Master & Commander: Odvrácená strana světa / Master and Commander: The Far Side of the World (2003) 81% -Blu-ray-

24.02.2018 17:10
JEDNOU VĚTOU
„... Zastavte francouzskou korzárskou loď, Acheron ... potopte ji, spalte nebo zajměte ."

OBSAH
Námořní kapitán Jack Aubrey se stává poprvé velitelem lodi, která míří do oceánu, přímo do jedné z námořních bitev proti Napoleonovým lodím. Je to brilantní taktik, statečný bojovník, který je oceňován i za přímý boj muže proti muži. Je také milovník kultivované a vtipné konverzace, je muzikální a hraje na housle. Kapitánovým protějškem je jeho přítel Stephen (Paul Bettany), lékař a vynikající britský špión. Na pozadí napoleonských válek je rozehráno vzrušující dobrodružství.Režisér Peter Weir (např. Truman Show, Zelená karta) natočil velkofilm Master & Commander: Odvrácená strana světa s hvězdným obsazením v čele s oscarovým Russellem Crowem (např. Čistá duše, Gladiátor). Ten tu předvede zase jednu ze svých dokonalých proměn, které k věrohodnosti postavy patří. Bude blonďatý a dokonce k roli studoval hru na housle. Film byl natočen v Mexiku s náročným technickým vybavením včetně gigantického vodního tanku, který byl použit při natáčení slavného Cameronova Titanicu. Hlavní roli vedle Russella Crowea tak hraje i atraktivní loď H.M.S. Surprise, která je konstruována podle americké stěžňové lodi Rose, repliky fregaty královského loďstva z poloviny 18. století. Tento velkofilm přivádí na stříbrné plátno akční podívanou, námořní dobrodružství a velké herecké příležitosti. Film byl natočen volně podle románů Patricka O'Briana (celkem 18 dílů) , které postupně vydává nakladatelství Talpress.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už si ani nevzpomínám, kdy naposledy jsem se před vyvrcholením filmu přistihl, že napětím skoro nedýchám. Muselo to být dávno a muselo to být u podobného filmu, jakým je Master & Commander. Tohle je nádherné volání starých časů, robustní filmařiny s jasnou vizí, precizním vedením a skvěle poskládanými dramatickými vrstvami. Peter Weir má velitelské schopnosti a nezlomnost kapitána Jacka, zároveň ale zůstává analytickým pozorovatelem jako doktor Stephen. Způsob, jakým jsou vybudovány jednotlivé postavy, jakým způsobem je udržována chemie posádkou, by měl být v nějaklé učebnici filmové taktiky. Během pár minut je člověk na palubě a účastní se plavby, která je zároveň poučná, napínavá i emotivní. Navíc tu vysvítají Weirovy typické duality malých a velkých vesmírů, když se válka, politika a věda ústrojně zrcadlí ve vztazích a rozhovorech postav, aniž by film sklouzával k nějakému přehnanému mudrování. Všeho je tam tak akorát a prach tomu nezvlhne ani navzdory hromské stopáži. Tohle mi ustřelilo hlavní stěžeň. Huzzah! (a ten druhý díl, prosím, dle toho, co nám Peter Weir říkal, to není utopie). (Marigold) 4*

Peter Weir se po letech vrátil na špičku současného filmu, tentokrát s dobrodružnou námořnickou podívanou, která však není postavená na šermířských soubojích a přestřelkách z děl. Chybí i krásná dívka jako odměna pro odvážného velitele. Master and Commander totiž není romance na moři, ale psychologická studie velitele, jenž riskuje životy posádky, když neoblomně pronásleduje silnějšího nepřítele. Weirova novinka spíše pohltí příběhem a atmosférou vyprávění, než svou vizuálním zpracováním. Triky mají slabší místa (voda tříštící se o trup lodi je v některých záběrech jasně digitální) a kamera se při dlouhých průletech kolem lodi prapodivně třese, ale nijak výrazně to nevadí. Weir nechce šokovat velkolepostí, nenatočil opulentní výpravný snímek, ale v jádru intimní pohled do duše námořníka. Tím námořníkem je opět skvělý Russell Crowe – toho Oscara bych mu dal. (Cival) 4*

