Motýlek / Papillon (1973/151/USA, Francie/Drama, Krimi, Životopisný) 88%

29.12.2020 12:37
JEDNOU VĚTOU
„Steve McQueen a Dustin Hoffman se pokoušejí přežít v drsných podmínkách trestanecké kolonie.“

OBSAH
Henri Charriére (1906 - 1973) byl odsouzen na doživotí a deportován do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Charriére, podle tetování přezdívaný Motýlek, však odmítl rezignovat. Myšlenka na útěk byla to jediné, co ho udržovalo při životě. Získal pro ni i dalšího vězně, slabošského, intelektuálně založeného Degu, jenž se do trestnice dostal za padělání peněz. Několik nezdařených pokusů Motýlkovi vyneslo přísnou samotku a kruté zacházení, přesto bojoval dál.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Vypadá to tak… tak beznadějně“ Motýlek měl všechny predispozice stát se filmem, ke kterému se budu rád vracet: silné „vězeňské“ téma, Dustin Hoffman, solidní knižní základ, oscarový režisér… a taková pitomost z toho. Série občas zábavných výjevů, které nedrží při sobě. Zdlouhavé scény, neobratně gradované, jakoby předznamenávaly příchod něčeho velkého, třeba závěrečné katarze, která se nedostavuje. McQueen zde nemá co hrát víc než kde jinde. Na začátku špinavý, nejspíš i zapáchající vrah s obrovským štěstím a touhou být svobodný, na konci špinavý, nejspíš i zapáchající vrah s obrovským štěstím a touhou být svobodný. Nepřál jsem si, aby přežil, nepřál jsem si, aby zemřel, byl mi úplně ukradený. Schaffner se sice snaží o nepřikrášlené vykreslení děsivých podmínek, jenže ty uťaté hlavy, breberky ve vodě a malomocní vesničané dnes již nikoho nevyděsí. Něco málo zachraňuje Goldsmithova hudba a Hoffman, opět úplně jiný než v kterékoliv předchozí roli a opět strhávající většinu pozornosti na sebe. Motýlek je možná nadčasový tématem, ale ne tímhle nedomrlým hollywoodským zpracováním, které nedokáže skutečně tnout do živého. 55% (Matty) 3*

Steve McQueen projde během filmu takovou fyzickou proměnou, že když vidím jeho propadlé tváře a zchátralé tělo, jsem ochoten uvěřit, že ta léta na samotce skutečně strávil. Celý film působí syrově a velice věrohodně. Když si odmyslím Darabontův Shawshank a Zelenou míli, je Motýlek nejlepší film z vězeňského prostředí, co kdy vznikl. Fakt, že vznikl podle skutečného příběhu, jeho kvalitu ještě umocňuje. (Lima) 5*

