Mistrovská úroveň /Boss Level (2020/100/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 70%

02.04.2022 17:37
JEDNOU VĚTOU
„Bývalý člen speciálních jednotek uvízve v den své smrti v časové smyčce."

OBSAH
Joe Carnahan zburcoval zvučná herecká jména a uvrhl je do časové smyčky. A předvedl nebývale dynamický a hlavně zábavný akční koncept. "Béčkovou" kategorii filmu dokázal povýšit svojí originální hravou kreativností, kdy se akční mumraj zastaví jen vzácně dialogově, aby si herci i diváci na okamžik vydechli. Jede se tedy pořádně. Akční scény a scénky vypadají dost dobře, rušivý a technicky hůře provedený moment jsem objevil snad jen v sekvenci se skokem hlavního hrdiny na manévrující helikoptéru. Ovšem to je jen nepodstatný detail, neboť akce je naprosto sympaticky bláznivě pojatá. Režisér si dal záležet také na herecké osádce. Vévodící ústřední hrdina Frank Grillo připomíná ksichtem současnou image Leoše Mareše, a najde-li se ještě divák, co o tomhle herci, který na svoji památnou roli stále ještě čeká, neslyšel, je načase vidět tohoto maníka v akci. Pro akční rejdy a hlášky je opravdu zrozen. Jeho protivníkem je Mel Gibson. Ale znáte to, býval velkou hvězdou, tak se na scénu obtěžuje jen v nezbytně nutných chvílích. A pro zástupkyně krásného pohlaví si režisér vybral hvězdnou Naomi Watts, tahle baba nestárne a její hodná vědecká pracovnice je elegantní výběr, a Annabelle Wallis coby sexy dentistka, která mně osobně učarovala víc. Do devadesáti minut se nacpalo hodně akce, hlavní hrdina opakovaně umírá na nejrůznější způsoby, ve hře je konec světa i sblížení se s jeho malým synem, o kterého se nestaral. Scénář určitě není to nejlepší na tomhle filmu. Nepřišel mně úplně dokonale smysluplný. Hlavní přednosti tkví v akci a zase akci, Franku Grillovi a zase Franku Grillovi a v dokonale dynamické a natlakované režii Joe Carnahana, co žene snímek do kategorie abnormálních podívaných. 9/10 (kingik)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jediná škoda, že tu Mel Gibson hraje toho špatnýho. I když na druhou stranu…on Frank Grillo do té hrdinovy postavy docela dobře sedl. Celou dobu ho znám jako takového vedlejšáka a on si tady pak vystřihne akčního hrdinu v časové smyčce jak z partesu. Časová smyčka je mimochodem něco, co se snad nikdy nezevšední. Boss Level je tak díky tomu jeden z nejzábavnějších akčňáčků posledních několika měsíců. Akce výborná, příběh klasický, ale rádi se necháte překvapit nápady, které si tvůrci k příběhu přibalili. (Malarkey) 4*

Akční rozjezd fajn, pak to zpomalí několik nepříliš zajímavých kecacích scén, kdy jsem se regulérně nudil, ale když se začalo řešit obnovení vztahu se synem, tak si mě to zase získalo, ale konec je poslabší akčně i emocionálně. Snaha tu byla, má to nápady i fóry, ale mohlo to být o dost šílenější a časem jsem vnímal zrychlené přehrávání stejných situací v rámci smyčky hlavně jako způsob, jak ulevit nízkému rozpočtu. Grillo je sympoš a snaží se, ale ve vedlejších rolích vyniká víc než v hlavních, které mu podle mě z tohoto důvodu nebudou nikdy souzené, s výjimkou takovýchto béček. A zbytek castingu je nevyužitý v nevýrazných rolích. Podobně sympatický, ale nedotažený případ jako Guns Akimbo. (choze) 3*

