Brown, Audrey Esparza, Ashley Johnson, Ukweli Roach, Marianne Jean-Baptiste, Michael Gaston, François Arnaud, Joe Dinicol, Jordana Spiro, Johnny Whitworth, Jay O. Sanders, Logan Smith, Trieste Kelly Dunn, Lou Diamond Phillips, Michael Godere, Amy Hargreaves, Dan Butler, Sarita Choudhury, Afton Williamson, James Colby, Robert Eli, Paul Fitzgerald, Dave Quay, Ayman Samman, Aimee Carrero, Mike Doyle, Ennis Esmer, Judy Marte, Laith Nakli, Michael Rogers, Cotter Smith, Jason Kravits, Debra Monk, Trevor Long, Frank Pando, Stephanie Andujar, Ohene Cornelius, Rodrigo Lopresti, Suzanne Lenz, Michael James Levy, Natalya Rudakova, Brian Distance, Aaron Abrams, Usman Ally, Marko Caka, Sakina Jaffrey, Victor Slezak, Bree Williamson, Justin Clarke, Blaise Corrigan, Roy Jackson, Christos Vasilopoulos, Eisa Davis, Remy Auberjonois, Shawn Parsons, Robert C. Kirk, Chris Beetem, Maria Rivera, Adam David Thompson, Luke Mitchell, Michelle Hurd, Archie Panjabi, Dylan Baker, Chad Donella, Ed Moran, Daniel J. Watts, David Chen, Mark Doherty, John Hodgman, Alex Hernandez, Gaius Charles, Paul Calderon, Michelle Ongkingco, Wilson Jermaine Heredia, Lars Gerhard, Tom Lipinski, Sandrine Holt, Stephanie Roth Haberle, David Aaron Baker, David Alan Basche, Ajay Naidu, Neil Jackson, Josh Dean, K. Todd Freeman, Chukwudi Iwuji, Oona Laurence, William Ragsdale, Alex Ziwak, Dan Ziskie, Drew Powell, Marcus Choi, Dale Pavinski, Karen Pittman, Daniel London, Matt Murray, Sonnie Brown, Mark Ivanir, George Katt, Li Jun Li, Amber Skye Noyes, Charles Halford, Hugues Faustin, Betsy Beutler, Jayce Bartok, Jonathan Patrick Moore, Kenneth Tigar, Doris McCarthy, John Wesley Shipp, Javier Muñoz, Grace Rex, Nathan James, David Furr, Kelly Aaron, Zach Grenier, Angel Rosa, Ashley Trawinski, Jonathan Brooks, Garret Dillahunt, Kellie Overbey, Jewel Staite, Bernard Curry

Producenti:

Greg Berlanti, Howard Griffith

Střih:

Mike Banas, Harry Jierjian

Scénografie:

Andrew Jackness

Kostýmy:

Marie Abma

 

1. série (2015)

DÍL 1: Bílá místa (Woe Has Joined) - Na rušném Times Square se najde taška, ze které následně vyleze tajemná žena. Tato Neznámá, nebo také Jane Doe, je celá potetovaná a nepamatuje si absolutně nic o sobě, ani o čemkoliv jiném. Jako by jí někdo vymyl mozek. Není v žádné databázi, její otisky ani DNA nikam nevedou. Na zádech má velkým písmem vytetováno jméno Kurt Weller. Kurt Weller je agentem FBI a je povolán k vyšetřování případu. Problém je v tom, že Jane nezná jeho a ani on nezná ji, tudíž důvod, proč má na zádech jeho jméno, zůstává stále tajemstvím. Postupem času si Jane začíná vybavovat jisté střípky ze své minulosti. Každé tetování na jejím těle má svůj význam, svůj účel a svůj smysl. Možná vedou k její identitě, možná k něčemu jinému. Nezbývá, než to zjistit.

DÍL 2: Výkřik do tmy (A Stray Howl) - Další tetování je spojeno s majorem Arthurem Gibsonem, pilotem, jenž má v úmyslu odhalit tajný dronový program na americké půdě. Jane se mezitím potýká s řadou dalších vzpomínek, kvůli kterým si začne myslet, že před ztrátou paměti byla špatný člověk. Weller přichází s teorií, která by mohla vést k určení identity Jane Doe.

