Lucie v opeře (koncert)

04.01.2018 15:19
12. listopadu 2002 skupina Lucie vystoupila v prostorách Státní opery Praha a zahrála společně se symfonickým orchestrem a mnoha hosty. Nelze pochybovat o fenoménu Lucie, který prodává desetitisíce desek, vyprodává haly a stadiony a všude, kam se pohne, přitahuje kvanta pozornosti. Dokladem nadměrné popularity byl právě koncert v Opeře, v jejíchž vyprodaných balkonech, galeriích, lóžích a hledišti posedávala a nadšeně tleskala velice roztodivná, vrstevnatá společnost. Její rozpětí sahalo od nejmladších teenagerů až po úctyhodné páry. Všichni se ale evidentně bavili stejně dobře. Ač se může zdát kombinace Lucie a uznávaných klasických umělců tak trochu postavená na hlavu, Martin Kumžák, který byl odpovědný za aranžmá, odvedl vynikající práci. Ty písně, v nichž doprovázel Kollera, Kodyma, Dvořáka a P.B.CH. orchestr, byly nadmíru zajímavé, neboť tradiční zvuk filharmonie obohatila tak, aniž by se ztratilo melodické kouzlo skladeb.(Česká televize)
 
RECENZE DVD
Několik měsíců po vydání dvojcédéčka se záznamem koncertu Lucie v Opeře se do obchodů konečně dostalo i DVD. Obsahuje sice výtečný zvuk (i v DTS), ale jinak toho nic moc nenabízí. Přesto se k fanouškům dostane výtečný koncert, který stojí za shlédnutí.
Poměrně dlouho se čekalo, až Lucie doplní dvoucédéčko se záznamem svého koncertu v Opeře i dévédéčkem. Původně mělo vyjít v květnu tohoto roku, aby podpořilo jejich turné se symfonickým orchestrem, nakonec se však do obchodů dostalo až koncem prázdnin, téměř dva roky po natočení. Osobně bych si dal radši líbit záznam z letošního turné, které přece jen mělo jinou atmosféru, než pro vyšší kruhy pořádané show v Opeře, ale co se dá dělat - jsme v Česku a ani ty největší kapely (mezi něž Lucie stále bezpochyby patří) nemohou vydávat dvě DVD za rok, protože by se neprodala. Ale ani záznam koncertu v Opeře není špatný, můžeme být jen rádi, že i když má dévédéčko téměř nulovou bonusovou výbavu, nebylo ošizeno na zvuku. Díky bohu za to, že i české kapely konečně pochopily (nebo spíš na to mají peníze...), že stereo je pro současná hudební DVD opravdu málo.
Těžko něco nového napsat o samotném hudebním obsahu, jenž jsem dostatečně probral už v recenzi dvoucédéčka, výběr největších hitů je promíchán s písněmi z tehdy zcela čerstvého alba "Dobrá kočzka která nemlsá". Obraz ale dává skladbám to, co jejich pouhému audiozáznamu výrazně chybělo - pocit, že je to skutečně hráno živě a s radostí. Samotná obrazová složka sice neoplývá originalitou či překvapeními, ale vzhledem k místu konání a spoustě lidí na pódiu se ani není čemu divit. Je však vidět, že se nejedná o běžný koncert a pohyblivé obrázky tak dávají možnost být při něčem nevšedním.
Zatímco obraz nabízí to nejlepší možné, avšak ne úžasné, zvuková stránka si zaslouží pochvalu jak Brno. Dolby Digital 5.1 a samozřejmě zvláště DTS rozezní váš obývák jako Operu, PCčkáři využijí stereo a pro pobavení návštěv můžete využít mono stopu s praskajícím fonografem. Poslední zvuková položka je mimochodem velmi zábavným nápadem, jen by mě zajímalo, co ta sranda stála... Zamrzí ovšem téměř nulová bonusová vybavenost, klip ke "Zkamenělýmu dítěti" je dost málo, nějaký dokument ze zákulisí by určitě potěšil. Zajímavostí pak jsou anglické a ruské titulky, pochopit ovšem nedokážu jednu věc - pokud byly texty skladeb přeloženy do dvou cizích jazyků, určitě byly překládány z českých textů, proč tedy ty nejsou na DVD ve formě dalších titulků?
Pokud máte Lucii rádi, jejich operní DVD vás rozhodně nezklame. Velkým plusem je výtečný zvuk, mínusů by se ale také našlo dost. Přesto se jedná o jedno z těch lepších českých hudebních dévédéček.
SLOŽENÍ

David Koller - zpěv, bicí
Michal Dvořák - klávesy
Robert Kodym - zpěv, kytara
P.B.CH - baskytara
Tomáš Marek - bicí, perkuse
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Chci zas v tobě spát (Oskar Petr/ Oskar Petr)
2. Zkamenělý dítě (Vladimír Albrecht /Vladimír Albrecht, David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH)
3. Lucie (Tomáš Svoboda, David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH/ Michal Běloušek)
4. Daniela (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym)
5. Zakousnutej do tebe (P.B.CH/ Robert Kodym)
6. Lovec, střelec, doktor & vědec (Robert Kodym/ Robert Kodym)
7. Ona ví (David Koller/Robert Kodym)
8. Sen (Ivan Král/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym)
9. Pod měděným nebem (Michal Dvořák/Michal Belko)
10. Oheň (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH/ David Koller)
11. Medvídek (Oskar Petr/ Robert Kodym)
12. Amerika (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym)
13. Tereza (Michal Dvořák/ David Koller)
14. Vendémiaire (David Koller /Guillaume Apollinaire)
15. Dobrá kočzka která nemlsá
16. Vona říká jó (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym)
17. Srdce (David Koller/Robert Kodym)
18. Dotknu se ohně (Robert Kodym/ Robert Kodym)
19. Noc (Michal Dvořák/Michal Belko)
20. Troubit na trumpety by se nám líbilo (David Koller/ David Koller, Michal Dvořák)
21. Panic (Robert Kodym/ Robert Kodym)
22. Černí Andělé (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH/ David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH
VIDEOKLIP
Zkamenělý dítě (Vladimír Albrecht /Vladimír Albrecht, David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH) (Gang Records 1991)
 
Adam Rezek (Režie), Luboš Jetmar (Produkce), David Koller (Hudba), Michal Dvořák (Hudba), Robert Kodym (Hudba), P.B.CH. (Hudba), Tomáš Marek (Hudba), Jan Matyášek (Kamera), Václav Seidl (Střih), Milan Cimfe (Zvuk), David Koller (Autor textu), Michal Dvořák (Autor textu), Robert Kodym (Autor textu), P.B.CH (Autor textu) , Oskar Petr (Autor textu), Vladimír Albrecht (Autor textu), Michal Belko (Autor textu), Guillaume Apollinaire(Autor textu), Michal Běloušek (Autor textu), Lenka Dusilová (Učinkující), Jaroslav Svěcený (Učinkující)