Mechanik zabiják: Vzkříšení / Mechanic: Resurrection (2016/98/USA,Francie/Dobrodružný, Akční, Krimi, Thriller) 55% -Blu-ray-

20.08.2022 04:31
JEDNOU VĚTOU
„Zemřít nepřipadá v úvahu."

OBSAH
Když už si Arthur Bishop myslel, že nechal svou vražednou minulost daleko za sebou, unesl jeho nejobávanější nepřítel jeho životní lásku. Nyní je nucen cestovat po celém světě, aby spáchal tři naprosto nemožné atentáty a udělal to, co umí nejlépe: spáchat je tak, aby vypadaly jako nehody.(Freeman Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ze začátku se to ve filmu možná víc vykecává než by bylo zdrávo, ale zase nám tam běhaj hodně hezký baby a vyslíknou do půle Jasona, takže jak kluci tak holky akorát sklapnout a čumej. V případě kluků není o čem, Jess by chtěl mít v posteli asi každej chlap a Jason před natáčením pobyl nějakou tu dobu v posilce. Ovšem lepší část je ta, kde Jason začne mít uřední hodiny a ve filmu najednou všechno lítá co peří má i nemá. Pokud jde o zdejší hodnocení, uvědom si, že to nízký dávaj hlavně zdejší socky ještě před kinopremiérou, protože jejich finační situace jim umožní akorát tak na profil napsat "miluju film" a pak se koukaj na film klidně na krabičce od zápalek stažnej bůh ví odkud. Na rozdíl od těchto uživatelů budget filmu rozhodoně nestrádal a tak si užijeme docela sexy destinace, ale hlavní je ta akce a ta je vymazlená. (Enšpígl) 4*

Ještě ani nezvládal nočník, ale do skautu už Jason Statham chodil. Spolužáci doma hltali pohádky, on na zahradě na čas rozkládal zbraně, četl si o výbušninách, piloval IT schopnosti. Pak se o něj samozřejmě praly prestižní školy, vybíral si a nakonec vystudoval Harvard, Yale i MIT. Prostě tenhle chlapík zvládá všechno. Nyní si užívá v teple, ovšem dívka v nesnázích a vrahoun a bývalý kolega, který má pro našeho starého známého hned tři fušky, ho přivedou zpět do akce. Celé je to taková univerzální látka, která místy zaujme, ale vesměs jede v průměrných kolejích. A hlavně hodně často vůbec nedává smysl. Na scéně máme kromě holohlavého drsoně, svého času sólového nájemného zabijáka s chraplavým hlasem, i Jessicu Albu, kterou by byl hřích nesvléct do plavek/spodního prádla, takže Jessica ukazuje, že pořád strčí do kapsy dvacetileté modelky. Bitky nejsou zlé, ale prostě jen variují to, co jsme viděli jinde (třeba v Kurýrovi). Střihač nebo kameraman měli občas dostat jednu výchovnou, mnohé potencionálně silné scény jednoduše odflákli. Statham naštěstí netloustne, jeho mlčenlivé charisma pořád táhne, když cedí něco ostrého, nepůsobí u toho směšně, když dává ránu, umí to dokonale prodat. A na to, že dialogy mnohdy bolí, jsme si už tak nějak zvykli. (castor) 3*

Jistě znáte celou řadu (béčkových) akčních filmů, v nichž drsní akční týpci chtějí pověsit své "řemeslo" na akcí ohnutý falus, ale zrovna když už chtějí odkráčet pryč, náhle se musí konfrontovat se svojí minulostí, kterou musí v přítomnosti složit na lopatky, aby si v budoucnu mohli užívat felačních rtíků svých přítelkyň. A to je i případ Arthura Bishopa (Jason Statham), který za zadek Jessicy Alba, kterou poznal teprve nedávno, udělá v podstatě cokoliv. Dostal za úkol zlikvidovat tři nepohodlné a extrémně nebezpečné cíle v podobě obchodníků, kteří představují nevítanou konkurenci. Aby to neměl tak jednoduché, jejich vraždy musí vypadat jako tragické nehody. Úkol mu zadal zloduch Craine, který si vzal sličnou sexici Albu jako rukojmí. Pokud se na jedničku neupomínáte, nic strašného se neděje. V podstatě tohle pokračování, až na několik styčných bodů, se svým předchůdcem nijak zásadně nesouvisí. Vše spolehlivě jistí drsný Jason Statham, který sice podlehne vagině, jinak se ale se svými protivníky nijak nemazlí. Zde se ovšem vyskytuje první problém. Bishop je úplně nepřemožitelný, za všech okolností, prostě v bitkách a přestřelkách nemá konkurenci. Nejinak je to v jeho plánech, jak se k cílům dostat. Jejich provedení je poměrně neotřelé, i když v celém filmu bychom hledali originalitu jen stěží. Statham je ovšem na své akční misi fyzicky dobře vybavený, takže jeho skoky z lanovky na letící rogalo a z vysokého útesu, nebo lezení po mrakodrapu jsou fajn, i když mu s tím pomáhali trikoví specialisté. V zásadě se vyskytl ještě jeden problémeček - film je předvídatelný až hanba. Absolutně neomylně, a to i méně zkušeným divákem, se dá predikovat, jak se celá mise bude ubírat a jak se skončí. Až na pár drobností, se vše ve filmu vyřídí předvídatelně, Bishop ušetří život až třetího cíle, tím je Tommy Lee Jones, jinak žádný jiný úkrok nebyl k mání. Dvojky se ujal německý režisér Dennis Gansel, který z rutinního scénáře spravil hotový zázrak. I když to není úplný technický mág, akci hoví dobře, na zadní projekci sice nešetřil, ovšem nepolevující příval akce je příznivý. Pokud máte v oblasti akčních béčkových opusů zdatně nakoukáno, tenhle film vám akční orgasmus nezpůsobí. Není to ale ani žádné malátné pokračování, svého předchůdce hravě strčí do akčních trenek. 6/10 (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Akční nezmar Jason Statham je zase zpátky v kinech. Když zrovna nedělá opičky ve Špionovi nebo nedoplňuje nějakou skvadru, musí holt vzít za vděk i menším projektem, zvlášť když k němu má smluvní doložku. Každých pár milionů dobrých, ostatně nejen Jason tuší, že akční hrdina má dneska tvrdý chlebíček, zvlášť když nechce oblékat superhrdinskou uniformu, Bonda ho zahrát nenechají, protože by to stálo moc peněz, a jeho vlastní nápady se prosadit nedaří. Není pak divu, že skončí v bulharských ateliérech v rukou starších pánů, co kdysi pomáhali na svět Americkému ninjovi a nejlepším peckám Chucka Norrise. Jenže doba se změnila, tehdejším brakům ujel vlak a my sundali růžové brýle. Jít se stále stejným myšlenkovým rozpoložením do kin se dnes rovná umělecké sebevraždě.
A přesně to se před vašima očima ve zrychleném (ale bohužel ne dostatečně) tempu odehraje. Jason hraje svého zabijáckého MacGyvera poměrně nevzrušeně, naštěstí už nemá závaží v podobě podrazáckého učedníka, ale snaha o Franka Martina na opačné straně zákona příliš nevychází. Zabiják Bishop totiž likviduje své cíle tak, aby to vypadalo jako nehoda. To ovšem vyžaduje fištrón, kterého se scenáristům nedostává. Jejich nápady zamrzly u toho, že na scénu přivedou Jessicu Albu, nechají ji svléct do plavek, dvakrát se potopit (aby bylo dost záběrů do traileru) a následně unést magorem, který chce po Bishopovi tři poslední fušky.
A protože je Jason cíťa a jeho srdce není tvrdé jako skála, na rozdíl od ostatních svalů, sledujeme následujících padesát minut tři rutinně odvedené prácičky, které tu a tam vykrádají slavnější spektákly, ale počínají si při tom značně neohrabaně. Vzpomínáte na bazén z upoutávek? Ten se ani na dostřel nepřiblíží dramatu a technické vybroušenosti podobné lezecké scény ve čtvrté Mission: Impossible. A otvíráková scéna druhého Mechanika, která se odehrává v Brazílii, je univerzální hnědá omáčka, ve které selhává kameraman, střihač i dramaturg. Pokud to tedy všechno nebyla jedna osoba najatá někde v Riu na tržnici, protože to podle toho vypadá.
Postavy jedním střihem mění polohu o několik kilometrů, kamera nerespektuje základní pravidla (neustále se stříhá tzv. přes osu), takže souboje jsou nepřehledné a choreografie? Mám pocit, že Jason prostě dostal za úkol předvádět to, co v Kurýrovi, jenže tam měl chytré kluky z Asie a Francie. Tady má Vica Armstronga, zkušeného kaskadéra, který umí vyhazovat do vzduchu auta a domy, ale s bitkami si nikdy moc netykal (viz podobná situace ve třetím Bladeovi), takže jsou bitky v Mechanikovi mizerně vymyšlené i natočené.
I kdyby náhodou tenhle drobný nedostatek (u akčního filmu zcela fatální) diváci přehlédli, těžko si nevšimnou, že zápletka vůbec nedává smysl a většina herců je v ní buď omylem nebo za trest (u Tommyho Lee Jonese se pořád ještě nemohu rozhodnout, ale asi to bude obojí). Děj absolutně nedrží pohromadě a kdykoliv se někdo snaží vymyslet něco zajímavého, zazdí mu to režisér s kameramanem. Nerad bych škatulkoval, ale Dennis Ganzel je po Schwentkem dalším z Němců, kterým možná sluší evropské nízkorozpočtové indie věci, ale totálně selhávají v žánrovkách, a vlastně je tak trochu podezírám, že je tyhle zakázky za prachy přímo štvou a výsledkem je kombinace frustrace a absolutního selhání. Jinak si totiž tu negativní energii pryštící z druhého Mechanika neumím vysvětlit.
V době, kdy libovolný televizní seriál dokáže i v rámci parodické vsuvky natočit akční scény na lepší úrovni a dělat si otevřenou legraci z toho, co nám Millenium Films s vážnou tváří servírují jako vysoké umění, nemá Mechanik: Vzkříšení právo otravovat promítačkám život. Naštěstí to bude zasloužený propadák, protože za stejných čtyřicet milionů dolarů by jiní natočili mnohem víc. A možná by jim ještě zbylo na druhý pokus. Takhle se Jason nažral, Jessica zůstala celá a štáb se projel po světě (jiný důvod v tom nesystémovém střídání lokací nevidím), aby si teď všichni lámali hlavu nad tím, kdo tohle proboha spáchal.
Je to jednoduché, dámy a pánové. Mechanik: Vzkříšení je brakový odpad prodaný stejným způsobem jak v osmdesátkách. Distributorům se řekne, že v tom hraje Jason Statham, Jessica Alba a Tommy Lee Jones. Je to pokračování filmu, který běžel v kinech. Je to akční pecka a je v ní tedy mnoho akčních scén, od chlápka co dělal na Indiana Jonesovi a několika marvelovkách. Co se na tom sakra může pokazit?
Úplně všechno, ostatně důvod, proč jsme některé norrisovky a vandammovky v osmdesátkách žrali byl ten, že nic lepšího nebylo, a taky že se občas zázrakem povedly. Mezi nimi ale na video prolezla celá řada regulérně mizerných filmů. A Mechanik: Vzkříšení je jejich mladší bratříček, navoněná bída pro distributory a pohroma pro koncové uživatele. Na seagalovky za pět míčů, co se prodávají v trafikách asi už nenaletíte, ale Jasonovi byste mohli sednout na lep. Nedělejte to, prosím. Pomůžete sobě i jemu, protože pokud si zahraje v pár takových filmech, půjde jeho kariéra definitivně k čertu.

O FILMU
Práce mechanika zabijáka nikdy nekončí. Poté, kdy Arthur Bishop před lety pečlivě zinscenoval svou smrt v ohnivé explozi, byl přesvědčen, že se mu jednou provždy podařilo vystoupit z vražedného byznysu. Chtěl odejít do ústraní strávit zbytek života v anonymitě.
Jednoho člověka se však Bishopovi oklamat nepodařilo. Někdo, kdo býval Bishopovi velmi blízký, ví, že je naživu. Bezohledný byznysmen Crain potřebuje služby nájemného zabijáka, který by dokázal zařídit, aby smrt jeho obětí vypadal jako nehody. Jako jediný člověk, který zná bývalý Bishopův život jako své boty, Crain udělá cokoliv, jen aby mechanika vytáhl z ústraní a přiměl ho poskytnout mu své velmi speciální služby.
Za normálních okolností by taková možnost pro Bishopa vůbec nepřipadala v úvahu, protože ohrožení vlastní osoby nemůže nijak oslabit jeho rozhodnutí, které v něm zrálo během dlouhých let jeho nebezpečné práce. Jeho mocný protivník však dobře ví, jakou kartu zahrát, aby Bishopa přinutil splnit jeho požadavky - je to ohrožení bezpečnosti a života tajemné ženy, která Bishopovi není lhostejná.
Bishopovi nezbývá jiná možnost než souhlasit opětovným návratem do světa, ze kterého se snažil tak pracně uniknout. Tentokrát dostává za úkol odstranit tři bezohledné cíle obklopené neprodyšnou ochranou, včetně jednoho z předních světových obchodníků se zbraněmi (Tommy Lee Jones). Aby splnil svůj úkol, na jehož splnění závisí ženin život, musí Bishop cestovat po celém světě. Pokud se mu podaří zjistit, co tyto tři muže spojuje a proč je chce jeho zaměstnavatel odstranit, získá výhodu, která by mu mohla pomoci zvrátit stav věcí ve svůj prospěch a zloduchovi ukázat, kdo je pánem situace. Poprvé za svou kariéru profesionálního zabijáka má mechanik.
V remaku žánrové klasiky sedmdesátých let z roku 2011 Mechanik zabiják měli diváci opět možnost setkat se s dokonalým nájemným zabijákem, který se při pátrání po člověku odpovědném za zabití svého učitele a rádce zdráhavě ujme zaškolení zbrklého mladíka do svého oboru. I přes spoustu akčních scén byl film, podobně jako čtyři desetiletí staré filmy Charlese Bronsona, psychologickou studií hlavních hrdinů, tentokrát však nájemnému zabijákovi Arthuru Bishopovi vtiskl svůj osobitý styl a charakteristické rysy Jason Statham.
V obou případech měly filmy značný ohlas u diváků. Pro navazující Bishopova dobrodružství ve filmu Mechanik zabiják: Vzkříšení se tvůrci rozhodli povýšit tvrdého nájemného zabijáka s pevnými mravními zásadami na „novou úroveň“, jak poznamenává scénárista Phillip Shelby. Znamenalo to širší pohled na hluboký pocit ohrožení a lepší pochopení toho, jaký mechanik ve skutečnosti je. „Nabízela se příležitost uvést Bishopa na mezinárodní scénu, nechat ho provádět mnohem nebezpečnější a bizarnější kousky a dostávat ho do mnohem zajímavějších situací.“
Podle scénáristy Shelbyho se původní Stathamovo ztvárnění Bishopa odrazilo již v první fázi formování scénáře k filmu Mechanik zabiják: Vzkříšení. „Musel jsem proto vytvořit postavu a nasměrovat jí na novou, vyšší úroveň. Bishopova jedinečnost spočívá v tom, že přestože žije ve světě plném násilí, zůstává čestným člověkem. Má v sobě něco z potulného rytíře, je to muž, který musí být nejtvrdší ze všech proto, aby mohla zvítězit spravedlnost.“, řekl Shelby.
Mezinárodní punc natáčení potvrdila také volba německého cenami ověnčeného režiséra Dennise Gansela, pro kterého byl film Mechanik zabiják: Vzkříšení režijním debutem v americké produkci. Když dali Ganselovi scénář filmu k přečtení, právě pracoval na jiném filmu společnosti NuImage/Millennium. „Dennis je nadějný evropský režisér.“, říká výkonný producent Frank DeMartini. „Když jsme se podívali na jeho dřívější filmy, uvědomili jsme si, že jeho inteligence a jedinečný styl obohatí akční žánr o nový rozměr a zároveň přispěje k hlubšímu prokreslení postav.“
Jako fanouška prvního filmu režiséra okamžitě nadchly možnosti, které pokračování nabízelo: podrobnější pohled na to, co motivuje a žene vpřed hlavního antihrdinu a spoustu ještě nápaditější akce. „Myslím, že Bishop je fascinující postava.“, říká Gansel. „Vždy jsem v něm viděl něco z dalších akčních hrdinů, včetně Jamese Bonda a Jasona Bournea. A přestože se mi první film Mechanik zabiják líbil, nadchlo mě, že tento scénář se podrobněji věnuje pozadí hlavní postavy. Připadalo mi zajímavé jít trochu víc do hloubky a ukázat, jak se takový člověk ocitl tam, kde je, co ho formovalo od jeho dětství. Náš příběh obsahuje spoustu nových prvků, které diváci běžně v akčních filmech nevidí, a tak si určitě přijdou na své.“
Když Jason Statham v roce 2011 poprvé ztvárnil filmového Arthura Bishopa, vytvořil tak dalšího silného akčního hrdinu, který dokázal zahrát na nervy diváků a vytvořit tak předpoklady pro natočení další kapitoly příběhu tohoto odvážného a věčně zachmuřeného hrdiny. Statham je jednou z mála filmových hvězd, která si vydobyla mezinárodní úspěch nezapomenutelnými hlavními rolemi v akčních filmových sériích, jako jsou Kurýr, Zastav a nepřežiješ, Expendables: Postradatelní a Rychle a zběsile. Když dostal nabídku, aby si zopakoval roli Bishopa, Statham se více než ochotně opět ujal role zručného mechanika.
„Vždy se rád vracím ke známé postavě a vydávám se s ní do zcela jedinečného světa.“, říká Statham. „Platí to zejména o Arturovi. Je to muž s pevnými morálními zásadami. Ukončil svůj byznys, a když se s ním opět setkáváme, žije naprosto odlišný život, ale moc mu to nevyhovuje, nebo spíše někomu z jeho okolí.“
Stejně jako četné další Stathamovy filmové postavy představuje Bishop typického antihrdinu, se kterým diváci i přes jeho pochybnou živnost vlastně sympatizují. „Mezi tím, co a proč mechanik dělá, a jeho lidskou stránkou, je jen velmi tenká hranice.“, vysvětluje Shelby. Ale ve Stathamově podání si můžete být jisti, že diváci takovou postavu pochopí. „Jason je naprosto přesvědčivý. Není možné z něj spustit zrak. Svými činy nastoluje mnoho pochybností, které posléze rozptyluje, takže kdykoliv se Jason Statham objeví na plátně, vydáváte se s ním na neuvěřitelnou jízdu.“
Výkonný producent Frank DeMartini souhlasí a poukazuje na těsnější vazbu mezi Stathamem a návštěvníky kin. „Jason hraje tyto role s téměř nacvičenou lehkostí, jak dokládají role v jeho předchozích filmech, například Kurýr a Expendables: Postradatelní.“, říká DeMartini. „Je to akční hrdina vzešlý z manuálně pracujících lidí z ulice, se kterým si diváci dobře rozumějí. Lidé chtějí vidět někoho z vlastních řad jako filmového hrdinu.“
Ve filmu Mechanik zabiják: Vzkříšení přinutí Bishopa k návratu vážná situace krásné ženy, která se ocitá ve velkém nebezpečí. Hlavním kritériem pro obsazení role Giny bylo najít herečku, která postavě propůjčí své silné stránky a přitažlivost a stane se mechanikovým respekt vzbuzujícím spojencem. Tyto požadavky splňovala Jessica Alba, která si tuto roli nechtěla za žádnou cenu nechat ujít. „Vždycky jsem byla Jasonovým velkým fanouškem.“, říká k tomu Alba. „Má obrovský záběr a neznám žádného jiného herce, který by dokázal to, co dokáže on. Líbí se mi zejména jeho akční filmy, takže když se mi naskytla příležitost hrát v tomto filmu, pomyslela jsem si, že bude skvělé, když si s ním v tomto žánru zahraji.“ Alba si uvědomila, že Gina vnitřně i fyzicky silná žena. „Je to bývalá příslušnice armády, takže umí bojovat a ubránit se, v žádném případě to není nějaká ufňukaná slečinka. Ale to neznamená, že je to obhroublá žena samý sval. Je citlivá, a přestože se tento milostný příběh odehrává za poněkud bizarních okolností, je zajímavé sledovat jeho vývoj. Nejsem si jistá, kolik žen by vzbudilo Bishopův zájem, protože to je velmi inteligentní a sebevědomý muž, který kolem většiny lidí prochází bez povšimnutí. Ale když jste holka, která se mu téměř vyrovná, tak to je příslib pro vytvoření skvělé postavy.“
Statham s Jessicou spolupracoval velmi rád. „Je to velmi talentovaná herečka.“, říká Statham. „Užije se s ní spousta legrace. Natáčení akčního filmu bývá dramatické a nelze k němu přistupovat lehkomyslně, protože je hodně v sázce, a proto potřebujete někoho, kdo dokáže trochu uvolnit situaci. Spolupráce s ní byla naprosto pohádková, skutečná radost.“
Když filmoví tvůrci obsadili hlavní ženskou roli, soustředili se na hledání 2 herců, kteří by byli Bishopovými rovnocennými protivníky. „Dlouho jsme se snažili najít perfektního představitele Bishopova protivníka Craina, který ho přinutí ujmout se svého úkolu.“, říká režisér Gansel. „Ukázalo se, že Sam Hazeldine má všechny vlastnosti, které jsme očekávali.“
Výkonný producent Frank DeMartini souhlasí: „Má všechno.“, říká DeMartini. „Je inteligentní a uhlazený a pouhým náznakem úsměvu dokáže vyjádřit skryté zlo své postavy. Určitě odpovídá klasické představě těch nejnebezpečnějších filmových padouchů.“
Jeden z mužů, kterého má Bishop odstranit, je Crainův největší konkurent Max Adams, impozantní obchodník se zbraněmi s miliardovým jměním. Producenti měli velké štěstí, že se jim pro tuto roli podařilo přilákat podobně impozantní hereckou legendu, držitele Oscara Tommyho Lee Jonese (Oscar za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu z roku 1993 Uprchlík). „Ze začátku jsem měl trochu obavy,“ přiznává Gansel, „protože on je… Tommy Lee Jones! Ale při práci byl velmi skromný, byl otevřený všem nápadům a sám přišel s mnoha vlastními nápady. Jeho role není příliš velká, ale se svou postavou rozehrává úplný koncert.“ „Viděl jsem první film Mechanik zabiják a velmi dobře jsem se při něm bavil.“, komentuje Jones své rozhodnutí přijmout roli ve filmu. „Toto je důstojné pokračování, protože první film byl velmi zábavný, a proto si zaslouží natočit další pokračování. Kromě toho moje postava nosí pár bezva brýlí a košil!“
Posledním kouskem v mozaice obsazení hlavních rolí byla postava Mei, záhadné ženy, která Bishopovi poskytne útočiště a radu. Výkonný producent Mark Gill poslal scénář celosvětově renomované akční hvězdě Michelle Yeoh a ona okamžitě potvrdila svou účast na natáčení. „Už samotné obsazení, Jason, Jessica, Tommy Lee, stačilo, abych do toho šla,“, říká herečka, „a navíc je film nabitý akčními scénami.“ Yeoh popisuje svou postavu jako „záhadnou. Objevuje se přibližně uprostřed filmu a právě na ní se Bishop obrací, protože je ve velkém maléru a potřebuje úkryt. Je to žena, která bezvýhradně věří, a během své aktivní kariéry k ní chodil vždy, když potřeboval jít dál a změnit svou identitu. Vzájemně se velmi respektují. Bohužel se v tomto moc nezúčastním akčních scén, a to je velká škoda. Doufám však, že v budoucnu by so to mohlo změnit!“

DABING
1.DABING (DVD (jako Mechanik zabiják: Vzkříšení))
V českém znění: Jiří Schwarz - Jason Statham (Arthur Bishop), Jolana Smyčková - Jessica Alba (Gina), Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (Max Adams), Zdeněk Podhůrský - Sam Hazeldine (Crain), Petra Tišnovská - Michelle Yeoh (Mei), Kateřina Petrová - Bonnie Zellerbach (Samantha), Kristýna Skružná - Lynette Emond (asistentka), Martin Zahálka - John Cenatiempo (Jeremy), Pavel Vondra - Femi Elufowoju Jr. (Krill), Antonín Navrátil - Atanas Srebrev (kapitán) & (titulky), Bohuslav Kalva - Vithaya Pansringarm (vězeň), Svatopluk Schuller - Toby Eddington (Adrian Cook), Petr Burian - Amir Zargham (vedoucí přístavu), Ivo Novák
Překlad: Ondřej Novák
Produkce: Miroslav Vitvar
Zvuk: Michal Vašica
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Hana Krtičková
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time v roce 2016

2.DABING (Prima (jako Mechanik zabiják 2))
V českém znění: Ladislav Cigánek - Jason Statham (Arthur Bishop), Jolana Smyčková - Jessica Alba (Gina), Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (Max Adams), Zdeněk Podhůrský - Sam Hazeldine (Crain), Tomáš Juřička - John Cenatiempo, Femi Elufowoju Jr. (Jeremy, Krill), Zdeněk Maryška - Toby Eddington (Adrian Cook, titulky), Ivo Novák - Anteo Quintavalle (Frank), Regina Řandová - Michelle Yeoh (Mei), Miroslava Součková - Bonnie Zellerbach (Samantha), Ivan Jiřík, Oldřich Hajlich
Překlad: Ondřej Novák
Produkce: Karolína Bělohlávková, Leoš Lanči
Zvuk: Richard Tomíček
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Kateřina Kotová
Režie: Martin Kot
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.9.2016 Freeman Ent.
Premiéra USA: 31.08.2016 Metropolitan FilmExport
Premiéra Francie: 31.8.2016 Metropolitan FilmExport
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.12.2011 North Video
Poprvé na Blu-ray: 21.4.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 555 715
Tržby celkem - $ 125 729 635
Návštěvnost v ČR 17 774
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 00

