Lovec jelenů / Deer Hunter, The (1978/182/USA, Velká Británie/Drama, Válečný) 84% -Originál DVD-

20.05.2022 02:35
JEDNOU VĚTOU
„Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu."

OBSAH
Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není to film o válce ve Vietnamu (kam je situováno nanejvýš 40 minut), je to film o válce po Vietnamu. Lovec jelenů je ohromný, obdivuhodný film. Nesmírně odvážný a očekávající diváka, který je ochoten naslouchat. Přesto mi na mysl opakovaně přicházela otázka „Není toho zbytečně moc?“. Musí otevírací část, zahrnující všehovšudy svatbu a jeden lov, trvat celou hodinu? Musí Michaelovo závěrečné hledání Nicka zabrat snad patnáct minut? Nejde o umělé natahování? Lidé, jež vydrželi Lovce fascinovaně sledovat celé tři hodiny, jistě nebudou souhlasit, ale jestli zde existovala nějaká schůdná cesta k postavám, nebyl jsem při jejím hledání úspěšný. Tři charismatičtí herci v hlavních rolích, neméně skvostné obsazení rolí vedlejších (Meryl Streep ční nad všemi oddaně milujícími ženami, jimž válka vzala důvod milovat)… Bohužel stále pouze herci, jejichž výkony jsem obdivoval, jejichž jednání mě zajímalo, ale jejichž příběhy jsem nespoluprožíval. Mezi jinými filmy spjatými s Vietnamem tento už kvůli jeho délce těžko přehlédnete, při srovnání s podobně okázalou Apokalypsou i mnohem méně okázalým Návratem domů se však nemohu ubránit dojmu, že Lovci jelenů ty dlouhé roky ubraly z působivosti. 80% (Matty) 4*

Lovec jelenů, není pro mě film s klasickým příběhem, ale spíše velmi reálným sledováním osudu Michaela, kterému do života silně zasáhne válka ve Vietnamu. Film jako celek působí velmi silně, a vůbec ne filmově, což je asi jeho nevjětší deviza, protože tohle je jako kdyby Vám vyprávěl svůj příběh nějaký kámoš. Co však nechápu byla délka jednotlivých scén, třeba ta svatba, to bylo absolutně zbytečný zabít s tím cca 40 minut, ruská ruleta v podání předků našich stankářů byla taky zbytečně natahovaná. Jasně pro celkové vnitřní divákovo dozrání je to asi dobře, ale při sledování to chce fakt trpělivost, protože Lovec jelenů opravdu nikam nespěchá. (Enšpígl) 3*