DÍL 3: Pohřešovaná (Eight Slim Grins) - Jane čelí neznámému muži, který se jí vloupal do bytu, jenže než jí stačí sdělit něco kloudného, je zastřelen ostřelovačem v protější budově. Ale zatímco jedna stopě k identitě Jane mizí, objeví se druhá. V nemocnici se ocitá muž, který se podílel na loupežném přepadení a má stejné tetování Navy SEALu, jaké má Jane.

DÍL 4: Terminál (Bone May Rot) - Pattersonová odhalí význam dalšího tetování, které tým zavede do Centra pro kontrolu nemocí. Během dekontaminačního procesu je však odhaleno další, tentokrát ultrafialové tetování, jenž se nachází na Janeině tváři. Jde o sérii čísel, a ta otevřou případ týkající se nebezpečných a smrtelných virů, jejichž kmeny ze CDC záhadně zmizely.

DÍL 5: Mrtví neumírají (Split the Law) - Zdánlivě obyčejný případ situace s rukojmími se náhle zvrtne ve střet zájmů FBI se CIA. Jane si připadá, že ji Kurt tlačí do toho, aby přijala roli Taylor Shawové, a zároveň čelí další vzpomínce, tentokrát ze svého dětství.

DÍL 6: Trakzer (Cede Your Soul) - Další tetování vede k aplikaci, která dokáže sledovat vládní vozidla, což by mohlo napáchat nemalé potíže. Jane se mezitím snaží vypořádat s prvním erotickým snem, ve kterém byl podle ní Kurt, a tak se mu snaží vyhýbat.

DÍL 7: Tři věže (Sent on Tour) - Mayfairová tvrdí, že Guerrero byl důvěrným informátorem FBI a ona jeho spojkou. Tato lež se však brzy rozsype jako domeček z karet, protože tým se na základě dalšího tetování vydá právě po stopách Guerrera. Pattersonová spojí síly s Davidem, aby rozluštila jedno tetování.

DÍL 8: Zaříznout řezníky (Persecute Envoys) - Došlo k vraždě dvou policistů spojených s neobvyklým a násilným případem a opět je propojený s jedním z tetování, které na sobě Jane má. A vše nasvědčuje tomu, že to tetování ten zločin předpovědělo. Mayfairová mezitím prozrazuje Wellerovi celou pravdu o Rozbřesku.

DÍL 9: Psinec Ashwell Creek (Authentic Flirt) - Další rozluštěné tetování vede k webu, na kterém si zločinci pomocí komplexně zašifrovaného jazyka domlouvají své obchody. To je dovede k k jednomu páru, za který se po jejich smrti Weller s Jane vydávají v rámci akce v utajení. Mayfairová a Carter se mezitím dohadují o tom, jak naložit s Guerrerem.

DÍL 10: Probuzení (Evil Handmade Instrument) - Pattersonová se vypořádává s vraždou Davida a i přes doporučení vzít si volno a se vším se smířit raději požádá o možnost účasti na vyšetřování. Carter začne být divokou kartou. Vyhrožuje jak Zapatové ohledně jejího odmítnutí poslouchat jeho další příkazy, tak i Mayfairové ohledně Jane. Vše spěje k šokujícímu rozuzlení, které změní celou hru.

DÍL 11: Temné ostrovy (Cease Forcing Enemy) - Jane se snaží vypořádat se šokující zprávou, kterou jí sdělil Oscar, ale nebude to vůbec snadné. Navíc po ní Oscar chce, aby mu věřila, jenže Jane si není jistá, jestli to vůbec dokáže. Pattersonová mezitím rozluští další tetování, které tým zavede na ostrov v Černém moři. Skupina teroristů se tam snaží sestrojit zařízení, které by umožnilo vypnutí všech armádních satelitů.

DÍL 12: Zabití v boji (Scientists Hollow Fortune) - Oscar chce, aby Jane vyměnila pero Mayfairové za totožnou repliku, jenže Jane si není jistá, jestli je pero skutečně neškodné. FBI mezitím dostává další případ spojený s jedním z tetování, tentokrát se týká tajného armádního experimentu. Zvláštní je fakt, že několika vojákům byla podána tatáž droga, která Jane vymazala paměť.

DÍL 13: Krtek (Erase Weary Youth) - Anonymní tip odhalí, že v řadách FBI je zrádce, a tým tak musí čelit vyšetřování šéfinspektora Fischera, který hodlá pokračovat ve svém boji o místo Mayfairové. Tajemství všech členů týmu jsou tak rázem v ohrožení a je jen otázkou času, než Fischer zjistí něco, co by neměl.

