Matrix Resurrections / The Matrix Resurrections (2021/148/USA/Akční, Sci-Fi) 54%

14.10.2021 10:31
JEDNOU VĚTOU
„Neo žije celé roky svůj život, trápí ho však podivné vzpomínky a pocit nenaplněného údělu. Setkání s Trinity a Morpheem mu však jednoho dne znovu změní život a zavede ho zpět tam, kde vše začalo - do Matrixu."

OBSAH
Nový Matrix nejdřív slibuje spoustu zajímavých a nových nápadů a potenciálně originální vývoj hlavního hrdiny i celého světa, aby se v půlce proměnil v lehce smutnou podívanou od režisérky, která není schopná žádný z těch nápadů dotáhnout do konce a dovede vytvořit je nepříliš nápaditou variaci na to, co jsme už viděli. O to horší je, že se celou dobu Matrix vehementně pokouší tvářit jako něco novátorského, ironického a odvážného. Ovšem touha vysmívat se hollywoodským blockbusterům a posedlosti sequely a zároveň touha být součástí toho všeho a taky si urvat kus tržebního koláče, působí nakonec poněkud trapně.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První půlka jede na vlně vzpomínek na předchozí kultovní sérii a jede tak šikovně že mě to bavilo až slzičku jsem ukáp při vzpomínkách na časy, kdy jsme jako lidstvo poprvé prozřeli z našich matrix životů, díky Ti Morfeusku. No a pak už nám film začíná válcovat akcička, možná není tak revoluční jako kdysi, ale je přehledná a efektivní. Pravda, možná někdy až zbytečně odkazující na předchozí díly. Jsem rád, že jsem dostal příběh, který je srozumitelný a pochopitelný.  Za silný článek filmu považuji vztah Nea a Trinity, ostatně Keanu s Carrie mě herecky bavili absolutně nejvíc. Stopáž je delší, ale odsýpá, tak že jsem neměl čas myslet na sračky co se teď po celý planetě dějou a od toho přece filmy jsou, aby nás vcucly do svého matrixu a alespoň na chvíli nám nabídly prožitek ve svým světě a i proto jsem za rád za nový  Resurrections, protože jemu se to povedlo a to já v týhle bizarní době cením nad zlato. (Enšpígl) 4*

Zhruba po hodině a tři čtvrtě reaguje Morpheus na jednu postavu slovy „ano, rozumím“, jenže hošan musí pěkně kecat, protože se obávám, že v tu dobu nerozuměl už vůbec nikdo. Vše, co jsem potřeboval, přišlo v úžasném filmovém roce 1999 a právě jedničkou se i uzavřelo, a pocit dokonalého uspokojení nám nikdo neměl brát. První Matrix byl zjevením. Oslavou filmové akce. Vizuální poklad. Z půlky legendárního tvůrčího dua je žena, vnitřní síla je ale dávno pryč. Místy fajn pomrkávání nad novou verzí staronového světa (hbitá žena s nagelovanými vlasy zase zmydlí přesilu ozbrojenců) a testování znalostí diváků, vzápětí tu máme Mr. Andersona, vyhaslého herního vývojáře, který stojí za veleúspěšnou videoherní sérií, a jehož bossové vyžadují čtvrtý díl. Pak zoufalci, který v kavárně nesměle pokukuje po jisté krátkovlasé Tiffany, oznámí modrovlasé děvče a směšný Morpheus, že žije uvězněný ve virtuální realitě a že dávný boj zdaleka neskončil. Akce není zlá (na revoluční triky a souboje samozřejmě zapomeňme), pár nápadů a náznaků ještě lepších nápadů tady taky máme. Jenže někde před polovinou zoufale přibude mluvících hlav a celé se to tak nějak rozsype. Stěžejní postavy se na šachovnici posouvají mdle dopředu, ty nové zrovna dobrý dojem nezanechají. Atmosféra je tatam, navíc v těch přemoudřelých filosofických cákancích se nikdo nechce hrabat. Protože jim ani nikdo nerozumí. Jenže jak by mělo „to správné“ pokračování vypadat? Nijak. Nemělo vzniknout. (castor) 3*