Doživotně odsouzený za vraždu a silně obrýlený padělatel peněz. Oba ve značném fyzickém a psychickém vypětí. Jak v případě postav na plátně, tak i obou herců – Hoffmana a McQueena. Vysoké teploty, vlhko, potřeba velké ztráty na váze. Navíc si oba herci prý úplně nesedli. Jeden druhému záviděl vzhled a fyzickou zdatnost, druhý prvnímu zase mimořádný herecký talent. Hoffmanova postava má tragikomický rozměr, naplněný lidskou jímavostí. McQueenův nepoddajný vězeň pak působí velmi naturalisticky. Místy tak oba nabízejí výborné momenty, jako celek je však chtě nechtě dlouhý a příběh působí těžkopádněji, než by bylo zdrávo. Jsem rád, že jsem konečně viděl, v trvalejší stopu ale moc nevěřím. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
V úvodu snímku je odsouzený vězeň Henri přezdívaný pro své tetování Motýlek odeslán z Francie na doživotí do trestanecké kolonie ve Francouzské Guyaně. Na lodi potkává odsouzence Louise Degu, který byl do kolonie poslán za falšování peněz. Henri za úplatu brání slabšího Louise před ostatními spoluvězni. Po doplutí do kolonie jsou oba konfrontováni s hrubým zacházením dozorců a otřesnými podmínkami, které činí pobyt v tropickém vězení téměř nemožným. Motýlek se od počátku pokouší z věznice uprchnout. Při pokusu o útěk je však zadržen a dva roky držen na samotce. Po propuštění a umístění do ošetřovny naplánuje Motýlek nový útěk společně s vězni Clusiotem a Maturettem. Na poslední chvíli se ke skupince přidává také Louis. Clusiot je při útěku chycen a Louis Dega si zlomí kotník, přesto se tříčlenné skupině podaří uprchnout až k nachystané lodi. U ní však zjistí, že byli podvedeni, neboť loď je prohnilá a neschopná plavby. Pomoc naleznou v nedalekém táboře malomocných, kteří jim poskytnou své plavidlo.
Na ní se vězni doplaví k pobřeží Hondurasu, kde jsou však ihned po přistání napadeni vojáky. Uprchnout se podaří pouze Motýlkovi, který se skryje v džungli a útočiště nalezne u místního indiánského kmene. Po odchodu od indiánů se Motýlek skryje v ženském klášteře, avšak abatyše jej prozradí úřadům, načež je opět odvezen do věznice v Guyaně a na samotce je držen dalších pět let. Poté je zestárlý Motýlek převezen na Ďábelský ostrov, kde se setká s přítelem Louisem Degou. Motýlek uprchne i odtud, když skočí do moře a na pevninu se nechá unášet na pytli naplněném kokosovými ořechy.
Jerry Goldsmith byl za hudbu k filmu Motýlek v roce 1974 nominován na cenu Oscara. Téhož roku byl Steve McQueen za hlavní roli v tomto filmu nominován na zisk Zlatého glóbu. Ocenění Golden Screen získal film Motýlek v roce 1974 a 1984.
Jerry Goldsmith byl za hudbu k filmu Motýlek v roce 1974 nominován na cenu Oscara. Téhož roku byl Steve McQueen za hlavní roli v tomto filmu nominován na zisk Zlatého glóbu. Ocenění Golden Screen získal film Motýlek v roce 1974 a 1984.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Mezi vězni, odsouzenými k pobytu v trestnici ve Francouzské Guayaně, je také bohatý padělatel Louis Dega a muž přezdívaný Motýlek podle velkého tetování na hrudi. Motýlek, odsouzený na doživotí, je odhodlaný uprchnout, přestože to je podle vězně, který už jednou v Guayaně byl, téměř nemožné. Motýlek ví, že naději na úspěch má jen s pomocí některého bohatého vězně a nabídne Degovi ochranu výměnou za finanční pomoc při útěku a zneškodní dva trestance, kteří se chystali bohatého Degu zabít a oloupit o peníze, které pašuje do vězení. Hned první den se trestanci stávají svědky popravy, kterou bez soudu nařídil velitel.
Dega uplatí jednoho z kápů, aby mohl zůstat s Motýlkem na lehčí práci v táboře, zástupce velitele, kterého Dega podvodem připravil o všechny peníze, ho však pošle na práci do džungle zamořené malárií a krokodýly. Motýlkův první pokus o útěk dopadne špatně, když ho muž, který mu měl za úplatu opatřit člun, zradí a vydá jej lovcům lidí, bývalým vězňům, kteří za dopadené uprchlíky získávají finanční odměnu. Motýlek je odsouzen na dva roky izolace, kde se udržuje v kondici jen díky pomoci Degy, který mu posílá výživné kokosové ořechy. Když je pomoc zvenčí odhalena a on odmítne prozradit, kdo mu pomáhal, je odsouzen k půlročnímu trestu v temnici s omezeným přídělem stravy.
Nelidský trest, který je horší než peklo, přežije Motýlek jen proto, že se v zoufalství živí housenkami a šváby. Na pokraji smrti je po půl roce převezen do nemocnice, kde se rychle zotavuje díky pomoci ošetřovatele Maturetta a Degy, z něhož se mezitím stal díky úplatkům prominentní vězeň ve funkci písaře. Sotva se zotaví, začne znovu připravovat plán útěku. Uniknout je však i tentokrát více než obtížné. Jeden z uprchlíků je zabit ještě v táboře, ostatní uniknou jen díky náhodné pomoci lovce, který zastřelí číhající lovce lidí. S pomocí voru se jim podaří přeplout řeku a dostat se do tábora malomocných, kteří jim pomohou v další cestě. Dostanou se sice do Hondurasu, hned na pobřeží jsou však překvapeni vojenskou hlídkou.
Uniknout se podaří jen Motýlkovi, který je sice zasažen omamnými šipkami, ale probere se v indiánské vesnici, kde se o něj postará jedna z žen. Dokonce od nich na další cestu získá váček s perlami. Jeptiška, které daruje perlu pro chudé, jej provede strážemi, ale když hledá muž úkryt v klášteře výměnou za zbytek perel, vydá jej představená policii. Motýlek se znovu ocitá ve věznici, kde je odsouzen k pěti letům v izolaci, ani po tomto nelidském trestu se však nevzdává. A začíná plánovat další útěk.

