Luther (TV seriál) Luther

26.04.2016 12:46

Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller

Velká Británie, 2010, 16x50 min

Obsah

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman.(Česká televize)
Obsah epizod
1.série (2010)
DÍL 1. Episode 1 (Episode 1) - V první epizodě vrchní inspektor John Luther pronásleduje pedofilního sériového vraha Henryho Madsena. V závěru honičky Madsen visí nad propastí a prosí o život. Nakonec padá do hlubiny. O sedm měsíců později se Luther vrací po nucené dovolené do práce. Velitelka Útvaru pro těžké zločiny Rose Tellerová tímto krokem hodně riskuje. Luther je v policejním sboru považován za nevypočitatelného individualistu, ona jeho schopnosti ale považuje za přínos. Může jí to dokázat hned při vyšetřování prvního případu. Dvojnásobná vražda, manželé Douglas a Laura Morganovi, těla našla jejich dcera Alice. Lutherovi to ale celé nějak nesedí. Zakousne se do případu jako buldok, vedle toho chce ale také zachránit rozpadající se vztah se svou ženou Zoe.
DÍL 2. Episode 2 (Episode 2) - V první epizodě vrchní inspektor John Luther pronásleduje pedofilního sériového vraha Henryho Madsena. V závěru honičky Madsen visí nad propastí a prosí o život. Nakonec padá do hlubiny. O sedm měsíců později se Luther vrací po nucené dovolené do práce. Velitelka Útvaru pro těžké zločiny Rose Tellerová tímto krokem hodně riskuje. Luther je v policejním sboru považován za nevypočitatelného individualistu, ona jeho schopnosti ale považuje za přínos. Může jí to dokázat hned při vyšetřování prvního případu. Dvojnásobná vražda, manželé Douglas a Laura Morganovi, těla našla jejich dcera Alice. Lutherovi to ale celé nějak nesedí. Zakousne se do případu jako buldok, vedle toho chce ale také zachránit rozpadající se vztah se svou ženou Zoe.
DÍL 3. Episode 3 (Episode 3) - Ze svého domova je unesena matka malého dítěte Kirsten Rossová, přičemž pachatel za sebou zanechal stěny popsané satanistickými nápisy, vyvedenými lidskou krví. Podobný případ už kdysi řešili. Hlavním podezřelým byl tehdy jistý Lucien Burgess, nic na něj ale neměli. Vyšetřování navíc skončilo policejním násilím a Tellerová tudíž vyzývá ke krajní zdrženlivosti. Je ale jasné, že Kirsten Rossové dochází čas, a v takovém případě je John Luther připraven zapomenout na pravidla. Nováček u útvaru, seržant Ripley s tím nesouhlasí, na ostříleného kolegu inspektora Reeda je ale spoleh. A pomoci se Johnovi dostane i z nečekané strany.
DÍL 4. Episode 4 (Episode 4) - V Londýně řádí sériový vrah žen. V posledních pěti týdnech zardousil čtyři oběti a špatná zpráva zní, že se rychle vymyká kontrole. Intervaly mezi jednotlivými vraždami jsou čím dál tím kratší, to už nejsou jen sériové vraždy, ale přímo vražedná horečka. Další mrtvou už Luther a spol. nesmí připustit. Potom ale přijde zpráva, že se Henry Madsen v nemocnici probudil z kómatu a John se tak ocitá v hledáčku inspektora Schenka z vnitřního oddělení. Luther si ale umí poradit v každé situaci, jakkoli cynickým se jeho řešení může zdát.
DÍL 5. Episode 5 (Episode 5) - Pravda je taková, že o většině únosů se policie nikdy nedozví, protože pokud je v sázce život blízkého člověka, většina postižených raději rychle v tichosti zaplatí. Někdy to ale není tak jednoduché. Bohatého obchodníka s uměním Jamese Carroduse přepadne banda všehoschopných násilníků a požaduje po něm diamanty, v nichž má uložené veškeré své peníze. Jestli je do dvou hodin nepřinese, hrozí, že zabijí jeho ženu. A že to myslí opravdu vážně, prokáží obzvláště krutým způsobem. Carrodus ovšem zmíněné diamanty nemá, a tak mu nezbývá, než se obrátit na policii. Inspektor Luther ví, že ho čeká krajně náročný případ, ani v nejčernější noční můře by ho ale nenapadlo, k jaké tragédií se schyluje.
DÍL 6. Episode 6 (Episode 6) - Nic na světě nebolí tak, jako ztráta milovaného člověka. A bolest je o to větší, způsobil-li jeho smrt někdo, koho jste až dosud považovali za přítele. Zároveň ovšem platí, že v nouzi poznáš skutečné přátele. Zoe je mrtvá, zastřelil ji inspektor Ian Reed, kterému přerostla přes hlavu účast na nezdařeném přepadení obchodníka s uměním Carroduse. A aby bylo ještě hůř, podařilo se mu přesvědčit policii, že Zoe zavraždil ze žárlivosti John Luther. Ten se mění ve štvanou zvěř, jediné, na co dokáže myslet, je ale pomsta. K tomu ovšem bude potřebovat pomoc. Sázky jsou vysoké a události nezadržitelně spějí k nervydrásajícímu finále.

