Motorkáři / Biker Boyz (2003/106/USA/Akční, Drama, Krimi) 46%

26.01.2021 09:36
JEDNOU VĚTOU
„Přežije ten nejrychlejší."

OBSAH
V undergroundovém světě motorkářských gangů je Smoke (Laurence Fishburne) neporazitelným králem. Jeho pozici ale ohrožuje Kid (Derek Luke), který má pro svržení krále i své osobní důvody. Vzrušující příběh pro milovníky rychlosti a akce! Orlando Jones, Kid Rock, Lisa Bonet spolu s dalšími sexy herci to v Motorkářích pořádně rozjedou!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Relativně zdařilý mix svižné hudby, nablýskaných mašin, respektovaných závodníků a jejich lepých slečen sráží dolů jednoduchý děj, který nikterak nedokáže strhnout divákovu pozornost. Ten je odkázán pouze na obdiv k naleštěným strojům, k vychutnávání si detailů, aniž by se odvážil jen nekopírovat své slavnější motoristické předobrazy (Rychle a zběsile apod.). (castor) 2*

Motorkáři jsou takový dvojče rychle a zběsile, samozřejmě až na to, že se tady jezdí na motokách, ale vůbec to nevadí, protože účel pobavit fakt dokonale splní. Možná bych jen vypustil opět takový ty typický problémy a situace černošskejch gangů, který jsou v každým druhým podobným filmu, ale jinak to nedává moc šancí na stěžování, protože závody a všchno kolem toho jsou pěkně svižně natočený a hlavní herci v čele s Fishburnem dobrý. Takže cíl se kterým sem k tomuhle filmu sedal byl splněn. (Shit) 4*

Reggie Rock Bythewood se snaží dát filmu pořádné tempo seč jen to jde, ale celé dílo se mu bezmocně láme pod rukama. Hudební složka je nevýrazná a rovněž snímání je unylé. To co lze ještě akceptovat u klidových fází však naprosto selhává u závodů, kterým tempo prostě chybí. Jsou nudné a bez špetky invence. I z jízdy na rovince se dá vytěžit mnohem více... Motorkáře tedy rozhodně neházet do jednoho pytle s Rychle a zběsile, neboť to je úplně jiná liga. (Dudek) 0*

VELKÁ RECENZE
Bohatý černoch Manuel Galloway přezdívaný Smoke je vůdcem motorkářského gangu, který si říká Black Knights (Černí rytíři). Jako většina jeho kumpánů je přes den úspěšný "bílý límeček", který si může dovolit luxusní kožený oblek i tu nejlepší motorku, aby se za nocí mohl změnit v drsného motorkáře, ochotného přijmout každou výzvu k závodu, ať už legálnímu nebo ilegálnímu. Důsledně dbající své pověsti "krále Cali" přijíždí ke každému závodu s fanfárami, obklopen početnou armádou spolujezdců v barvách gangu i různých fandů a pomocníků, jako jsou např. propagátor Soul Train nebo výtečný mechanik Slick Will. Willův syn Kid je také ctižádostivý motorkář, který nenávidí způsob jakým se jeho otec ukrývá v stínu Smokeho.
Jeho hořkost dosáhne kritické meze po otcově smrti při nehodě a Kid se v naději, že by mohl napravit otcovu pověst a jméno, chce přidat k Černým rytířům. Smoke mu dá totiž jasně najevo, pro něj mezi Černými rytíři nemá žádné místo. Rozhněvaný mladík se rozhodne založit vlastní motorkářský gang, ve kterém by nebyl nikdo omezen ani barvou kůže, ani původem. A tak se po jeho boku časem objeví odvážný běloch přezdívaný Kaskadér, latinoamerický nadšenec Primo nebo filipínští bratři Philly a Flip. Kidovým hlavním cílem je najít způsob jak sesadit Smokea z pomyslného trůnu, ale najde si také čas dvořit se atraktivní Tině, která je talentovanou mistryní v tetování a sestrou muže, kterému patří konkurenční gang.
Kid je odhodlán vyzvat Smokea k tomu, aby prokázal, že je nejrychlejším jezdcem, a to bez ohledu na následky. Všechno má vyvrcholit v na velkém shromáždění všech místních motorkářských gangů, během něhož do dramatického napětí nečekaně zasáhne Kidova matka Anita, která konfrontuje Smokea s překvapivým odhalením.

DABING
V českém znění: Filip Švarc - Derek Luke (Kid), Bohdan Tůma - Laurence Fishburne (Smoke), Martina Hudečková, Hana Krtičková, Tomáš Racek, Veronika Veselá, Bohuslav Kalva, Radka Malá, Martin Stránský, Ladislav Novák, Ladislav Cigánek, Otto Rošetzký, Antonín Navrátil, Zdeněk Hruška, Marek Libert, Libor Bouček, Pavel Vondrák, Lucie Ďásková, Jolana Smyčková a další.
Překlad: Martin Gust
Dialogy: Monika Macků
Režie českého znění: Michal Hodonínský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Universal Pictures 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 31.1.2003 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.12.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 23 510 601
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
Tvůrci a herci
Reggie Rock Bythewood (Režie), Stephanie Allain (Produkce), Gina Prince-Bythewood (Produkce), Erwin Stoff (Produkce), Camara Kambon (Hudba), Greg Gardiner (Kamera), Terilyn A. Shropshire (Střih), Caroline Ross (Střih), Chemin Sylvia Bernard (Casting), Kimberly Hardin (Casting), Cecilia Montiel (Scénografie), Rita McGhee (Kostýmy), Harry Cohen (Zvuk), Kenneth L. Johnson (Zvuk), Susumu Tokunow (Zvuk), - (Masky), Craig Fernandez (Scénář), Laurence Fishburne (Herec), Larenz Tate (Herec), Derek Luke (Herec), Orlando Jones (Herec), Lisa Bonet (Herec), Brendan Fehr (Herec), Rick Gonzalez (Herec), Meagan Good (Herec), Salli Richardson-Whitfield (Herec), Vanessa Bell Calloway (Herec), Dante Basco (Herec), Dion Basco (Herec), Tyson Beckford (Herec), Kadeem Hardison (Herec), Terrence Howard (Herec), Titus Welliver (Herec), Djimon Hounsou (Herec), Melissa De Sousa (Herec), Eriq La Salle (Herec), Nadine Velazquez (Herec), Keith Diamond (Herec), Kid Rock (Herec), Dondre Whitfield (Herec), Wren T. Brown (Herec), Juliette Jeffers (Herec)

2003/106/USA/Akční, Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu- Smoke (Laurence Fishburne) jezdí ve filmu na japonské motorce Suzuki Hayabusa vyráběné v letech 1999-2000. Jedná se o nejsilnější a nejrychlejší produkční bike 20. století, který pokořil hranici 300 km/h.
 
Odkazy