Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)

05.01.2018 12:33
Koncert k výročí 50. Let tohoto slavného českého "hitmakera“ se odehrál před vyprodanou O2 Arénou a trval 2 hodiny. Další 2 hodiny proběhla "Maxi diskotéka", která nebyla odvysílána televizí. Zazněly všechny známé písničky jako Discopříběh, Colu, pijeme Colu, Každý mi tě lásko závidí a mnoho dalších.
 
RECENZE
Hitmaker Michal David (49) včera o měsíc dřív oslavil svoje padesátiny. Koncert za 17 milionů korun si v pražské O2 areně až do půlnoci náležitě užíval nejen on, ale i 14 tisíc fanoušků, kteří na největší Davidovy hity zpívali a tancovali až do posledních pater. Přišla i řada hvězdných gratulantů, ne všechno ale vyšlo tak, jak by si asi Michal David přál.
Zpívat pro tak velkou halu, jakou O2 arena v pražských Vysočanech je, není nic lehkého. Normalizační hitmaker Michal David to poznal sám. Hlas už mu nesouží jako dřív, takže po první půlce koncertu působil David trošku "vyřvaně". Musel to poznat každý, i ten největší fanoušek, který svému oblíbenci dokáže všechno odpustit.
Celá show nazvaná Mejdan roku – Michal David "50" tak trochu připomínala kdysi slavné německé estrády Ein Kessel Buntes. Už jen těmi barvami světel, oblečením oslavence a zástupem gratulantů. Jen tak namátkou: Karel Gott (s Davidem si zazpíval duet To stáří zrádné, který loni od Michala dostal ke svým 70. narozeninám), Helena Vondráčková a Hana Zagorová.
To, že je symbolem 80. let minulého století, si zpěvák i dnes dobře uvědomuje. Jinak by se před O2 arenou neprodávala legendární céčka, která si na koncert koupila řada lidí. Nákladnou show zahájil moderátor Leoš Mareš a následně videoklip Decibely lásky, ve kterém si zahráli například zmíněný Karel Gott nebo režisér Filip Renč. Pak už se arena plná světelných a pyrotechnických efektů dočkala od Davida a jeho šestičlenné kapely největších hitů. Dění na vyvýšeném stupňovitém pódiu přibližovalo projekční plátno. A všichni viděli, že Michala alias Vladimíra Štancla to za klávesami pořád baví.
Oslavenec rozdělil party na tři části: hity, muzikálové melodie a hosté. Vedle evergreenů typu Nonstop, Colu, pijeme colu nebo Discopříběh na oslavě zazněly písně z Davidových muzikálů Kleopatra, Tři mušketýři a Mona Lisa. Pohledy lehce unuděného publika ovšem napovídaly, že muzikál není právě to, na co přišlo.
Písníčku Největší z nálezů a ztrát věnoval Michal nedávno zemřelému kolegovi Petru Mukovi a své dceři Kláře, díky které se stal dědečkem. Před Každý mi tě lásko závidí zase připomněl, že vznikla na základě jeho seznámení s manželkou Marcelou, se kterou žije už 26 let.
Překvapením večera byla návštěva italského diskozpěváka Drupiho, který si s Davidem zazpíval v rámci bloku písní kapely Damichi.
Celý koncert údajně vyšel na sedmnáct milionů korun. Je jasné, že Michal David se chtěl blýsknout, nutno ale podotknout, že výtěžek z akce půjde na charitu – peníze dostane Kapka Naděje, La Sophia a Děti, kultura a sport.
Narozeninovou show natáčela televize Nova, odvysílá ji příští sobotu večer. Do Vánoc by pak měl koncert vyjít na DVD. Je to ale opravdu tak nutné? Nebylo letos Michala Davida už trochu moc?
 