ROMÁN
Motýlek (fr. orig. Papillon) je autobiografický román francouzského spisovatele Henriho Charriere z roku 1969. Příběh vypráví o touze po svobodě mladíka, kterému říkají Motýlek a který byl na doživotí odsouzen na nucené práce za vraždu, kterou nespáchal. Román poprvé vyšel česky v roce 1971. V roce 1973 byl na motivy tohoto románu natočen stejnojmenný americký film.
Pětadvacetiletý Henri z francouzského kraje Ardeche, kterému v pařížském podsvětí říkají „Motýlek“, byl krutým státním prokurátorem odsouzen za vraždu, kterou nespáchal, na doživotní nucené práce ve Francouzské Guyaně. Při nejbližší příležitosti se chystá utéci a vrátit se do Paříže, kde se chce pomstít prokurátorovi, vesničanům z poroty (ty nakonec z plánu vynechá), která ho odsoudila a pařížské policii.
Byl odvezen s dalšími nebezpečnými trestanci na Ostrovy spásy, kde byl vězněn i slavný Alfred Dreyfus. Díky kamarádům je načas umístěn v nemocnici a využívá šanci k útěku. Spolu s Clousiotem a mladým chlapcem Maturettem se vydávají na moře. Doplují až na Trinidad, ale anglické úřady jim povolují pouze čtrnáctidenní pobyt na zotavenou, poté se musí znovu vydat na cestu spolu s dalšími třemi uprchlíky.
Chtějí dojet až do Britského Hondurasu, který nevydává uprchlé trestance, ale zbylí tři utečenci s tím nesouhlasí a chtějí vysadit v Kolumbii. Naneštěstí chytí všechny a vsadí do vězení v Rio Hacha, avšak Motýlek dokáže opět uprchnout, dostane se do indiánské vesnice na ostrově La Guajira, kde žije skoro tři čtvrtě roku a stihne se oženit s indiánskými sestrami Lali a Zoraimou, poté odchází, neboť stále myslí na svou pomstu. Při cestě mu pomáhají jeptišky, ale za svou důvěru k nim je náležitě potrestán, schová si u nich perly a hamižná abatyše uprchlíka nahlásí místní policii, která jej opět přiveze do Riohacha, kde se opět střetává se svými druhy. Ani na malou chvíli nepřestává myslet na svobodu, několikrát se pokusí o útěk, leč marně.
Motýlek je deportován zpět na Guyanu a za útěk odsouzen ke dvěma letům v káznici na ostrově Svatý Josef, díky pomoci kamarádů, kteří mu tam posílají kokosové ořechy a cigarety, dokáže ticho a osamocení trestnice překonat.
Sotva se dostane na svobodu a znovu uprchne, za další útěk dostal 8 let káznice, ale díky odvaze při záchraně důstojníkovy dcery před žraloky je propuštěn po 19 měsících.
Je přesunut na ostrov Ďábel (Île du Diable), odkud uprchne na kokosovém voru. Najde si nové přátele mezi čínskými trestanci a společně s jedním kamarádem odpluje do Anglické Guyany, kde je však těžká obživa a proto opět prchá do Venezuely, ve které je ze začátku považován za zločince, ale po několika letech dobrého chování je uznán za právoplatného občana a Venezuela se pro něj stává novou vlastí.
Už za Charrierova života byla autenticita Motýlka předmětem pochybností. Zdá se, že do svého vlastního příběhu zapojil Charriére také historky svých spoluvězňů, z velké části smyšlené. V roce 2005 se dokonce přihlásil jakýsi Charles Brunier, Charrierův spoluvězeň, který tvrdil, že skutečným Motýlkem je on, čemuž nasvědčují mnohé okolnosti včetně tetování motýla (které měl ovšem Charriere také). Zřejmě je Motýlek přes svou velkou působivost a oblibu jen volným a literárně silně upraveným zpracováním autorova života a ne jeho přesným záznamem.

