Moonfall / Moonfall (2022/1113/USA, Kanada, Čína/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Komedie) 49%

03.08.2022 00:47
JEDNOU VĚTOU
„Král filmové destrukce je zpátky. A rozhodl se nechat srazit Měsíc se Zemí."

OBSAH
Neznámá síla vychýlila Měsíc z oběžné dráhy kolem Země. Poslala jej směrem, který bude znamenat konec života, jak jej známe. Do jeho kolize se Zemí zbývají pouhé týdny a ničivé záplavy, tsunami, zemětřesení a požáry jsou jen začátek. Svět stojí na pokraji zničení. Bývalá astronautka, nyní výkonná ředitelka NASA Jo Fowler (Halle Berry), je přesvědčená, že možná zná klíč k záchraně nás všech. Problém je, že jediní dva lidé, kteří jí věří, jsou astronaut Brian Harper (Patrick Wilson) a konspirační teoretik K.C. Houseman (John Bradley). (Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Takže v našem Měsíci je obří gyroskop. Fajn. A my budeme potřebovat endoskop, abychom se podívali, jak je král filmových kasastref hluboko.. Emmerich se vytasil se vzorcem, který mu funguje čím dál tím míň (lidstvo v ohrožení, znovunalézání náklonosti na ose otec-syn, sebeobětování hrdinných loserů atd.) a upřímně, je to duté jak ústřední předmět megastrukturové teorie. Zatímco uvnitř Luny se to pohybuje na hranici snesitelnosti, dění na Zemi je i kvůli odporným trikům a nulovému entertainmentu k nevydržení. Rolande, na tohle ti chčije Fuzz Aldrin! (Gilmour93) 2*

Hele, to je tak nebesky blbý, až je to svým způsobem krásný. Tenhle film se zpozdil tak o 60 roků a to je vlastně dobře. Připadal jsem si, že se zase dívám na nějaký vintage scifíčko z 50.let, akorát že Roland v celý nablblosti došel ještě mnohem, mnohem dál. V 50. letech, v době Zlatého věku sci-fi, tyhle kousky sekali jak Baťa cvičky, okem dnešního diváka v nich nic nedává smysl, ale stejně se u toho bavíte a připitoměle se u toho usmíváte, protože tam cítíte tu upřímnou snahu tvůrce udělat dobrý film. Asi jako ten Edward D. Wood Jr., když věšel modýlky ufounských talířků na špagátky, Roland má na rozdíl o něho technickou stránku řemesla v malíčku, ale co do sdělení jsou na tom chlapci stejně. Emmerich je prostě už žánr sám o sobě. Vidět to znova nechci, ale bylo to vinné potěšení. (Lima) 3*

Takhle, v poměru cena / výkon už Rolča zmasil planetu několikrát podstatně lépe a s hezčím humanistickým furore. Tahle inceloidně-konspirační vize se dá, dokud jakž takž hraje podle pravidel katastrofického bijáku, u toho pokusu o lobotomické sci-fi mi pak už spíš vynechával mozek. Mělo to skončit na Netflixu, tak hnusné greenscreeny jsem na velkém plátně neviděl už dlouho. A ta možnost dát u toho prádlo do pračky a čumět z okna by filmu jenom přidala. Od Emmericha nečekám moc, ale určitě víc srandy než Moonfall. (Marigold) 2*

