Maska / The Mask (1994/101/USA/Fantasy, Akční, Komedie, Krimi) 73%

04.03.2018 13:39
JEDNOU VĚTOU
„Jim Carrey jako ušlápnutý bankovní úředník, kterému dřevěná maska umožní splnění nejtajnějších přání.“

OBSAH
Bankovní úředník Stanley Ipkiss je nešika a smolař, a navíc nemá ani štěstí v lásce. Jednoho dne se ale jeho život změní. Cestou z práce mu na mostě vypoví službu auto a Stanley zahlédne v řece starobylou dřevěnou masku plovoucí na hladině. Mladík masku vyloví, a když si ji později téhož večera náhodou nasadí, promění se v bytost se zelenou tváří, která má schopnosti kresleného hrdiny a využívá animovaných rekvizit. V masce je z něj úplně jiný člověk: vytrestá svou zlou bytnou, na ulici přechytračí partu násilníků, potrestá podvodníky v autoopravně. Před policejním poručíkem Mitchem Kellawayem, jenž podivné noční události vyšetřuje, Stanley předstírá nevědomost. Ostatně sám si není jist, jestli se mu všechno jenom nezdálo(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na kreslené Masce jsem si díky Cartoon Network (nebo TNT nebo co to vlastně bylo) opravdu dost ujížděl. A hraný film se skvělým Carreym, ještě k tomu se skvělým dabingem (ten poslední byl děsný), byl takmer božský. Callowey a Doyle byli naprosto výborní, však taky scéna v parku (Maska s napakovanými kapsami) a následné "všichni tančí kongo" jsou nelepší místa filmu... (Gemini) 4*

Pro mě osobně filmová legendární komedie, která mě seznámila s Jimem Carreyem a Cameron Diaz. A zatímco Jim prošel celým mým dětstvím a nejednou mi dělal radost, tak Cameron svojí krásou mým životem prochází neustále. Zároveň se jedná o jediný film, který jsem si ve videopůjčovně půjčoval pokaždé, když jsem nevěděl, co jiného si půjčit...až jsem si tu VHSku koupil a doteď ji mám doma. (Malarkey) 4*

Nebýt Carreyho, tenhle film by neměl ani tu trochu šťávy, kterou ve výsledku má. Jeden z prvních komiksových filmů, ale současně velmi těžko zvládnutelná originální postava, která na stříbrném plátně je přesně tak přehnaná a neuvěřitelná, jako v kresleném seriálu nebo původním komiksu. Těžko uchopitelné pro film, ale přetaveno do snesitelné podoby. některé hlášky a scény (Oscar) navíc časem získávají své nedocenitelné místo v paměti diváka. (Djkoma) 3*

OLDISE FILMU
Původně jsem chtěl do oldie sekce na tento týden nasadit Drsného Harryho, ale jeho trailer už je příliš dobový a není v něm ani kultovní Harryho hláška o počtu vystřelených patron. A pak jsem si vzpomněl, že Jim Carrey tuhle scénu paroduje v traileru na Masku. Už nebylo co řešit, nějaká ta kultovní komedie mimo plán nám přeci nemůže uškodit a trailer na zelený uragán přináší tolik kopečků dobré nálady, kolik jich váš kornout unese. První půlku táhne především hudba, ale jakmile si Stanley nasadí poprvé masku, začnou věci létat všude kolem a Jim přepne do svého tradičního módu. Hlášek a situací je tu příliš, než aby se všechny vešly do jediného traileru, ale vzpomínková funkce, která vás donutí zabloudit očima do vaší DVD poličky, funguje dokonale. Maska navíc díky originálním trikům nestihla zestárnout a až znovu uvidíte Carreyho, kterak vyrábí z balónků "pudla", aby ho následně proměnil v kulomet a rozstřílel na hadry partu naivních gangsterů, můžete se vsadit, že vás to i napodesáté rozesměje.