Díky poutavé filmařině a realistické výpravě mohu klidně říci - byl jsem tam s nima. Na lodi při bouři, při bitvě i při chvílích oddychu a vůbec jsem se nenudil. Při úvodní bitvě jsem byl vržen do víru dění, krev, pot a slzy byly na dosah, při scéně s bouřícím mořem se mno loď se smýkala ze strany na stranu a na Galapágách jsem relaxoval společně s doktorem za tónů kontrabasu a bylo to příjemné. Jestli chtěl Weir ukázat detailní portrét života na jednom anglickém bitevníku, tak se mu to povedlo. Jestli chtěl natočit dobrodružný příběh, tak rozhodně nestřelil vedle. A s vybraným hereckým ansáblem už vůbec ne. Croweovi a Bettanymu jsem jejich kapitána respektive doktora věřil každou sekundu. A mimochodem - chcete vědět, jak jedna maskovaná strašilka dokáže pomoci vyhrát námořní bitvu? Tak potom s tímhle filmem neváhejte. (Lima) 5*

VELKÁ RECENZE
Válečná loď jejího Veličenstva Surprise pod velením "Šťastného" Jacka Aubreyho má jediný úkol. Francouzská plachetnice Acheron chce válku rozšířit až do oblasti Tichého oceánu a posádka Surprise jí v tom musí zabránit. Russel Crowe v dalším historickém velkofilmu, který mu možná vynese novou nominaci na Oscara.
Knižní série Patricka O´Briena Master & Commander se prý ve světě těší stejnému kultovnímu zájmu jako Tolkienův Pán prstenů. První tři díly vydal Talpress už i u nás a s dalšími sedmnácti se počítá do budoucna. Hlavní hrdina Jack Aubrey (Russel Crow) je oddán vlasti a koruně tak, jak se na muže té doby sluší a patří. Díky neuvěřitelnému štěstí založenému na důvtipu a umu, ho posádka přezdívá "Šťastný Jack" a věrně by ho následovala třeba až na konec světa.
Nebo na Galapágy, které tenkrát představovaly když ne to samé tak aspoň něco, odkud je ke konci světa hodně blízko. Aubreyho blízký přítel lodní doktor Stephen Maturin (Paul Bettany) jásá, protože coby zapálený přírodovědec ví, že poetikou neznáma nasáklé Galapágy ještě nikdo vědecky neprozkoumal. Důvody které sem loď jejího Veličenstva Surprise (tedy Překvapení) dostaly, jsou však mnohem méně poetické. Aubrey měl rozkaz zabránit francouzské plachetnici Acheron v pokusu přenést válku až do Tichého oceánu. Nepodařilo se. Nejméně dvakrát silnější Acheron se vynořil z ranní mlhy náhle a úplně neočekávaně, jakoby sám Surprise hledal. A nebýt duchapřítomnosti "Šťastného Jacka", nemohla by teď posádka zoufat nad rozsáhlými poškozeními lodi. Žraly by ji ryby kdesi na dně moře.
Teď je ta pravá chvíle zamávat sbohem, otočit loď a dřív než si toho na Acheronu všimnou, plout s větrem o závod domů. Opravy jsou každopádně nutné, ale kapitán Aubrey ani vzdáleně není z těch, kteří by se v takové situaci vzdali. Rozkaz je rozkaz a i když to slovy doktora může hraničit s tím, že kapitán neumí prohrávat, musí být splněn téměř za každou cenu.
Australan Peter Weir za sebou nemá tak bouřlivou minulost jako kolega, génius dnešní doby, Peter Jackson. Odborná kritika by nejspíše Jacksonovy neodolatelné splatter horory vedle Weirových minulých úspěchů možná i odsoudila, ale co s Weirem, když má na svém kontě takové filmy jako Truman Show, Svědek nebo Pobřeží Moskytů. Nakonec sen si tím, že Master & Commander natočil, splnil úplně stejně jako Jackson s Pánem prstenů. Na filmu je to znát. Nejde o žádnou lacinou napodobeninu poctivé Hollywoodské slávy. Master & Commander je prosycen důvěryhodnou atmosférou a realistický tak, jak si jen realismus dávných námořních plaveb a bitev v dnešní době dokážeme představit.
Na atmosféru je ostatně kladen větší důraz než na akci. Film je spíše napínavý než akční, ale i bojechtivý divák si nakonec (a vlastně už i "nazačátek") přijde na své. Herecké výkony jsou od Russela Crowa přes Paula Bettanyho, bývalého hobita Billyho Boyda (kormidelník) až po toho posledního statistu maximálně přesvědčivé. Může za to zřejmě fakt, že během natáčení se celý štáb k Crowovi choval i bez kamery jako ke kapitánovi a oslovoval jej "pane", což by ale samozřejmě neznamenalo nic, kdyby hercům chyběl talent. A tak se Russel Crow možná dočká dalšího Oscara a minimálně prestižní nominace Master & Commander: Odvrácená strana světa určitě neminou.