Ocenění:
Academy Awards
1974 - Jerry Goldsmith (Dramatická hudba) (nominace)

Golden Globes
1974 - Steve McQueen (Nejlepší herec - drama) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, STV, ČT, Blu-ray)
V českém znění: Jaromír Meduna - Steve McQueen (Henri 'Motýlek' Charriere), Jiří Štěpnička - Dustin Hoffman (Louis Dega), Jiří Schwarz, Miloš Vávra, Bohuslav Kalva, Josef Velda, David Prachař, Libor Terš, Radovan Vaculík a Radka Malá, Ladislav Županič, Jiří Ornest
Vyrobilo: pro společnost Film a Video Studio Praha vyrobilo Zero 199x

2. DABING ( Nova )
V českém znění: Jiří Schwarz - Steve McQueen (Henri 'Motýlek' Charriere), Jiří Prager - Dustin Hoffman (Louis Dega), Jaroslav Kaňkovský, Bedřich Šetena, Luděk Čtvrtlík, Jan Maxián, Bohuslav Kalva, Stanislav Lehký, Svatopluk Schuller, Petr Pospíchal, Růžena Merunková, Dalimil Klapka, Vladimír Fišer, Ivo Novák, Irena Hrubá
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová, Martin Kot
Dialogy a režie českého znění: Libor Hruška
Vyrobilo: Studio Barrandov pro CET 21 spol. s r.o., 2008

3. DABING (ČT)
V českém znění: David Novotný - Steve McQueen (Henri 'Motýlek' Charriere), Ivan Trojan - Dustin Hoffman (Louis Dega), Pavel Vondra - Don Gordon (Julot), Martin Zahálka - Anthony Zerbe (Toussaint), Radovan Klučka - Robert Deman (Maturette), Ladislav Županič - Woodrow Parfrey (Clusiot), René Přibil - George Coulouris (Dr. Chatal), Jiří Ornest - William Smithers (Warden Barrot), Alexandr Postler, Jana Šulcová - Barbara Morrison (Matka představená), Zbyšek Pantůček, Hynek Čermák - John Quade (maskovaný Breton), Dalimil Klapka - Liam Dunn (starý opatrovník) a další
Překlad: Olga Pavlová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Mistr zvuku: Radim Štětina
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloš Kostner
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Šéfproducent: Vladimír Tišnovský
Režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.12.1973 Allied Artists Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.5.2005 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 29.11.2017 Magic Box

Tržby celkem - $ 53 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 500 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Motýlek gastonrolinc.webnode.cz/news/motylek-papillon-1973-151-usa-francie-drama-krimi-zivotopisny-88/
Drama / Krimi, USA / Francie, 1973
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Steve McQueen, Dustin Hoffman

Motýlek (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/motylek-papillon-2017-133-usa-cesko-spanelsko-zivotopisny-krimi-drama-74/
Životopisný / Krimi, Srbsko / Černá Hora, 2017
Režie: Michael Noer, Hrají: Charlie Hunnam, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Franklin J. Schaffner (Režie), Robert Dorfmann (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Fred J. Koenekamp (Kamera), Robert Swink (Střih), Jack Baur (Casting), Anthony Masters (Scénografie), Anthony Powell (Kostýmy),  Gordon Daniel (Zvuk), John Truwe (Masky), Dalton Trumbo (Scénář), Lorenzo Semple Jr. (Scénář), Henri Charriere (kniha) (Předloha), Steve McQueen (Herec), Dustin Hoffman (Herec), Victor Jory (Herec), Don Gordon (Herec), Anthony Zerbe (Herec), Robert Deman (Herec), Woodrow Parfrey (Herec), Bill Mumy (Herec), George Coulouris (Herec), Ratna Assan (Herec), William Smithers (Herec), Val Avery (Herec), Gregory Sierra (Herec), Vic Tayback (Herec), Mills Watson (Herec), Richard Farnsworth (Herec), Dalton Trumbo (Herec), Len Lesser (Herec), Peter Brocco (Herec), John Quade (Herec), Ron Soble (Herec), Barbara Morrison (Herec), Don Hanmer (Herec), E.J. André (Herec), Richard Angarola (Herec), Fred Sadoff (Herec), Allen Jaffe (Herec), Liam Dunn (Herec), Fred Lerner (Herec), Jack Denbo (Herec), Billy M. Greene (Herec)
 