Válka v tom teda abych pravdu řekl příliš není, nebo rozhodně není natolik nakolik bych já chtěl. Začátek filmu se úděsně táhne, ale je důležitý pro další vývoj filmu, to co dělá filmem tak slavným není film samotný, ale jednotlivé nezapomenutelné scény, které se opravdu musí vidět, a až pak pochopit, jinak je to ale podle mě zdlouhavá a relativně i průměrná výprava do světa oblkopeného válkou. Fakt, že v první hodině filmu se toho moc neděje mě totiž docela znechutila, aby mi pak ukázala, jak z diváka umí vyrejžovat napětí až do samého dna, kde jsem propotil triko a po skončení filmu ho mokrý musel jít usušit. Jenže válečný film si mě má získat akcí, a nejen akcí, také hlavně okolím, tak jak to ukazuje Coppola v Apokalypse. V lovci jelenů, když si vzpomenu na ruskou ruletu, je to sice dost, ale pro celkový objem filmu hodně málo. Vždyť je přes tři hodiny dlouhý...Rozhodně jsem ale rád, že jsem tento film mohl vidět. Sice jsem byl trochu zklamán tím vším, ale jinak jsem se i přesto skvěle bavil, po první hodině nudy určitě až do konce. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
V Clairtonu, v malém průmyslovém městě v západní Pensylvánii během 60. let, se ruskoameričtí dělníci pracující v ocelárně Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage), a Nick (Christopher Walken), s jejich dalšími kamarády Stanley (John Cazale), John (George Dzundza), a Axel (Chuck Aspegren), se připravují na dvě důležité události: Stevenovu svatbu a narukování do armády.
Úvodní scéna popisuje charaktery tří hlavních postav. Michaela jako rozumného, vážného, ale skromného vůdce všech tří, Stevena jako milujícího, skoro ženicha, popichovaného jeho matkou za nenošení vázanky ke smokingu, a Nicka jako tichého, uzavřeného člověka, který miluje lov, protože "Víš, já mám rád stromy...každý strom je jiný...".
Michael říká Nickovi, že když s ním nepůjde lovit, tak půjde radši lovit sám, protože ti ostatní tři jsou "idioti...mám je rád, ale jsou idioti... bez tebe Nicku, půjdu lovit sám." Nick se ptá Mikea, jestli se bojí na rukování do armády a odchodu do Vietnamu. Michael pokrčí rameny. Jeho hlavní cíl je dostat jelena jednou kulkou. "Jednou kulkou. Jelen musí být zastřelen jedním výstřelem. Snažím se to lidem říkat, ale oni to nechápou." Tento motiv hraje později důležitou roli ve filmu.
Předtím než se trio nalodí, Steven a jeho přítelkyně (která je těhotná s jiným mužem, nicméně Steven ji miluje) mají velkou pravoslavnou svatbu. Mezitím, Michael bojuje se svými city, které chová k Nickově milující a melancholické přítelkyni Lindě (Meryl Streepová), která se právě odstěhovala od svého násilnického otce. Na slavnostní hostině se objeví místní válečný veterán, kamarádi všichni opilí, tancují, zpívají a užívají si pohody, ale zpozorní, když si na konec baru přisedne Ranger v uniformě. Michael koupí vojákovi drink a pokouší se s ním o rozhovor o tom jaké to je ve Vietnamu, ale voják Michaela ignoruje. Poté co ho Michael napadne, mu vysvětluje, že Steven a Nick jdou do Vietnamu, Ranger pozvedne sklenici a řekne "na hovno", které všechny šokuje a překvapí. Zřejmě duševně narušený a s duševním trápením, Ranger znovu provolá "na hovno". Poté co ostatní zadržují Mika, aby se nezačal prát s Rangerem, Michael jde s ostatními zpátky na bar a posměšně pozvedne sklenici a zvolá "na hovno". Později, během svatebního rituálu (pijí manželé ze společné sklenice a pokud neukápne ani kapička, budou spolu žít šťastně až do smrti) Stevena a Angely, spadne kapka červeného vína na její šaty, aniž by o tom věděla, předpovídá nadcházející události. Skoro ke konci hostiny,Linda chytne hozenou kytici nevěsty, Nick požádá Lindu o ruku a ona souhlasí. Později po hostině v noci běží nahý Michael po ulicích města, Nick ho dostihne, a když sedí ve vážné chvilce spolu na zemi, Nick žádá Michaela, aby ho nenechal "tam" v boji, když se cokoliv stane.
Následující ráno jedou všichni lovit do hor. Stanley si zapomene boty, Mike mu je nechce půjčit. Nakonec Nick mu je půjčí, když v tom Mike vystřelí do vzduchu, což znázorňuje jeho hněv. Při lovu Mike uloví jelena jednou střelou, ale ostatní to nezajímá. Spíš je zajímá popíjení. Po návratu do města se staví ještě v hospodě a když John hraje Chopina, tak všichni zmlknou a pochopí, že od zítřka už to nikdy nebude takové jaké to bylo.