Možná v jiném světě, nebo realitě, kde by neexistovaly předešlé tři filmy, by to v dnešní době byla wow moderní a progresivní pecka se všemi těmi trademarky, co dneska tak moc frčí, nebo hollywoodští tvůrci chtějí, aby frčely. Ovšem vzhledem k tomu, že původní trilogie existuje, je čtyřka svým příběhovým komplotem napůl výsměch a napůl facka celému matrixovskému univerzu. V podstatě tři filmy shrnuté do jednoho naprosto zbytečného rebootu s odstupem 20ti let - jak osvěžující. Doufám, že si to po dvaceti letech nedá děda s babkou znovu - ten důvod proč se vždycky nějaký najde, vždyť je to přece love story. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Čím víc o tom přemýšlím, tím méně si jsem jistý, jestli bych si dovedl hodnocení nového Matrixu obhájit po druhé návštěvě kina. Zároveň ale vím, že po té druhé návštěvě kina vůbec netoužím, protože to, co je na novém filmu Lany Wachowské nejzajímavější, je to, co slibuje. Ne co nakonec ve výsledné podobě divákům naservíruje. Takže prvky, které na The Matrix Resurrections budu chválit, si tu chválu ani moc nezaslouží, protože nakonec nevedou vlastně k ničemu… trochu složité na začátek? No, uvidíme, co dál.
The Matrix Resurrections jsem očekával ne úplně s nadšením, ale minimálně se slušnou dávkou zvědavosti. Sám sebe (a i pár lidí z mého okolí, jimž bych se možná teď měl omluvit) jsem totiž zvládl přesvědčit, že „kdyby to chtěli dojit, mohli to udělat už dávno, takže musí mít nějaký nápad, kvůli kterému to natočili až teď.“ No a oni ho měli a minimálně v první hodině působí nový Matrix svěže a jako něco, co rozhodně stojí za pozornost a nejde jen o nastavovanou kaši a snahu vyždímat ještě pár dolarů ze slavné značky. Ovšem bacha, bez spoilerů to asi úplně nepůjde. Tak neříkejte, že jsem vás nevaroval.
Thomas Anderson býval možná vyvolený, uměl létat a zastavovat kulky silou vůle, jenže teď je to padesátník uvězněný v práci, kterou nenávidí. Pohrdá sám sebou i svým dílem a jeho úspěšná herní série Matrix ho spíš drtí než těší. Je to zničený zoufalec, jenž vůbec neví, jak má reagovat ve chvíli, kdy si ho najde modrovlasá dívka Bugs a tajemný Morfeus v oranžovém saku a řeknou mu, že žije uvězněný ve virtuální realitě a byly doby, kdy vedl lidstvo do boje ve válce proti strojům. A že přišel čas do toho boje vyrazit znovu…
Celá tahle seznamovací část se celkem úspěšně pokouší být hodně meta. Odkazuje se tu na staré filmy, pracuje se se znalostmi diváků a tvůrci se očividně vysmívají jejich očekávání i hollywoodské mašinérii. Nic proti, ono je docela zábavné sledovat, jak tvůrci počítačové hry tvrdí, že bullet time byl cool, ale aby se to prodávalo dál, musí se vymyslet ještě něco zábavnějšího. Zároveň nový Neo, vyhořelá a duševně vyprahlá troska bojující s krizí středního věku i s tím, že „někde za rohem přece čeká něco úžasného“, mohla být potenciálně zajímavá postava. Upřímně mě strašně bavily a zajímaly momenty, kdy se s ním setkává nová generace hrdinů a režisérka ještě naplno neukáže karty, takže jsem se těšil, co s novými pravidly ve staré hře provede. Odmítne Neo návrat ke své božskosti? Ukáže se, že se z něj stane záporák? Jak budou hrdinové reagovat na to, že potkali legendu a že se ta legenda proměnila v chodící reklamou na depresi? Myšlenky, nápady, náznaky, podvratná ironie, nadhled, hra s divákem a spousta možností, jak to celé přetavit v něco nového, originálního, odvážného… a prd z toho.
To, co se děje potom, je až ostudné. Matrix ve své druhé části zklamává prakticky ve všem, v čem může. Za PR řečmi o velkém milostném příběhu se reálně skrývá banální sequelová zápletka, ve které se tvůrci ani moc nepokoušeli vymýšlet něco nového se světem a jednoduše vrátili téměř vše do starých kolejí. Hraje si s trošku jinými pravidly, reálně však svět a staré hrdiny nikam moc neposouvá. A ti noví, ti rozhodně pozitivní dojem nezanechají. Obvykle působí mdle a nudně a často až parodicky. Především nový Morpheus vyloženě bolí. Samotná akce je pak výrazně slabší než v původních snímcích, ale i pod průměrem současných běžných hollywoodských blockbusterů. Bitky nejsou nápadité ani fascinující, spíš líné a odfláklé. Jako vlastně nakonec všechno v Matrixu.