1973/151/USA, Francie/Drama,  Krimi, Životopisný
 
Zajímavost k filmu- V roce 2005 se objevil bývalý trestanec Charles Brunier (nar. 1901) s tvrzením, že Henri Charriere se inspiroval jeho životem a skutečným Motýlkem je on. Stejně jako Charriere měl tetování motýlka. V roce 1936 se oba muži setkali v trestanecké kolonii na Ďábelském ostrově.
- V původní knižní předlože se postava Louise Degy (Dustin Hoffman) objevuje, není jí ale věnován takový prostor. Ve filmu jsou této postavě připisovány zážitky jiných trestanců.
- Dalton Trumbo, scenárista filmu, si zahrál malou roli ředitele věznice na Ďáblových ostrovech.
- Hlavní roli motýlka Henriho Charriére odmítl Warren Beatty.
- Kritici knihy autorovi často vyčítali nepravdepodobnosť. Charriér stále trval na svojom a hovoril: „Nič som neprifarbil, všetko je úplne pravdivé."
- Problémom okrem rozkrádania bola i miesta znamenitá marihuana, ktorej časť štábu holdovala, čo pracovnej morálke neprispievalo.
- Henri Charrier ako bývalý zlodej, väzeň a majiteľ nočného klubu napísal svoj príbeh až v 62 rokoch. Svoj príbeh písaný ručne do školských zošitov poslal vydavateľovi s poznámkou: „Toto je moje dobrodružstvo. Nechajte ho profesionálne prepísať." Vydavateľovi slúži ku cti, že text vydal bez úprav a kniha sa okamžite stala bestsellerom.
- Motýlkův (Steve McQueen) skok z útesu se natáčel na Havaji a herec Steve McQueen provedl kaskadérský kousek sám.
- Během natáčení bylo ukradeno strojní zařízení, rekvizity a kostýmy za 30 000 amerických dolarů.
- Natáčení probíhalo ve Španělsku a na Jamajce, kde byla vybudována vězeňská kolonie.
- Henri Charrier, ktorého život sa stal predlohou tejto snímky, zomrel v Španielsku 29. júla 1973, a to len pár týždňov pred celosvetovým úspechom filmu.
- Premiéra filmu sa konala na košickom amfiteátri a pozrieť si ho prišlo približne 23,000 ľudí.
- Steve McQueen si již podobnou roli zahrál ve filmu Velký útěk (1963), ve kterém se opět několikrát pokusil o útěk z vězení.
- Ačkoli se příběh udává jako pravdivý, spousta Francouzů z Francouzské Guayany většinu o Henrim Charrierem ve filmu popírá. Motýlek byl jistě vězněn na Ďáblových ostrovech, odkud utekl. Kniha i film prezentují Ďáblovy ostrovy jako skalnaté útesy, ve skutečnosti se skály pozvolna ztrácejí v moři.
- Na začátku filmu nosí postava Degy brýle s tlustými skly. Dustin Hoffman musel kvůli nim nosit upravující kontaktní čočky, aby vůbec něco viděl.
- Autorovi knižní předlohy Henrimu Charrierovi bylo pětadvacet let, když byl odsouzen k odsunu do kolonií.
- Film byl natočen již čtyři roky po vydání stejnojmenné autobiografické knihy. Ihned po jejím vydání jak úřady, tak i lidé, kteří autora Henriho Charriera znali, její průběh zpochybnili. Dnes již je takřka jisté, že Motýlek si příběh přivlastnil, upravil a vymyslel na základě nejen svého osudu, ale i příběhů několika spoluvězňů (na to je pěkná narážka v Arnaudově Krkolomném srázu, vydaném osm let před Motýlkem). Již jen z toho důvodu, že na samotný Ďáblův ostrov nikdy poslán nebyl. Na působivosti knihy ani filmu tyto skutečnosti však mnoho nemění.
- Dustin Hoffman založil specifický projev Louise Degy na základě chování a vystupování scenáristy filmu Daltona Trumboa.
- Po dobu celého filmu je McQueenova postava oslovována pouze přezdívkou a jméno Henri Charriere, tak ve filmu vůbec nezazní. Alespoň příjmení postavy lze však zahlédnout na jmenném popisku cely na samotce.
- Během pasáže v indianské vesnici nepadne ve filmu ani slovo.
 
Odkazy