DÍL 14: Přestupní stanice (Rules in Defiance) - FBI obdrží anonymní tip, který je spojen s jedním případem trestu smrti, jenž by měl být vykonán velmi brzo. Tým zjistí, že vše vede ke gangu obchodujícímu s lidským masem, a Zapatová se vydává do utajení jako potenciální oběť. Jane mezitím dál odmítá spolupracovat s Oscarem a ten nemá na vybranou a musí jí začít vyhrožovat.

DÍL 15: Hořící růže (Older Cutthroat Canyon) - Jane dostává za úkol umístit sledovací zařízení do auta svého týmu a přestože tuší, že Oscar má nekalé úmysly, zařízení se jí podaří umístit. Reade se probouzí a neznámý muž mu s pistolí u hlavy vyhrožuje smrtí, pokud nepřestane vyšetřovat Carterovo zmizení. Pattersonová rozluští další tetování, které vede do místní galerie. Tam ovšem čeká bomba.

DÍL 16: Setkání (Any Wounded Thief) - Dojde k ozbrojenému přepadení auta převážejícího nebezpečný plyn, což tým zavede ke zkorumpovanému generálovi, který plyn prodával nepřátelům státu. Kurtův vztah s Allie pokračuje dobrým směrem, což přiměje jeho sestru, aby se od Kurta odstěhovala. Pattersonová mezitím čelí vzpomínkám na Davida, když obdrží telefonát z restaurace, kam ji chtěl David vzít na jejich jednoleté výročí.

DÍL 17: Starožitníkův krám (Mans Telepathic Loyal Lookouts) - Pattersonová se vydává po stopách, které jí zanechal David, přestože ví, že by ji to mohlo dostat do nebezpečí. Dostává se k již rozluštěnému tetování, ale zjistí, že má i druhý význam, proto se ho rozhodne následovat.

DÍL 18: Loupež:com (One Begets Technique) - FBI musí spolupracovat s nedávno zatčeným zločincem jménem Rich Dotcom, aby se dostali ke kriminálníkovi, jenž spravuje finance řadě teroristických organizací. Dotcom navrhne promyšlený plán, zároveň má však své vlastní úmysly. Jane se mezitím setkává s otcem Wellera a aby splnila další Oscarův úkol, začne si vymýšlet vzpomínky na své dětství.

DÍL 19: Trénink obrany (In the Comet of Us) - Zapatové se podaří rozluštit další tetování, které vede na Hudsonovu univerzitu, kde má tým podle všeho vyšetřit podvod ohledně stipendií. Jakmile však dorazí na kampus, zaslechnou výstřely a celá škola je uzavřena. Tým musí střelce najít, odhalit jejich plán a zatknout je. Každý člen týmu však čelí i svým osobním potížím.

DÍL 20: Němý svědek (Swift Hardhearted Stone) - Borden konzultuje případ u jedné autistické dívky, která umí kreslit neuvěřitelně detailní nákresy. Mezi nimi je i náčrt tetování, které má Jane na sobě. Po menším průzkumu tým odhalí, že dívka je dcerou vůdce nebezpečné teroristické organizace a že je ve smrtelném nebezpečí.

DÍL 21: Vnitřní ohrožení (Of Whose Uneasy Route) - Pobočka FBI je napadena neznámými hackery a musí být uzavřena. Reade a Sarah uvíznou ve výtahu a musí čelit svým potížím, Mayfairová se pustí do jemného výslechu Zapatové a zbytek týmu v čele s Pattersonovou jakožto technickou poradkyní se snaží jak zachránit ostatní, tak i odhalit identitu hackerů.

DÍL 22: Neradostná zpráva (If Love a Rebel, Death Will Render) - Jane se marně snaží zjistit, kam zmizel Oscar, proto požádá o pomoc Anu, na jejímž případě tým kdysi pracoval. Weller sdělí Sarah poslední slova jejich otce, a aby celou záležitost s Taylor Shawovou konečně uzavřeli, rozhodnou se zjistit celou pravdu. Reade, Zapatová a Pattersonová mezitím spojí síly, aby zjistili, kam se poděla Mayfairová.

DÍL 23: Procitnutí (Why Await Life's End) - Jane se marně snaží zjistit, kam zmizel Oscar, proto požádá o pomoc Anu, na jejímž případě tým kdysi pracoval. Weller sdělí Sarah poslední slova jejich otce, a aby celou záležitost s Taylor Shawovou konečně uzavřeli, rozhodnou se zjistit celou pravdu. Reade, Zapatová a Pattersonová mezitím spojí síly, aby zjistili, kam se poděla Mayfairová.