2.série (2011)
DÍL 1. Episode 1 (Episode 1) - Od dramatických událostí v závěru první série uplynula již nějaká doba. Útvar pro těžké zločiny pod vedením superintendantky Tellerové byl rozpuštěn, Alice se nachází na uzavřeném psychiatrickém oddělení, Ripley byl degradován na řadového policistu a inspektor Luther se po smrti ženy utápí v sebevražedných depresích. Zpět do služby jej povolává superintendant Schenk, jemuž bylo svěřeno velení nově sestavené Jednotky pro vyšetřování závažných a sériových zločinů. Luther k sobě vytahuje Ripleyho a tým doplňuje jako čerstvá posila seržantka Grayová. Jako první se v jejich hledáčku ocitá maskovaný vrah, který v noční uličce podřízl mladou ženu a poté z jejího mobilu obvolal všechny její známé s okultním poselstvím. Luther to ale vidí jako teatrální vraždu a obává se, že po premiéře budou následovat další.
DÍL 2. Episode 2 (Episode 2) - V Londýně řádí tajemný maskovaný vrah, který si dává velmi záležet na dramatické prezentaci svých zločinů. Sám sebe totiž vidí jako současnou reinkarnaci nepolapitelného přízraku, který vstoupil do městských legend pod přízviskem Skákající Jack. Ve skutečnosti je to zakomplexovaný zkrachovalý student umělecké školy, nepolapitelný ovšem bohužel zatím zůstává a co hůř, podařilo se mu unést seržanta Ripleyho. Navíc vše nasvědčuje tomu, že se chystá opustit scénu nějakým opravdu spektakulárním zločinem. To ovšem není jediný Lutherův problém. Na žádost dávné známé se pokusil zachránit ze spárů kuplířského gangu její dceru Jenny, a nyní je gangstery vydírán, aby jim šel na ruku. A Ripleymu se mezitím rychle krátí čas.
DÍL 3. Episode 3 (Episode 3) - John Luther odolal pokušení následovat uprchlou Alice Morganovou, protože je zkrátka tím, kým je. Mužem, který nedokáže zradit svůj vnitřní smysl pro spravedlnost, přestože se díky němu dostává do stále bezvýchodnější situace. Gangster Toby Kent stupňuje své požadavky, zatímco ve městě řádí vrah, jehož zdánlivě bezdůvodné činy šokují i zkušené policisty lhostejnou a chladně efektivní brutalitou. Po nočním přepadení benzínky po sobě zanechal jednoho mrtvého a jednoho těžce zraněného muže, je ale vysoce pravděpodobné, že brzy udeří znovu. Klíčové bude odhalit jeho motiv. Vždycky přece existuje motiv.
DÍL 4. Episode 4 (Episode 4) - Tajemství zdánlivě bezdůvodného vražedného násilí v ulicích Londýna pomalu vyplouvá na povrch. A je stejně neuvěřitelné, jako samotné krvavé řádění. Hra, to je oč tu běží. Smrtící hra, v níž ne jeden, ale hned dva pachatelé soutěží, kdo zabije víc lidí. Jednoho z nich se sice podařilo dopadnout, druhý je ovšem stále na svobodě a jistě bude chtít přetavit získanou výhodu v co největší bodový zisk. Do koncovky ovšem spěje i hra na kočku a myš, kterou s Lutherem rozehrál gangster Toby Kent. Otázka zní, jestli dokáže John Luther obě partie dohrát se ctí a nepodlehnout přitom svým sebedestruktivním sklonům.

