Lucie: Best Of

15.02.2018 18:01
Lucie patří určitě mezi nejoblíbenější tuzemské kapely. I když má nyní uměleckou pauzu, vydala kapela alespoň vzpomínkové album Best of, kde najdete kompletní přehled všech hitů, koncertních skladeb a videoklipů.
RECENZE DVD
Lucie je jediná polistopadová kapela, kterou lze srovnávat se světovými rockovými dinosaury. Od roku 1990 vydala sedm řadovek, které po pátém "Větším než malém množství lásky" připomněla výběrem "Vše nejlepší '88-[99)". Teď, podobně jako Wanastowi Vjecy před dvěma lety, vydala druhý výběr doplněný o DVD s klipy.
Lucie leží už pět let a skoro tři měsíce v kómatu, který ale sama kapela nazývá plánovanou uměleckou pauzou. I když se oficiálně nerozpadla, o dvě důležité osoby přišla. Michal Dvořák dostal padáka po koncertu v opeře a David Koller si ho pak, před prací na dalším albu, dal sám. Teď před Vánoci vstoupila na trh se svým už druhým výběrem. Má vůbec smysl znovu rekapitulovat?
Určitě má. Jen by bylo dobré vyložit karty na stůl a nalít si čistého vína. Abychom věděli, na čem jsme. Jak na tom kapela opravdu je. Na jednu stranu se totiž Robert Kodym vždy důrazně ohrazuje, pokud někdo o Lucii mluví v minulém čase, vždy spustí svou mantru o plánované umělecké pauze. Na stranu druhou - David Koller přiznal, že již dostal několik finančně zajímavých nabídek na vzpomínkový koncert, ale zájem o něj prý nemá.
Co tedy stojí za vydáním desky? Snadno vydělané peníze pro muzikanty, kteří díky převratné technologii firmy Philips nemají co žrát (podobně se nedávno v Reflexu vyjádřil Robert Kodym)? Známka toho že se chystá něco nového? Nebo je to jen test, zda má vůbec smysl Lucii znovu rozjíždět, zda ještě dnes někoho zajímá - vždyť Wanastowi Vjecy, personálně totožné jako Lucie, si již svou srážku s realitou odbyli po zatím poslední studiové desce "Torpédo".
Ať už je to jakkoliv, výsledné album spíš nasvědčuje variantě snadného výdělku. I když se na první pohled tváří zajímavě a digipack s protlačovaným logem kapely a dalšími symboly (spíš Wanasťáckými než Lucijášskými) vypadá poměrně luxusně. Ale uvnitř je značně odbytý. Pár nových koláží Roberta Kodyma, osm náhodně vybraných textů a to je vše - a přitom by se slušelo nějak stručně připomenout historii kapely, když už chceme rekapitulovat její tvorbu.
Co se výběru písní týká, nelze v případě Lucie šlápnout vedle. Přece jen šlo / jde o naši nejdůležitější polistopadovou rockovou kapelu. A z dvakrát osmnácti skladeb si určitě většinu nebo možná klidně všechny rádi znovu připomenete. Horší je, že se formace nepokusila přinést něco nového, nějakou raritu nebo alespoň B strany prvních singlů. Opravdu rád bych si první verzi "Dotknu se ohně" nebo skladbu "To jsem já" poslechl jinak než z ohraných vinylů.
Přilákat ale může DVD s videoklipy, bohužel opět poměrně odbyté. Chybí ty nejzajímavější staré klipy k prvnímu albu, u těch ostatních často není obraz se zvukem ideálně synchronizovaný. Je sice velmi příjemné mít čtyřiadvacet většinou povedených klipů Lucie, včetně ve své době kontroverzního "Medvídka", navíc na DVD vydaných poprvé, ale stejně ve výsledku převládá pocit, že jde jen o rychlou jehlou sešitý komplet.
Písničky Lucie jsou pořád skvělé. Na jejich videa se lze i dnes se zaujetím podívat. Ale rekapitulovat tvorbu tak výjimečné kapely, ať už z jakéhokoliv důvodu, se mělo podstatně lépe.
 
