Million Dollar Baby / Million Dollar Baby (2004/132/USA/Sportovní, Drama) 88% -Originál DVD-

27.03.2018 11:35
JEDNOU VĚTOU
„Cesta k boxerské slávě na hranici života a smrti.“

OBSAH
Stárnoucí Frankie Dunn (Clint Eastwood) se pokouší usmířit se svou dcerou, nemá však štěstí. Frankie trénuje mladé a nadějné boxery. Nedaří se mu je ale dostat k mistrovskému zápasu.  Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman), bývalý boxer, kamarád a často i zachránce. Zatímco Frankieho poslední talent zahne k jinému managerovi, v tělocvičně se objeví Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Odstrkovaná a naštvaná, Maggie prahne po tom, aby jí někdo konečně věřil. Dunn jí ale trénovat nechce. Maggie se však na tréninku domluví s Eddiem a postupně si svou houževnatostí získá i Frankieho. Během tréninku se pak oba naučí něco o smutné minulosti toho druhého. Když se ale Maggiin sen začne naplňovat, čeká hrdiny další tragédie. Eastwoodovy snímky charakterizuje autorova tvář. Je v nich tvrdost a smutek, ale prostupuje jimi i nezničitelná a žhavá srdečnost.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film mistra, který koketuje s genialitou a sahá po dokonalosti. Kdyby mě ten závěr nenechal tak klidným... Dva roky uplynuly od Tajemné řeky, po níž se Clint Eastwood s velikým ohlasem plavil naposledy (byť mě nezasáhl). Helgelandův scénář nahradila práce Paula Haggise, která vykazuje řadu velmi blízkých motivů - od rozvrácených rodin, zatajených hříchů minulosti, kostelního zátiší i problémů průměrných amerických buranů, na hony vzdálených od lesku oscarového pódia. V mých očích se změnil hlavně Eastwoodův režijní přístup, jenž sází na odvážnější vizuální podání (dokonalá práce s kontrastem černé a bílé) a komorní atmosféru ústředního trojúhelníku, ve famózním podání tria Swank - Eastwood - Freeman. Předvídatelnou krimi z Tajemné řeky zastoupila nehrdinská variace na sportovní film, v níž vedle sebe mohou koexistovat moudré pohledy na život i chvilkové podání finálního souboje jako bitky mezi dobrou hrdinkou a zlou soupeřkou. Trochu mě sice mrzí rozvláčná poslední třetina, ale i přesto jsem s tímhle komplexním filmovým Zážitkem velmi spokojen. Čtyři a půl hvězdičky s tím, že vyzrálému Eastwoodovi držím palce na Oscarech. (Cival) 5*

Dlouho předlouho jsem hledal cestu k tomuto filmu, protože jsem měl dojem, že mě Eastwood v závěru citově vydírá. Ale kdepak. Tohle je jeden z nejlepších filmů o lidské touze, odvaze bez hranic a zejména právu naložit se svým životem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Slovy Piergiorgia Welbyho - "člověk má právo na život" nikoliv, že "člověk ho musí žít za každou cenu", v tom bych viděl hlavní poslání Eastwoodova díla (a dopororučoval bych ho všem lidovcům a ortodoxním katolíkům). Bravo Clinte, bravo Hilary! (Lima) 5*