VELKÁ RECENZE
Stanley Ipkiss (Jim Carrey) je bankovní úředník, který nemá příliš štěstí se ženami. Když potká Tinu (Cameron Diaz), krásnou přítelkyni vůdce mafiánské bandy Doriena, bezhlavě se do ní zamiluje. V její přítomnosti se ztrapní, nemá u ní proto téměř žádné naděje. Vše se změní až ve chvíli, kdy najde v řece zvláštní masku. Vezme si ji domů a chce ji vyzkoušet. Jakmile si masku nasadí, získá schopnosti jako hrdinové z kreslených seriálů. Pomstí se všem, kteří mu ztrpčovali život. Je z něj úplně jiný člověk. Nakonec se rozhodne, že si krásnou ženu pomocí masky získá. Aby udělal dojem, vykrade banku, čímž mu jde po krku nejen policie, ale i mafiánská banda. Zatím nikdo neví, že Maska je Stanley Ipkiss, dokud policista nenajde na místě činu kus jeho pyžama.
Dorien se lstí rozhodne zmocnit masky a Stanleyho poté předhodí policistům, aby měl klid na uskutečnění svých plánů. Tině už nevěří, unese ji a chce ji zabít (pomocí bomby umístěné v podniku jeho bývalého šéfa, kde se koná velká společenská akce). Stanleymu se podaří utéct z vězení (pomůže mu v tom jeho pes) a jde za Dorienem. Spoutaná Tina má poslední přání – aby ji Dorien políbil. Touto lstí dosáhne toho, že Dorien si sám masku sundá. V následné honičce se masky zmocní Stanleyho pes, nasadí si ji, přemůže pár zloduchů a masku si nechá svým páníčkem sundat. Stanley si masku nasadí, zneškodní bombu (spolkne ji) a osvobodí Tinu.
Poručík Mitch Kellaway, který Stanleyho pronásledoval, chce Stanleyho zatknout, ale zasáhne starosta, který byl spolu s další smetánkou přítomen na akci. Poručíkovi řekne, že Maska byl Dorien, že to všichni viděli.
Stanley odchází s Tinou a Stanleyho kolegou z práce. Zastaví se na mostě na místě, kde k masce přišel. Stanley se Tiny ptá, zda opravdu chce, aby se masky zbavil, že jí pak zůstane jen on sám. Tina masku Stanleymu vezme a zahodí do řeky. Vzápětí se pro masku do vod vrhají Stanleyho kolega a Stanleyho pes.
Maska: Svět na Něj Zírá je americká komedie z roku 1994. V hlavní roli hraje Jim Carrey.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Nesmělý bankovní úředník Stanley Ipkiss, je životní nemotora, který si nechá všechno líbit od svého nepříjemného nadřízeného i protivné domovnice, a marně sní o pravé lásce. Jednoho dne se v bance objeví atraktivní blondýnka Tina Carlyle, aby se poradila o otevření účtu a k překvapení všech se obrátí na Stanleyho. Někdo netuší, že to byl záměr, protože dívka má pro svého milence, krutého gangstera Doriana Tylera, zachytit miniaturní kamerou bezpečností zařízení banky, kterou zločinec hodlá vyloupit a poté odstranit svého bose, všemocného gangstera Nika. Po dni plném smůly, jehož jedinou světlou stránkou bylo setkání s Tinou, vyloví Stanley z řeky podivnou antickou masku.
Když pak během osamělého večera, kdy mu dělá společnou pouze jeho pes Milo a kreslené grotesky v televizi, podlehne nutkání a přiloží si ji na tvář, promění se nečekaně v bizarního chlapíka se zelenou tváří a supermanskými schopnostmi postaviček z kreslených grotesek, které neomezují žádné přírodní zákony. V šíleném tempu plném bláznivých kousků a svérázného humoru vytrestá bytnou i líné mechaniky v autoopravně. Druhý den před detektivem Kellawayem předstírá, že o ničem neví a pro jistotu masku vyhodí. Ta se však k němu opět vrátí a protože Stanley neodolá, řádí další noc v ulicích města opět ztřeštěný superman, který naštěstí netrpí supermanovským komplexem dobročinnosti a realizuje především svá tajná přání, ukrytá hluboko pod slupkou ostýchavého úředníčka.
Překazí Dorianovi vyloupení banky, kterou vyloupí sám, v Dorianově baru vtrhne na jeviště a s překvapenou Tinou předvede hostům fantastické taneční vystoupení. Dorian se ho marně pokouší zabít a sám skončí v rukou policie. Stanley opět vše popírá, Kellaway však začíná tušit pravdu. Dorian je odhodlán se Masce pomstít a v záchvatu zuřivosti vyhodí Tinu, protože se do bláznivého supermana zamilovala. Zmatený Stanley se svěří novinářce Peggy, ta však pracuje pro Doriana, který se díky ní zmocní Stanleyho i masky a promění se ve vraždící monstrum, odhodlané ovládnout město. Dokáže Stanley Doriana zastavit, přestože s maskou přišel o všechny své nadpřirozené schopnosti?