VELKÁ RECENZE
U hollywoodských akčních blockbusterů platí jedno zatraceně důležité pravidlo. Může to být blbé, ovšem musí to být zábavné. Pokud se na plátně dějí zajímavé věci, dobře to vypadá a člověk fascinovaně čumí na velkolepou akci, totální destrukci a poslouchá patetické projevy, ze kterých mrazí, v klidu překousne, že to celé vůbec nedává smysl a je to pitomost. Jenže pokud to zábavné není, tak člověk začne přemýšlet o tom, co mu filmaři servírují, snadno pozná, že to nedává smysl a začne ho to štvát. Roland Emmerich uměl vždycky tyhle věci vybalancovat. O jeho 2012 nebo Dni nezávislosti by nikdo neřekl, že to jsou extra chytré filmy, ale velkolepost, nápady, tempo a režijní jistota z nich udělaly extrémně zábavnou podívanou, u níž bylo člověku fuk, jak moc velká je to kravina. No a u Moonfall to nezvládl.
Zápletka je emmerichovsky jednoduchá a zároveň dost zajímavá na to, aby z ní bylo možné vymáčknout pořádnou katastrofickou podívanou. Měsíc se vychýlil ze své dráhy a míří k Zemi, se kterou se srazí. Ale ještě před tím se lidstvo může těšit na roje meteoritů, obří tsunami a vůbec spoustu dalších veselých piškuntálií a zničených velkoměst. Milovník konspiračních teorií KC Houseman tvrdí, že Měsíc je ve skutečnosti dutý a uměle vytvořený a že za všechno můžou mimozemšťané nebo tak něco, bývalý astronaut Brian Harper v koutku duše tuší, že by mohl mít pravdu, protože před lety ve vesmíru zažil něco ne úplně obvyklého, a jeho ex parťačka Jocinda Fowl mu pořád nevěří, ovšem respektuje ho. Takže pochopitelně do vesmíru vyrazí právě tihle tři a bude jen na nich, aby zachránili svět, než do něj Měsíc narazí.
Emmerich vyloží karty na stůl vlastně ještě dřív, než se na plátně objeví název filmu. Vidíme, že má k dispozici docela dost peněz a že je investoval do triků, ne do hvězdných herců. Hned první akce pak vcelku jasně určí, jakým směrem se Moonfall hodlá vydávat a že pokud chce ve filmu hledat něco jako realitu nebo informace vycházející z vědeckých výzkumů, spletli jste si sál. Emmerich tak dává divákům možnost odejít ze sálů dřív, než jim začnou krvácet oči z toho, jak moc blbé to je. A hodlá se věnovat jen těm, co chtějí akci, destrukci, emmerichovské měřítko, spoustu triků a film o Měsíci, který díky zlým mimozemšťanům zničí náš domov.
Jenže se rychle ukáže, že Emmerich na to už možná nemá. V Moonfall sice dělá to, co dělal většinu své kariéry a co evidentně baví jeho a donedávna i spoustu jeho fanoušků. Jenže tentokrát je to celé jaksi línější, hloupější, ošklivější a méně zajímavé. Destrukce je zoufale nenápaditá a i když dojde na obří vlny i útěk před padajícími kusy Měsíce, vypadá to devadesátkově v tom špatném slova smyslu.
Jakoby Emmerich prostě jen házel hromady peněz lopatou na plátno a doufal, že to bude stačit k efektní akční scéně. Nenabídne však nic, co bychom neviděli dřív. A především jsme to viděli v jeho vlastních filmech. Nápady nejsou, jede se podle stejně pitomého scénáře jako vždycky (jen je tu pár opravdu idiotských překvapení) a režisér vykrádá sám sebe tak očividně, že to celé zavání spíš leností.
Hrdinové jsou nudní a nezajímaví, samozřejmě umřou přesně ti, u nichž vás to jako první napadne, ale ti, co přežijí, jsou jen stínem sympaťáka Quaida z Dne poté, o Willu Smithovi ani nemluvím. Bude vám celkem fuk, jestli tahle nesympatická postava, která se samozřejmě těsně před svou smrtí stihne vykoupit, umře teď, nebo až za půl hodiny. A bohužel vám bude úplně stejně jedno, co se děje na Měsíci, protože se tam dějí věci, jaké už prostě v kinech vídat nepotřebujeme, protože patří do jiné dekády. Do dekády, kdy je jejich tvůrci zvládli prodat nápaditě a zábavnou formou.
Moonfall nakonec působí ne jako film od Rolanda Emmericha, ale jako dílo nějakého hodně průměrného režiséra, co nemá nápady, a tak zkouší Emmericha nepříliš úspěšně vykrádat. A i když do filmu procpal všechny myslitelné kraviny, které vás teď můžou napadnout (a pár navíc), nedokázal z toho uplácat funkční celek. A jeho film tak v těch nejsilnějších momentech působí jako průměrná vykrádačka známějších, lepších a zábavnějších děl. V těch horších jako úsměvný, i když nakonec i dost smutný pokus jednoho režiséra, jemuž nedošlo, že svět kolem něj, diváci i filmy se změnili. A že jemu samotnému ujel vlak.

