Morbius / Morbius (2022/108/USA/Akční, Horor, Sci-Fi, Thriller) 46%

23.07.2022 03:23
JEDNOU VĚTOU
„Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu."

OBSAH
Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa značky Marvel, jehož představitelem je Oscarem oceněný Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nakonec lepší, než jsem čekal. Jared Leto coby nadaný doktor medicíny, trpící vzácnou chorobou krve, konečně udělá poslední krok s vlastním experimentálním přípravkem využívajícím netopýří DNA. Jeden „problém“ tím vyřeší, další ovšem probudí. Navíc je tu ještě stejně zdravotně podlomený kamarád z dětství (šmejdové Mattu Smithovi jdou), který je na rozdíl od hodného Jareda po ochutnání rudé sveden na stranu zla. A nadlidskou sílu začne využívat po svém. O dalších postavách je zbytečné se bavit, jednoduše nikoho nezajímají. Snad jen Adria Arjona, ta ovšem z jiného důvodu. A na duo úporně se tvářících detektivů bych raději zapomněl. Režírující Daniel Espinosa, který ale jinak docela umí, zvolil nenáročnou cestu, emoce má na nule, nepohlídal si ani zvláštní skoky ve scénáři a předložil poměrně fádní akci. Navíc je jí málo a působí jakoby navíc. Nemluvě o tom, že je hnusně digitální. (castor) 3*

Mizerné, ale takovým tím únavným způsobem, kdy žádná z postav nepůsobí dostatečně sympaticky nebo zmotivovaně, abychom chtěli následovat její příběh. Jared Leto, jakkoli ho vnímám jako talent, by se měl na komiksy vykašlat. Tady mu prostě pšenka nepokvete. Jared Harris smutně nevyužitý, Tyrese Gibson až komediálně špatně obsazený. Logika scén je tak oldschoolová, že by neprošla ani v době, kdy jsme díky absenci technologických vychytávek odpustili filmům ledacos. A akční scény nudné a o ničem, s dost možná nejméně vhodně využitými zpomalovačkami. Daniel Espinosa obvykle akční výplachy umí, tady ale úplně minul cíl. To jediné, co skýtá jistý potenicál, je přehrávající záporák Matta Smithe. I jeho ale ubíjí to, jak se naprosto náhodně mění v jednotlivých scénách. Jako moderní komiksána je Morbius vyložená tragédie a coby tupá ozvěna devadesátkových žánrových souputníků je to ještě větší nuda než Venom. A to už je co říct. Nebrat. 30 (Tom Hardy) 1*