Ten pán se snad před ničím nezastaví. Clint Eastwood je poslední dobou pan herec mezi Hollywoodskou smetánkou, který dokázal, že dokáže točit jak velkolepé trháky tak komorní dramata, ke kterým Million Dollar Baby bezesporu patří. Hlavní představitelka jede na plný plyn a nakonec jí zastaví až získaný oskar za nejlepší herečku v hlavní roli, který jí bezesporu patří a pokud shlédnete tento film, tak po právu uznáte, že si ho zaslouží. Na svojí délku má svoje kouzlo. Zobrazuje, co člověk dokáže udělat, nad čím se vyhecuje takovým způsobem, až si získá úspěch a uznání a stejně jako získala uznání role Hilary Swank, tak smekám klobouk tomuto filmu, jenž mě sice nijak nedokázal uhranout, ale na konci filmu minimálně potěšil svým příběh. Toto není pouze běžné sportovní drama, kterých je tuny, tohle je příběh, který prožijete s hlavní představitelkou a na konci Vám vyrazí dech. Možná o tom mluvím hezky, ale slušnou čtyřhvězdičkovou kanonádou to završím. Ta jedna chybí maximálně za to, že mi to po sportovní stránce nemá co říci a celkově je to film, na který se znovu s radostí nepodívám, ale ten um a píle v něm je rozhodně znát. --- Měl jste někdy psa? - Ne, ale jeden můj boxer z Barstonu vypadal jako pes. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
Drama Clinta Eastwooda Million Dollar Baby patří k tomu nejlepšímu, co loni vylouplo nejen z Hollywoodu, ale ze světových studií vůbec. Co všechno se skrývá za chutí tohoto citrónového koláče?
Eastwood hraje Million Dollar Baby vysokými kartami – víra, smrt, odvaha vzít život do vlastních rukou. K jejich vnímání napomáhá překvapivě komorní pojetí snímku – co se neodehraje v ringu, odehraje se v tělocvičně. Celým snímkem prochází motiv existence jedné šance. Jedné jediné šance, kterou ať boxer, trenér, nebo přítel nemusí přímo využít, ale měli by si uvědomit, že jí vůbec dostali a v tom vědomí najít smíření.
Eastwoodův svět obklopuje temná obloha, kterou prochází jeden ostrý paprsek. Tím může být buď žárovka v pokoji, nebo ring v hale. Eastwoodovými hrdiny jsou vcelku pokorní lidé, kteří tak nějak automaticky věří… v boha, ve vyšší naději. V průběhu děje jsou ale konfrontováni s rozhodnutími, která jejich existenci popírají. A stejná rozhodnutí také musí sami učinit.
Frankie Dunn (Clint Eastwood) je stárnoucí trenér boxu. V jednom zapomenutém koutě města má tělocvičnu, na předměstí domek. Na tělocvičnu dohlíží Frankieho poloslepý parťák Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman), druhdy boxer. Na domek dohlíží krabice nedoručených dopisů, které Frankie sveřepě posílá rozkmotřené dceři.
Frankieho nejlepší borec, Big Willie Little (Mike Colter), se už nemůže dočkat boje o titul. Frankie ho ale záměrně stále odsouvá, až nakonec Willie Frankieho opustí – a následně titul vyhraje. V tělocvičně se mezitím objevila Maggie Fitzgerald (Hilary Swanková). Podle Frankieho je neperspektivní a kromě toho, on holky netrénuje. Maggie se ale nevzdává a díky své zarputilosti najde sympatie u Scrapa. Frankie i na jeho přímluvu nakonec Maggie vezme. Je ještě opatrnější, než s Williem, zároveň ale podléhá Maggiině energii… anebo jen tuší, že Maggie je pro něj poslední šancí dostat někoho k titulu.
Bojových sekvencí je ve filmu plná hrst a jsou zpracovány možná až příliš prostě. Prostřihy v ringu by jistě mohly být dynamičtější, ale Eastwood se evidentně soustředí na černou práci – stejně jako ve svých starších filmech. A tak spíš než rány, vidíme stereotypy boxerky – knockoutový úder, i trenéra – kýbl, ručník a stolička.
Režisér diváka bez potíží zavádí přímo doprostřed děje a nechává mu čas a prostor, aby se sám na plátně zabydlel. Eastwood je sebejistý vypravěč. Vynikají sekvence, kdy obecenstvo zavádí do tajů boxu, O Frankieho starostech s dcerou se třeba dozvíme maximálně z vrásek v hercově tváři. Eastwoodovo asketické herectví zraje s časem. V Million Dollar Baby však slavný herec spíše jistí obranu a přenechává prostor Morganu Freemanovi. Ten z vedlejší role ovládá potemnělé plátno i díky funkci výborně integrovaného vypravěče. Prvotřídním zážitkem je potom pokorný výkon Hilary Swankové (Kluci nepláčou). Na škálu i hloubku jejího výrazu se dají psát celostránková slohová cvičení. Swank se do Maggie převtělila po všech stránkách a vytvořila nejšaramantnější boxerku světa, opravdové zlatíčko. Za pozornost stojí i Lucia Rijker, čtyřnásobná světová šampiónka v kickboxu, která dala Billie, Maggiinu největší soupeřku, s komiksovou energií.
Za brilantními hereckými výkony stojí masivní scénář Paula Haggise (Tajemná řeka) inspirovaný povídkami F.X. Toolea a Eastwoodova téměř bezchybná režie. Snad jen v poslední čtvrtině existuje pár nadbytečných záběrů. Eastwood k filmu složil také jednoduchou a velmi přiléhavou hudbu. Kamera a svícení Toma Sterna jsou v Million Dollar Baby chirurgicky přesné, o milimetrovém střihu dlouholetého Eastwoodova spolupracovníka Joela Coxe ani nemluvě.
V Million Dollar Baby se Eastwoodovi podařilo zobrazit jeho životní téma, hledání zrnka míru ve větry ošlehaném světě s takovou grácií, jakou umí vytvořit kapky deště na střeše opuštěné noční zastávky, vskutku někde mezi „sbohem“ a „nikde“.