Film poskočí do Vietnamské vesnice během války. Mike (rotný u speciálních jednotek) se probouzí a vidí severovietnamského vojáka, jak hází do krytu plného vesničanů granát. Mike vezme plamenomet a zaútočí na něj, pro jistotu ho ještě několikrát střelí pomocí M16. Mezitím přistane americký vrtulník UH-1 a zněj vyskáčou vojáci, mezi nimi i Nick a Steven. Během bojů se dají dohromady, ale jsou zajati a drženi v zajateckém táboře u řeky spolu s dalšími americkými a jihovietnamskými vojáky. Pro zábavu sadistických strážců jsou zajatci nuceni hrát ruskou ruletu, na vítěze si strážci sází. Když Steven slyší střelbu z boudy (kde se hra hraje) nad klecí, v které jsou uvězněni, začne být značně rozrušený, protože přichází jeho hra. Mike se ho snaží uklidnit. Nick je také rozrušený, ale nedává to na sobě znát. Všichni tři jsou nakonec donuceni hrát. Steven při ruletě naschvál střelí vedle a poraní si hlavu, je za to uvězněn v kleci pod vodou, která je plná mrtvých těl a krys. Když pak spolu hrají ruletu Mike a Nick, nechají si dát do revolveru ne jednu, ale hned tři kulky. Jedině tak totiž mají najednou v ruce dost střeliva, kterými mohou pak zabít stráže a zmocnít se samopalů, kterým postřílí zbytek. Při útěku osvobodí Stevena.
Všichni tři se chytnou klády ve vodě a plují dolů po proudu. Po chvíli přilétá americký vrtulník. Z klády se chytnou lanového mostu a z něj se Nick jako první dostává do vrtulníku. Steven a Mike se chytají trubky vrtulníku. Po chvíli se však Steven neudrží a spadne do vody. Mika skočí za ním. Vrtulník odletá i s nesouhlasícím Nickem. Mike vytáhne Stevena z řeky na břeh a zjistí, že Steven si při pádu zranil nohy. Vezme ho na ramena a když narazí na silnici, po které prchají lidé do Jižního Vietnamu, položí Stevena na náklaďák Jihovietnamské armády. Nick je psychicky zlomený, léčí se v nemocnici ve Vietnamu a nemá ponětí, co je s jeho kamarády. Pro svůj stav je rozhodnuto, že pojede domů. Během noční procházky ve čtvrti prostituce narazí Nick na Francouze, který pořádá ruskou ruletu za peníze. Francouz jej zavede dovnitř podniku, kde hra probíhá. V podniku je i Mike, ale přes velký hluk a lidi ho Nick neslyší. Nickovi se vrací vzpomínky na ruletu a tak zničehonic vezme revolver a jednou zmáčkne na vietnamce a jednou na sebe a ani jednou střela nevyjde. Ve zmatku, který nastane, uteče pronásledován. Francouz jej přemluví, ať si k němu přisedne do auta. Nick nasedá a vyhazuje peníze do vzduchu. Mike běží za nimi, ale nedostihne je.
Zpátky v USA, Mike jede taxíkem domů a když vidí u domu transparenty a večírek na uvítanou, tak raději zajede do motelu a jde se vyspat. Myslí si, že Mike a Steven jsou buď mrtví nebo nezvěstní. Ráno se vrací domů, když už je tam jen Linda. Poté se vydá na lov do hor spolu s Axelem, Johnem a Stanleyem. Po pronásledování nádherného jelena, jej má konečně na mušce, ale schválně vystřelí vedle a zařve "je všechno OK?". Později večer Stanley míří na Johna revolverem, který nosí u sebe. Když to vidí Mike, vytrhne mu revolver a nechá v něm jen jednu kulku. Přiloží jej na Stanleyho hlavu a zmáčkne spoušť. Výstřel nevyjde. Všichni jsou šokovaní.
Později Mike zjistí, že Steven je nedaleko v nemocnici pro veterány. Zjišťuje, že Steven ztratil obě nohy a je upoután na vozík. Steven mu ukazuje, že mu někdo posílá ze Saigonu velké množství peněz. Mike mu řekne, že je to Nick. Mike odváží Stevena zpátky domů a přilétá do Saigonu krátce předtím, než město padne. Najde Francouze, který na Nickovi vydělal ohromné peníze a donutí jej, aby ho zavedl za Nickem. Najde Nicka při ruletě, ale on je úplně mimo a nevzpomíná si na nikoho (myslí si, že Mike a Steven jsou mrtví a že přežil jedině on). Aby jej přesvědčil k odjezdu domů, rozhodne se Mike zahrát si s ním ruletu: Oba mají jednou zmáčknout spoušť. Když Nick konečně Mika poznává, vzpomene si i na frázi "jeden výstřel": vezme revolver a zmáčkne spoušť. Padá k zemi.
Po pohřbu Nicka zpátky v USA sedí všichni blízcí v hospodě a Linda začne zpívat "God Bless America" na jeho památku.
Lovec jelenů je americký film z roku 1978. Jedná se o válečné drama, které pojednává o třech kamarádech (Američané ruského původu), kteří spolu pracují v ocelárně a musí narukovat do války ve Vietnamu. Příběh je mírně inspirován románem Tři kamarádi (1937), od veterána první světové války Ericha Marii Remarqua, který popisuje život tří veteránů z první světové války. Podobně jako Remarqueův román se i Lovec jelenů zabývá morálními a psychickými důsledky válečného násilí a politicky manipulovaného patriotismu, které ovlivňují kamarádství, čest a rodinu v těsném spojení s komunitou. Film ukazuje kontroverzní problémy jako narkomanie, sebevražda, nevěra a duševní porucha. Snímek získal 5 Oscarů, mimo jiných například "Nejlepší film" a "Nejlepší režie".
Příběh je umístěn do Clairtonu v Pensylvánii, malého průmyslového města na řece Monongahela jižně od Pittsburghu. Válečná část se odehrává ve Vietnamu někde v džungli u Saigonu během války ve Vietnamu.
Film byl natáčen v Pittsburghu, v Clevelandu a Mingo Junction ve státě Ohio, Weirtonu (Západní Virginie) v národním parku North Cascades ve státě Washington, v Patpongu, čtvrti Bangkoku v Thajsku (znázorňující Saigonskou čtvrt prostitutek), a v Sai Yok, Kanchanaburi (také v Thajsku).

