Mezi námi děvčaty / Freaky Friday (2003/96/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy) 76%

14.04.2020 12:33
JEDNOU VĚTOU
„Co se může stát puberťačce nejhoršího? Když se na jeden den stane svou vlastní mámou!"

OBSAH
Dr. Tess Coleman (JAMIE LEE CURTIS) a její patnáctiletá dcera Anna (LINDSAY LOHAN) spolu příliš nevycházejí. Nerozumí si v otázkách oblékání, účesů, hudby a už vůbec ne ve výběru partnerů. V jeden čtvrteční podvečer jejich vzájemná nevraživost dosáhne vrcholu: Anna zuří, protože má pocit, že matka nedostatečně podporuje její hudební kariéru a Tess - vdova, která se chystá na nové vdavky - nechápe, proč Anna nemůže dát jejímu snoubenci (MARK HARMON) ani na chvíli pokoj. Vše se ale změní po malém incidentu v čínské restauraci, kde si matka s dcerou omylem vymění sušenky s přáníčky. Páteční ráno je jako studená sprcha - Tess i Anna s hrůzou zjistí, že si přes noc vyměnily těla. Po jednom dni stráveném v kůži své rodinné sokyně obě znovu nalézají vzájemný respekt. Sobotní svatba Tess se ale nezadržitelně blíží a oběma nezbývá, než rychle najít způsob, jak se dostat zpět do svého těla. Klasický román spisovatelky Mary Rodgers se vrací na stříbrné plátno ve zcela nové moderní adaptaci.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Komedií s nedobrovolnou výměnou identit tu už bylo ne snad moc, ale rozhodně jich taky nebylo pár. Tady to má protentokrát na svědomí čínská magie (nebo co) a potýkat se s ní musí dvě pohledné dámy rozdílné jako den a noc (jak jinak). A protože Jamie Lee a Lindsay hrají matku a dceru, je to nejenom komedie s nějakou tou romantikou, ale rovnou i komedie rodinná. A ne špatná - i když z většiny je snadno předvídatelná, leccos zachraňuje nesporný komediální talent obou hrdinek. A i když neuvěřím tomu, že by si kterákoliv žena včetně Lindsay "Sněhurky" Lohan stěžovala, kdyby měla ve zralém věku (BTW nemyslím si, že Jane Fonda je ve VELMI zralém věku jak to tvrdí v té reklamě na krém, co se s ním dá rovnat vlnitý plech;)) tělo Jamie Lee Curtis, rozhodně se nebudu vrhat po ovladači, když v televizi naskočí tenhle film - právě kvůli ní spíš naopak;) Těch o trošku víc než devadesát minut je akorát, abyste tvůrce nezačali podezírat, že to zbytečně natahují, a vlastně tak nějak všechno tady dává dohromady velmi povedenou žánrovku. I když osmdesátku cítím jako trochu nadhodnocenou, sedmdesátka by byla zase málo. Prostě čtyři hvězdy a šmitec. (Gemini) 4*

Mezi námi děvčaty je to jiné než mezi chlapci:). Popravdě úplně jiné. Kdo čeká úchylnou záležitost "raději nechci vědět o čem" je na omylu. Konečně po delší době jsem opět viděl komedii, která si vystačí s dvěma dobrými herečkami, výbornými dialogy a jednoduchostí, která neurazí a je naopak překvapivě příjemnou změnou oproti všem sexistickým komediím "vy víte o čem". Matka a dcera se jednoho dne probudí v kůži té druhé. Toužili jste po tom? Tak tady uvidíte, jak by to dopadlo kdyby jste byli o dost vtipnější než doopravdy jste:). Lindsay Lohan je roztomilá jako vždy a tentokrát ke svému výkonu ještě přidala špetku elegance (hlavně při výměně s matkou...). Pro mě ne tolik sympatická Jamie Lee Curtis, která už nemá ten svůj jedák jako v Halloweenech, příjemně překvapila, hlavně když je uhozená v podobě své dcery. Opravdu se obě herečky příjemně předvedli, když si vymění postavy a člověk se začne divit. Rozhodně komedie pro každého, kdo nechce poslouchat jen dialogy obsahující oslovení pohlavního orgánu ženy ve všech světových jazycích a další "příjemnosti". (Djkoma) 4*