O FILMU
Trojnásobný nositel nominace na Oscara za režii, Peter Weir a nositel Oscara Russel Crowe spojují síly, aby vytvořili epický příběh, emocionální dobrodružství: Master & Commander: Odvrácená strana světa. Děj se odehrává v době napoleonských válek, Crowe hraje kapitána Jacka Aubreye zvaného "Lucky", známého bojovného kapitána britského námořnictva a Paul Bettany hraje lodního lékaře Stephena Maturina. Jejich loď, the Surprise, je nečekaně napadena mocným nepřítelem. HMS Surprise je váľně poąkozena a větąina členů posádky, zraněna. Aubrey je suľován smyslem pro povinnost a přátelstvím a pokračuje v náročném pronásledování napříč dvěma oceány, aby zastavil a zajal svého nepřítele. Je to úkol, který mu může zajistit slávu - anebo může zničit Luckyho Jacka a jeho posádku.
V průběhu dlouhé cesty jednotlivých postav, film putuje po světě - od brazilského pobřeží k bouří zmítaným vodám Hornového mysu, na jih k odvrácené straně světa, ke vzdáleným břehům ostrovů Galapagos (kde byl poprvé v historii natáčen celovečerní film).
Master & Commander režíroval Peter Weir podle scénáře Weira & Johna Collee, na základě románů Patricka O´Briana. O´Brianovy romány "Aubrey/Maturin", pojmenovány podle hlavních postav, byly v The New York Times označeny Richadem Snowem za "nejlepší historické romány, které byly kdy napsány." David Mamet, který také píše do Timesů, nazval O´Briana jedním z největších romanopisců píšících v angličtině posledních 30ti let. Pokud se týká podoby O´Brianova kapitána Jacka Aubreye, napsaly the Times, že Russel Crowe " byl pro tu roli zrozen."
Tento projekt se zrodil před více než deseti léty, když dvě legendy - hollywoodský producent Samuel Goldwyn, ml. a slavný autor Patrick O´Brian - předběžně hovořily o filmové podobě některých O´Brianových Aubrey/Maturin příběhů. Goldwyn, jako první, viděl filmový potenciál v O´Brianově díle a přesvědčil autora, který už léta nebyl v kině, že toto médium by dobře posloužilo dobrodružstvím kapitána Jacka Aubreyho a Doktora Stephena Maturina.
Film, který vznikl za deset let, je postaven na hlavních postavách z O´Brianovy knihy Master & Commander, ale je inspirován desátou knihou Odvrácená strana světa. Film využívá v současné době nejlepší filmovou techniku a jeho tvůrci důsledně dbají na přesnost a možnost jak vrátit diváka do dávných časů, což není v současnosti běžné, tak i do světa science fiction - a umožní nám prožít dobrodružství na palubě lodi v Nelsonově námořnictvu před dvěmi sty léty.
Kromě obrovské podívané, se vypravěči, Patrick O´Brian a Peter Weir vyznačují tím, že se mimořádně věnují vykreslením hlavních postav.
Prubířským kamenem bylo pro Weira 20 svazkové celoživotní dílo Patricka O´Briana. Režisér nikdy neustoupil od svého odhodlání zachytit každou podrobnost a vystihnout ducha O ´Brianova světa a jeho postav.
"Próza Patricka O´Briana je úžasná," říká Weir. "Je to špičkový spisovatel". Ovšem, že to bylo hlavním motivem k adaptaci jeho díla. Když adaptujete knihu, slova se vysypou na stůl a vy musíte prózu nahradit obrazy.
Když se Weir a Colee dali do psaní scénáře, opatřili O´Brianovo dílo poznámkami s následujícím označením: "Divize," "Posádka", "Dialogy Jacka a Stephena," a tak dále. Tyto poznámky byly zkopírovány a svázány do samostatných knih - "Praktické vysvětlivky pro herce a filmový štáb," poznamenává Weir.
"Při práci na scénáři jsem se obklopil dobovými artefakty - meči, přezkami na opasky, mapami, doufal jsem, že mě políbí múza," pokračuje Weir. "Dále mi pomáhala hudba, když jsem tápal ve tmě a snažil jsem se najít cestu do dávných časů."

Historický výzkum
Petr Weir chtěl, aby film Master & Commander poskytl divákům co nejdokonalejší pocit života na palubě dobové válečné lodi. On a jeho tým historických poradců neustále hledali dobovou autentičnost.
Mladí hoši, někteří pouze osmiletí, byli často sluhy nebo "hochy nosící prach k dělům" běhali sem a tam po palubě a zásobili střelce střelným prachem. Důstojníci, byli mladí džentlmeni , většinou urozeného původu, kteří byli pod kapitánovým dohledem přijati jako námořní podporučíci. Studovali tak jakoby studovali na soukromé škole.
Byli tam dvanáctiletí námořní kadeti, jako postava Lorda Blakeneye, kterou hrál začínající Max Pirkis. Weir obsadil tyto role mladými herci, aby diváci viděli jak se jednalo s těmito lidmi na palubě - jako s rovnými. "Byli zraněni, řídili loď, bojovali po boku mužů," říká Weir.
V roce 1805, kdy britský král George III byl na trůně 45. rok, se slavná kariéra hrdinného lorda Nelsona, chýlila k brzkému konci. K jeho smrti v bitvě u Trafalgaru. Válka mezi Britanií a Francií zuřila po celý Nelsonův život a pokračovala do roku 1815.
Russel Crowe sdílel Weirovu vášeň pro historickou autentičnost. "Jack je ve skutečnosti velmi osamělý," říká Crowe. "Každý kapitán, se kterým jsem mluvil před začátkem natáčení, mluvil o aspektu osamění a připravoval mě na něj. Jeden mi řekl: "Ne, že bych měl vždycky pravdu, ale vždycky si musím být jistý" - znamená, že jako kapitán, nesmíte přenášet žádnou pochybnost - kterou možná máte v životu nebezpečných situacích."
Crowe studoval námořní historii, nauku a dovednosti, nezbytné pro námořního kapitána té doby. Naučil se také ovládat loď a stal se obdivuhodně zručným při šplhání v lanoví až na vrchol.
V osvojení si námořní kariéry mu pomáhal Reay-Ellers, jeden z poradců. Russel chtěl znát všechno co jsem učil jeho muže. Reay-Ellers byl nadšen Croweovou horlivostí při studiu a při tréninku. "Celé hodiny studoval diagramy a přečetl spousty literatury o námořní strategii. Současně se učil hrát na housle a určitý typ zacházení s mečem, příznačný pro tu dobu a jeho postavení.
Hře na housle se Crowe učil od australského houslového virtuóza Richarda Tognettiho (který mu později pomohl napsat filmovou hudbu), a s houslistou Robertem E. Greenem, který už s Crouwem spolupracoval na filmu Čistá duše.
Paul Bettany se v přípravě na roli Stephena Maturina dostal na the Royal College of Surgeons v Londýně, kde se seznámil s tamním chirurgem, Mickem Crumplinem, který byl také historikem. "Mike byl velmi vstřícný, když mě seznamoval s lékařskými postupy té doby," vzpomíná Bettany.
Ostrovy Galapagos (Želví ostrovy)
Master & Commander má tu výsadu, že je jediným celovečerním filmem, který byl natočen na ostrovech Galapágos. Galapágos jsou domovem nejrůznějších unikátních rostlin a živočišných druhů, včetně téměř vyhynulé želvy obrovské. Když anglický přírodovědec Charles Darwin navštívil Galapágos v roce 1835 na své historické cestě na palubě HMS Beagle, objevil přírodní laboratoř, bohatou na flóru a faunu. Výzkum živočišného života přispěl k jeho teorii o vývoji druhů a přírodním výběru.
Život na place
Přes všechna lanoví , si herci a filmový štáb našel čas k občasnému rugbyovému zápasu, které organizoval Russell Crowe, aby všechny zocelil pro závěrečnou filmovou bitevní scénu.
Herci si mohli mezi scénami odpočinout v Monkey Baru, který byl vybudován na parkovišti studia. Byl určen k tomu, aby herci měli kde se scházet. Tady vznikala kamarádství, která se projevila při jejich chování na plátně.
"Myslel jsem si, že herci, kteří strávili měsíce v oblasti Baja, daleko od domova, potřebují klub, jako gentlemanský klub v Anglii," říká Weir. "Trval jsem na tom, aby tam nebyla televize, rozhlas nebo CD přehrávače. Mělo se tam konverzovat, hrát šachy, číst anebo popíjet capuccino."

O NATÁČENÍ
Režisér Peter Weir (např. Truman Show, Zelená karta) natočil velkofilm Master & Commander: Odvrácená strana světa s hvězdným obsazením v čele s oscarovým Russellem Crowem (např. Čistá duše, Gladiátor). Ten tu předvede zase jednu ze svých dokonalých proměn, které k věrohodnosti postavy patří. Bude blonďatý a dokonce k roli studoval hru na housle. Film byl natočen v Mexiku s náročným technickým vybavením včetně gigantického vodního tanku, který byl použit při natáčení slavného Cameronova Titanicu. Hlavní roli vedle Russella Crowea tak hraje i atraktivní loď H.M.S. Surprise, která je konstruována podle americké stěžňové lodi Rose, repliky fregaty královského loďstva z poloviny 18. století.
Tento velkofilm přivádí na stříbrné plátno akční podívanou, námořní dobrodružství a velké herecké příležitosti.
Film byl natočen volně podle románů Patricka O'Briana (celkem 18 dílů), které postupně vydává nakladatelství Talpress.

Ocenění:
Academy Awards
2004 - Russell Boyd (Kamera)
2004 - Střih zvuku
2004 - Nejlepší film (nominace)
2004 - Peter Weir (Režie) (nominace)
2004 - Střih (nominace)
2004 - Výprava (nominace)
2004 - Kostýmy (nominace)
2004 - Makeup (nominace)
2004 - Mix zvuku (nominace)
2004 - Vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
2004 - Nejlepší film - drama (nominace)
2004 - Russell Crowe (Nejlepší herec - drama) (nominace)
2004 - Peter Weir (Nejlepší režie) (nominace)

BAFTA
2004 - Peter Weir (Nejlepší režie)
2004 - Zvuk
2004 - Kostýmy
2004 - Výprava
2004 - Nejlepší film (nominace)
2004 - Paul Bettany (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2004 - Russell Boyd (Nejlepší kamera) (nominace)
2004 - Vizuální efekty (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
2003 - Nejlepší výprava (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Schwarz - Russell Crowe (Kapitán Jack Aubrey), Vladislav Beneš - Paul Bettany (Stephen Maturin), Jan Kalous - Joseph Morgan (William Warley), Martin Sobotka - Lee Ingleby (Hollom), Marek Libert - James D'Arcy (Tom Pullings), Jiří Zavřel - George Innes (Joe Plaice) + (uvodní slovo), Martin Kolár - Ian Mercer (Hollar), Bohdan Tůma - Edward Woodall (William Mowett), Jaromír Meduna - Robert Pugh (John Allen), Radovan Vaculík - Billy Boyd (Bonden), Radek Hoppe - Bryan Dick (Joseph Nagle), Miroslav Saic - David Threlfall (Killick), Zbyšek Pantůček - Chris Larkin (Howard), Jan Szymik - Richard McCabe (Higgins), Bohuslav Kalva a další
Překlad: Jakub Sitár
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a Režie: Martin Těšitel
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska
Vyrobilo: Studio Budíkov, 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.12.2003
Premiéra USA: 14.11.2003 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.2004 Bontonfilm (VHS)
Poprvé na DVD: 30.10.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 8.3.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 896 997
Tržby svět - $ 118 083 191
Návštěvnost v ČR - 76 148
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané scény
• Trailer