To, že z chytrých nápadů nezbylo nic, bych nějak zkousnul. Že je to celé řemeslně o úroveň níž nakonec asi taky a i s vizuálně atraktivním akčním sci-fi výplachem bych se asi spokojil. Jenže Matrix Resurrections se s přibývajícími minutami stává až otravným filmem. Čím víc se ukazuje, že Lana Wachowski není schopná dodat produkt, který by se kvalitami rovnal původní trilogii, tím víc vypadají její snahy o meta přesah a komentování současného filmového světa i společnosti jako machrování. Machrování, na jaké nemá. Neustálá nutnost odkazovat se na původní Matrix, pokusy vysmívat se holloywoodské touze po sequelech a snad až naschvál nudně natočené finále připomínají důchodce, jenž v parku krmí holuby a řve na každého, kdo kolem projede na skateboardu nebo má tričko s logem kapely, kterou on nezná. Jako film od zahořklého člověka, jenž se s jistou nechutí vrací ke značce, díky níž se stal legendou, protože nic nového, co světu říct chce, svět slyšet netouží. A popravdě celá snaha vysmívat se hollywoodskému systému a zároveň evidentní touha být jeho součástí (je tu i matrixovský BB-8, ideální povánoční dárek pro fandy, že jo), je nakonec trochu smutná.
Jsem si vědom toho, že tenhle text nezní zrovna pochvalně a s tou šestkou pod recenzí možná úplně nekoresponduje. Ale pokud vycházím z toho, jaké jsem měl pocity po závěrečných titulcích, tak musím dávat palec nahoru. Ta první hodina plná nápadů, ironie a příslibů zajímavých věcí totiž přebila tu druhou, v níž se to celé po formální i obsahové stránce sesypalo. Takže to číslo berte velmi s rezervou. Matrix Resurrections je určitě zajímavý film. Jestli je však dobrý, to se vážně neodvážím tvrdit. Ale spíš ne.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Thomas A. Anderson je velmi úspěšný herní vývojář žijící v San Franciscu a tvůrce videoherní trilogie Matrix, která je založená na jeho snech a vizích; události předchozích tří filmů se zdají být pouhou fikcí. Pravidelně se potkává s Tiffany, sezdanou matkou dvou dětí, která je předlohou pro Trinity. Jako takový se snaží oddělit skutečnost od svých snů, a proto mu jeho terapeut předepisuje modré pilule – kterých se jednoho dne samozřejmě zřekne. Zároveň potají nechává v provozu soukromou instanci své hry, konkrétně úvodní pasáž z prvního filmu, kdy Trinity jen tak tak uprchla před agenty. Do této instance se připojí jistá Bugs a objeví, že cosi nehraje: jeden z agentů se chová zvláštně, a vyjde najevo, že se jedná o program zosobňující Morphea. Pomůže mu osvobodit se a společně ze simulace uprchnou, než instanci objeví a smaže Smith, Andersonův obchodní partner. Právě tato událost je přivede na zásadní stopu, jejíž poselství je jednoznačné: Neo žije.
Andersona stále více a více sužují jeho matrixovské vize. Bugs jej společně s Morpheem jednoho dne naleznou a vysvětlí mu, že matrixovské vize nejsou výmyslem choré mysli, ale skutečné vzpomínky, a že on sám je legendární Neo. Dlouhá léta se mělo za to, že zemřel na konci války se stroji, ale stojí tu, živý a zdravý a opět napojený na Matrix. Anderson tuto skutečnost zpočátku popírá, ale jakmile jej napadne Smith, o němž vyjde najevo, že je to sám agent Smith s přepsaným kódem, souhlasí. Stejně jako kdysi zvolí červenou piluli a probudí se do skutečného světa.
Neo se probouzí v kapsli v lidské elektrárně strojů, ovšem okolo jsou kapsle jen dvě: ta jeho a ta naproti němu, v níž, jak se zdá, se nachází Trinity. Dřív, než k ní stihne dosáhnout, jej dostanou na palubu vznášedla Mnemosyne, jehož kapitánkou je Bugs. Zde se seznámí s posádkou a Morpheem, programem kombinující charaktery agenta Smithe a originálního Morphea: dvě entity, které pomohly Neovi stát se Vyvoleným. Vzápětí je Neo dovezen do Io, skryté lidské bašty, kde se setká s Niobé, nyní již vetchou stařenou a vůdkyní města. Vysvětlí mu, že od jeho smrti uplynulo už celých šedesát let, a řada věcí se změnila. Poté, co Neo ujednal mír mezi lidmi a stroji, se mnoho lidí odpojilo od Matrixu a stroje tak přišly o významný zdroj energie. Tato krize mezi nimi vyvolala občanskou válku, až jednoho dne v Matrixu povstala nová moc (jistý Analytik) a rozdělila společnost strojů vedví: na ty, které se přidaly k lidem a společně vybudovali Io, a ty, které se zřekly dohody o míru. Z toho důvodu byl originální Morpheus zabit vzpurnými stroji, Sion padl a většina původních programů (například Vědma) byla vymazána. Ovšem jak to, že Neo i Trinity žijí a skoro vůbec nezestárli, to neví nikdo. Pomocí jednoho ze spřátelených strojů se Neo setká s Sati, vyhoštěným programem, se kterým se setkal už kdysi dávno. Vysvětlí jí, že chce osvobodit také Trinity, ale Sati jej varuje, že by něco takového mohlo ohrozit Io. Niobé mu proto nařídí, aby se Matrixu vyhnul, ale Bugs a její posádka příkaz poruší.
Neo a posádka Mnemosyne vstoupí do Matrixu, jsou ovšem napadeni Smithem a vyhnanými programi, kteří chtějí obnovit Matrix do jeho původní podoby. Při souboji se Neovi začnou vracet jeho schopnosti ohýbat pravidla Matrixu, až bývalého agenta a vyhnance porazí. Vzápětí vejdou do opravny k Tiffany, ovšem než jí Neo stihne cokoliv prozradit, zasáhne jeho bývalý terapeut, zpomalí čas a představí své skutečná já: Analytik, program studující lidskou mysl a nástupce bývalého Architekta. Vysvětlí, že když Neo a Trinity zemřeli, za velkého úsilí a vysokých nákladů se strojům podařilo je znovu oživit. Pokud byli pospolu, pokaždé přetížili celý systém a dovedli neuvěřitelné, ovšem pro stroje nežádoucí věci: pokud ovšem byli drženi blízko sebe, ale ne zas moc, vyprodukovali ohromné množství energie nezbytné pro provoz strojů. Osvobození Nea tak destabilizovalo celý systém a stroje požadují restart Matrixu. Analytik proto nutí Nea vrátit se zpět do své kapsle a nadále žít v Matrixu, jinak zabije Trinity. Dá mu čas na rozhodnutí.
Mnemosyne nalezne jiné vznášedlo vyslané Niobé a přivede je zpět do Io. Neovi se podaří přesvědčit Niobé, aby Trinity osvobodili, a vymyslí plán. Zpět v Matrixu se Neo opět setká s Analytikem, a uzavřou dohodu: pokud se Trinity bude dobrovolně chtít odpojit, Analytik jí nechá svobodně odejít, pokud ovšem ne, Neo se vrátí do kapsle a vše se vrátí do starých kolejí. Tiffany skutečně dorazí a Neo jí nabídne pravdu, ovšem ta volí svou rodinu a zdánlivě odchází pryč. Na poslední chvíli si však uvědomí své pravé já – Trinity – a souhlasí. Analytik, překvapený tímto zvratem, se rozhodne Trinity zabít, ovšem zasáhne Smith, jehož už nebaví být Analytikovou loutkou. Neo, Trinity a ostatní tak získají čas na útěk, a zatímco se zbytek odpojí z Matrixu, titulní dvojice je zahnána až na vrchol mrakodrapu. Nezbývá jim nic než skočit a doufat, že Neo bude tak jako kdysi schopen létat, ovšem to nevyjde: ukáže se, že létat umí Trinity.
V epilogu je ukázáno, že Neo i Trinity společně sdílejí schopnosti Vyvoleného a oba dovedou zcela ohýbat Matrix dle vlastní vůle. Naposledy navštíví Analytika a varují jej, že pokud zase něco zkusí, bude čelit tvrdým následkům. Nakonec dodají, že ukážou všem lidem pravdu o Matrixu a čeho všeho je lidská mysl v něm schopna, načež společně odletí kamsi pryč při západu slunce.
Satirická potitulková scéna ukazuje tým vývojářů uvnitř Matrixu, kteří konstatují, že filmy i videohry jsou mrtvé téma, a že by raději měli točit roztomilá videa s koťaty zvaná „Catrix“.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Michal Dlouhý - Keanu Reeves (Neo / Thomas Anderson), Veronika Gajerová - Carrie-Anne Moss (Trinity / Tiffany), Ivo Hrbáč - Yahya Abdul-Mateen II (Morpheus / agen Smith), Lucie Kušnírová - Jessica Henwick (Bugs), Petr Neskusil - Jonathan Groff (Smith), Jolana Smyčková - Priyanka Chopra (Sati), Vojtěch Hájek - Neil Patrick Harris (The Analyst), Radka Stupková - Jada Pinkett Smith (Niobe), Libor Hruška - Toby Onwumere (Sequoia), Klára Šumanová - Eréndira Ibarra (Lexy), Viktor Dvořák - Brian J. Smith (Berg), Bohdan Tůma - L. Trey Wilson (Hanno), Vilém Udatný - Andrew Lewis Caldwell (Jude), Zdeněk Mahdal - Chad Stahelski (Chad), Patrik Pavel Beneš - Gaige Chaturantabut (Donnie), Matěj Max Beneš - Julian Grey (Brandon)
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar, Radka Stupková
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Pavel Beneš
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.12.2021 Vertical Ent.
Premiéra USA: 22.12.2021 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: (Momentálně nevyšlo)
Poprvé na Blu-ray: (Momentálně nevyšlo)
Poprvé na VOD: 22.12.2021 HBO Max