Jared Leto si coby doktor Michael Morbius tyká s netopýry. Jejich DNA totiž smíchal s lidskou. Od té doby má neodolatelnou chuť konzumovat lidskou krev a po vzácné krevní chorobě, kterou odjakživa trpěl, není ani památky. Účinky séra se ale rozhodne zneužít jeho protivník, kterého vždy považoval za svého bratra. Comiscové hrátky od Marvelu s hororovou příchutí, které byly předlohou filmu, jsou v našich končinách velkou neznámou. S tím ovšem u mě nevyvstal problém. Film má docela průbojný náboj, nebojí se šlápnout, respektive rád by šlápl do krvavější explicitnosti (krev je digitální a je nutno si její zvýšený poměr domyslet), ačkoliv je limitován přístupností. A hlavní hrdina umí využít své charisma. Jeho soupeř v podání Matta Smithe už ale značně zaostává a většina vedlejších postav přílišné zajímavosti nepobrala. A postupem času film začne upadat do jakési režijní rutiny (viz bezinvenční finále). I tak snímek celkem delší dobu vzdoruje rutinnímu pojetí a má náběh na určitou formu novátorství v dané filmové oblasti. Letovu tvář trikoví specialisté prohnali digitálním morfingem, z hlediska maskérství se sice nejedná přímo o (r)evoluci, nějaký děsivý rozměr jeho vampýr určitě má. Trikově to mělo velmi blízko k Bladeovi, což je film z dnešního pohledu značně letitý. U comicsových adaptací pochopitelně nečekám psychologickou studii postav, respektive ústředního hrdiny, bylo ale malinko naznačeno, že film má nějaké povědomí o snímcích typu Moucha. Je dobré zjištění, že režisér Daniel Espinosa si nějakým způsobem uvědomoval nedostatky scénáře, tudíž se mu daří je redukovat, ne až tak eliminovat, přičemž se vyskytly scény, které jaksi nebyly zcela objasněny, ještě lépe, nevylučuje se, že mně jejich úplná smysluplnost unikla vlivem neadekvátního střihu. Jared Leto si vyprodukoval komiksárnu, která naznačuje budoucí týmové sloučení (viz Michael Keaton v po titulkové scéně). Návrat jeho krvežíznivého hrdiny sice tolik jistý není, ovšem svůj dosavadní prostor na scéně zužitkoval obstojně. 7/10 (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Tak jsem se na to vyspal…
…a je to furt špatný.
Na úvod bych jen rád řekl, že se v recenzi asi nevyhnu nadávání na neschopnost kravaťáků ze studia Sony přijít s filmem, který by nevypadal jako dvacet let stará snaha o rychlou a levnou komiksovou adaptaci typu Elektra, než mě ale někdo tradičně nařkne z toho, že jsem v textu zlý, a v hodnocení zase naopak shovívavý, pojďme si ujasnit jednu věc. Režírující Daniel Espinosa je sice nudný rutinér, není to ale John Moore ani jemu podobní zločinci proti lidskosti, takže byť jsou Venomové i Morbius v mých očích mizerné filmy a bez mrknutí oka bych je označil za ztrátu času, k peklíčkům s Ruby Rose nebo jiným vyhaslým hvězdičkám mají pořád ještě daleko. A teď už k tomu, co se dalo čekat.
Morbius samozřejmě pokračuje v nastavené laťce nenáročného akčního blockbusteru, který není moc dlouhý, nemá moc postav, scénář je hluboký asi jako talíř na pizzu a situaci tak před totálním fiaskem zachraňují pouze zdatní herci. Na druhou stranu je třeba říct, že v rámci práce s postavami – konkrétně u vztahu hlavního hrdiny se záporákem – je Morbius přece jen o půl kroku dále než Venom, a nabízí alespoň základní nástřel dilematu, který by hrdina po čas filmu mohl řešit. To že se to celé vyřeší po jediné návštěvě vězení a celý nápad jde rázem do koše už je zas jiná věc. Z hlediska příběhu mi však Morbius přišel přece jen poutavější.
Nicméně o čem to teda je. Hlavní postava Michael Morbius trpí od narození vzácnou nemocí, která nějak souvisí s krví. Má ještě kamaráda Mila, jenž si prochází tím samým. Michael je ovšem génius, a tak z něj vyroste doktor, který odmítne Nobelovu cenu, protože jeho zázračná umělá krev zachraňující miliony životů po celém světě byla jen vedlejším produktem jeho výzkumu a nikoli hlavním cílem – tedy nalezením léčby. Časem ale zjistí, že by tím pravým průlomem mohla být upíří krev. V jedné scéně tak stojí na skále v Kostarice a nechává se okřídlenými potvorami požírat, jenom aby v té další stál už ve své laboratoři a prováděl pokusy. Jo, podobné skoky ve scénáři a přesuny postav na plánku tak, aby byly vždycky tam, kde to děj vyžaduje, jsou tu celkem běžné, radši pojďme dál.
Na lidské experimenty nicméně doktor Morbius a jeho sličná asistentka s tváří Adrii Arjony potřebují hromadu peněz, loď v mezinárodních vodách a nějakou ochranku – vše tak zajistí Morbiův dospělý přítel Milo (Matt Smith). Experiment se však vymkne z rukou, z Morbia se stane upír a kupa lidí, která jak později dva detektivové z FBI prohodí, vlastně nikoho nezajímá, umře. Zbytek děje už si nejspíš domyslíte, akorát uberte na akci, protože v reálu prakticky žádná není, uberte na romantice, protože v reálu taky skoro žádná není, uberte na humoru, protože ve filmu žádný není, uberte na napětí, ve filmu žádné není, a máte zhruba výsledný film. Jednoduchý, rychlý, zbavený jakýchkoli ambicí a podle mě i odsouzený k neúspěchu, protože zatímco u Venoma komerční potenciál chápu, tohle se přece jen snaží být trochu serióznější podívaná. Problém je, že není, a tak to neuspokojí ani náročné diváky, ani ty nenáročné. Ale hej, pokus lepší než nic.
V zásadě k tomu nemám moc co dodat. Napojení na MCU se řeší až ve dvou potitulkových scénách a obě jsou stejně tak k smíchu, jako k pláči. Po Spider-Manovi logicky ani vidu, ani slechu, Jared Leto už má na kontě horší role, že by ho ale Morbius nějak vykoupil nebo mu zajistil jízdenku mezi Avengers, to fakt ne. Naopak Matt Smith byl v Poslední noci v Soho docela zábavný šmejd, tady je ale spíš tragikomická figurka, co předvádí ještě horší tanečky než Maguire ve třetím Spideym. Kolem a kolem zbytečný film bez špetky invence, jeho sledování vás sice nezabije, na druhou stranu neexistuje důvod, proč vás na něj poslat.
Naopak, čím míň to vydělá, tím větší je šance, že se někdo v Sony zamyslí nad tím, co vlastně dělají. Jejich velkohubé plány na Sinister Six totiž podle mě vůbec nedávají smysl, o filmy Madame Web a Kraven the Hunter mám teď vyloženě strach, ani Dakota Johnson, ani Aaron Taylor-Johnson si takové faily totiž nezaslouží, a jestli by sem náhodou třeba Sony v budoucnu chtělo ukecat k návratu Andrew Garfielda, byla by to pro něj vyloženě kariérní sebevražda. Tady holt vidím velký špatný.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Michal Jagelka - Jared Leto (Dr. Michael Morbius), Jiří Krejčí - Matt Smith (Milo), Aneta Krejčíková - Adria Arjona (Martine Bancroftová), Vasil Fridrich - Al Madrigal (agent Rodriguez), Pavel Vondra - Tyrese Gibson (Simon Stroud), Martin Zahálka - Jared Harris (Dr. Emil Nicholas), Otakar Brousek ml. - Michael Keaton (Adrian Toomes), Ondřej Havel - Archie Renaux (Bobby), Adrian Gabaj - Charlie Shotwell (mladý Michael Morbius), Martin Hruška - Corey Johnson (pan Fox), Ludvík Král - Chris Ryman (Dyson), Barbora Červinková - Clara Rosager (Jean), Linda Křišťálová - Zaris-Angel Hator (Anna), Radek Hoppe - Jojo Macari (Gabriel), Tomáš Racek - Abraham Popoola (Ryan), Milada Vaňkátová - Joanna Burnett (sestra Suttonová), Samuel Budiman - Joseph Esson (malý Milo), Petr Vágner - Tom Forbes (obchodník v baru), Ernesto Čekan - Joe Ferrera (pilot), Roman Hájek - Kalle Hennie (bodyguard), Tereza Hudská - Maia Scalia (servírka), Matěj Votoček - Jason Rennie (šikanátor), Jiří Panzner - Adam el Hagar (policista), Jan Šťastný (popisky), Kateřina Petrová , Adolf Adam , Eliška Jirotková , Tereza Jirotková , Jan Juránek , Lukáš Jurek , Tomáš Karger , Lucie Kožinová , Radka Krninská , Veronika Poslová , Viktorie Emma Přibyslavská , Jakub Saic , Zuzana Ščerbová , Michaela Valentová , David Voráček
Překlad: Michal Stárek
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Pavel Dvořák , Guillermo Teillier
Výsledný mix: Deluxe London
Dialogy a režie: Jan Pecha
Pro Sony Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.3.2022 Falcon
Premiéra USA: 1.4.2022
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 12 609 399
Tržby celkem - $ 163 865 530
Návštěvnost v ČR 72 929
Náklady (Rozpočet) - 83 000 000