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
anglický 5.1 DTS-HD, český 2.0, maďarský 5.1, ruský 5.1 DTS, thajský 5.1, turecký 5.1
české, anglické, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, islandské, kanadské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, thajské, turecké
 
Tvůrci a herci
Peter Weir (Režie), Samuel Goldwyn Jr. (Produkce), Duncan Henderson (Produkce), Peter Weir (Produkce), Iva Davies (Hudba), Christopher Gordon (Hudba), Richard Tognetti (Hudba), Russell Boyd (Kamera), Lee Smith (Střih), Fiona Weir (Casting), Mary Selway (Casting), William Sandell (Scénografie), Wendy Stites (Kostýmy), Art Rochester (Zvuk), Richard King (Zvuk), Kate Biscoe (Masky), Peter Weir (Scénář), John Collee (Scénář), Patrick O'Brian (kniha) (Předloha), Russell Crowe (Herec), Paul Bettany (Herec), Billy Boyd (Herec), James D'Arcy (Herec), Edward Woodall (Herec), Chris Larkin (Herec), Max Pirkis (Herec), Jack Randall (Herec), Lee Ingleby (Herec), David Threlfall (Herec), Bryan Dick (Herec), Robert Pugh (Herec), Joseph Morgan (Herec), John DeSantis (Herec), Mark Lewis Jones (Herec), Patrick Gallagher (Herec)
 
2003/133/USA/Akční, Drama, Dobrodružný, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Během obsazování francouzské fregaty Acheron používá jeden z námořníků poměrně specifickou zbraň známou jako Nock gun. Jedná se o krátkou mušketu se sedmi hlavněmi používanou královským námořnictvem v období napoleonských válek. Zbraň měla být používána především proti skupině nepřátel při snaze o obsazení lodě, nicméně vzhledem ke konstrukčním nedostatkům i obtížnému ovládání a nabíjení nebyla příliš používána a brzy byla vyřazena z provozu.
- Název francouzské fregaty Acheron pochází z řecké mytologie - jedná se o jednu z větví řeky Styx obtékající svět mrtvých.
- Samuel Taylor Coleridge ve své básni "Rým starého námořníka" pojednává o lodi, která během své plavby narazí na albatrosa, který podle námořníků přináší lodi vítr a štěstí a který je jedním z námořníků střelen, čímž na sebe i na loď přivede smůlu. Jedna ze scén filmu tak dle všeho vychází právě z této básně.
- Při zamaskování za účelem nalákání francouzské fregaty Acheron se změní název lodi Surprise na Syren - jedná se o slovní hříčku a odkaz na sirény, jakožto mořské nymfy z řecké mytologie, které lákaly námořníky do záhuby.
- Scéna, kde posádka honí mořské leguány na Galapágách, byla natočena v Baja California a zvíře je ve skutečnosti leguán zelený obarvený na černo.
- Lanoví lodě The Rose (HMS Surprise) tvoří zhruba 27 kilometrů lan.
- HMS Surprise se dnes nachází v námořním muzeu v San Diegu, které loď po natáčení odkoupilo s příslibem zapůjčení lodi společnosti 20th Century Fox pro jakékoliv budoucí filmování.
- Za účelem spojení a lepší týmové práce hrál Russell Crowe se svou posádkou v době, kdy se nenatáčelo, často rugby.
- Russell Crowe, Paul Bettany a mnoho dalších herců i dalších osob z filmového štábu před natáčením navštívili HMS Victory v Portsmouthu, aby získali pocit, co znamenalo sloužil na lodi v průběhu roku 1 800.
- Paul Bettany kvůli své roli navštívil i odbornou britskou instituci Royal College of Surgeons, aby se naučil, jaké a jak se v 18. století používaly chirurgické nástroje.
- V době předprodukce filmu byla shodou okolností na cestě kolem světa replika lodi HMS Endeavour kapitána Jamese Cooka. Štábu bylo povolena na této lodi natáčet během obeplouvání Jižní Ameriky a například záběry z bouřlivých moží pocházejí právě z této plavby.
 
Odkazy