Ocenění:
Academy Awards
1995 - Vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
1995 - Jim Carrey (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
1995 - Masky (nominace)
1995 - Výprava (nominace)
1995 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
1994 - Jim Carrey (Nejhoší vycházející hvězda) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Nova)
V českém znění: Bohdan Tůma – Jim Carrey (Stanley Ipkiss/Maska), Lucie Zedníčková – Cameron Diaz (Tina Carlyle), Jan Šťastný - Peter Riegert (Mitch Kellaway), Jeremy Roberts (Vyhazovač Bobby), Zdeněk Mahdal – Peter Greene (Dorian Tyrell), Soňa Dvořáková - Amy Yasbeck (Peggy Brandt), Martin Kolár - Richard Jeni (Charlie Schumaker), Nils Allen Stewart (Orlando), Jan Přeučil - Orestes Matacena (Niko), Ben Stein (Dr. Arthur Neuman), Michal Suchánek - Tim Bagley (Irv Ripley), Milena Dvorská - Nancy Fish (paní Peenmanová), Vlastimil Zavřel - Johnny Williams (Burt Ripley), B.J. Barie (Alley Punk #1 špekoun), Josef Carda - Denis Forest (Eddie), David Suchařípa - Reginald E. Cathey (Freeze), Ivory Ocean (starosta Mitchell Tilton), Zdeněk Žák - Jim Doughan (Detektiv Doyle), Zdeněk Gawlik - Eamonn Roche (šéf banky), a další
K uvedení tohoto filmu přispěli finančním darem společnosti Petrimex Bratislava, Calex Zlaté Moravce a Fun Rádio Bratislava
Překlad: Kateřina Bryanová
Zvuk: Tomáš Bělohradský ml.
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: pro Společnost Q Film AW studio Praha, 1995

2. DABING (ČT, Nova - do r. 2012, Prima, DVD)
V českém znění: Martin Dejdar – Jim Carrey (Stanley Ipkiss/Maska), Kamila Špráchalová – Cameron Diaz (Tina Carlyle), Miloš Vávra - Peter Riegert (Mitch Kellaway), Vladislav Beneš - Peter Greene (Dorian Tyrell), Otakar Brousek ml. - Richard Jeni (Charlie Schumaker), Stanislava Jachnická - Amy Yasbeck (Peggy Brandt), Jiří Plachý - Jim Doughan (Detektiv Doyle), Miroslav Středa - Denis Forest (Sweet Eddy), Miloš Hlavica - Ben Stein (Doktor Arthur Neuman), Antonín Molčík - Ivory Ocean (Starosta Mitchell Tilton), Daniel Rous - Jeremy Roberts (Vyhazovač Bobby), Miloslav Študent - Johnny Williams (Burt Ripley), a další.
Překlad: Michael Kňažko
Dialogy: Eva Štorková
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Vedoucí produkce: Otakar Svoboda
Režie českého znění: Jiří F. Svoboda
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2000