Zdravá nenávist mezi dospívající dcerou a její konzervativní matkou je v dnešní době docela běžná věc. No, a tak dlouho si lezly krkem, až jejich hádky vyslyšela stará Číňanka, a světe div se, ráno měly vyměněná těla. A zároveň i úlohy. Staromódní matka se tak musí postarat o dceřiny školní resty se zasedlým profesorem a o jednoho sympatického mladíka; dcerunka-rebelka zase o matčiny pacienty a mírně rozladěného snoubence. A povedená komedie je na světě!! 95 minut uteče jako voda, člověk ani nemá čas se nudit. Navíc když na plátně dominují Jamie Lee Curtis a o generaci mladší Lindsay Lohan, kterou si toho času všichni spojovali především s roztomilými dvojčátky z rodinného snímku Past na rodiče. Jenže ona dospěla, fyzicky dozrála a herecky se máme na co těšit. Trošku morální, místy neobratné, přesto jedna z nejlepších rodinných komedií (z americké provenience) uplynulých let!! (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Kolikrát v životě jste si už řekli, že byste chtěli být v těle někoho jiného. Dospěli chtějí být dětmi, děti dospělými, fanoušci rockových hvězd chtějí být svým idolem, světoznámý herec, jsa mačkán v ranní frontě na rohlíky nadšeným davem fanoušků, by raději v klidu chodil do kanceláře. A puberťačka Anna by si hrozně ráda prohodila život se svou matkou Tess.
Mezi námi děvčatyKomedie o tom, kterak se jeden člověk ocitne v těle toho druhého a naopak, patří k nejoblíbenějším a nejvděčnějším. Však se také tohoto námětu chopili filmaři hned několikrát. Abychom nechodili daleko, zmiňme například komedii Václava Vorlíčka Já nejsem já. Je to pochopitelné, zápletka výměny dvou osob nabízí nepřeberné množství komických situací a pokud je scenárista a režisér využijí, bývá zaděláno na opravdu zdařilou přehlídku vtipných situací.
Tvůrci rozebíraného snímku velmi prozíravě vsadili na kontrast naprosto odlišných charakterů. Psycholožka Tess Colemanová (Jamie Lee Curtisová), toť ztělesnění upjatosti. Má právě před svatbou a je to ukázkový suchar. Ze všeho nejvíc jí jde na nervy její dcera, středoškolačka Anna. Považte – chodí divně oblečená (Annin outfit byl inspirován vzhledem mladičké zpěvačky Avril Lavigneové), odmlouvá, je neustále po škole, pokukuje po „zcela nevhodném“ chlapci a navíc hraje a zpívá v rockové kapele. A když se po jedné jejich opravdu ostré „výměně názorů“ v čínské restauraci strhne zemětřesení, které ovšem zaznamenají ony dvě, je jasné, že ráno bude matku i dceru čekat velmi nemilé překvapení.
Mezi námi děvčatyZ výše naznačených skutečností si lze udělat celkem jasný obrázek o tom, co se bude ve filmu dít. Samozřejmě, že Tess v těle Anny poučuje svoje spolužačky o tom jak se chovat k chlapcům, vysype ze sebe brilantní rozbor Shakespearova Hamleta, šokuje svým chováním Annina vyvoleného a podobně. Naproti tomu Anna v „dospěláckém“ těle a s matčinou kreditkou bujaře utrácí po obchodech, nechá si udělat piercing a vůbec si dopřává radostí, které jí jsou za normálních okolností upřeny. Samozřejmě, nic originálního, co by s vámi praštilo o zem. Jde jen o to, jak jsou tyto a jiné scény natočeny. Naštěstí Mark