Mladé pušky / Young Guns (1988/102/USA/Akční, Western, Thriller, Komedie) 80% -Originál DVD-

20.05.2022 03:39
JEDNOU VĚTOU
„Americký filmový western o spravedlnosti, která se nejprve změnila v pomstu a poté ve zločin."

OBSAH
Na farmě Johna Tanstalla našli domov a práci mladí muži, patřící ke spodině společnosti. Tanstall je navíc vychovává, učí je číst a psát a dodržovat určitá pravidla. Ten, kdo pravidla nedodrží, musí zpátky na ulici. Na farmu přichází nový "přírůstek", sebevědomý mladík zvaný Billy Kid. Na rozdíl od ostatních umí číst, chová se ale poněkud výstředně. Šerif oznamuje Tanstallovi, že ostatní farmáři, Dullen a Murphy, obviňují jeho hochy z přepadávání jejich vozů se zbožím, ke kterým v poslední době dochází, ten však své hochy srdnatě brání. I když mu pak Murphy vyhrožuje osobně, je přesvědčen, že jako poctivý člověk má stejná práva jako ostatní, jimž je trnem v oku. Rozhodne se sejít s guvernérem a odhalit pravé viníky, jenže Murphy je rychlejší. Přepadne Tanstallovu farmu a v přestřelce je Tanstall usmrcen. Jeho muži se rozhodnou Tanstalla pomstít, a tím začíná malá válka mezi Murphyho přívrženci a Tanstallovými hochy...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
To se zase jeden starý farmář rozhodl, že udělá z několika zlodějíčků a štvanců slušné lidi. Naučí je psát, přemýšlet, než začnou tasit kolt, i číst. Mezi horkokrevnými mladíky je i legendární pistolník Billy the Kid. Jenže právě farmářova vražda rozpoutá válku proti zkorumpované bandě jednoho dobytkáře. Tak trochu jiný western, tak trochu jiná atmosféra. Závěr solidní, herecky zrovna tak. Jen režisér doplácí (a celý jeho film s ním) na svou nerozhodnost, protože mnohdy na to mohl jít víc od podlahy, a nespokojit se se zlatou střední cestou. Bavilo mě hledat Toma Cruise mezi barikádami. (castor) 3*

Oproti dvojce se to trochu vleklo. Film měl jasné potíže s tempem, ale představil nám antiwestern v krystalicky čisté podobě. Divák fandil bandě desperátů, které vede pistolnická a obávaná legenda, skrček Billy "The Kid", v přesvědčivém podání Emilia Esteveze. Ten si ve filmu zahrál se svým skutečným bratrem, nesoucím umělecké jméno Charlie Sheen, a s dalšími, tehdy nadějnými mladými hereckými tvářemi, které ovšem v pozdější době upadly až téměř v zapomnění. Soudržná parta mstící se za smrt svého mentora a učitele funguje velmi dobře. A kdyby se přidalo na přestřelkách a hlavně tempu, dalo by se mluvit o jednom z nejlepších antiwesternů konce 80. let, protože pistolnickou legendu žádným způsobem neidealizoval a snažil se o realističtější náhled na ni. Dvojka ale byla lepší. (kingik) 4*

"MTV western" zacílený silnou sestavou známých mladých tváří, chytlavým moderním soundtrackem a originální drogovou scénou na mladší publikum. Ke genialitě a zasloužené kultovnosti mu chyběl jen o trochu lepší scénář (postavy mohly být prokreslenější a třeba linie s odhalením zrádce ve vlastních řadách byla pozoruhodně zabitá) a popracovanější akce (finále bych víc natáhl a vyhrál si s ním). Takhle jde jen o sympatickou a svižnou westernovou týmovku s pár skvělými scénami (již zmíněná drogová scéna, rozhovor Billy Kida s vychloubačným zabijákem, který byl na něj najat, ale neví, že mluví se svou obětí) a totálně nevypočitatelným brutálním antihrdinou, který střílí místo pozdravu a směje se přitom jako Amadeus, z kteréžto kombinace mi nadšením běhal mráz po zádech. (choze) 4*