FILMY V SÉRII
Venom gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/112/
USA, Akční / Sci-Fi 2018
Režie: Ruben Fleischer, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Venom 2: Carnage přichází gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/14/
USA, Akční / Sci-Fi 2021
Režie: Andy Serkis, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Morbius gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/morbius-morbius-2022-108-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-8/
USA, Akční / Horor 2022
Režie: Daniel Espinosa, Hrají: Jared Leto, Adria Arjona

Madam Web gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb77/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: S.J. Clarkson, Hrají: Dakota Johnson, Sydney Sweeney

Lovec Kraven gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb78/
USA, Akční / Dobrodružný 2024
Režie: J.C. Chandor, Hrají: Aaron Taylor-Johnson

Venom 3 -
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: Kelly Marcel, Hrají: Tom Hardy, Juno Temple

Tvůrci a herci
Daniel Espinosa (Režie), Avi Arad (Produkce), Lucas Foster (Produkce), Matthew Tolmach (Produkce), Jon Ekstrand (Hudba), Oliver Wood (Kamera), - (Střih), Nina Gold (Casting), Stefania Cella (Scénografie), Cindy Evans (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Beau Borders (Zvuk), Colin Nicolson (Zvuk), Jeremy Woodhead (Masky), Conor O'Sullivan (Masky), Lucy Sibbick (Masky), Matt Sazama (Scénář), Burk Sharpless (Scénář), Gil Kane (komiks) (Předloha), Jared Leto (Herec), Adria Arjona (Herec), Matt Smith (Herec), Jared Harris (Herec), Al Madrigal (Herec), Tyrese Gibson (Herec), Michael Keaton (Herec), Charlie Shotwell (Herec), Corey Johnson (Herec), Archie Renaux (Herec), Tina Louise Owens (Herec), Kalle Hennie (Herec), Chris Ryman (Herec), Barry Aird (Herec), Jimmy Star (Herec)
 
2022/108/USA/Akční, Horor, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve 2. traileru hraje remix na píseň „People Are Strange“ od The Doors. (Knowho)
- Jedná se o třetí film v pořadí, který patří do Sony’s Spider-Man Universe. (jajo161)
- Natáčení filmu trvalo 12 týdnů. (fanda124)
- F. Gary Gray odmítl režii filmu. (SONY_)
- Morbius se poprvé objevil v časopise „The Amazing Spiderman“ v čísle 101 v roce 1971.
 
Odkazy: