Město andělů / City of Angels (1998/114/USA, Německo/Drama, Romantický, Fantasy) 74%

27.03.2018 22:56
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy nevěřila na anděly, dokud se do jednoho nezamilovala."

OBSAH
Na počátku příběhu se setkáte s andělem Sethem, který odvede z nemocnice malou holčičku, která zemřela navzdory snahám lékařů. Cestou se jí ptá, co měla v životě nejraději. Svému příteli Cassielovi se pak Seth svěřuje, že lidem závidí schopnost prožívat radost i bolest, vnímat chutě či doteky. Zanedlouho má Seth pocit, že ho lékařka Maggie Rice, která na operačním sále marně bojuje o život svého pacienta pana Balforda, na okamžik zahlédla. Seth, jehož pokusy uklidnit ji, žena necítí stejně jako jeho dotyky, svěří Cassielovi, že by chtěl být viditelný, aby mohl lidem více pomáhat, ten však jeho myšlenky nechápe. Seth stále sleduji Maggie, která se nepřestává trápit nešťastnou operací. Jednoho dne ho však žena překvapí, když ho zahlédne a dokonce osloví. Oblíbeným místem andělů je knihovna, kde mohou naslouchat myšlenkám lidí a právě tady se Maggie opět setká se Sethem, který ji upozorní na svou oblíbenou pasáž v Hemingwayově knize.   Dvojice spolu stráví příjemné chvíle, které Maggii přinesou tolik potřebný klid na další operaci. Tím by měl být poživačný pan Messenger. Ten k překvapení Setha vycítí jeho přítomnost a řekne mu, že se ještě nechystá zemřít. Ještě větším překvapením pro něj zjištění, že Messenger také býval andělem. Z lásky ke své současné manželce se však rozhodl být člověkem. Maggie se pokusí vyzvědět, kdo je její nový tajemný přítel, jeho přiznání, že je nadpozemskou bytostí, andělem, však nevěří a pošle ho pryč. Večer však cítí jeho přítomnost a díky jeho objetí se jí podaří překonat vrozenou nespavost a usnout. Messenger ji prozradí, že Seth je skutečně anděl, že se do ní zamiloval a že potřebuje její lásku, aby se dokázal vzdát věčnosti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kýč nejtvrdšího ražení, ale moc hezky natočený. Díky schopnému Silberglingovu vedení má Město andělů velmi silnou, v podstatě snovou atmosféru. Minimalismus Nicolase Cage se pro roli zmateného anděla hodí a stejně tak mi do role ženy, která dokáže získat i srdce i toho, jenž "není schopen cítit", sedne okouzlující Meg Ryan. Výsledek je vykonstruovaný a tvrdě upřednostňuje formu nad obsahem, ale jde o tak stylisticky podmanivé dílo (vynikající práce kamery + citlivá hudba), že jde o kýč krásný, který sice nemá nic společného s realitou (a s předlohou), ale to mi naprosto nebrání v tom, abych jím nebyl okouzlen a na jeho konci nebyl dojatý. 4 a 1/2*... (Tom Hardy) 4*

Tak jaké jsi bylo, Město andělů? Bohužel musím odpovědět stejně jako vzdělaná kurtizána v Žebrácké opeře na otázku, co soudí o Descartovi: "Trochu plytké." A nemyslím si, že se na rozdíl od Descarta Městu andělů tímto prohlášením křivdí. Protože v celém filmu jsem nenašla jediný okamžik, který by vybočoval z průměru, a naproti tomu s tisíckrát slyšenými frázemi typu "zůstaň u mě, dokud neusnu," by se dala přehradit ne Vltava, ale Amazonka. To vše za doprovodu Cageových unylých pohledů, kdy se snaží docílit zdání nadpozemskosti tím, že nemrká. Anthony Hopkins stejným trikem dosáhl toho, že jeho Lecter působí démonicky, Cageovi se ale rozhodně nedaří vypadat andělsky a spíš vzbudí v divákovi vzpomínku na úsloví, že je to vůl jak anděl. Pozemská polovina tohoto podivného páru to pro změnu ochucuje nesmyslnými lékařskými detaily (desetiminutová lhůta na resusciaci pacienta zní poněkud zvláštně, když k nezvratnému poškození mozku dochází po pěti minutách bez kyslíku). A to jsem ještě - já barbar - neviděla Nebe nad Berlínem, ovšem o tvář protáhlou do dvojnásobné délky se mi romance, která je víc slabá, nudná a unylá než andělská, postarala i tak. (Faidra) 2*

Je fakt málo filmů, který mě rozbrečej a tenhle mezi ně rozhodně patří. Bohužel ho nemůžu srovnat s Nebe nad Berlínem, ale myslim si, že je to jeden z těch lepších romantických filmů Meg Ryan. A Nicholas Cage je tu také vynikající... 3/2005 : Nyní jsem konečně zhlédla "předobraz" Města andělů, Nebe nad Berlínem. Ten termín předobraz je výstižný, protože americký remake si z německého originálu vypůjčil pouze základní dějovou linku a některé drobnosti (andělé milující knihovny), ale jinak jsou to dva naprosto rozdílné filmy. A oba jsou svým vlastním způsobem krásné. Tam, kde Wim Wenders mluví prostřednictvím poetických obrazů, nechává Brad Silberling prostor čiré romantice. A vůbec to nevadí, každý divák si může vybrat, co je mu bližší a s čím se chce ztotožnit. Proto jsem oba filmy ocenila 4*. (Lynn) 4*