Waters plně slouží příběhu a místo zbytečných exhibicí je narežíroval tak, že jsou skutečně vtipné. Velkou zásluhu na tom mají hlavně představitelky hlavních rolí. Jamie Lee Curtisová je skvělá jaksi samozřejmě, ale Linsday Lohanová v roli její dcery je příjemným překvapením. Anna v jejím podání není žádný rozmazlený spratek, ani sígr na odstřel, nýbrž sympatická, kapku tvrdohlavá a svérázná „žába“, vystavující své okolí podrobnějšímu pozorování, než bývá v tomto věku obvyklé.
Mezi námi děvčatyNepřehlédnutelnou roli ve filmu hraje hudba. Jelikož Anna, jak již bylo řečeno, hraje v kapele, doprovází děj v podstatě neustále písničky amerických teen-rockových kapel. Mimochodem, k nejkouzelnějším okamžikům snímku patří zcela bezesporu scéna, kdy Tess, samozřejmě v roli Anny, „hraje“ na kytaru na jakési přehlídce lokálních uskupení. V této souvislosti není od věci podotknout, že snímek neopomíjí již klasickou chybu – kapela ve sklepě a na zmíněné přehlídce, kde se věru nedá předpokládat přítomnost kvalitního aparátu a dobrého zvukaře, hraje ve zvukové a interpretační kvalitě hodné poslechu CD.
To je ovšem pouze marginální výtka, jinak je film milou a sympatickou komedií, jako dělanou pro návštěvu kina ve dvou. Náladu v žádném případě nezkazí, spíše naopak.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Vychovává sama patnáctiletou Annu a mladšího Harryho a zanedlouho se má provdat za přítele Ryana. Ona i dcera mají každá své starosti a spolu příliš nevycházejí. Hádají se kvůli oblečení, učení, hudbě a samozřejmě kvůli partnerům. Zatímco Anna není vůbec nadšena, že se matka chce znovu provdat, Tess vadí Jake, do kterého se zakoukala Anna. Zatímco Tess se zlobí na Annu, kvůli potížím ve škole, Anna je naštvaná, protože si na ni zasedl učitel Bates. Zatímco Tess právě vyšla kniha o stárnutí, jedinou Anninou radostí je rocková kapela Pink Slip, kterou založila se spolužačkami Maddie a Peg. Zkoušejí v garáži a připravují se na konkurz. Jejich vystoupení je však ohroženo, protože se ve stejnou dobu koná předsvatební hostina její matky a Ryana. Když se ji Anna marně pokusí přemluvit, je z toho hádka, do níž nečekaně zasáhne majitelka čínské restaurace se svou matkou. Stará žena oběma naštvaným ženám nabídne kouzelný koláček s proroctvím. A když se pak ráno obě probudí, zjistí, že si vyměnily těla. Po marných pokusech o návrat si uvědomí, že na vině je koláček s proroctvím a jedinou nadějí je zajít znovu do čínské restaurace. Jenže než se tam budou moci vypravit, stráví den v těle té druhé. Zatímco Anna musí do ordinace, Tess vyrazí do školy. Zatímco Anna využije matčinu kreditní kartu, aby ji podle svého názoru dostala trochu do formy, Tess ve škole poznává těžkosti, s nimiž se musí potýkat její dcera. Vzápětí se však od staré Číňanky se dozvědí, že zůstanou v těle té druhé, dokud se proroctví z koláčku nenaplní. A to je malér, protože ani jedna netuší, co pro to musí udělat, a blíží se pátek večer. kdy Anna musí v těle Tess pronést proslov na předsvatebním večírku a Tess v těle Anny musí na pódium v klubu, ačkoli s kytarou neumí vůbec zacházet.