Originální, svižné, zábavné. Pochopitelně to koncepčně podobný Edge of Tomorrow nepředčí, na to je to příliš triviální zápletkou, ale snaha tady ani není. Carnahan naladí diváka od začátku na sarkastickou notu a nepouští nohu z plynu až do samotného konce, který je patřičně divný. Nasteroidovaný Grillo ukazuje, že kromě dokonalé figury umí být docela sympatický táta, takže za odvahu posunout svoje herecké kreace o kus dál je to určitě palec nahoru. Gibson hraje svůj prošedivělý bad-ass standart posledních let. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Když natočil Joe Carnahan pro BMW kraťas jménem Ticker, okamžitě vystřelil do našeho žebříčku top akčních režisérů. Clive Owen odvážející cenný náklad v časovém pressu a s naštvanou helikoptérou v zádech měl pohlednou akci, úderné hlášky i takové to zvířecí charisma neklidné kamery, žiletkového střihu a neustálého napětí. A to už je patnáct let. Od té doby Carnahan střídavě naše tužby naplňoval (A-Team, Mezi vlky) a chladil očekávání (v podstatě všechno ostatní). Boss Level je fajn. Místy dokonce moc fajn. Ale definitivně dokazuje, že Carnahan je mistrem blitzkriegu, na krátkém prostoru umí strhnout a vzít dech. Jenže jakmile dojde na dramaturgii celovečeráku, vždycky se mu třese nejen kamera, ale i půda pod nohama.
Boss Level má přitom hrozně lákavou zápletku. Neuvěřitelně osvalený Frank Grillo tu hraje svůj obvyklý typ - drsňáka, co to nemá lehké s ženskýma (a stejně na něj všechny letí), ale je chodící superzbraní, ať už jde o bitky nebo automobilové honičky. Pokud by vás Boss Level bavil, doporučuji na Netflixu skvělého nízkorozpočtového Wheelmana. V tom ovšem nenajdete zabijácké karikatury, co se snaží Grilla na každém kroku zabít nebo časovou smyčku, díky níž má náš protagonista spoustu výhod a může ve voice-overu suše konstatovat - během stopadesátého pokusu dožít se večera a zachránit svět - že za pár sekund příletí zleva nůž a za oknem se objeví helikoptéra s kulometem (Carnahanovo oblíbené klišé zjevně). Úvodní čtvrthodinová expozice v tomto duchu, která kombinuje Na hromnice o den více s výkladní skříní kaskadérských disciplín, je hrozně super, jakkoliv je patrné, že Carnahan nemá moc peněz a akce je tak trochu otupená líbivými filtry a očividným CGI. Grillo ale kope, mlátí, smykuje, střílí a hláškuje jako o život. Tohle je jeho šance dostat se do mainstreamu a Frank tomu obětuje maximum. Fandíte mu, protože si to zaslouží.
Carnahan si ale bohužel nemohl za ty skromné peníze dovolit ani dramaturga, takže po slibném rozjezdu naservíruje tři dialogové vysvětlovačky, během nichž zapomenete, že koukáte na akci, a máte pocit, že Grilla někdo teleportoval do spinoffu Linklaterova filmu, v němž podezřele drhnou dialogy. Tady bych se měl asi dostat k tomu, že ve filmu hrají i Naomi Watts nebo Mel Gibson. Zatímco Naomi to sluší a hraje tu onu dámu v nesnázích, která vše spouští, Mel Gibson jako hlavní záporák pouští hrůzu jen skrz dlouhatánské vysvětlovačky, co nikam nevedou. Mr. Hlad zmínil, že mu asi Carnahan roli nabízel, aniž by předpokládal, že na to Mel kývne. Postava, která by si na papíře zasloužila pět minut, má tak pro sebe trojnásobek stopáže a nikdo neví, jak s ní naložit. Nakonec je charismatičtější Will Sasso v roli mohutné pravé ruky. Je vám povědomý? Je to ten týpek, co hrál ve skečích MadTV Stevena Seagala. Tahle skutečnost mi naštěstí došla až v závěrečných titulcích a musím říct, že Will tu vážnou polohu s hřmotným šéfem ochranky zvládá skvěle.
Vlastně všichni jsou tu obsazení perfektně, dokonce i bleskové kameo Kena Jeonga nebo Michelle Yeoh dokonale sedí a Frank Grillo je ten rozježený podvraťák na nádraží, kterého chcete pohladit a podělíte se s ním o zbytek bagety. Jednoznačný sympaťák, snažící se pochopit, o čem ten film vlastně je. A divák spolu s ním. U laciného béčka samozřejmě není potřeba řešit, co spouští časový paradox, ale Boss Level si už svým názvem říká o trochu důslednější rozkrytí motivací. Nebudu teď řešit MacGuffin jménem Osirisova špulka, ale čistě fakt, že autoři scénáře časovou smyčku vlastně připodobňují k uložené pozici ve videohře, resp. k checkpointu. To je samozřejmě validní strategie, ale hodně záleží na tom, jak s ní ve scénáři naložíte.
Boss Level svůj high concept nikdy nad rámec té uložené pozice nedovede. Není to variace na Free Guy s Reynoldsem (ten nás teprve čeká), není to mileniálský pokus o propojení s virtuální realitou a bezstarostnými herními killy jako v Guns Akimbo. Místo toho se v Boss Levelu jen chvilku cituje Street Fighter II a Galaga, což odkazuje k tomu, že Carnahan je čtyřicátník a optikou čtyřicátníka si herní koncepty vykládá. Na tom není nic špatného, naopak to možná kvůli tomu rozpočtu byla jediná možnost - rozstříhat akční sekvence do zběsilých koláží, kdy skáčeme od jednoho Frankova pokusu k druhému, sledujeme úspěšné či méně úspěšné berserky, nasekané na rychlou hudbu, a přiblble spokojený úsměv se nám rozšiřuje. Minimálně do chvíle, než nastoupí další dialog, protože těch sto minut je potřeba nějak zaplnit a pokec na baru je levnější než dog fight s helikoptérou nebo bouračka se sporťákem.
Zamrzí, že skutečný boss level, tedy nějak výrazný závěrečný souboj se záporákem nebo jeho poskokem, ve filmu vlastně chybí a celá konfrontace je stejně jako ve zmíněných kolážích vlastně mimochodná. Velká škoda, protože talent rozesetý po celém štábu rozhodně měl na to, aby z Grilla udělal dalšího Johna Wicka, navíc v subžánru, kde je skutečně dovoleno porušovat fyzikální zákony a pomrkávat na diváka víc, než je obvyklé. I ty nenaplněné ambice mi však nebrání Boss Level pochválit. I ty “otcovské” odbočky mi do kontextu hrdinovy cesty za prozřením sedly, ani to očividné CGI mi akci nezkazilo. Grillo si zaslouží víc šancí, my si zasloužíme víc takových komorních akčňáků, i když budou nedopečené, budou drzejší a odvážnější než to, co vidíme v hollywoodském mainstreamu. Velká smůla, že film musel i kvůli Covidu čekat na distribuci tak dlouho, a nakonec se “rozpustí” na internetu, což pravděpodobně znamená konec šancím na případný sequel. Dal bych si ho bez váhání. Jestli chcete místo vánočních koulí ty druhé, určitě dejte Carnahanovi i Grillovi šanci. Je to trochu kodrcavá, ale pořád jízda.