Tržby v ČR - Kč 11 916 651
Tržby celkem - $ 148 545 917
Návštěvnost v ČR - 68 193

FILMY V SÉRII
Matrix gastonrolinc.webnode.cz/news/a0215/
Akční / Sci-Fi, USA, 1999
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Reloaded gastonrolinc.webnode.cz/news/a0216/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Revolutions gastonrolinc.webnode.cz/news/a0217/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

The Matrix Resurrections gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/matrix-resurrections-the-matrix-resurrections-2021-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss
 
Tvůrci a herci
Lana Wachowski (Režie), Grant Hill (Produkce), Lana Wachowski (Produkce), James McTeigue (Produkce), Johnny Klimek (Hudba), Tom Tykwer (Hudba), John Toll (Kamera), Joseph Jett Sally (Střih), Carmen Cuba (Casting), Hugh Bateup (Scénografie), Barbara Munch (Scénografie), Lindsay Pugh (Kostýmy), Dane A. Davis (Zvuk), Barry O'Sullivan (Zvuk), Stephan Dupuis (Masky), Daniel Parker (Masky), Heike Merker (Masky), Aleksandar Hemon (Scénář), David Mitchell (Scénář), Lana Wachowski (Scénář), Keanu Reeves (Herec), Carrie-Anne Moss (Herec), Neil Patrick Harris (Herec), Yahya Abdul-Mateen II (Herec), Jessica Henwick (Herec), Jada Pinkett Smith (Herec), Jonathan Groff (Herec), Priyanka Chopra Jonas (Herec), Lambert Wilson (Herec), Brian J. Smith (Herec), Andrew Koponen (Herec), Daniel Bernhardt (Herec), Toby Onwumere (Herec), Max Riemelt (Herec), Eréndira Ibarra (Herec), Andrew Caldwell (Herec), Christina Ricci (Herec)
 
2021/148/USA/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- První film ze série Matrix, který je natočen digitálně, na rozdíl od prvních tří filmů.
- Natáčení ve městě San Francisco probíhalo natolik divoce, že město dostalo několik dopisů se stížnostmi lidí bydlících v oblasti natáčení.
- Původně se měla vrátit hlavní záporná postava agenta Smithe v roli Hugo Weavinga, avšak kvůli divadelní roli v anglické hře „the Visit“ se nedokázal uvolnit z naplánovaného kalendáře a natáčení se tak muselo obejít bez něho.
 
Odkazy