O FILMU
Nápad natočit moderní adaptaci knihy Freaky Friday pochází z období, kdy producent Andrew Gunn vstoupil do produkční spolupráce se společností Walt Disney Studios a začal s lidmi ze studia diskutovat o filmových projektech, které měl v úmyslu zrealizovat. "Chtěl jsem natočit remaky dvou filmových klasik z produkce studia Disney," vzpomíná Gunn. "První z nich byl film Escape to Witch Mountain a druhý Freaky Friday (Mezi námi děvčaty)."
K realizaci byl nakonec zvolen film Mezi námi děvčaty, jehož hlavním tématem je rodinné soužití vdovy Tess a její dcery Anny. "Myslím si, že vztah mezi matkou a dcerou je univerzální námět. Má velice odlišnou povahu než například vztah mezi otcem a synem," pokračuje Gunn.
"Mám jedenáctiletou dceru a občas se stává, že se svou matkou také příliš nevychází. Fakt, že tento problém znám ze své vlastní rodiny, byl jednou z věcí, která mě k projektu přitahovala," říká vedoucí výroby Mario Iscovich. "Je to odvěký problém. Matky vždycky říkaly 'Moje děti mi nerozumí' a děti 'Moje máma mi nerozumí'."
"Byla to skvělá šance tento příběh zmodernizovat. Role žen se od té doby výrazně změnila. Velice si původního filmu vážím, ale jedna z hlavních komediálních scén pojednávala o tom, jak bláznivé dobrodružství je praní prádla," směje se scenáristka Heather Hach. "Remake byl příležitostí, jak proniknout do tématu hlouběji a prozkoumat, jaké je být v dnešní době teenagerem a co provází člověka, který se chystá založit novou rodinu."
"Myslím, že dnes je námět tohoto filmu ještě více aktuální než v 70. letech," pokračuje Iscovich. "V dnešní době jsou dospělí lidé velmi zaměstnáni svými povinnostmi. V rodinách často pracují oba rodiče, některé rodiny se neustále stěhují z jednoho města do druhého. Zdá se, že pro členy rodiny je stále těžší a těžší navzájem komunikovat, a to i přesto, že ke komunikaci lidé využívají spoustu nových metod."
"Modernizace původního námětu skutečně odráží současný stav společnosti," dodává Gunn. "Pro rodiče i děti je dnešní svět mnohem komplikovanější. Dokud nejste dospělí, neuvědomujete si, co všechno pro vás rodiče při výchově udělali, a to jsme chtěli ve filmu ukázat. Myslím si také, že život teenagera se i během posledních deseti let výrazně změnil. Chtěli jsme tento fakt zdůraznit pomocí toho, že je matka Anny vdova a žije s ní sama. Potom jsme si položili otázku: 'Co nejhoršího se vám může stát, pokud jste 15letá dcera?' Odpověď zní - vaše matka se znovu vdává."
Při hledání vhodného režiséra kladli producenti důraz zejména na schopnost skloubit humor a romantiku. Z přibližně dvaceti kandidátů byl nakonec vybrán mladý Mark Waters. "Když jsem se doslechl, že chtějí natáčet remake filmu Freaky Friday (Mezi námi děvčaty), vzpomněl jsem si, že jeho původní verze kdysi patřila k mým oblíbeným filmům. Pochyboval jsem však o tom, že by se jim to mohlo povést. Pak jsem se ale na ten film podíval znovu a uvědomil jsem si, že už možná pro remake přece jenom přišel vhodný čas."
"Mark natočil film The House of Yes, který mám moc rád, proto jsem se na naše setkání velice těšil," říká producent Gunn. "Když pak přišel, zavalil nás spoustou poznámek a připomínek a popisoval nám své představy, jak by měl film vypadat. Nastavil laťku hodně vysoko. Už tehdy jsme si říkali, že je opravdu skvělý."