SLOŽENÍ
David Koller - zpěv, bicí
Michal Dvořák - klávesy, zpěv
Robert Kodym - kytara, zpěv
P.B.CH. - basová kytara, zpěv
Marek Minárik - baskytara
Štěpán Smetáček - bicí
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Chci zas v tobě spát (Oskar Petr/ Oskar Petr) (Režie: Adam Rezek) (Kamera: Jan Matiášek)
2. Zkamenělý dítě (Vladimír Albrecht/Vladimír Albrecht, David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH) (Režie: Adam Rezek) (Kamera: Jiří Lívanec)
3. Srdce (David Koller/Robert Kodym) (Režie: Dominik Miškovský) (Kamera: Dominik Miškovský)
4. Daniela (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Dominik Miškovský) (Kamera: Dominik Miškovský)
5. Zakousnutej do tebe (P.B.CH/ Robert Kodym) (Režie: F. A. Brabec) (Kamera: F. A. Brabec)
6. Hvězda (Miloš Hájíček, David Koller/Miloš Hájíček) (Režie: Jan Krejčíř) (Kamera: Jan Krejčíř)
7. Ona ví (David Koller/Robert Kodym) (Režie: Alexander Lauf) (Kamera: Jakub Dvorský)
8. Mít tě sám (David Koller/David Koller) (Režie: Tomáš Mašín) (Kamera: Sebastian Milaszewski)
9. Šrouby do hlavy (Petr Dvořák, Pavel Růžička/Jan Fischer) (Režie: Milan Šteindler) (Kamera: Milan Šteindler)
10. S tebou (David Koller/ David Koller) (Režie: Martin Krejčí) (Kamera: Martin Krejčí)
11. Panic (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie: Filip Renč) (Kamera: Martin Duba)
12. Medvídek (Oskar Petr/Robert Kodym) (Režie: Filip Renč) (Kamera: Martin Duba)
13. Svítání (David Koller, Michal Dvořák/ Michal Dvořák) (Režie: David Sís) (Kamera: Asen Šopov)
14. Lucíja (Richard Penniman/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Miloslav "Whisky" Láber) (Kamera: Miloslav "Whisky" Láber)
15. Pohyby (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Tomáš Mašín) (Kamera: Sebastian Milaszewski)
16. Klobouk ve křoví (Jaroslav Ježek/Jiří Voskovec, Jan Werich) (Režie: David Sís) (Kamera: Dominik Miškovský)
17. Všechno ti dávám (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/ David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Tomáš Mašín) (Kamera: Sebastian Milaszewski)
18. Sen (Ivan Král/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Tomáš Mašín) (Kamera: Sebastian Milaszewski)
19. Až tě potkám (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller) (Režie: Miloslav "Whisky" Láber) (Kamera: Miloslav "Whisky" Láber)
20. Laura (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: David Sís) (Kamera: Dominik Miškovský)
21. Vona říká jó (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Petr Vachler) (Kamera: Martin Duba)
22. Amerika (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym) (Režie: Vladimír Michálek) (Kamera: Martin Duba)
23. Černý andělé (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH/David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH) (Režie: Vladimír Michálek) (Kamera: Martin Duba)
24. Oheň (David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH/David Koller) (Režie: David B.S.) (Kamera: M.Vyšín)
 
Adam Rezek (Režie videoklipu), Dominik Miškovský (Režie videoklipu), F. A. Brabec, Jan Krejčíř (Režie videoklipu), Alexander Lauf (Režie videoklipu), Tomáš Mašín (Režie videoklipu), Milan Šteindler (Režie videoklipu), Martin Krejčí (Režie videoklipu), Petr Vachler (Režie Videoklipu), Filip Renč (Režie videoklipu), David Sís (Režie videoklipu), Miloslav "Whisky" Láber (Režie videoklipu), Vladimír Michálek (Režie videoklipu), David B.S. (Režie videoklipu), Jan Matiášek (Kamera videoklipu), Dominik Miškovský F. A. Brabec (Kamera videoklipu),  Jan Krejčíř, Jakub Dvorský (Kamera videoklipu), M.Vyšín (Kamera videoklipu), Sebastian Milaszewski (Kamera videoklipu), Milan Šteindler (Kamera videoklipu), Jiří Lívanec (Kamera videoklipu), Martin Krejčí (Kamera videoklipu), Martin Duba (Kamera videoklipu), Miloslav "Whisky" Láber (Kamera videoklipu),  (Produkce DVD), David Koller (Hudba), Michal Dvořák (Hudba), Robert Kodym (Hudba), P.B.CH (Hudba),  (Remastering zvuku), Oskar Petr (Autor hudby), Vladimír Albrecht (Autor hudby), Vladimír Albrecht (Autor hudby), David Koller (Autor hudby), Michal Dvořák (Autor hudby), Robert Kodym (Autor hudby), P.B.CH (Autor hudby), Miloš Hájíček (Autor hudby), Petr Dvořák (Autor hudby), Pavel Růžička (Autor hudby), Richard Penniman (Autor hudby), Jaroslav Ježek (Autor hudby), Oskar Petr (Autor textu), Vladimír Albrecht (Autor textu), David Koller (Autor textu), Michal Dvořák (Autor textu), Robert Kodym (Autor textu), P.B.CH (Autor textu), Miloš Hájíček (Autor textu), Jan Fischer (Autor textu), Jiří Voskovec (Autor textu), Jan Werich (Autor textu), David Koller (Zpěv), Robert Kodym (Zpěv)