VELKÁ RECENZE
Když jsem tento film viděla poprvé (což bylo už relativně dávno), docela se mi pro svůj námět a atmosféru (myslím ve scénách s anděly) líbil - jenže jak už jsem napsala - to bylo dávno. Za pár let jsem totiž zhlédla klenot jménem Nebe nad Berlínem, a veškerý můj, byť jen nepatrný obdiv Města andělů, byl ten tam! Amíci z toho udělali prachsprostý romantický doják téměř bez jediné špetky filosofie originálu, o atmosféře ani nemluvě! I když - dalo by se říct, že je to vlastně spíš klad tohoto filmu - jsou to takové Wings of Desire převedené do skousnutelného formátu pro naprosto nenáročného diváka. Ovšem tak docela to také není pravda - v MA je totiž většina věcí natočena dost jinak (je to přeci jen Hollywood...a nemůžu si pomoct, ale ta nádherná majestátní Berlínská knihovna by si o tu zde zobrazenou ani neotřela boty!) - ale hlavně konec je naprosto jiný. [Kdo neviděl oba filmy, dál nečte!] Zatímco v NNB vše skončí happyendem, v MA umírá hlavní ženská postava - což se mi tu naopak vyloženě líbí. Je to takové "nehollywoodské" - i když na druhou stranu je to vlastně možná docela vypočítavý záměr tvůrců - přitáhnout osoby ženského pohlaví, donutit je vybrečet se z podoby a pánům tak dát šanci je utěšovat - no, taky možnost. Cage mi tu kupodivu tolik nevadí a anděla, který je ze všeho - pro nás obyčejného a obvyklého - věčně na větvi, ztvárnil (dle mého názoru) docela věrohodně (srovnávat s originálem bych si samozřejmě nikdy nedovolila!). . . . . Stručně, jasně, výstižně: nenáročný romantický slaďák s dobrým námětem, který je zde však jaksi bezpředmětný, neboť jde o remake - skvostnému originálu nesahá ani po kotníky! (hirnlego)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Anděla Setha (Nicolas Cage), který doprovází zemřelé do dalšího života, při čekání na úmrtí muže, kterého operuje doktorka Maggie Rice (Meg Ryan), zaujme doktorčina snaha o záchranu pacientova života a smutek při jejím neúspěchu. Přestože je Seth pro smrtelníky neviditelný, v jednu chvíli se zdá, že Maggie se na Setha dívala. Při příštím setkání se Seth rozhodne doktorce zjevit.
Vzájemné přátelství přerůstá do přitažlivosti, přesto je však Maggie již ve vztahu se svým kolegou z nemocnice, Jordanem Ferrisem (Colm Feore). Seth se poté setká s Nathanielem Messingerem (Dennis Franz), jedním z pacientů Maggie, který vycítí jeho přítomnost v pokoji. Nathaniel mu prozradí, že býval také andělem, ale rozhodl se stát se člověkem tzv. „pádem“, skokem z velké výšky. Seth začne zvažovat využití této možnosti, tak aby mohl plně fyzicky a emocionálně prožít vztah s Maggie.
Maggie, která si všimne, že Seth je nezranitelný, požaduje po něm vysvětlení. Tvrzení, že je andělem však není schopna přijmout a pošle jej pryč. V pozdějším rozhovoru s Nathanielem, který postupně odhaluje svůj andělský původ, se Maggie dozvídá, že existuje možnost stát se člověkem. Seth se rozhodne tento krok udělat, skrz symbolické gesto skoku z vrcholu mrakodrapu. Mezitím Maggie Jordan požádá o ruku.
Ihned po probuzení začne Seth vnímat pocity a vjemy, které do této doby neznal, včetně fyzického zranění a bolesti. Bývalý anděl vyrazí do nemocnice za Maggie, kde se však dozví, že si vzala dovolenou a odjela do hor na chatu. Seth se tam vydá, po cestě jej však potká několik nepříjemností – je okraden o boty, bez peněz neměl na autobus a v dešti promokl. Poté co se na chatu dostane, Maggie ihned pozná, že se vzdal svého způsobu života a stal se člověkem.
Druhý den ráno jede Maggie na kole do místního obchodu. Po cestě zpátky jede plná štěstí se zavřenýma očima a rozpaženýma rukama. Proti ní se však objeví kamion, s nímž už nemůže odvrátit střet. Seth vycítí, že Maggie je v potížích a běží jí na pomoc. Když dorazí, Maggie mu říká, že vidí anděla, který ji přišel doprovodit. Přestože ji Seth prosí, aby se dívala na něj, Maggie odpoví, že se nebojí.
Truchlícího a samotného Setha navštíví Cassiel (Andre Braugher), přítel z doby, kdy byl andělem. Seth se ptá, zdali byl potrestán za odchod z nebe, Cassiel jej ujišťuje, že ne a řekne, že lidé umírají a tak jednou umře i Seth. Cassiel se zeptá, zdali by to udělal i kdyby věděl, že se to stane, na což Seth odpovídá: „Vždy bych dal přednost přivonení k jejím vlasům, jedinému polibku od ní, doteku její dlaně, před věčným životem bez ní“.
Město andělů (v anglickém originále City of Angels) je romantické drama USA z roku 1998 režiséra Brada Silberlinga. V hlavní roli se objevil Nicolas Cage jako anděl Seth a Meg Ryan jako doktorka Maggie Rice. Film je remake německého snímku Nebe nad Berlínem z roku 1987.