"Původní scénář se mi líbil, ale na společném setkání jsem navrhnul, aby byla Anna v rockové skupině a na konci filmu stála na pódiu v House of Blues, kde za ni musí zahrát její matka. Tak trochu jsem předpokládal, že už se mi neozvou," směje se Waters.
Jeho dojem byl však mylný. "Markova představa o filmu se nám líbila nejvíce," říká Gunn. "Měl spoustu nápadů. Jeho manželka měla navíc brzy porodit dceru, což jej dle mého názoru také při režírování do jisté míry ovlivnilo. Na dalším setkání režisérský post získal a poté jsme na základě jeho poznámek začali měnit scénář."
Stejně důležitý byl také výběr vhodného hereckého obsazení. S nabídkou hlavní role Dr. Tess Coleman filmaři oslovili populární herečku Jamie Lee Curtis. "Když mi producenti zavolali, byla jsem zrovna uprostřed turné se svou knihou. Bylo to ve čtvrtek a už v pondělí jsem pracovala na filmu. Bezhlavě jsem do vrhla do natáčení, což je - zejména pak u komedie - zřejmě ten nejlepší způsob. Musíte zkrátka dát na svůj instinkt."
"Celý film se natáčel v Los Angeles, takže jsem mohla být přes noc doma. Navíc je to rodinný film, což mě k projektu přitahovalo, protože tyto věci jsou pro mě důležité. Když se žena stane matkou, ovlivní to její rozhodování při výběru projektů, na kterých má pracovat. Tento snímek odpovídal mému vkusu a je to film, na který bych šla do kina se svými děti," dodává Curtis.
"Ani jedna z obou hlavních hrdinek nemá ponětí o tom, jak je život její rodinné sokyně náročný," říká režisér Waters. "Základním tématem filmu je to, že obě považují život té druhé za zcela bezproblémový ... dokud ovšem nestráví den v cizím těle."
Pro Jamie Lee Curtis, která se ocitla jak v roli dospělé Tess, tak její dcery Anny, bylo překvapivě těžší zahrát dospělou ženu. "Už na začátku jsem Jamie řekl, že obtížnější částí role bude dospělá psycholožka," říká Waters. "Jamie musela do jisté míry potlačit svou přirozenost a zahrát přísnou a upjatou ženu. Když se ale ocitla v roli mladé rebelky, byla mnohem více ve svém živlu."
"Pořád se cítím jako teenager. Jsem nedospělá a náladová," říká Curtis. "Ráda dělám bláznivé věci. Každý den si musím připomínat, že jsem ve skutečnosti dospělá. Nikdy jsem si na to pořádně nezvykla a myslím, že úplně dospělá nebudu asi nikdy. Ale opravdu se snažím."
Pro šestnáctiletou Lindsay Lohan, která obsadila roli Anny a posléze i dospělé Tess, která se ocitne v jejím těle, není dvojrole žádnou novinkou - dvě různé postavy si zahrála již v úspěšné komedii z produkce Walt Disney Pictures Past na rodiče. "S Annou nemám příliš mnoho společného," říká mladá herečka. "Je trochu drsnější a obvykle příliš nepřemýšlí, než něco plácne. Je podobná většině ostatních teenagerů - má problémy s nalezením sebe sama a proto kolem sebe staví barikády, které zabraňují tomu, aby ostatním ukázala různé stránky své osobnosti."
"Aby postava Anny působila více realisticky, udělali jsme z ní zpěvačku hudební skupiny, díky čemuž se dala lépe vyjádřit její rebelská povaha," říká scenáristka Heather Hach. "Přestože je v jádru hodná holka, chtěli jsme, aby byla zároveň tak trochu drsňačka."
"Hudba je důležitou součástí jejího života," říká Lohan. "Rock 'n' Roll je pro ni způsobem, jak se zbavit stresu a úzkosti. Má ale potíže se svou matkou, která to zkrátka odmítá pochopit."