 

2. série (2016)
DÍL 1: Písečná bouře (In Night So Ransomed Rogue) - Jane se po třech měsících ve vazbě CIA podaří utéct na svobodu. V tu chvíli na scénu přichází agentka NSA Nas Kamalová, která rekrutuje Wellerův tým k tomu, aby Jane opět zatkli. To se jim nakonec podaří a Jane je podrobena modernímu a naprosto přesnému zařízení detekujícímu lži, díky kterému se tým konečně dočkává tolik chtěných odpovědí.
DÍL 2: Země vzduch (Heave Fiery Knot) - Shepherd chce, aby se Jane a tým soustředili na další tetování, které je spojené s jedním mexickým drogovým kartelem. Mezitím se Weller dozvídá nečekanou zprávu od Allie, Reade se snaží přimět svého známého, aby svědčil proti jejich bývalému trenérovi, a Borden pozve Pattersonovou na rande.
DÍL 3: Zkouška (Hero Fears Imminent Rot) - Jane se probouzí a uvědomí si, že ji vězní Sandstorm. Shepherd pochybuje o její věrnosti, proto jí přidělí úkol zabít jednoho inženýra, který měl za úkol navrhnout mikročip důležitý pro misi. FBI a Wellerův tým se mezitím soustředí na sérii bombových útoků.
DÍL 4: Zakopán (If Beth) - Další tetování zavede tým do muzea na jeden gala večer, kde bude třeba zastavit nebezpečnou vražedkyni. Reade se mezitím začíná psychicky hroutit a Jane se díky Romanovi dozvídá i o mírnější stránce své bývalé organizace.
DÍL 5: Rodinná pouta (Condone Untidiest Thefts) - Wellerův tým se pouští do vyšetřování pokusu o atentát na státního senátora, o němž se později zjistí, že je hlavou irské mafie. Pattersonové se mezitím podaří dekódovat soubor od Mayfairové a Jane se od Shepherda dozvídá pravdu o tom, jak se po zranění dostala z Afghánistánu zpět do Spojených států.
DÍL 6: Na cizím území (Her Spy's Mind) - Zapatová vidí Reade, jak stojí nad mrtvých tělem trenéra Jonese, jenže Reade trvá na tom, že ho nezabil. Jane se spolu s Romanem vydává na misi, jejímž cílem je ukrást mikročip pro Sandstorm. Weller a Nas se mezitím vydávají do Bulharska, aby našli Douglase Wintera, a nečekaně před nimi přeskočí jiskra.
DÍL 7: Nezvaný host (Resolves Eleven Myths) - Systémy FBI čelí útoku, za nímž stojí Rich Dotcom, který si opět přišel hrát. Tentokrát je však v sázce jeho život, protože po něm jde nájemný vrah přezdívaný Arcadian. Tomu se podaří dostat se na základnu a kromě zabití dvou agentů připraví také chemickou bombu, kterou umístí do výtahu. Tým čeká velmi náročný den.
DÍL 8: Čínská bomba (We Fight Deaths on Thick Lone Waters) - Když Jane a Weller zmizí během mise v utajení, pobočku FBI navštíví Weitz, aby provedl vyšetřování praktik, které tým provozuje. Společně musí vyslechnout dva dopadené zločince a zjistit, co se Jane a Wellerovi skutečně stalo, a to dřív, než bude pozdě. To ale nebude snadné, protože jim Weitz podkopává nohy.
DÍL 9: Chraňme naši svobodu (Why Let Cooler Pasture Deform) - Jane se ocitá na základně Sandstormu a podaří se jí zjistit, co má organizace za lubem, a zároveň informovat o tom FBI. Weller spolu s týmem dorazí na místo, to už je ale Jane v rukách Shepherd, která jí odhalí, že celou dobu věděla o její tajné spolupráci s FBI, a zároveň prozradí totožnost zrádce v řadách FBI.
DÍL 10: Nor I, Nigel, AKA Leg in Iron (Nor I, Nigel, AKA Leg in Iron) - Pattersonová schytala kulku od Bordena, který ji unese a vezme za Shepherd, aby z ní dostali informace. Roman s čerstvě vymazanou pamětí uteče Jane a ta se jej marně snaží najít. Tým má tedy dva náročné úkoly naráz; musí najít Pattersonovou dřív, než bude pozdě, a zároveň musí najít Romana, aby z něj dostali cokoliv podstatného, pokud si vůbec něco pamatuje.