SLOŽENÍ
MICHAL DAVID BAND
Michal David - zpěv, klávesy, klavír
Alfréd Bittner - kytara
Ivan Korený - kytara
Josef Cigánek - bicí
Vladimír Kliment - baskytara
Petr Bberky - klávesy
DAMICHI
Michal David - klávesy, zpěv
Davide Mattioli - zpěv
Chiara Grilli - zpěv
THE FISH MAN
Michal David - klávesy
Pavel Jakub Ryba - byskytara
Alfréd Bittner - kytara
Tomáš Křemenák - saxofón
Petr Valášek - basklarinet
Jiří Kollman - perkuse
Martin Linhart - bicí
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Tak na to šlápni (zpěv Michal David) (Jindřich Parma/Eduard Pergner)
2. Colu, pijeme colu (Se t'amo t'amo) (zpěv Michal David) (Gabriele Balducci ,Mario Balducci/František Řebíček)
3. My máme prima rodiče (zpěv Michal David) (František Janeček/František Řebíček)
4. Dívka na inzerát (Wszystko czego dzis chce) (zpěv Michal David) (Romuald Ryszard Lipko/Eva Hurychová)
5. Největší z nálezů a ztrát (zpěv Michal David) (František Janeček, Michal David/Eduard Pergner)
6. Každý mi tě lásko závidí (zpěv Michal David) (František Janeče/Richard Bergman)
7. Třetí galaxiie(Stella Stai) (zpěv Michal David) (Giancarlo Bigazzi, Umberto Tozzi/Michael Prostějovský)
8. Ruská Máša (zpěv Michal David) (Michal David/Richard Bergman)
9. Po cestách růžových (zpěv Michal David) (František Janeče/Zbyšek Malý)
10. Líbezná (Tornerai, tornero) (zpěv Michal David) (Marinco Rigaldi/Jaroslav Machek)
11. Tak se, lásko, měj (zpěv Michal David) (Michal David/Richard Bergman)
12. Discopříběh (zpěv Michal David)  (Michal David/Eduard Pergner)
13. Céčka sbírá céčka (zpěv Michal David) (František Janeček/František Řebíček)
14. Nonstop (zpěv Michal David) (Zdeněk Barták st./Eduard Pergner)
15. Teď královnou jsem já (zpěv Monika Absolonová, Ilona Csáková, Kamila Nývltová) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
16. Já ti přísahám (zpěv Ilona Csáková, Marian Vojtko) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
17. Narodil se Caesarian (zpěv Lešek Semelka) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
18. Velká píseň o Nilu (Kamila Nývltová) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
19. Take Five (zpěv Pavel Jakub Ryba  & The Fish Men, Michal David) (Paul Desmond)
20. Jediná (zpěv - Tomáš Beroun) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
21. Láska (zpěv Josef Vojtek) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
22. Já vím (zpěv Tomáš Trapl) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
23. Ráda mám (zpěv Petra Janů) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
24. Čas na lásku mít (Monika Absolonová, Petr Kolář) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
25. Touha znát (zpěv Bohouš Josef) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
26. Klavírní směs (Nikdo nepřišel; Je to blízko; Nenapovídej; Valčík pro mámu; Máma) (František Janeček, Zdeněk Barták, Michal David/Richard Bergman, Eduard Pergner)
27. Doufám, že mi sílu Bůh dá (zpěv Monika Absolonová) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
28. Snad měl bych jít (zpěv Bohuš Matuš) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
29. Ať slova jen dál zní (zpěv Tomáš Savka) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
30. A tak Bože přání mám (zpěv Leona Machálková) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
31. Láska zázraky vykoná (Angélique Marquise des Anges) (zpěv Monika Absolonová, Marian Vojtko) (Michal David, Michel Magne/Lou Fanánek Hagen)
32. Právo mám (zpěv Daniel Hůlka) (Michal David/Lou Fanánek Hagen)
33. Italo TopHits Mix (Non voglio mica la luna; Mamma Maria; Sará perché ti amo; Tornero; Piccola e fragile; L´italiano) (zpěv DaMiChi, Drupi) (Luigi Albertelli, Vincenzo Malepasso, Adelmo Fornaciari, Dario Farina, Marinco Rigaldi, Enrico Riccardi, Salvatore Cutugno/Luigi Albertelli, Adelmo Fornaciari, Vincenzo Malepasso, Cristiano Minellono, Renato Pareti, Roberto Vecchioni)
34. Za každou chvíli s Tebou platím (zpěv Hana Zagorová) (Jiří Březík/Jiří Březík)
35. Dlouhá noc (zpěv Helena Vondráčková) (Michal David/Hana Sorrosová)
36. Co sudičky přály nám (zpěv Karel Gott, Lucie Bílá) (František Janeček, Michal David/Jaroslav Machek)
37. To stárnutí zrádné (zpěv Karel Gott, Michal David) (Michal David/Zdeněk Borovec)
38. Pár přáteli (zpěv Michal David) (Michal David/František Řebíček)
 

Adam Rezek (Režie), Michal David (Produkce), Oldřich Lichtenberg (Produkce), Michal david (Hudba), Martin Hájek (Hudba), Alfréd Bittner (Hudba), Ivan Korený (Hudba), Josef Cigánek (Hudba), Vladimír Kliment (Hudba), Petr Bberky (Hudba), Jan Matyášek (Kamera), Dušan Lajda (Střih), Petr Kolvek (Střih), Petr Sýs (Zvuk), Michal David (Scénář), Oldřich Lichtenberg (Scénář), Adam Rezek (Scénář), Jindřich Parma (Autor hudby), Gabriele Balducci  (Autor hudby),Mario Balducci (Autor hudby), František Janeček (Autor hudby), Romuald Ryszard Lipko (Autor hudby), Giancarlo Bigazzi (Autor hudby), Umberto Tozzi (Autor hudby), Marinco Rigaldi (Autor hudby), Zdeněk Barták st. (Autor hudby), Michal David (Autor hudby), Paul Desmond (Autor hudby), Luigi Albertelli (Autor hudby), Vincenzo Malepasso (Autor hudby), Adelmo Fornaciari (Autor hudby), Dario Farina (Autor hudby), Marinco Rigaldi (Autor hudby), Enrico Riccardi (Autor hudby), Salvatore Cutugno (Autor hudby), Jiří Březík (Autor hudby), Eduard Pergner (Autor textu), František Řebíček (Autor textu), Eva Hurychová (Autor textu), Michal David (Autor textu), Richard Bergman (Autor textu), Michael Prostějovský (Autor textu), Zbyšek Malý (Autor textu), Jaroslav Machek (Autor textu), Lou Fanánek Hagen (Autor textu), Luigi Albertelli (Autor textu), Adelmo Fornaciari (Autor textu), Vincenzo Malepasso (Autor textu), Cristiano Minellono (Autor textu), Renato Pareti (Autor textu), Roberto Vecchioni (Autor textu), Jiří Březík (Autor textu), Hana Sorrosová (Autor textu), Lucie Bílá (Učinkující), Karel Gott (Učinkující), Helena Vondráčková (Učinkující), Hana Zagorová (Učinkující), Monika Absolonová (Učinkující), Daniel Hůlka (Učinkující), Petra Janů (Učinkující), Leoš Mareš (Učinkující), Leona Machálková (Učinkující), Ilona Csáková (Učinkující), Josef Vojtek (Učinkující), Tomáš Trapl (Učinkující), Tomáš Savka (Učinkující), Tomáš Beroun (Učinkující), Lešek Semelka (Učinkující), Petr Kolář (Učinkující), Davide Mattioli (Učinkující), Drupi (Učinkující), Bohouš Josef (Učinkující), Marián Vojtko (Učinkující)