"S Jamie i Lindsay jsme natočili na videokameru všechny scény tak, jako by ve filmu vůbec nedošlo k jejich vzájemnému převtělení. Před skutečným natáčením si tak mohly prohlédnout, jak by se v té které scéně chovala druhá herečka. Ke konci jsme byli všichni docela schizofrenní," směje se Waters. "Díky této průpravě mohly obě hlavní představitelky dokonale vyjádřit charakter druhé postavy."
Když se Anna vtělí do Tess, usoudí, že přišel ten správný čas, aby se její matka předvedla lidem v trochu jiném světle. Profesionální kostýmy vymění za vyzývavý model od Diane Von Furstenberg a provede drastickou změnu účesu. "Když Anna podstatně změní vzhled své matky, ukáže ostatním přesně to, co se bojí ukázat Tess," vysvětluje Lohan.
"Anna má velice podobný styl jako Avril Lavigne," pokračuje Lohan. "Mám ráda ji i její hudbu. Myslím, že Anna i Avril mají hodně společného - co se týče jejich povahy i oblékání."
Roli Ryana, nápadníka Tess, obsadil Mark Harmon. "Snoubenec Tess je člověk, který se ani přes veškeré úsilí nemůže Anně zalíbit," říká Gunn. "Anna mu nikdy nedá ani sebemenší šanci. Chtěli jsme, aby tuto roli obsadil člověk, který bude v publiku vyvolávat pocit ,Jak ho ta holka může mít nerada?' A Mark Harmon je přesně ten typ. Už od pohledu je jasné, že zkrátka nemůže být špatný táta."
Svého vyvoleného má také Anna. "Jake je úplně normální středoškolák s image drsňáka - jezdí na motorce Ducati a nosí koženou bundu. Je to prostě typ kluka, kterého vidí matka po boku své dcery velmi nerada," směje se jeho představitel Chad Michael Murray. "Je ale také velmi inteligentní a velice se mu líbí styl hudby, kterou Anna hraje. Nikdy se nepřetvařuje a je to gentleman. To ale na první pohled není až tak zřetelné."
Zajistit repertoár pro hudební skupinu Pink Slip, ve které Anna hraje, bylo úkolem Lisy Brown. Ta vyhlásila dvoutýdenní hromadný konkurz, během kterého studio obdrželo celkem 64 originálních nahrávek. Z nich si si filmaři nakonec vybrali píseň Ultimate, kterou zpívá postava Lindsey Lohan na svatbě své matky, a píseň Take Me Away, která zní v podání Christiny Vidal ve dvou různých částech filmu.
Ve scénách, kde Anna vystupuje se svou hudební skupinou, děvčata doprovázejí dva zkušení hudebníci: bubeník Chris Carlberg a basista Danny Rubin, který hraje v hudební skupině F.o.N. Roli hudebního producenta zastal zkušený Mike Simpson z dua Dust Brothers, který v minulosti spolupracoval s takovými hvězdami jako Beck, Beastie Boys, Santana nebo The Rolling Stones. Obě písně děvčata nazpívala ještě před začátkem natáčení. Vzhledem k tomu, že píseň Take Me Away obsahuje rychlé kytarové sólo, které se Lindsay i Jamie musely naučit zahrát, přivedla Brown do studia kytaristu hudební skupiny Orgy Amira Derakha, který byl herečkám nápomocen.
"Jamie měla pokaždé strach, že se jí nepodaří zahrát kytarové party dostatečně dobře, proto chtěla, aby ji při detailních záběrech zastupoval dvojník," říká Andrew Gunn. "Na její přání jsme tedy dvojníka najali. Pak přišel první den natáčení v House of Blues a Jamie byla naprosto úžasná - podala neuvěřitelný výkon."
"Následující ráno přišla na scénu a Mark Waters jí řekl: ,Tak, Jamie, když jsi odešla, natočili jsme ty scény s dvojníkem. Ale stejně to nepoužijeme.' Výkon dvojníka naprosto postrádal energii, kterou do hry vložila Jamie. Vypadalo to spíše jako instruktážní video," směje se Gunn.