BONUSY (Blu-ray)
• Ne

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.39:1
český DTS-HD Master Audio 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1
české

FILMY V SÉRII
Mechanik zabiják gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/mechanik-zabijak-the-mechanic-1972-100-usa-akcni-krimi-thriller-71/
Akční / Krimi, USA, 1972
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Jan-Michael Vincent

Mechanik zabiják gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/mechanik-zabijak-the-mechanic-2011-93-usa-akcni-krimi-thriller-65/
Akční / Krimi, USA, 2011
Režie: Simon West, Hrají: Jason Statham, Ben Foster

Mechanik zabiják: Vzkříšení gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/mechanik-zabijak-vzkriseni-mechanic-resurrection-2016-98-usa-francie-dobrodruzny-akcni-krimi-thriller-55/
Dobrodružný / Akční, USA / Francie, 2016
Režie: Dennis Gansel, Hrají: Jason Statham, Jessica Alba
 
Tvůrci a herci
Dennis Gansel (Režie),  William Chartoff (Produkce), Robert Earl (Produkce), John Thompson (Produkce), David Winkler (Produkce), ark Isham (Hudba), Daniel Gottschalk (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), Todd E. Miller (Střih), Ueli Christen (Střih), Raweeporn 'Non' Srimonju (Casting), Marianne Stanicheva (Casting), Sebastian T. Krawinkel (Scénografie), Antonello Rubino (Scénografie), Pongnarin Jonghawklang (Scénografie), Preeyanan 'Lin' Suwannathda (Kostýmy), Jason Statham (Herec), Jessica Alba (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Michelle Yeoh (Herec), Sam Hazeldine (Herec), Geoffrey Giuliano (Herec), Bonnie Zellerbach (Herec), John Cenatiempo (Herec), Katrina Grey (Herec), Vithaya Pansringarm (Herec), Natalie Burn (Herec), Raicho Vasilev (Herec), Femi Elufowoju Jr. (Herec), Eoin O'Brien (Herec), Yothin Udomsanti (Herec), Maethi Thapthimthong (Herec)
 
2016/98/USA,Francie/Dobrodružný, Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jako choreograf soubojů na filmu pracoval J.J. Perry.
- Kredit režisér druhého natáčecího štábu sdílí Vic Armstrong a Allan Poppleton, který na filmu ještě pracoval jako koordinátor kaskadérů a soubojů.
- Arthur Bishop (Jason Statham) nosí hodinky Omega Speedmaster Professional a IWC Aquatimer Automatic 2000.
- Skladba, ktorú si prehráva Arthur Bishop (Jason Statham) na LP platni, je "Suffocation Blues" od skupiny Black Pistol Fire.
- Film se natáčel na čtyřech kontinentech a v šesti zemích: Austrálie, Evropa (Maďarsko), Jížní Amerika (Brazílie) a Asie (Kambodža, Thajsko, Malajsie).
 
Odkazy
https://www.fdb.cz/film/mechanik-zabijak-vzkriseni-mechanic-resurrection/142496
https://www.kfilmu.net/film/mechanik-zabijak-vzkriseni/