Mizerové navždy / Bad Boys for Life (2019/124/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 70%

29.11.2021 21:05
JEDNOU VĚTOU
„Mizerové Mike Lowrey a Marcus Burnett jsou zpátky a před nimi poslední společná jízda. Lowrey má problém, někdo z jeho minulosti se vrací a vidí doslova rudě."

OBSAH
Mizerové Mike Lowrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence) jsou zpátky a před nimi poslední společná jízda v napjatě očekávaném snímku Mizerové navždy. Mike po řadě atentátů a pokusů o jeho život přesvědčí zdráhavého Marcuse, aby odložil odchod do penze a naposledy se s ním vydal do akce. Dvojice spojí síly s mladšími kolegy z elitní jednotky AMMO, aby jim pomohli dopadnout nelítostného šéfa miamského drogového kartelu Aretas. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je to naprosto nečekané, ale o to příjemnější překvapení. Takhle má z mého pohledu vypadat nenáročný akční blockbuster tohoto století. Výborně udělaný akční scény, pokud jde o honičky tak si dokonce troufnu říci, že jedny z nejlepších, co jsem v poslední dekádě viděl. Hrozně jsem se bál, jak film dopadne když ho nedělá "božský Míša" , ale po jeho posledním úletu na Netflixu jsem byl ve finále docela rád i když za "Bay cameo" díky. Že dostanu poctivou akčňárničku, ve který nebudou tvůrci sekat akční scény bez většího smyslu jak baťa cvičky, ve který se docela nekompromisně zabijí a celý film bude rozhodně vycházet civilněji a víc temněji než jeho starší bráškové to jsem nečekal. Jasně máme tam Lawrence takže o vtípky taky není nouze i když právě když film neakční , nepatrá nebo není team work a snaží se humorovat vychází nejslaběji. Oceňuji soudnost tvůrců při pohledu na postavu Martina Lawrence, že z něj udělali spíše důchodce než akčního poldu a za drsňáčka je tady především Will, ke kterýmu to v pohodě jde i když za barvení bradky rovněž dík, výborná bavička. Vůbec tyhlety minivtípky ve filmu bavily víc než dialogy ala vtip. Svůj prostor má i nový tým, samozřejmě nechybí ani drsný holky, ale celý tým jsem bral jako příjemné akční oživení. Finálová zápletka na podobný typ film dobrá. Mizerové navždy suveréně rozkopli kliše, že v dnešní době pokračování stojí za hovno, protože stojej za silné 4* . (Enšpígl) 4*

Léta páně 1995 tenhle tandem černých policajtů dokonale komerčně zabodoval. Za zády měli tehdy dravé ucho Michaela Baye. Dvojka byla už dost destruktivní, dost přepálenou a dost nákladnou. Po ní se Bay utrhl ze řetězu, takže po půl hodině trojky jsem si říkal, jak moc jsem vlastně rád za duo mladých neznámých Evropanů s marockými kořeny. Jenže půl hodiny před koncem jsem si naopak zase přál, aby se ďábel Bay vrátil. Výsledek je slušný, ale co bych dal třeba za honičku s padajícími auty nebo jakoukoliv zapamatovatelnou scénu? Bohužel nepřišla. Bouchá toho prostě méně. Ale postupně. Od dvojky uběhlo neuvěřitelných 17 let. Smith během nich měnil ve zlato (skoro) vše, na co sáhl, Lawrence pokračoval v laciných černošských komediích. Nevadí, pánům to spolu šlape dokonale. Starší z nich se právě stal (ubuleným) dědou a pomýšlí na penzi, mladší je součástí velkého plánu pomsty za roky starou smrt mexického drogového krále. Začne to solidně, ovšem brzy ubereme plyn a zpomalíme. A zásadní momenty prostě nepřicházejí. Vedlejší linie specializovaného oddělení nic moc nového nenabízí, přitom týmu šéfuje Smithova ex, stále to mezi nimi jiskří, ale bojíme se do toho šlápnout, prvky dramatu (napětí mezi ústřední dvojicí) moc nefungují a docela dost se kecá. A i u akce cítím vyměknutí. Akční scény bohužel postrádají originalitu, regulérní eRko si zasloužilo mnohem víc ostřejších momentů. NAŠTĚSTÍ je tady ústřední duo, oba jsou při chuti a jejich slovní výměny baví. Jen bych k těm dunivým songům, efektní kameře a oranžovým západům slunce přidal jednu řádně hravou akci. Fakt by tomu dost pomohla!! (Castor) 4*