Ocenění:
Golden Globes
1999 - Alanis Morissette (Nejlepší originální píseň) (nominace)

The Saturn Awards
1999 - Nejlepší fantasy (nominace)
1999 - Meg Ryan (Nejlepší herečka) (nominace)
1999 - Dennis Franz (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Seth), Martina Menšíková - Meg Ryan (Maggie Rice), Pavel Vondra - Andre Braugher (Cassiel), Jiří Prager - Dennis Franz (Nathaniel Messinger), Petr Pospíchal - Colm Feore (Jordan Ferris), Jorga Kotrbová - Robin Bartlett (Anne), Alena Procházková - Joanna Merlin (Teresa Messinger), Veronika Gajerová - Rhonda Dotson (Susanina matka), Eva Miláčková - Deirdre O'Connell (paní Balfordová), Lucie Kožinová - Wanda Christine (Staniční sestra), Zbyšek Pantůček, Luděk Čtvrtlík, Radek Kuchař, Jaroslav Kaňkovský, Radovan Vaculík, Klára Šumanová, Anna Šromová, Bohdan Tůma (titulky).
Překlad: Alena Křížková
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobila: Společnost AVF Studio Zero pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.10.1998 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 10.4.1998 Warner Bros. US
Premiéra Německo: 23.7.1998 Warner Bros. DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.5.1999 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.1999
Poprvé na DVD: 10.5.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 19.2.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 109 805
Tržby celkem - $ 198 700 000
Návštěvnost v ČR 55 390
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Brad Silberling (Režie), Charles Roven (Produkce), Dawn Steel (Produkce), Gabriel Yared (Hudba), John Seale (Kamera), Lynzee Klingman (Střih), David Rubin (Casting), Lilly Kilvert (Scénografie), Shay Cunliffe (Kostýmy), Dana Stevens (Scénář), Wim Wenders (původní scénář), Richard Reitinger (původní scénář), Nicolas Cage (Herec), Meg Ryan (Herec), Andre Braugher (Herec), Dennis Franz (Herec), Colm Feore (Herec), Robin Bartlett (Herec), John Putch (Herec), Kim Murphy (Herec), Elisabeth Shue (Herec), Alexander Gould (Herec), Amy Brenneman (Herec), Chad Lindberg (Herec), Brian Markinson (Herec), Nick Offerman (Herec), Kieu Chinh (Herec), Deirdre O'Connell (Herec), William Stanford Davis (Herec), Bernard White (Herec), Geoffrey Thorne (Herec)
 
1998/114/USA, Německo/Drama, Romantický, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Dialog mezi Sethem a Maggie – „Pojďme někam.“ „Kam?“ „Je mi to jedno.“ „Co budeme dělat?“ „Cokoliv.“ – je identický s dialogem mezi Nicolasem Cagem a Deborah Foreman ve filmu Dívka z údolí (1983).
- Během závěrečné scény „přeměny“ problesknou Sethovi vzpomínky. Jednou z nich je těhotná žena, kterou je Elisabeth Shue.
- V momentě kdy se Nicolas Cage připravuje ke skoku hraje v pozadí hudba - modlitby s názvem „Our Father“ a „Hail Mary“ recitované v polštině.
- Když se Meg Ryan dívá do zrcadla, není v něm vidět vedle ní stojící Nicolas Cage. Záběr byl natočen na dvakrát: jednou s Ryan a Cagem, jednou bez herců a poté spojen dohromady.
- Když se Maggie zeptá Setha čím se živí, tak odpoví, že je poslíček. V řečtině se řekne poslíček "angelos".
- Scéna na střeše s Dennisem Franzem a Nicolasem Cage byla natočena opravdu na střeše pomeřně vysoké budovy. Oba trpí závratěmi.
- Věnování "For Dawn" patří producentce Dawn Steel, která zemřela na mozkový nádor před uvedením filmu do kin.
- Andělé v záběrech nemrkají nebo mrknou jenom hodně sporadicky. Nicolas Cage trénoval "nemrkání" a vydržel upřený pohled držet až několik minut.
- Když Nicolas Cage pije a kouří v baru, muž v popředí je známý filmový režisér Michael Mann.
 
Odkazy