Mařenka a Jeníček v lese hrůzy / Gretel & Hansel (2020/87/Kanada, USA, Irsko/Fantasy, Horor, Mysteriózní, Thriller) 48%

02.08.2021 14:31
JEDNOU VĚTOU
„Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla."

OBSAH
Tuhle pohádku všichni znáte. Ale ne jako zhmotnění čiré hrůzy... Kdysi dávno putovala mladá dívka se svým malým bratrem do tmavého lesa v zoufalé snaze najít práci a obživu. Místo toho ale narazila jen na děsivé a netušené zlo. Sourozenci, Mařenka a Hansel žijí na venkově se svou matkou. Když jsou těžké časy a Mařenka si nemůže najít práci, jejich matka je pošle ven, aby se o sebe postarali. Když cestují temným lesem bez oblečení a zásob, narazí na dům s dobře vonícím jídlem a rozhodnou se tam dočasně zůstat v péči staré ženy. Jak se zotavují z únavy, odhalují podivné věci, které by jim mohly bránit dostat se ven živí.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Očekávaná hororová adaptace slavné pohádky je ve výsledku jen lepším průměrem, ale i přesto si myslím, že stojí za pozornost. Rozhodně se nejedná o guilty pleasure jízdu z roku 2013, tohle je hodně pomalejší a artovější vyprávění, které stojí především na snovém a atraktivním vizuálu ( pastelové barvy a les je nádhera) a solidní jsou i herecké výkony. Šikovná Sophia Lillis si získala sympatie už v It a Alice Krige v roli strigy je naprosto znepokojivě boží. Myslím, že filmu škodí i rating PG-13 a finále šlo podat atmosféričtěji ba i akčněji, ale nenudil jsem se a díky vymazlené formě se mi na film koukalo slušně. (EvilPhoEniX) 3*

Perkins dokáže skrze geometrické kompozice, okultní symboliku a nepříjemné zvukové plochy navodit zlověstnou atmosféru pro tři herce, kteří jsou nejlepší, když chrochtají a do toho konzumují houbičky. Jakmile se ale začne všechno dovysvětlovat návodným voiceoverem, je zle. Ta nádherná chata v lesích najednou nemá moc místností k prozkoumání, což se projeví i v ošizeném finále. Eggersova Čarodějnice je úplně jinde. (john333) 3*

Pohádka na dobrou noc jako horor na dobrou noc. Dobrý nápad (který měl někdo dostat už dávno) v osobitém zpracování s důrazem na až surreálnou atmosféru a bezvýchodně temné prostředí. Škoda, že nezbyly odvaha ani peníze na místy kreativnější a údernější řešení a že to chvílemi působí lacině a zkratkovitě. Přesto nevšední zážitek s přesvědčivou Sophii Lillis a cílevědomou výpravou, který není kinům na ostudu. 60% (lamps) 3*

VELKÁ RECENZE
Bylo nebylo, Jeníček a Mařenka se znovu vydali do temného lesa. Vyšli z něj ale beze smyslu.
Přivést do světa filmu další verzi slavného příběhu bratří Grimmů se rozhodl režisér Oz Perkins. Mysteriózní horor, který se nedrží zažité pohádkové linie, však své umělecké ambice nenaplňuje.
Je to tak trochu příběh o Mařence a Jeníčkovi obrácený vzhůru nohama. Sourozenci jsou nuceni opustit pološílenou matku a vydat se přes temný les za vidinou jídla a střechy nad hlavou. A podle očekávání narazí na podivuhodné stavení, které obývá mimořádně podezřelá a děsivá stařena (Alice Krige). Tady ale podobnost s původní německou verzí končí a začíná něco, kvůli čemu možná Wilhelm a Jacob Grimmovi nebudou odpočívat v pokoji.
Noví Jeníček s Mařenkou jsou pseudo-uměleckým obrazem svých pohádkových představitelů a vedou buď naprosto irelevantní nebo afektovaně intelektuální dialogy. Mařenka v podání Sophii Lillis je nejen řádně emancipovaná, ale také obdařena kouzelnou mocí. A než se člověk stihne vzpamatovat a zorientovat se, ejhle – Mařenka se učí čarovat a začne se schylovat k rituální vraždě Jeníčka (Sam Leakey). Na druhou stranu se není čemu divit, Perkinsův Hansel je nesympatický, ufňukaný, rozmazlený klučík, který ničemu nerozumí. Jistě ví jen to, že chce perníček. A to hned.
Co stojí za vyzdvihnutí, je vizuální stránka, která po celou dobu pomáhá udržet temnou, mysteriózní atmosféru. Zároveň však všechna deprese a hororové efekty přichází trochu vniveč, nesmyslný scénář nezachrání a film samy o sobě neutáhnou.
Snímek tak na tom, čím chtěl vyniknout, jednoznačně ztrácí. Ve snaze o umělecké vyjádření za každou cenu se ztratí i prvky, které mají potenciál – jako životní příběh čarodějnice, který celé vyprávění otevírá. Korunu tomu celému dá multietnické obsazení, které je v případě německé středověké pohádky docela pěst na oko. A aby tvůrci dali důraz na už tak silný feministický ráz, ne náhodou je v názvu filmu první v pořadí „Mařenka“.
Snímek tak na tom, čím chtěl vyniknout, jednoznačně ztrácí. Ve snaze o umělecké vyjádření za každou cenu se ztratí i prvky, které mají potenciál - jako životní příběh čarodějnice, který celé vyprávění otevírá. Korunu tomu celému dá multietnické obsazení, které je v případě německé středověké pohádky docela pěst na oko. A aby tvůrci dali důraz na už tak silný feministický ráz, ne náhodou je v názvu filmu první v pořadí "Mařenka".

DABING
V českém znění: Johana Krtičková - Sophia Lillis (Mařenka), Zuzana Hykyšová - Alice Krige (Čarodějnice), Adam Ipser - Samuel Leakey (Jeníček), Jakub Saic - Charles Babalola (Lovec), Hana Krtičková - Fiona O'Shaughnessy (matka), Miroslav Hanuš - Donncha Crowley (Stripp), Viola Částková, Martin Zahálka, Ivo Hrbáč a další
Překlad: Michaela Šimonková Filipová
Dialogy: Luboš Krtička
Zvuk: Michal Vaniš
Produkce: Michael Běhounek
Režie: Hana Krtičková
Pro SPI Internatinal vyrobila Barrandov Televizní studio - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 31.1.2020 United Artists
Premiéra Kanada: 31.1.2020
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Oz Perkins (Režie), Fred Berger (Produkce), Brian Kavanaugh-Jones (Produkce), Rob (Hudba), Galo Olivares (Kamera), Josh Ethier (Střih), Julia Wong (Střih), Claire Curry (Casting), Julie Harkin (Casting), Jeremy Reed (Scénografie), Leonie Prendergast (Kostýmy), Justin M. Davey (Zvuk), Will Files (Zvuk), Edwina Kelly (Masky), Rob Hayes (Scénář), Sophia Lillis (Herec), Alice Krige (Herec), Jessica De Gouw (Herec), Charles Babalola (Herec), Ian Kenny (Herec), Samuel Leakey (Herec)
 
2020/87/Kanada, USA, Irsko/Fantasy, Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Tržby USA $15,347,654
- Tržby celosvětové $21,282,967
 
Odkazy