Ocenění:
Academy Awards
2005 - Nejlepší film
2005 - Clint Eastwood (Režie)
2005 - Hilary Swank (Hlavní herečka)
2005 - Morgan Freeman (Vedlejší herec)
2005 - Clint Eastwood (Hlavní herec) (nominace)
2005 - Paul Haggis (Adaptovaný scénář) (nominace)
2005 - Střih (nominace)

Golden Globes
2005 - Hilary Swank (Nejlepší herečka - drama)
2005 - Clint Eastwood (Nejlepší režie)
2005 - Nejlepší film - drama (nominace)
2005 - Morgan Freeman (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2005 - Clint Eastwood (Nejlepší hudba) (nominace)

New York Film Critics Circle
2004 - Clint Eastwood (Nejlepší režisér)
2004 - Nejlepší film (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2004 - Hilary Swank (Nejlepší herečka)

Los Angeles Film Critics Association
2004 - Nejlepší film (nominace) (nominace)
2004 - Morgan Freeman (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

César Awards
2006 - Nejlepší zahraniční film

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova, Filmbox)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Frankie Dunn), Lucie Svobodová - Hilary Swank (Maggie Fitzgeraldová), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Eddie Scrap-Iron Dupris), Libor Hruška - Jay Baruchel (Danger Barch), Ladislav Cigánek - Mike Colter (Big Willie Little), Daniela Bartáková - Lucia Rijker (Billie), Miloš Hlavica - Brian F. O'Byrne (otec Horvak), Jan Vondráček - Anthony Mackie (Shawrelle Berry), Jitka Ježková, Zbyšek Pantůček, Jiří Štěpnička, Růžena Merunková, Zdeněk Mahdal, Petra Hobzová, Jiří Plachý, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Pavel Šrom, Jaromír Meduna, Petr Burian, Helena Brabcová, Vladislav Beneš, Kateřina Březinová, Jiří Hromada, Ladislav Novák, Miroslav Táborský, Tomáš Racek, Jiří Kvasnička, Martin Spurný, Jiří Prager, Marek Libert a Lenka Brabcová
Překlad: David Záleský, Markéta Záleská
Zvuk: Dušan Matuška
Dialogy a režie českého znění: Martin Kolár
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Hollywod Classic v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.3.2005
Premiéra USA: 28.1.2005 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.9.2005 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 29.8.2005 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 741 261
Tržby celkem - $ 216 800 000
Návštěvnost v ČR 52 888
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Clint Eastwood (Režie), Clint Eastwood (Produkce), Paul Haggis (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), Albert S. Ruddy (Produkce), Clint Eastwood (Hudba), Tom Stern (Kamera), Joel Cox (Střih), Phyllis Huffman (Casting), Henry Bumstead (Scénografie), Deborah Hopper (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), Tania McComas (Masky), Paul Haggis (Scénář), Hilary Swank (Herec), Clint Eastwood (Herec), Morgan Freeman (Herec), Jay Baruchel (Herec), Mike Colter (Herec), Lucia Rijker (Herec), Brían F. O'Byrne (Herec), Anthony Mackie (Herec), Margo Martindale (Herec), Marco Rodríguez (Herec), Riki Lindhome (Herec), Michael Pena (Herec), Benito Martinez (Herec), Michael Bentt (Herec), Marcus Chait (Herec), Morgan Eastwood (Herec), Jude Ciccolella (Herec), Tom McCleister (Herec), Kimberly Estrada (Herec), Susan Krebs (Herec)
 