3.série (2013)
DÍL 1. Episode 1 (Episode 1) - Inspektor John Luther stále pracuje u Jednotky pro vyšetřování závažných a sériových zločinů pod velením superintendanta Schenka. Společně se seržantem Ripleym jsou přivoláni k uškrcené Emily Hammondové, jejíž tělo vrah po činu s pomocí paruky a dalších rekvizit upravil do post-punkového stylu. Luther si je jist, že něco takového už někde viděl, na pokyn shora je mu však přidělen jiný případ – banální vražda obscénního internetového trolla Jareda Casse se zcela jasným motivem msty. Zkušený detektiv ví, že zvládne pracovat na obou případech najednou, je mu ale jasné, že jeho podivné převelení nevěstí nic dobrého.
DÍL 2. Episode 2 (Episode 2) - V Londýně řádí vyšinutý vrah žen, jehož modus operandi připomíná činy sériového vraha přezdívaného Úchyl ze Shoreditche. Ten na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let zavraždil tři ženy, potom se ale odmlčel a nikdy nebyl dopaden. Vzhledem k uplynulé době je nepravděpodobné, že by se nyní opět vrátil na scénu, mezi oběma pachateli ale musí existovat spojitost. To však není Lutherův jediný problém. Ukazuje se, že za jeho nestandardním převelením k případu Cass stál superintendant Stark z vnitřního, který chce detektiva usvědčit z domnělého porušování zákona. Pomáhá mu v tom zhrzená inspektorka Grayová a co je horší, jejich argumentace nahlodala i věrného parťáka, seržanta Ripleyho.
DÍL 3. Episode 3 (Episode 3) - Právní systém funguje mnohdy pomalu a těžkopádně, a tak mezi lidmi vždy existuje latentní poptávka po samozvaných mstitelích, kteří se nebojí vzít spravedlnost do vlastních rukou. Nyní se jeden takový objevil v Londýně. Architekt Tom Marwood, jehož ženu před čtyřmi lety znásilnil a zavraždil násilník propuštěný na podmínku, se rozhodl podobné justiční přehmaty napravit jednou provždy. Zabil už tři lidi a hodlá ve svém tažení pokračovat. John Luther má pro něj svým způsobem pochopení, nechat ho pokračovat ale nemůže. Na záda mu přitom stále dýchá Stark, který po neúspěšné snaze poštvat proti detektivovi seržanta Ripleyho zatahuje do své nečisté hry Johnovu novou přítelkyni Mary.
DÍL 4. Episode 4 (Episode 4) - Někdy se zdá, že už nemůže být hůř. Luther s Ripleym se pokoušeli zastavit samozvaného lidového mstitele Toma Marwooda, vraždícího zločince, kteří propadli sítem justičního systému. Tomu se však podařilo uniknout a při noční honičce seržanta Ripleyho zastřelil. Viníkem je ale podle jeho mínění Luther, jehož přece varoval, ať se mu nestaví do cesty a nedělá si z něj nepřítele. Proto je potřeba ho potrestat a proto teď zabije jeho přítelkyni Mary. Zdrcený detektiv s tím ovšem nemůže nic dělat, protože ho zatkl Stark, přesvědčený ve své zaslepenosti, že si Ripleyho smrt ve skutečnosti u Marwooda objednal on. Někdy se zkrátka zdá, že už nemůže být hůř. A právě v takových chvílích poznáte opravdové přátele.

4.série (2013)
DÍL 1: Episode #4.1 (Episode #4.1) -
DÍL 2: Episode #4.2 (Episode #4.2) -

Producent: British Broadcasting Corporation (BBC)
https://www.csfd.cz/film/274781-luther/zajimavosti/?type=film