DÍL 11: Droll Autumn, Unmutual Lord (Droll Autumn, Unmutual Lord) - Pattersonové se ani po dvou týdnech nepodařilo odhalit význam tajemně odstraněného tetování, jiné z nich se jí ale podaří rozluštit a tým tak má další případ. Na americké půdě má proběhnout bombardování a v sázce jsou tisíce životů. Roman je mezitím podroben testu ve snaze odblokovat jeho paměť a mezi Zapatovou a Readem panuje nepříjemné napětí.
DÍL 12: Devil Never Even Lived (Devil Never Even Lived) - Tým se i přes prvotní váhání rozhodne poslat Romana na akci v utajení, aby zjistili více o jeho spojení s nebezpečným motorkářským gangem, a po jeho boku je Jane, která ho má držet na uzdě. Reade mezitím čelí nečekané návštěvě a Borden se snaží působit autoritativně u tajemného projektu Sandstormu.
DÍL 13: Name Not One Man (Name Not One Man) - Weller a spol. se vydávají na armádní akademii, kterou Weller navštěvoval, a dozvídají se tam, že Shepherd se ve skutečnosti jmenuje Ellen Briggsová. Mezitím je vyšetřován Jared Wisnewski, vůdce protivládní organizace farmářů, která plánuje bombový útok.
DÍL 14: Borrow or Rob (Borrow or Rob) - Na scénu se opět vrací Rich Dotcom, po jehož boku musí tým infiltrovat tajný univerzitní spolek, jehož členové chtějí rozpoutat válku. Nas, Jane a Roman se mezitím vydávají na různá místa, kde Shepherd kdysi žila, v naději, že se Romanovi vrátí některé z jeho vzpomínek.
DÍL 15: Draw O Caesar, Erase a Coward (Draw O Caesar, Erase a Coward) - Pattersonová propojí tři tetování s notoricky známým pašerákem a tým se v nezvyklých párech vydává po různých stopách. Jane a Zapatová vyslýchají majitelku obchodu se starožitnostmi, Weller a Roman navštěvují prestižní kliniku a Reade s Pattersonovou prověřují jednu adresu.
DÍL 16: Evil Did I Dwell, Lewd I Did Live (Evil Did I Dwell, Lewd I Did Live) - Nas se podaří přežít pokus o její zabití a dojde k závěru, že Sandstorm možná odhalil jejího informátora. Tým vytvoří past na jeho dopadení, přičemž se všichni dozvídají jeho skutečnou totožnost. Pattersonová později zjišťuje, proč byl Sandstorm pokaždé o krok napřed.
DÍL 17: Solos (Solos) - Jane a Oliver se probouzejí na neznámém místě a postupně se dozvídají, že jejich únos je ve skutečnosti spojen s Oliverovou tajemnou minulostí. Wellerův tým se o záležitosti dozvídá a spěchá jí na pomoc, zatímco se Jane s Oliverem snaží dostat pryč a jsou nuceni odhalit svá tajemství.
DÍL 18: Senile Lines (Senile Lines) - Wellerův tým vyšetřuje smrt mladé dívky v pěstounské péči, zatímco Weitz poctí Wellera a spol. svou návštěvou, aby vyslechl členy týmu a zjistit, zda se v řadách FBI nenachází zrádce napomáhající Sandstormu. Reade se mezitím ocitá v nemocnici, kde se sblíží s jedním z pacientů.
DÍL 19: Regard a Mere Mad Rager (Regard a Mere Mad Rager) - Jane a Weller se v utajení snaží dopadnou nebezpečné hackery.V Bangkoku se zatím Shepherdová snaží nakoupit materiál na výrobu atomové bomby.
DÍL 20: In Words, Drown I (In Words, Drown I) - Zapatová je poslána do vezení v Devonu a Wellerův tým ji musí co nejdříve dostat ven.
DÍL 21: Mom (Mom) - Wellerův tým konečně vypátrá kdo jsou členové Sandstormu, což vede k překvapivým odhalením.
DÍL 22: Lepers Repel (Lepers Repel) - Wellerův tým konečně vypátrá kdo jsou členové Sandstormu, což vede k překvapivým odhalením.

 

Produkce: Quinn's House, Berlanti Productions, Universal Television, Warner Bros. Television

https://www.csfd.cz/film/25842-mrtvy-bod/komentare/