2004/132/USA/Sportovní, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o první a zatím i poslední film, ke kterému Clint Eastwood zároveň složil hudbu, režíroval jej a zahrál si hlavní roli.
- Poté, co Hilary Swank získala za svůj výkon ve filmu svého druhého Oscara, rozpadlo se její manželství s Chadem Lowem.
- Během natáčení filmu cvičila nejen Hilary Swank, ale i Clint Eastwood, který svou kondicí mnohé překvapil, když se dokázal 30krát přitáhnout k hrazdě.
- Malou holčičku u benzinové pumpy si zahrála nejmladší dcera Clinta Eastwooda Morgan Eastwood (nar. 1996).
- Během celého natáčení nebyla ani jednou použita dablérka. Hilary všechny zápasy natočila sama.
- Million Dollar Baby se točil v různých lokalitách v okolí Los Angeles, včetně Venice Broadwalk, Eagle Rock a Hollywood Boulevard. Bojové scény se točily v Grand Olympic Auditorium.
- Hilary Swanková musela kromě boxování trénovat také s mistrem ve vzpírání, aby nabrala potřebné svaly.
- V závěru přípravy si Hilary vyzkoušela i skutečný zápas se skutečnými šampionkami v boxu. Vyzvala dokonce i čtyřnásobnou světovou přebornici Lucii Rijker. Ta ve filmu také hrála.
- Námět filmu pochází ze sbírky příběhů „Rope Burns: Stories From the Corner“, které pod pseudonymem F.X. Toole napsal boxerský manažer Jerry Boyd. Roku 2000, kdy tato jeho prvotina vyšla, měl Boyd už 70 let a jeho další prací měl být epický příběh zasazený na hranici Texasu a Mexika. Zemřel však dříve (2. září 2002), než ji stihnul dokončit.
- Že se žádné studio nechtělo zapojit do marketingové podpory 18-milionového boxerského opusu, bylo zpočátku pochopitelné - úvodní víkendový (17.-19.12. 2004) výdělek byl totiž pouhých 179 953 dolarů z 8 kin. Po mnohých oceněních se však kinosály začaly plnit, a tak v polovině dubna už prekročil magickou hranici 100 milionů.
- Film získal plný ring cen, Zlatými glóby za režii a hereckým výkonem Hilary Swank počínaje, Oscary ve stejných kategoriích konče, ke kterým sa ještě přidružily další za Nejlepší film a Nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro Morgana Freemana.
- Roli Maggie měla hrát původně Ashley Judd nebo Sandra Bullock, ale Hilary Swank prokázala obrovské úsilí při přípravě na roli. Prošla náročným tréninkovým programem a nabrala asi 10 kilogramů svalové hmoty.
- Trošku statistiky neuškodí, takže: pro Eastwooda to byl jubilejní 25. film, který režíroval, 21., který produkoval a 57., ve kterém si zahrál.
- Svůj hlasový projev role postavil Eastwood na producentovi Albertu S. Ruddym.
 
Odkazy