Premiéra ČR: 16.3.1995 Lucernafilm
Premiéra USA: 29.7.1994 New Line Cinema
Premiéra Kanada: 29.7.1994
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 15.10.1995 (VHS) Q Film
Poprvé na DVD: 7.12.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 053 251
Tržby celkem - $ 351 583 407
Návštěvnost v ČR 217 347
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Maska gastonrolinc.webnode.cz/news/maska-the-mask/
Fantasy / Akční, USA, 1994
Režie: Chuck Russell, Hrají: Jim Carrey, Peter Riegert

Maska Junior gastonrolinc.webnode.cz/news/maska-junior-son-of-the-mask-2015-86-usa-komedie-akcni-dobrodruzny-22/
Komedie / Akční, USA, 2005
Režie: Lawrence Guterman, Hrají: Jamie Kennedy, Alan Cumming

 
Tvůrci a herci
Chuck Russell (Režie), Robert Engelman (Produkce), Randy Edelman (Hudba), John R. Leonetti (Kamera), Arthur Coburn (Střih), Fern Champion (Casting), Mark Paladini (Casting), Craig Stearns (Scénografie), Ha Nguyen (Kostýmy), Craig Clark (Zvuk), Mark Hopkins McNabb (Zvuk), Steven D. Williams (Zvuk), Tina Roesler Kerwin (Masky), Mike Werb (Scénář), Jim Carrey (Herec), Peter Riegert (Herec), Peter Greene (Herec), Amy Yasbeck (Herec), Tim Bagley (Herec), Reg E. Cathey (Herec), Cameron Diaz (Herec), Joely Fisher (Herec), Ben Stein (Herec), Meadow Williams (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Blake Clark (Herec), Max (Herec), Denis Forest (Herec), Johnny Williams (Herec), Orestes Matacena (Herec)
 
1994/101/USA/Fantasy, Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Cameron Diaz (Tina Carlyle) dlho trpela hrozným akné, kvôli čomu sa muselo na štrnásť dní pozastaviť aj natáčanie tohto filmu.
- Pes Majla se stal předlohou pro maskota dětské webové stránky alik.cz.
- Maska (Jim Carrey) na konci snímku pronáší větu: "Now you have to ask yourself one question - Do I feel lucky today? Well, do ya, punks?" Stejná věta zazněla i ve snímku Drsný Harry (1971).
- Když je Maska (Jim Carrey) v parku zatýkán detektivem (Peter Riegert), řekne: " To jsem nebyl já, to byl ten jednorukej."  Jedná se o odkaz na film Uprchlík (1993), kde je doktor Richard Kimble (Harrison Ford) neprávem obviněn z vraždy, kterou spáchal jednoruký Sykes (Andreas Katsulasf).
- Ve filmu je zmíněno, že Maska patřila bohu Lokimu. Ve skutečnosti byl Loki původem obr a až po uzavření pokrevního bratrství s Odinem byl přijat mezi Ásy a stal se bohem.
- Animácia Masky (Jim Carrey) v nočnom klube, ako sedí za stolom a vyjadruje obdiv k Tine (Cameron Diaz), bola inšpirovaná rozprávkami "Red Hot Riding Hood" z roku 1943 a "The Shooting of Dan McGoo" z roku 1945.
- Auto, ktoré dostane Stanley Ipkiss (Jim Carrey) v autoservise, je Studebaker z roku 1951.
- Keď Maska (Jim Carrey) preberá Oscara, paroduje reč Sally Field z 56. ročníka udeľovania cien v roku 1984, ktorá si ho prevzala za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Miesta v srdci (1984).
 
Odkazy