Ocenění:
Satellite Award
2004 - Jamie Lee Curtis (Nejlepší herečka ve filmu - muzikál nebo komedie) (nominace)

Teen Choice Award
2004 - Lindsay Lohan (Průlomová herečka)
2004 - Lindsay Lohan (Hissy Fit)
2004 - Filmová komedie (nominace)

Phoenix Film Critics Society Award
2004 - Nejlepší rodinný film

MTV Movie Award
2004 - Lindsay Lohan (Průlomové vystoupení)
 
Golden Globes
2004 - Jamie Lee Curtis (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál) (nominace)

Critics Choice Award
2004 - Nejlepší rodinný film (nominace)

The Saturn Awards
2004 - Nejlepší fantasy (nominace)
2004 - Heather Hach, Leslie Dixon (Nejlepší scénář) (nominace)
2004 - Jamie Lee Curtis (Nejlepší herečka) (nominace)
2004 - Lindsay Lohan (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)

Young Artist Award
2004 - Lindsay Lohan (Nejlepší vystoupení mladé herečka v hlavní roli ve filmu)
2004 - Ryan Malgarini (Nejlepší vystouepní ve filmu - mladý herec ve věku 10 a méně)

DABING
V českém znění: Zlata Adamovská - Jamie Lee Curtis (Tess Colemanová), Tereza Chudobová - Lindsay Lohan (Annabell Colemanová), Pavel Šrom - Mark Harmon (Ryan), Jan Hanžlík - Harold Gould (dědeček), Petr Neskusil - Ryan Malgarini (Harry Coleman), Kateřina Březinová - Rosalind Chao (Pei-Pei) & Dina Waters (moderátorka Dottie Robertson), Martin Kolár - Stephen Tobolowsky (učitel Bates) & Marc McClure (poslíček Boris) & William Caploe (člen štábu talk show) & (titulky), Daniel Bambas - Chad Michael Murray (Jake), Klára Jandová - Julie Gonzalo (Stacey Hinkhouseová), Daniela Bartáková - Lu Elrod (dozor poškoláků) & Lucille Soong (Pei-Peiina matka) & Lorna Scott (prodavačka v odd. masa) & Mary Ellen Trainor (pacientka čtoucí dceřin deník), Petr Meissel - Willie Garson (Evan) & Jeffrey Marcus (pacient v depresi), Anna Remková - Christina Vidal (Maddie), Magda Vorvá - Haley Hudson (Peg) & Jacqueline Heinze (plačící pacientka), Kateřina Petrová - Erica Gimpel (Harryho učitelka), Petr Rakušan, Miroslav Hrabě, Tomáš Těšitel, Dan Omcirk a další
Překlad: Kateřina Císařová
Zvuk: Tomáš Říha
Výsledný mix: Anvil Post Production Londýn
Vedoucí výroby: Martin Odehnal
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Václav Knop
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.12.2003
Premiéra USA: 6.8.2003 Buena Vista Pictures US
Premiéra Kanada: 6.8.2003     
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2004 (VHS) Warner Home Video, 1.5.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 9.6.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tržby v ČR - Kč 3 668 913
Tržby celkem - $ 160 800 000
Návštěvnost v ČR 43 285
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Mark Waters (Režie), Andrew Gunn (Produkce), Rolfe Kent (Hudba), Oliver Wood (Kamera), Bruce Green (Střih), Marci Liroff (Casting), Cary White (Scénografie), Genevieve Tyrrell (Kostýmy), Todd Toon (Zvuk), Christina Smith (Masky), Clinton Wayne (Masky), Heather Hach (Scénář), Leslie Dixon (Scénář), Jamie Lee Curtis (Herec), Lindsay Lohan (Herec), Mark Harmon (Herec), Harold Gould (Herec), Chad Michael Murray (Herec), Haley Hudson (Herec), Dina Waters (Herec), Julie Gonzalo (Herec), Cayden Boyd (Herec), Stephen Tobolowsky (Herec), Rosalind Chao (Herec), Lu Elrod (Herec), Ryan Malgarini (Herec), Christina Vidal (Herec), Lorna Scott (Herec), Heather Hach (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Willie Garson (Herec), Erica Gimpel (Herec), Marc McClure (Herec), Danny Rubin (Herec), Daniel Raymont (Herec), Jeffrey Marcus (Herec), Amir Derakh (Herec)
 
2003/96/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Mary Rodgers z roku 1972.
- Roli Kelly dostala původně nabídnutou Kelly Osbourne.
- Režisér se ve filmu objeví na svatbě jako muž držící dítě.
- Ryan Shuck, kytarista skupiny Orgy, učil Jamie Lee Curtis hrát na kytaru sólo, které zazní ke konci filmu. Jamie Lee Curtis skutečně toto sólo sama parádně zahrála.
- Roli doktorky Tess (Jamie Lee Curtis) měla hrát Annette Bening. Ta ale na poslední chvíli odmítla.
- Gwen Stefani byla nabídnuta role členky kapely.
- Fotky, které si můžete prohlédnout během úvodních titulků, patří skutečně Jamie Lee Curtis, ale je na nich se svou pravou dcerou, Annie Guest.
- V závěrečné scéně, kdy Anna tančí s Jakem, můžete v pozadí krátce zahlédnout ženu, tančící se starším mužem, která se dívá přímo do kamery. Tato žena je matka Lindsay Lohan, Dina Lohan.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan, Mark Harmon, Harold Gould, Chad Michael Murray, Haley Hudson, Dina Waters, Julie Gonzalo, Cayden Boyd, Stephen Tobolowsky, Rosalind Chao, Lu Elrod, Ryan Malgarini, Christina Vidal, Lorna Scott, Heather Hach, Mary Ellen Trainor, Willie Garson, Erica Gimpel, Marc McClure, Danny Rubin, Daniel Raymont, Jeffrey Marcus, Amir Derakh, Lucille Soong