Marta a Věra (TV seriál) Marta a Věra

16.01.2017 17:27

Komedie

Česko, 2014 - 2016, 7 h 35 min (Minutáž: 16x28 min)

Obsah

Obsah epizod

1. série (2014)

Kdyby Marta a Věra nebyly zaměstnankyně slevového portálu leeevne.cz, neměly by nic společného. Rozděluje je jejich zcela odlišný přístup k životu. Marta (Bára Poláková) věří, že dělá práci, která má smysl a pomáhá lidem lépe žít. Když má vše systém, je šťastná a plná iluzí. Věra (Sabina Remundová) má nedozírné zkušenosti, a proto žádné iluze. Improvizace je její radost a zároveň recept na přežití v jakýchkoli podmínkách. Majitel firmy Brouček (Pavel Liška) je podlý skřet převlečený za manažera, který nejraději řídí, šmíruje a šikanuje své dvě zaměstnankyně.(Česká televize)

DÍL 1: Teambuilding (Teambuilding) - Marta byla se svým životem spokojená. Než přišla Věra. Příběh ze světa, kde každá sleva něco stojí. Kdyby Marta a Věra nebyly zaměstnankyně slevového portálu Leeevne.cz, neměly by nic společného. Rozděluje je totiž zcela odlišný přístup k životu. Marta věří, že dělá práci, která má smysl a pomáhá lidem lépe žít. Když má vše systém, je šťastná a plná iluzí. Věra má nedozírné zkušenosti, a proto žádné iluze. Improvizace je její radost a zároveň recept na přežití v jakýchkoli podmínkách. Kromě nerudných zákazníků a vzájemných střetů život Marty a Věry pravidelně ztěžuje i asociální majitel firmy Brouček, podlý skřet převlečený za manažera, který své dvě zaměstnankyně s chutí řídí, šmíruje a šikanuje

DÍL 2: Testování (Testování) - Řediteli firmy Leeevně.cz Broučkovi se začínají vymykat otěže vedení z rukou. Zvládnout dvě podřízené není žádná legrace. Zvlášť když jsou Marta s Věrou tak moc rozdílné a tak moc temperamentní. Nakonec ještě budou chtít hodnotit ony jeho! Zlaté pravidlo úspěšného šéfa zni: „Zaměstnej podřízeného". Pochopí Brouček hloubku tohoto manažerského zaklínadla?

DÍL 3: Notebook (Notebook) - Věra dostane zdánlivě jednoduchý úkol – udělat tabulku na počítači. Co se děje pak, se vymyká zdravému kancelářskému rozumu. Je nutno uklízet v kuchyňce, čistit koberce, měnit žárovky, nakupovat potraviny nebo tišit dělnickou bouři... Proč Věra práci na počítači odkládá? Nerada dělá tabulky? Nesouhlasí s obsahem? Marta bude muset vyvinout detektivní úsilí, aby se dozvěděla pravdu. Věra zas, aby se pravdu nedozvěděl ředitel Brouček.

DÍL 4: Jehňátko (Jehňátko) - Konečně! Obchodní partner, který chce podobně jako Marta přinášet radost svým malým zákazníkům. Obchoduje totiž s hračkami, nejde mu jen o peníze a jmenuje se Jehňátko. Ředitel Brouček sice tvrdí, že s produkty pro děti obchodují jenom svině, ale Marta tomu nevěří. Není divu, že to mezi panem Jehňátkem a Martou řádně zajiskří.

DÍL 5: Odhalení (Odhalení) - To, co je pro Martu zdravé plavání, je pro Věru zvrhlost. Plavání bez plavek. Pro Broučka je to ovšem slevový trhák – zlevněné vouchery s naturisty. Jen mu nejde do hlavy, proč o to není zájem. Atraktivitu má na vlastním těle zkusit Marta. Bude si i nadále myslet, že je to přirozené? Půjde si nakonec Marta opravdu zaplavat, jak ji Pán Bůh stvořil?

DÍL 6: Vstřebávání (Vstřebávání) - Věra má jedno pravidlo – neřešitelné věci neřešit. Marta však ví, že každá situace má nějaké řešení. Konflikt kulminuje, když má server Leeevně.cz trable s prodejem mraženého krému Ledňáčíček. Proč dostal produkt přezdívku „zabijácká pochoutka"? Kdo všechno se stane jeho obětí? Přežije ředitel Brouček?

DÍL 7: Večírek (Večírek) - Marta a Věra se rozhodnou, že si po pracovní době vyhodí z kopýtka a navštíví motorkářský večer. Ředitel Brouček zákeřně vyhlásí firemní večírek, na kterém mají obě kolegyně, jako jediné zaměstnankyně firmy účast povinnou. Vzepřou se Marta s Věrou zvůli ředitele Broučka? A jestli ne, jak firemní večírek přežijí, aniž by utrpěla jejich psychika? Má Věra v rukávu nějaké pragmatické řešení?

DÍL 8: Konkurz (Konkurz) - Martě se cílevědomou prací povedlo dostat firmu Leeevně.cz ze záporných čísel. Marta je tudíž hrdá a profesně spokojená. Přesto, když dostane možnost změnit branži, zaváhá. Která žena by nechtěla hrát ve filmu? Uspěje Marta v náročném konkurzu? Osvobodí se Marta a opustí Leeevně.cz? Podpoří ji Věra? A co na to ředitel Brouček? Co pro něj Marta znamená? Znamená pro něj něco?

 

1. série (2016)

DÍL 1: Investice (Investice) - Brouček avizoval, že hodlá do firmy investovat, aby zlepšil komfort zaměstnanců. Marta s Věrou se těší, že by mohlo jít o klimatizaci. Na poradě zjišťují, že chce Brouček v jejich kanceláři nainstalovat kamery. Jsou v šoku z možnosti ztráty soukromí a vzepnou se k odporu, který je ovšem úspěšný jen do okamžiku, kdy je firma vykradena. Kdo kancelář vykradl? A uhájí si Marta s Věrou právo na soukromí?

DÍL 2: Ceny (Ceny) - Marta sní o tom, že je hvězda slevového byznysu, dává si ale pozor, aby si toho nevšimla Věra, před kterou se snaží předstírat skromnost. Věra sehnala od kamaráda Luďka, který pracuje v ZOO, levně cibetkovou kávu. Marta se štítí kávu pít, protože se příliš upíná k tomu, jakou funkci mají při její „výrobě" cibetky. Firma Leeevne.cz se zúčastní předávání prestižních cen leaderům ve slevovém oboru. Získá Marta nějakou cenu? Naučí ji Věra vychutnávat kávu pro gurmety?

DÍL 3: Bobule (Bobule) - Marta sní o tom, že je hvězda slevového byznysu, dává si ale pozor, aby si toho nevšimla Věra, před kterou se snaží předstírat skromnost. Věra sehnala od kamaráda Luďka, který pracuje v ZOO, levně cibetkovou kávu. Marta se štítí kávu pít, protože se příliš upíná k tomu, jakou funkci mají při její „výrobě" cibetky. Firma Leeevne.cz se zúčastní předávání prestižních cen leaderům ve slevovém oboru. Získá Marta nějakou cenu? Naučí ji Věra vychutnávat kávu pro gurmety?

DÍL 4: Zapomnění (Zapomnění) - Marta se chová divně, což může být způsobeno buď konzumací detoxikačního čaje, který má za následek výpadky krátkodobé paměti, nebo faktem, že je zamilovaná. Její současný partner, samolibý právník a sportovec David si ji přijde vyzvednout přímo do práce, kde pozuráží jak Věru, tak Broučka. Ten je vetřelcem ve vlastním teritoriu zaskočen, a rozhodne se s ním utkat v souboji.

DÍL 5: Poradna (Poradna) - K Martiným prodejním favoritům patří manželská poradna psychologa a vztahového kouče Dr. Luskouna, který říká svým klientům nepříjemné pravdy. Stížnosti se množí, Brouček chce poradnu stáhnout, ale Marta chce dokázat, že tentokrát prodávají kvalitní službu. Testovat produkt s ní jde překvapivě sám ředitel Brouček. Po krátkém tréningu se dohodnou, že sehrají manželský pár v krizi. Doktor Luskoun jim ale po vyšetření sdělí pravdu, která oba překvapí.

DÍL 6: Diktátor (Diktátor) - Martu zaskočí, že na Broučkově stole objeví fotku Stalina. Ani jí ani Věře se nepodaří o Broučkově zálibě v ruském diktátorovi zjistit nic bližšího. Tedy kromě faktu, že sám Brouček se mění v diktátora, který dává svým podřízeným často nesplnitelné úkoly. Při plnění jednoho takového zadání se musí Marta zdržet v práci přes noc a zažije s Broučkem nečekaně intimní chvíle.

DÍL 7: Tetování (Tetování) - Marta se domnívá, že by jí slušelo tetování. Věra ji od toho odrazuje, tetování je navždycky a člověk si musí secsakra rozmyslet, co jej bude charakterizovat do konce života. Brouček prochází obdobím vzdoru vůči matce, chce jej něčím demonstrovat a možnost tetování ho zaujme. Marta s Broučkem najednou mají společné téma. Dohodnou se, že si nechají vytetovat to, co mají nejraději. Konfrontace předpokladů s realitou pak ale všechny zaskočí.

DÍL 8: Knír (Knír) - Marta má těžké období. Brouček se jí dvoří. Jenže kdo by chtěl chodit s někým, kdo vypadá jako Hitler? Věra Broučkovi poradí, aby se zbavil kníru. Ten znejistí a otáže se matky, co by řekla na to, kdyby se oholil. Broučková z toho okamžitě vycítí ženskou a naběhne za Martou, aby jí vyhlásila válku. Marta boj přijímá. Jak to dopadne, jestli Brouček Martu získá a kdo zahyne šípem vystřeleným Věrou, uvidíme v posledním dílu druhé řady.

 

Produkce - Ceská Televize

https://www.csfd.cz/film/354011-marta-a-vera/komentare/#