I když jsem viděl všechny díly v kině, Mizerové nikdy nepatřili k mým buddy srdcovkám, narozdíl od Tango a Cashe nebo Posledního skauta. I když třeba konkurenčním Křižovatkám smrti mocně natrhávali pozadí a i když mě humor dvojice Mike a Marcus moc nebral, zábavný styl a vzájemnou chemii jim přiznávám. Po sympaticky dravé a sexy jedničce, přifrčela z řetězu sympaticky utržená dvojka a teď i mile se ohlížející trojka. Ta není ani zdaleka tak audiovizuálně vymazlená a akčně urvaná jako od Baye, ale nevyrovnaný poměr prvoplánových a dobrých fórů zůstává a nejsilnější je to v pár vážnějších, chlapských momentech a při vtipném nostalgickém pomrkávání na diváky. A najde se tu i nějaké to překvapení. (choze) 3*

VELKÁ RECENZE
Trojka je za rohem - to jsme slýchali snad ještě než srolovali červený koberec na premiéře druhého dílu před dlouhými sedmnácti lety. Michael Bay si jenom odpočine na jachtě s modelkama, Will Smith mezitím natočí něco menšího a parta se zase znovu sejde, tentokrát i s Gabrielle Union, aby zas dělali rambajz v Miami. Jenže Michael na jachtě kromě modelek potkal Stevena Spielberga, obří roboty a pohádce o dvou mizerech byl najednou konec. Bruckheimer měl zas spoustu práce s Piráty z Karibiku, takže sice pravidelně sliboval, ale museli jsme si počkat až do chvíle, kdy Will Smith ve snaze udržet se alespoň v jakžtakž áčkové lize musel nakopnout osvědčenou sequelovou žílu.
Sedmnáct let je dlouhá doba a spousta podobných comebacků má problém nejen s ideovým, ale hlavně celkovým navázáním. V podstatě máte tři možnosti - dělat věci tak jako dřív a být za páprdy, dělat je jinak a naštvat fanoušky, nebo si dělat srandu z toho, že už je nemůžete dělat jako dřív. To poslední je bruslení na tenkém ledě, ale světe div se, třetím Mizerům to vychází.
Dvojice belgických videoklipařů Billal Falah a Adil El Arbi se k režii tohohle filmu dostala zdánlivě jako slepci k houslím, ale kdo zná Bruckheimerovu kariéru, ten moc dobře ví, že často sází na divoké karty. A tyhle šikuly evidentně schválil sám Michael Bay. Nevím, jestli proběhlo nějaké Hollywood hledá další Bayhem, kde uchazeči museli vysekávat ladné otočky s kamerou a směle rámovat oranžové západy slunce, ale tahle dvojka zjevně prošla na jedničku, protože čistě z technického hlediska u Mizerů pravidelně zapomenete, že kormidlo drží někdo jiný. Stejnou měrou se na tom ovšem podílí i Will Smith a Martin Lawrence.
Oba jsou při chuti a do starých střevíců zapadli dokonale. Smithovi v podstatě stačilo jen oprášit one-linery a pastelová saka, Lawrence extra kila a vrásky statečně shazuje alespoň verbálně, když už ne fyzicky. Jsou to ale pořád kámoši, parťáci a mizerové, jak je známe. Stačí pětiminutová úvodní honička v Porsche a všechno je tam, kde má být. Kdyby dokázala každá úspěšná série po tolika letech zvednout rukavici tam, kde ji naposled upustila, byli bychom v kinech o dost šťastnější.
Třetí Mizerové ale neomezují své kouzlo jen na to, že je všechno jako dřív, případně že to trochu vrže, ale ještě to do toho důchodu nějak dáme. Mezi vším tím videoklipovým pozlátkem se totiž překvapivě dere na povrch několik závažnějších témat, které s nastupujícím věkem nijak nesouvisí. Mexičtí záporáci zprvu vypadají hrozně tuctově, ale s přibývajícími minutami se začnou vršit nejen mrtvoly, ale podtexty, které účinně nahlodávají typický bruckheimerovský humor. Mizerové navždy jsou regulérní eRko, takže o zpomalené průstřely hrudí a hlav nebo ostrou mluvu nepřijdete, ale umí být překvapivě silni i mimo tyhle prvoplánové atrakce právě díky tomu, jak jdou postavám pod kůži. Tady je potřeba pochválit i vedlejšáky. Nejen tradičně spolehlivého Joe Pantoliana jako policejního kapitána, ale i nové oddělení AMMO, ze kterého mi po trailerech naskakovala husí kůže.