V.I.M. FILMU
V roce 1878 už byla Amerika dobyta. Indiáni už nebyli zdaleka takovou hrozbou jako v minulosti, nezávislost Spojených států už bral celý svět vážně a zdálo se, že nic nemůže zabránit tomu, aby celá země vzkvétala. Bohužel západ byl pořád dost divoký, o čemž se přesvědčil na vlastní kůži farmář John Tunstall. Tenhle podivín zaměstnával na svém ranči skupinu mladíků, kteří v životě několikrát šlápli vedle a každý z nich měl k šibenici blíž, než by si přál. Tunstall je ale učil slušnému chování, pomáhal jim se vzděláním a snažil se z nich udělat lepší lidi. Dokud ho konkurent Murphy nenechal zákeřně zlikvidovat. A to neměl dělat, protože šestice mladíků se velmi rychle vzpomněla na svojí minulost. S šerifskou hvězdou na prsou se rozhodli dostat vrahy Johna Tunstalla, ale jeden z nich, Billy the Kid, si celou věc vzal trošku víc osobně a nápis „živý nebo mrtvý“ na zatykači si zkrátil jen na to poslední slovo. Brzy se z nich stali štvanci na útěku, na každého byla vypsána odměna a v celých státech nebylo místo, kde se mohli ukrýt. Billy a jeho parta byli však rozhodnuti, že než půjdou pod zem oni, půjde tam Murphy. I kdyby u toho měli zemřít všichni do jednoho.

VELKÁ RECENZE
-

DABING
1.DABING (Kino, ČT)
V českém znění: Zdeněk Podhůrský - Emilio Estevez (William H. Bonney alias Billy the Kid), Marek Vašut - Kiefer Sutherland (Doc), Antonín Navrátil - Lou Diamond Phillips (Chavez), Jan Kraus - Charlie Sheen (Richard 'Dick' Brewer), Jan Vlasák - Dermot Mulroney (Dirty Steve Stephens), Michal Dlouhý - Casey Siemaszko (Charley), Pavel Soukup - Terry O'Quinn (Alex McSween), Bohumil Kalva - Brian Keith (Buckshot Roberts), Otakar Brousek st. - Terence Stamp (Tunstall), Ilja Prachař - Jack Palance (Murphy), Marek Pavlovský - Geoffrey Blake (J. McCloskey ), Petr Pospíchal - Patrick Wayne (Patrick Floyd 'Pat' Garrett ), Jaroslava Obermaierová - Sharon Thomas Cain (Susan McSween), Oldřich Vlach, Dagmar Zajícová - Alice Carter (Yen Sun), Jaroslav Vágner, Mirko Musil - Gadeek (Henry Hill), Jiří Zavřel, Radan Rusev, Bedřich Šetena (titulky) a další
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Střih: Pavel Perna
Vedoucí výroby: Zdena Sirotková
České dialogy a režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing 1990

2.DABING (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Jiří Prager - Emilio Estevez (William H. Bonney alias Billy the Kid), Bohumil Švarc - Terence Stamp (John Tunstall), Soběslav Sejk - Jack Palance (Lawrence G. Murphy), Monika Žáková - Alice Carter (Yen Sun) + Richela Renkun (dívka v baru), Lenka Lípová - Sharon Thomas Cain (Susan McSween), Jiří Plachý - Patrick Wayne (Patrick Floyd 'Pat' Garrett), Tomáš Juřička - Kiefer Sutherland (Josiah Gordon "Doc"Scurlock), Libor Terš - Geoffrey Blake (J. McCloskey), Radovan Vaculík, Ivan Richter, Tonda Navrátil - Charlie Sheen (Richard "Dick" Brewer) a další
Překlad: Pavel Matějka
Úprava: Alena Hokszová
Zvuk: Antonín Kravka
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit pro Intersonic 1993

