Mandy - Kult pomsty / Mandy (2018/121/USA, Velká Británie, Belgie/Akční, Thriller) 58%

08.02.2022 17:20
JEDNOU VĚTOU
„Chtěli mu vzít borovicový domov. On si vezme je."

OBSAH
Píše se rok 1983. Red Miller (Nicolas Cage – Ghost Rider, Drive Angry) a Mandy Bloom (Andrea Riseborough – Birdman, Souboj pohlaví) jsou dva outsideři, kteří spolu žijí láskyplným a poklidným životem na americkém severozápadu. Když ale jejich útočiště obklopené borovicovými lesy zničí náboženská sekta, v jejímž čele stojí sadistický Jeremiah Sand (Linus Roache – Vikingové, Ve jménu vlasti), Red se vydává na fantasmagorickou cestu lemovanou ohněm a potřísněnou krví. (Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Asi před týdnem jsem se telefonicky bavil s kolegou uživatelem Goldbeaterem a mimo jiné jsme probírali Nicolase Cage. Péťa mě doporučil tuhle věc s tím že na neťáku bude končit. No Nikyho jsem si kdysi jako herce velmi vážil, pořád ho mám rád, ale jeho kariéru už nesleduji, nevím přesně co je důvod, že netočí ambiciozní bijáky, ale štve mě to. V každým případě Goldbeater se s Mandym ještě 2x připoměl a protože je na týhle databázi určitě jeden z těch, kteří filmy fak milují a oroinetuje se v nich, říkal jsem ok zkusím to, vypnout a zaodpodit to koneckonců můžu vždycky. Jsem strašně rád, že Panos Cosmatos po mě nechtěl abych šňupal koks jako on, když točil tenhle kousek, protože j´přiznejme si, některý režisérský smažky jsou tak nastřelený, že očekavaj od divka že pochopí co se jim honí v palici při jejich raušových stavech. Tady ten Panos to všechny čest se chtěl jenom vyřádit, takže mě to ve finále i bavilo, byť ta hypnoatsmoféra byla někdy už unavující. První číst taková na hovno ani Niky tam nebyl moc, ovšemdruhá půlka, to je jinačí pokrm, kýble filmové krve tečou proudem, hlava sem, hlava tam, jako příprava na romantický večer plný nežností, absolutní ideál. (Enšpígl) 4*

No jasně...kdo jiný by měl hrát v tomto filmu, než Nicolas Cage. To je totiž v současné době jediný herec v Hollywoodu, který z herectví udělal naprostý extravagantní zážitek. Pokud ho něco bolí, a to jak fyzicky nebo psychicky, tak to prostě ucítíte. A jelikož se neustále objevuje ve filmech, které se vymykají normálu, tak počítejte s tím, že Nicolase Cageho tady bude bolet psychicky a fyzicky úplně všechno. Po filmové stránce jsem byl ale dost rozhozený. První polovina byla hodně na efekt. Režisér si tu pohrál s fialovými filtry a polovinu jsem vlastně ani pořádně neviděl, co se na scéně děje. Hlavně, že je to ale efektivní. Druhá polovina filmu je ale nářez. V tu ránu se totiž probudí temná stránka Nicolase a rozjíždí se herecká absurdie plná sraček, že se nebudete stačit ani divit. Nářez neskutečnej. Opět jeden z těch filmů, který se snaží umělecky šokovat a docela mu to jde. (Malarkey) 3*

Přiznám se, že mě to těžce minulo. A to jsem se tak těšil! Druhá polovina je zábavná, i když často nechtěně, a Cage si úlohu šíleného zfetovaného mstitele nepochybně užívá. Málokdy jsou jeho přepálené herecké kreace na místě, sem však nepochybně patří a klobouk dolů před režisérem, že to takhle ukočíroval. Řezničina je krvavá, originální i rozmanitá, ke konci je tedy všechno v pořádku. S čím mám tedy problém? Jednak s úmorným tempem, které je opravdu extrémně pomalé a nekonečné záběry na nic se po chvilce dost omrzí. Hlavním kamenem úrazu je však první půlka, která slouží vlastně jen jako velmi, opravdu velmi zdlouhavý prolog - bez násilí, bez zábavy. Nemálo lidí z projekce odešlo a já se jim nedivím. Kdo si počkal na posunutí příběhu v půlce a následné krvavé lázně, neprohloupil, ale přesto se budu řadit k těm, kterým Mandy k chuti zas tak nepřišla. Škoda. (Rimsy) 3*

VELKÁ RECENZE
Chtěli jste to, máte to mít. Stručný popis tohohle bizárku zjevně nestačil, a tak se do temných vod jedné zvrhlé mysli ponoříme trochu hlouběji. Ať už vás Mandy zajímá přímo ve Varech, nebo chcete zažít extrémní zážitek časem i doma, měli byste se o novém úletu Nicolase Cage dozvědět víc.
O co tedy jde? Příběh by bylo možné shrnout jednou větou, ale abyste neměli pocit, že vás odbývám, věnuju mu věty hned tři. Dřevorubec Red žije se svou snoubenkou Mandy kdesi ve Spojených státech na začátku 80. let. Užívají si jednoduchého života a upřímně se milují. V okolí se však začíná rozšiřovat nezvyklý nešvar, totiž náboženské sekty a jejich násilné praktiky. Reda s Mandy to samozřejmě nijak zvlášť nezajímá, než si jedna taková vykutálená sektička udělá výlet do Redova domu a Mandy úplně dobře nedopadne. V tu chvíli se na plátně objeví název filmu, což by bylo v pořádku, protože jsem právě odvyprávěl expozici. Jenže to také znamená největší problém celého filmu, protože tenhle moment nastane po více než hodině!
Předlouhá a zcela umrtvující expozice donutila řadu lidí odejít ze sálu, naštěstí poté, co se všechno výše uvedené stane, konečně začíná to, na co jsme všichni čekali. Žalem zničený, ale přesto nezlomený Nicolas Cage se vydává na cestu pomsty, během níž proteče hodně krve. A tady už snímek nabírá tempo, jelikož Cage postupně likviduje jednotlivé příslušníky sekty (mezi nimiž jsou třeba i démoni, ale to vás asi nepřekvapí), a to velmi kreativními a rozmanitými způsoby. Do toho frčí na drogách, křičí, hopsá a dělá všechny ty kreace, které v normálních snímcích působí směšně, sem se však hodí. Stejně jako barevné filtry (obzvlášť červená je v oblibě), jež k žánru brakových hororů tak nějak sedí.
Italsko-kanadský režisér Panos Cosmatos toho za sebou moc nemá, ale tohoto kousku se dokázal chopit velmi osobitě. Ukočírovat takové množství bizáru chce přece jenom určité schopnosti. Za zmínku stojí i temná, dunivá hudba, v níž jasně poznáte jejího autora – ano, opravdu se jedná o poslední skladatelskou štaci nedávno zesnulého Jóhanna Jóhanssona.
Co však z Mandy dělá namísto nápaditého gore hororu skutečnou šílenost, je míra psychedelie, již vlastně ani nedokážu úplně popsat. Zdlouhavé dialogy sektářů jsou stejně zneklidňující (a nikam nevedoucí) jako nekonečné kamerové jízdy a záběry na obličeje hrdinů. V nemálo momentech jsem si vlastně nebyl jistý, jestli je přítomný humor záměrný, či nechtěný. Mandy mě prostě dokázala hodně zmást, a tak i moje výsledné hodnocení je takové alibistické. Zábavu a určitou kvalitu nabízí, ale zlomové dílo s přesahem (jak ho vidí řada zahraničních kritiků) v ní nenacházím.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
2019 - Benjamin Loeb (Nejlepší kamera) (nominace)

The Saturn Awards
2019 - Nejlepší nezávislý film
2019 - Nicolas Cage (Nejlepší herec) (nominace)

Independent Spirit Awards
2019 - Benjamin Loeb (Nejlepší kamera) (Nominace)

Detroit Film Critics Society Awards
2018 - Jóhann Jóhannsson (Nejlepší hudba) (nominace)

Austin Film Critics Association Awards
2018 - Jóhann Jóhannsson (Nejlepší hudba)

Sitges Film Festival
2018 - Panos Cosmatos (Nejlepší režie)

DABING
1.DABING (Nova)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Red Miller), Andrea Elsnerová - Andrea Riseborough (Mandy Bloomová), Jan Šťastný - Linus Roache (Jeremiah Sand), Martin Zahálka - Bill Duke (Caruthers), Tomáš Juřička - Ned Dennehy (bratr Swan), Ivana Měřičková - Olwen Fouéré (matka Marlene), Pavel Vondra - Richard Brake (chemik), Radek Hoppe, Ladislav Županič, Otto Rošetzký, Petr Burian a další
Překlad: Petr Metelka
Zvuk: Michal Kraus
Produkce: Martin Odehnal, Marcela Bártová
Dialogy a režie: Ivana Měřičková
Pro TV Nova vyrobila DW Agentura - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.10.2018 (DVD and Blu-ray premiere)
Premiéra USA: 14.9.2018 RLJ Entertainment
Premiéra Velká Británie: 12.10.2018 Park Circus
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.10.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 31.10.2018 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 6 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 400 00

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Mandy - Kult pomsty gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/mandy-kult-pomsty-mandy-2018-121-usa-velka-britanie-belgie-akcni-thriller-58/
USA / Velká Británie, Mysteriózní / Horor 2019
Režie: Panos Cosmatos, Hrají: Nicolas Cage, Andrea Riseborough

Instinkt lovce (Bílý jaguár)  gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/11/
USA, Akční / Thriller 2019
Režie: Nick Powell, Hrají: Nicolas Cage, Famke Janssen
 
Tvůrci a herci
Panos Cosmatos (Režie), Nate Bolotin (Produkce), Daniel Noah (Produkce), Adrian Politowski (Produkce), Josh C. Waller (Produkce), Elijah Wood (Produkce), Jóhann Jóhannsson (Hudba), Benjamin Loeb (Kamera), Brett W. Bachman (Střih), Lara Manwaring (Casting), Sebastian Moradiellos (Casting), Mustapha Souaidi (Casting), Hubert Pouille (Scénografie), Alice Eyssartier (Kostýmy), Alek Goosse (Zvuk), Oriane De Neve (Masky), Panos Cosmatos (Scénář), Aaron Stewart-Ahn (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Andrea Riseborough (Herec), Linus Roache (Herec), Bill Duke (Herec), Richard Brake (Herec), Ned Dennehy (Herec), Olwen Fouere (Herec)
 
2018/121/USA, Velká Británie, Belgie/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Red (Nicolas Cage) a Mandy (Andrea Riseborough) u večeře sledují film Nightbeast (1982).
- Mandy (Andrea Riseborough) v jedné scéně prozradí, že s Redem (Nicolas Cage) žijí u jezera Crystal Lake, kde se odehrává děj filmu Pátek třináctého (1980).
- Red (Nicolas Cage) žertuje, že jeho oblíbená planeta je Galactus, což je nechvalně známý padouch z komiksů od Marvelu, který pojídá planety. Nicolas Cage je velkým fanouškem komiksů, dokonce se nechal inspirovat postavou Luka Cage, po němž převzal své příjmení. Kromě toho si zahrál tři různé hrdiny od Marvelu ve čtyřech filmech.
- Jeremiah Sand (Linus Roache) sdílí mnoho podobností se skutečným vůdcem kultu, Charlesem Mansonem. Stejně jako Sand se Manson neprosadil jako hudebník a nesnášel, když někdo kritizoval jeho muzikantství. Sand hovoří o svých obětech jako o prasatech, stejně jako to dělal Manson a jeho následovníci. V obou případech podněcovalo násilí používání psychedelických drog.
- Mandy (Andrea Riseborough) čte knihu „Seeker of the Serpent's Kiss“, která byla rekvizitou. Ve skutečnosti se jedná o název skladby od Jóhanna Jóhannssona, která hraje během této scény.
- Před natáčením filmu se Nicolas Cage rozvedl se svou dlouholetou manželkou Alice Kim Cage. Svůj zármutek a frustraci následně přetavil do svého výkonu.
- Poslední film, ke kterému Jóhann Jóhannsson stihl dokončit hudbu. Skladatel zemřel ani ne měsíc po premiéře následkem zástavy srdce způsobené otravou kokainem a léky proti chřipce.
- Písnička, která hraje na začátku filmu, je „Starless“ od King Crimson. Ve 44. minutě hraje „Amulet Of The Weeping Maze“ od Jeremiaha Sanda – tato skladba se po uvedení filmu dočkala vysokého nárustu prodejů na platformě Bandcamp.
- Zbraň, kterou si Red (Nicolas Cage) vyrobí k pomstě, je inspirovaná vzhledem písmene „F“ z loga švýcarské metalové skupiny Celtic Frost.
- Název filmu se objeví až po 75 minutách.
- Před oficiální premiérou proběhla česká premiéra filmu na Karlovarském IFF 1. července 2018.
- Celosvětová premiéra proběhla 19. ledna 2018 na Sundance FF (Salt Lake City).
- Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jeden krátky záber.
 
Odkazy