Parta mládežníků, ve které jsem rozeznal jen Vanessu Hudgens, totiž z kampaně působila jako laciná podpásovka snažící se dostat sérii k mladšímu publiku. Jenže jsou vlastně docela fajn a úspěšně lezou oběma hrdinům na nervy. Oddělení navíc šéfuje Rita (skvělá Paola Nuněz), mezi níž a Smithem to pěkně jiskří a jednotliví členové týmu mají dostatek času se blýsknout v akčních scénách. Je to zarážející, ale všechno funguje jako dobře namazaný stroj a člověk si říká, kdo za to tedy může. Jestli z větší části Bruckheimer, pak je obrovská škoda, že s touhle formou nedělá akční renesanci po boku Johna Wicka a Rychle a zběsile, protože třetí Mizerové ve svých nejsvětlejších okamžicích dokazují, že udrží dech i se špičkou branže.
Především finále snímku servíruje skvělou honičku a následnou přestřelku, kde kamera skáče ještě o level výš a nechybí ani svěží nápady v choreografii. Michael Bay by si s tím vyhrál možná ještě o ždibec víc, ale zároveň by si neodpustil souložící krysy, zaškubávající se mrtvoly a spoustu oněkud někam stékajících tělesných šťáv. Belgické benjamínky oproti tomu Bruckheimer udržel na uzdě snáz a nechal je vsadit na interakci mezi postavami, občasné jemné odkazy na předchozí díly a dokonce i zásadní zvraty, které zprvu působí samoúčelně, ale nakonec jsou důležitou součástí celé mozaiky.
A právě pro ten celek si dovolím tvrdit, že tihle Mizerové jsou dost možná nejlepší a nejosobnější. Není to vysoká laťka, ostatně jednička je sice prudce stylová, ale taky trochu neotesaná a zbrklá kriminálka. Dvojka rozděluje kritickou i diváckou obec dodnes - mám ji hrozně rád pro ten akční nihilismus a špičkové řemeslo. Neuvědomoval jsem si tehdy, že je to u Baye začátek diagnózy a nikoliv jen hravý ústřel jinam, než se zase vrátí zpátky do latě. Trojka ctí geny obou dílů, ale zároveň se nejvíc ze všech stará nejen o zábavu, ale i o osudy postav. Není to nějaké vyměknutí, naopak se hrozně těším, že si tu horskou dráhu honiček, hlášek a explozí sjedu ještě jednou, v co možná největším a nejhlasitějším kině.
Co ještě dodat? Mizerové navždy jsou hrozně cenní. Dokazují, že se kdykoliv můžete vrátit a nemusíte ani totálně překopat koncept. Chce to jen vědět, co od vás publikum očekává, a nasadit do akce dravou mladou krev nebo ostřílené profíky. Vidíme to v poslední dekádě pořád - stáří před kameru, mládí za ní… akční fotři a dědkové mají pré, takže chci po tomhle úspěšném zářezu vidět nejen Smithe a Lawrence ještě jednou (i při vším tom riziku, že to napočtvrté podělají), ale rád bych vyzval k návrat na parket i další známé i neznámé dvojice. Vyškrábejte ty zbytky slávy ze dna hrnce, ukecejte nějakého šikulu, co umí stříhat na beaty a pojďme do toho, ať akční filmy dál baví a plní kina.
Jo, to plnění kin je taky na vás, dámy a pánové. Volte svojí peněženkou, ať mají vaše a naše děti taky na co koukat.

Ocenění:
The Saturn Awards
2021 - Nejlepší akční/dobrodružný film (nominace)