3.DABING (Filmbox)
V českém znění: Libor Bouček - Emilio Estevez (William H. Bonney), Marek Libert - Kiefer Sutherland (Doc) + Gadeek (Henry Hill), Ivan Jiřík - Lou Diamond Phillips (Chavez) + Terry O'Quinn (Alex McSween), Pavel Vondra - Charlie Sheen (Richard 'Dick' Brewer) + Jack Palance (Murphy), Radek Hoppe - Dermot Mulroney (Dirty Steve Stephens) + Geoffrey Blake (J. McCloskey), Jakub Saic - Casey Siemaszko (Charley), Ladislav Cigánek - Terence Stamp (Tunstall) + Victor Izay (soudce Wilson), Radovan Vaculík - Patrick Wayne (Patrick Floyd 'Pat' Garrett ) + Brian Keith (Buckshot Roberts)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.10.1990
Premiéra USA: 10.8.1988 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 9.3.2004 (DVD)
Poprvé na DVD: 30.1.2004 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: 20.04.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 56 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000
 
Tvůrci a herci
Christopher Cain (Režie), Christopher Cain (Produkce), Joe Roth (Produkce), Brian Banks (Hudba), Anthony Marinelli (Hudba), Dean Semler (Kamera), Jack Hofstra (Střih), Penny Perry (Casting), Jane Musky (Scénografie), Richard Hornung (Kostýmy),John Fusco (Scénář), Emilio Estevez (Herec), Kiefer Sutherland (Herec), Lou Diamond Phillips (Herec), Charlie Sheen (Herec), Dermot Mulroney (Herec), Casey Siemaszko (Herec), Terence Stamp (Herec), Jack Palance (Herec), Terry O'Quinn (Herec), Brian Keith (Herec), Patrick Wayne (Herec), Lisa Banes (Herec), Tom Cruise (Herec), Vadim Jakovlev (Herec)
 
1988/102/USA/Akční, Western, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V scéne, keď prichádzajú "mladé pušky" do indiánskej dedinky, nie je Doca (Kiefer Sutherland) poriadne vidieť. Je to z toho dôvodu, že sa v ten deň nezúčastnil natáčania, lebo sa mu narodilo dieťa.
- Charlie Sheen (Dick) bol údajne hrozný jazdec. V priebehu natáčania nemohol udržať rovnováhu na koni a spadol niekoľkokrát. Po prestrelke s Henry Hillom (Gadeek) sa jeho kôň rozbehol a Charlie nemal potuchy ako ho zastaviť.
- Charakter Dirtyho Stevea (Dermot Mulroney) bol inšpirovaný vyhnancom "Dirty" Daveom Rudabaughom.
- Počas nakrúcania sa Kieferovi Sutherlandovi (Doc) narodilo dieťa. Emilio Estevez (Billy the Kid) zas trpel kvôli rozchodu s priateľkou ťažkými depresiami.
- V scéne, keď Billy the Kid (Emilio Estevez) číta noviny, spomenie, že nie je ľavák. Je to reakcia tvorcov na média a noviny, ktoré opisovali Billyho the Kida ako ľaváka.
- Natáčení probíhalo v Novém Mexiku.
- James Horner napsal k filmu hudbu, ale byl odmítnut pro příliš irský nádech. Producenti a režisér Christopher Cain se rozhodli pro pravou západní hudbu a angažovali skladatelé Briana Bankse a Anthony Marinelliho.
- V závěrečné bitvě zastřelí Billy the Kid (Emilio Estevez) Charlieho Crawforda. Charlie Crawford se později stalo filmovým jménem Charlieho Sheenav televizním seriálu Všichni starostovi muži (od r. 1996).
- Toma Cruise si v jedné z jeho nejstarších rolí můžeme všimnout schovávajícího se za barikádami a s knírkem.
 
Odkazy