DABING
1.DABING (DVD/BLU-RAY/VOD)
V českém znění: Marek Holý - Patrick Wilson (Brian Harper), Dana Černá - Halle Berry (Jo Fowlerová), Daniel Krejčík - Charlie Plummer (Sonny Harper), Jiří Krejčí - John Bradley (KC Houseman), Radek Kuchař - Michael Pena (Tom Lopez), Jan Škvor - Chris Sandiford (Mosley), David Voráček - Jonathan Maxwell Silver (Johansen), Ondřej Kavan - Eme Ikwuakor (Doug), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (Holdenfield), Ladislav Cigánek - Tyrone Benskin (soudce), Vilém Vávra - Zayn Maloney (Jimmy), Milada Vaňkátová - Wenwen Yu (Michelle), Jolana Haan Smyčková - Carolina Bartczak (Brenda), Zuzana Mixová - Kathleen Fee (Elaine), Kateřina Lojdová - Maxim Roy (Auclairová), Miroslava Součková - Susan Almgren (ředitelka), Jakub Saic - Stephen Bogaert (Hutchings), Zdeněk Mahdal - Christopher de Courcy-Ireland (TV hlasatel), Karolína Křišťálová, Linda Křišťálová, Martin Hruška, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad a dialogy: Soňa Bubníková
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Klára Šumanová
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.2.2022 Bioscop
Premiéra USA: 4.2.2022 Lionsgate US
Premiéra Kanada: 4.2.2022 Mongrel Media
Premiéra Čína: 25.3.2022 China Film
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.6.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.6.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 925 176
Tržby celkem - $ 44 345 119
Návštěvnost v ČR 16 905
Náklady (Rozpočet) - $ 146 000 000
 
Tvůrci a herci
Roland Emmerich (Režie), Harald Kloser (Produkce), Roland Emmerich (Produkce), Harald Kloser, Thomas Wanker (Hudba), Robby Baumgartner (Kamera), Ryan Stevens Harris (Střih), Adam Wolfe (Střih), Julie Breton (Casting), John Papsidera (Casting), Kirk M. Petruccelli (Scénografie), Mario Davignon (Kostýmy), Sean McCormack (Zvuk), Paul Pirola (Zvuk), Pamela Goldammer (Masky), Roland Emmerich (Scénář), Harald Kloser (Scénář), Spenser Cohen (Scénář), Halle Berry (Herec), Patrick Wilson (Herec), John Bradley (Herec), Michael Pena (Herec), Donald Sutherland (Herec), Charlie Plummer (Herec), Kelly Yu (Herec), Eme Ikwuakor (Herec), Carolina Bartczak (Herec), Maxim Roy (Herec), Stephen Bogaert (Herec), Ava Weiss (Herec), Josh Cruddas (Herec), Katy Breier (Herec), Chris Sandiford (Herec), Krista Marchand (Herec), Tyrone Benskin (Herec), Tyler Elliot Burke (Herec), Azriel Dalman (Herec), Nathaly Thibault (Herec), Karl Walcott (Herec), Francesco Giannini (Herec), Sébastien Cimpaye (Herec)
 
2022/1113/USA, Kanada, Čína/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Roli KC Housemana (John Bradley) původně dostal Josh Gad, ovšem kvůli nabitému rozvrhu z ní musel nakonec ustoupit.
- Roland Emmerich prozradil, že více jak hodinu z filmu tvoří záběry na herce, kteří se nacházejí před velkou LED obrazovkou promítající pozadí. Ke skutečnosti dodal: „Takhle se dnes natáčí moderní filmy, kdy většina pozadí je zkrátka uměle vytvořená.“
- Při natáčení měl režisér Roland Emmerich k dispozici opravdového astronauta jako poradce. Ten příležitostně přistoupil k Rolandovi Emmerichovi a řekl: „Hej lidi, myslím, že toto opravdu není možné.“ Odpověď byla jednoduchá: „Neřeš to, je to jen film.“
- Toma Lopeze (Michael Peňa) měl původně hrál Stanley Tucci, ovšem problémy vzniklé pandemií covid-19 mu znemožnili odcestovat za produkcí do Kanady.
- KC (John Bradley) ve filmu popisuje incident, při kterém na povrch Měsíce spadla nádrž s palivem a Měsíc se rozezněl jako zvon. Tato událost se skutečně stala a měsíc skutečně vydával dunivé zvuky podobné zvonu.
- Při setkání konspirátorů v hotelu má místnost na stěnách stejné tapety jako má hotel v kultovním hororu Osvícení (1980). Jedná se o narážku na skutečnost, že některými lidmi je přistání na Měsíci považováno za nahrané a že ho měl režírovat Stanley Kubrick.
- Scénář vznikal čtyři roky a nápad na film Moonfall vznikl při natáčení filmu Den nezávislosti: Nový útok (2016).
- Vesmírná agentura NASA byla nápomocna u filmu hlavně s informacemi a designem raketoplánu.
- Film byl natočen za 61 dní.
 
Odkazy