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Pavel Vondra - Will Smith (detektiv Mike Lowrey), Bohdan Tůma - Martin Lawrence (detektiv Marcus Burnett), Václav Knop - Joe Pantoliano (kapitán Howard), Andrea Elsnerová - Paola Nunez (Rita), Ivana Korolová - Vanessa Hudgens (Kelly), Petr Neskusil - Alexander Ludwig (Dorn), Filip Tomsa - Charles Melton (Rafe), Ondřej Kavan - Nicky Jam (Zway-Lo) + DJ Khaled (Manny), Týna Průchová - Bianca Bethune (Megan Burnettová), Klára Sochorová - Kate del Castillo (Isabel Aretasová) + Theresa Randle (Theresa Burnettová), Zbyšek Horák - Happy Anderson (Jenkins + titulky), Jan Szymik - Ivo Nandi (Carver Remy), Vojtěch Hájek - Jacob Scipio (Armando Aretas), Radek Hoppe - Dennis Greene (Reggie), Petr Gelnar, Ludvík Král, Petra Tišnovská, Radovan Vaculík, Ivo Novák, Kristýna Skružná
Překlad: Jan Vieweg
Dialogy: Klára Sochorová
Produkce: Markéta Watzková
Zvuk: Pavel Balcar, Jan Titlbach
Režie: Vojtěch Hájek
Pro Sony Pictures vyrobila Společnost SDI Media ve studiu S Pro Alfa - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.1.2020 Falcon
Premiéra USA: 17.1.2020 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.6.2020
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 18 677 061
Tržby celkem - $ 419 074 646
Návštěvnost v ČR 106 832
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Mizerové gastonrolinc.webnode.cz/news/a1288/
Akční / Krimi, USA, 1995
Režie: Michael Bay, Hrají: Martin Lawrence, Will Smith

Mizerové II gastonrolinc.webnode.cz/news/a1289/
Akční / Komedie, USA, 2003
Režie: Michael Bay, Hrají: Martin Lawrence, Will Smith

Mizerové navždy gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/mizerove-navzdy-bad-boys-for-life-2019-124-usa-akcni-komedie-krimi-thriller-70/
Akční / Komedie, USA, 2020
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Will Smith, Martin Lawrence
 
Tvůrci a herci
Adil El Arbi (Režie), Bilall Fallah (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Will Smith (Produkce), Doug Belgrad (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Robrecht Heyvaert (Kamera), Dan Lebental (Střih), Peter McNulty (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Jon Billington (Scénografie), Dayna Pink (Kostýmy), Andrew DeCristofaro (Zvuk), Erica Kyker (Masky), Chris Bremner (Scénář), Peter Craig (Scénář), Joe Carnahan (Scénář), Will Smith (Herec), Martin Lawrence (Herec), Paola Nunez (Herec), Jacob Scipio (Herec), Kate del Castillo (Herec), Vanessa Hudgens (Herec), Charles Melton (Herec), Alexander Ludwig (Herec), Joe Pantoliano (Herec), Nicky Jam (Herec), Theresa Randle (Herec), Happy Anderson (Herec), DJ Khaled (Herec), Dennis Greene (Herec), Michael Bay (Herec), Rose Bianco (Herec), Massi Furlan (Herec), Carlos Guerrero (Herec), Jeff J.J. Authors (Herec), Brandi Cohen (Herec), Anthony Molinari (Herec), Ivo Nandi (Herec), David Shae (Herec), Rory Markham (Herec), Bilall Fallah (Herec), Adil El Arbi (Herec), Sharon Pfeiffer (Herec), Thomas Brag (Herec), Maria Z. Wilson (Herec), Athena Akers (Herec), Robert Tinsley (Herec),
 
2019/124/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Okrem Atlanty pracovali filmári aj v Miami a v mexických mestách Yautepec a Naucalpan, ktoré ležia vo vnútrozemí Mexika, neďaleko metropoly Mexico City.
- Film obsahuje potitulkovou scénu.
- Martin Lawrence o filme prvýkrát prehovoril už v roku 2013, v rozhovore s Conanom O'Brienom.
- Natáčení se zahájilo dne 14. ledna 2019 v centru Atlanty v Georgii.
- Na svatbě má cameo osobně režisér prvních dvou dílů, Michael Bay
- Film měl jít původně do kin v únoru 2017, následně v červnu 2017, a pak v lednu 2018. Nakonec byla stanovena premiéra na 17. leden 2020.
- Z projektu odstoupil režisér a jeden ze scenáristů Joe Carnahan kvůli problémům s odkládáním natáčení.
- Třetí díl Mizerů nese název Bad Boys for Life, což lze volně přeložit jako „Mizerové na věky" nebo „Mizerové na život a na smrt". Název vychází z motta, ve kterém dvojka proklamuje: „We ride together, we die together, bad boys for life”. V českém překladu: „Dopředu spolu jdem i spolu umřem, jsme ostrý hoši, tak i žijem".
- Napsáním prvního scénáře je zaúkolován Peter Craig - jeden ze scenáristů poměrně úspěšného filmu Město (2010), o jehož režii se postaral Ben Affleck.
 
Odkazy