DABING
1.DABING (Filmbox)
V českém znění: Filip Švarc - Frank Grillo (Roy Pulver), Zdeněk Mahdal - Mel Gibson (Clive Ventor), Nikola Votočková - Naomi Watts (Jemma Wellsová), Hynek Hoppe - Rio Grillo (Joe), Pavel Vondra - Will Sasso (Brett), Radek Hoppe - Ken Jeong (Jake), Ivana Měřičková - Michelle Yeoh (Dai), Irena Máchová - Meadow Williams (Pam), Jakub Saic - Sheaun McKinney (Dave), Kateřina Petrová - Annabelle Wallis (Alice), René Slováčková - Selina Lo (Yin), Klára Sochorová, Lucie Kušnírová, Josef Pejchal, Zbyšek Horák (titulky + popisky) a další
Překlad: Sára Ambrozová
Zvuk: Michal Vaniš
Produkce: Michael Běhounek
Dialogy a režie: Ivana Měřičková
Pro SPI International vyrobila Barrandov Televizní studio - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 11.2.2020 (Hollywood, California) (advance screening)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 5.3.2021 Hulu

Tržby celkem - $ 2 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000
 
Tvůrci a herci
Joe Carnahan (Režie), Frank Grillo (Produkce), Joe Carnahan (Produkce), Randall Emmett (Produkce), George Furla (Produkce), Clinton Shorter (Hudba), Juan Miguel Azpiroz (Kamera), Kevin Hale (Střih), Sharon Bialy (Casting), Tara Feldstein (Casting), Sherry Thomas (Casting), Jon Billington (Scénografie), Jayna Mansbridge (Kostýmy), Beau Williams (Zvuk), Nikki Bell (Masky), Chris Borey (Scénář), Eddie Borey (Scénář), Joe Carnahan (Scénář), Frank Grillo (Herec), Mel Gibson (Herec), Naomi Watts (Herec), Will Sasso (Herec), Annabelle Wallis (Herec), Sheaun McKinney (Herec), Selina Lo (Herec), Michelle Yeoh (Herec), Ken Jeong (Herec), Meadow Williams (Herec), Mathilde Ollivier (Herec), Eric Etebari (Herec), Quinton 'Rampage' Jackson (Herec), Adam G. Simon (Herec), Thomas Dewier (Herec), Michael Tourek (Herec), John Cenatiempo (Herec), Eric Goins (Herec), Swen Temmel (Herec), Tyler Jon Olson (Herec), Henry Penzi (Herec), Carlos Aviles (Herec), Athena Akers (Herec), Robert Tinsley (Herec), Aaron Beelner (Herec), Melanie Kiran (Herec), Armida Lopez (Herec)
 
2020/100/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Roy (Frank Grillo) ukradne ve filmu oranžový Dodge Challenger s karoserií kabriolet. Automobilka Dodge však takové auto sériově nevyrábí, jde tedy o dodatečně upravený vůz.
- Roy (Frank Grillo) je ve filmu srovnáván hned se dvěma filmovými hrdiny. Jedním je Bryan Mills (Liam Neeson) z filmu 96 hodin (2008), se kterým Roye srovná jeho syn, druhým Indiana Jones (Harrison Ford) z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981), ke kterému se Roy přirovná sám. Jak je však ze snímku patrné, ani jeden příměr není odpovídající.
- Přestože film byl dotočen už v roce 2018, dlouho čekal, než se mu podařilo najít distributora. Až na konci roku 2020 bylo oznámeno, že práva na film odkoupila streamovací služba Hulu.
- Postavu Gunnera (střelce ve vrtulníku) hraje špičkový hráč amerického fotbalu a trojnásobný vítěz Super bowlu, bývalý hráč New England Patriots a pozdější člen týmu Tampa Bay Buccaneers, Rob Gronkowski.
- Film je věnován matce Franka Grilla, která zemřela v roce 2019.
- Film se natáčel v Atlantě (Georgia, USA).
- Hlavnímu představiteli Franku Grillovi hraje jeho syna jeho skutečný syn Rio Grillo.
- Hudbu k filmu nahrali Bratislava Symphony Orchestra v Štúdiu 2 Slovenského rozhlasu.
 
Odkazy