Ocenění:
Academy Awards
1979 - Nejlepší film
1979 - Michael Cimino (Režie)
1979 - Christopher Walken (Vedlejší herec)
1979 - Střih
1979 - Mix zvuku
1979 - Robert De Niro (Hlavní herec) (nominace)
1979 - Meryl Streep (Vedlejší herečka) (nominace)
1979 - Deric Washburn (Původní scénář) (nominace)
1979 - Vilmos Zsigmond (Kamera) (nominace)

Golden Globes
1979 - Michael Cimino (Nejlepší režie)
1979 - Nejlepší film - drama (nominace)
1979 - Robert De Niro (Nejlepší herec - drama) (nominace)
1979 - Meryl Streep (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1979 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1979 - Deric Washburn (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
1980 - Vilmos Zsigmond (Nejlepší kamera)
1980 - Nejlepší střih
1980 - Nejlepší film (nominace)
1980 - Michael Cimino (Nejlepší režie) (nominace)
1980 - Robert De Niro (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1980 - Meryl Streep (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
1980 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1980 - Deric Washburn (Scénář) (nominace)
1980 - Soundtrack (nominace)

New York Film Critics Circle
1978 - Nejlepší film
1978 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1978 - Robert De Niro (Nejlepší herec) (nominace)
1978 - Meryl Streep (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1978 - Michael Cimino (Nejlepší režisér)
1978 - Nejlepší film (nominace)
1978 - Robert De Niro (Nejlepší herec) (nominace)
1978 - Christopher Walken (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Miloš Mejzlik, Filip Čáp, Bohdan Tůma, Martin Velda, Dagmar Čárová, Petr Oliva, Radka Malá, Jiří Pomeje, Jiří Zavřel
Překlad: Helena Hanačíková
Zvuk: Radim Štětina
Produkce: Ladislav Dražan, Helena Tipková
Dialogy a režie: Zdeněk Troška
Připravila: pro Golden Crown firma Heletip 1993

2.DABING (Nova, Blu-ray)
V českém znění: Pavel Vondra - Robert De Niro (Michael Vronsky), Václav Knop - John Cazale (Stan), Martin Sobotka, Zlata Adamovská - Meryl Streep (Linda), Zdeněk Hruška, Tomáš Juřička - George Dzundza (John), Božena Böhmová, Martin Zahálka, Petra Hanžlíková, Zuzana Skalická, Tereza Chudobová, Monika Hladová, Jana Walterová, Bohumil Švarc, Jiří Holý, Roman Hájek, Radovan Vaculík, Jiří Havel, Jaroslav Horák, Jan Sedliský a další
Překlad: David Pertl
Zvuk: Vladimír Žďánský
Úprava dialogů: Jana Sajva
Produkce: Alena Perlová
Režie: Václav Laube
Vyrobila: ČNTS NOVA s.r.o. 1999

3.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Daniel Rous - Robert De Niro (Michael Vronsky), Bohdan Tůma - Christopher Walken (Nick), Tomáš Juřička - John Savage (Steven), Jiří Kvasnička - John Cazale (Stan), David Suchařípa - Chuck Aspegren (Axel), Jaroslav Horák - George Dzundza (John), Zlata Adamovská - Meryl Streep (Linda), Jaroslav Kaňkovský, Jana Postlerová, Radka Stupková, Irena Hrubá, Libor Terš, Miloslav Študent a další
Překlad: Silvie Antochová
Zvuk: Viktor Kosolapov
Produkce: Milan Soták
Dialogy a režie českého znění: Aleš Červeň
Vyrobila: Saga Tv s.r.o. pro Hollywood Classic Entertainment v roce 2002

4.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Dvořák - Robert De Niro (Michael Vronsky), Jan Kolařík - John Cazale (Stan), Kryštof Hádek - John Savage (Steven), David Novotný - Christopher Walken (Nick), Helena Dvořáková - Meryl Streep (Linda), Stanislav Lehký - George Dzundza (John), Martin Zahálka - Chuck Aspegren (Axel), Ladislav Županič - Pierre Segui (Julien), Jiří Ptáčník - Joe Grifasi (kapelník), Jana Postlerová, Antonie Talacková, Eliška Nezvalová, Zdeněk Dolanský, Lucie Štěpánková, Jana Zenáhlíková, Jan Vágner (titulky) a další
Překlad a dialogy: Anna Kareninová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Mistr zvuku: Jozef Kušnír
Asistent režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Vladimír Tišnovský
Režie českého znění: Vladimír Žďánský
Vyrobila: Česká televize 2014

5.DABING (TV Barrandov)
V českém znění: Pavel Vondra - Robert De Niro (Michael Vronsky), Vojtěch Hájek - John Savage (Steven), Filip Švarc - Christopher Walken (Nick), Anna Brousková - Meryl Streep (Linda), Bohdan Tůma - George Dzundza (John), Ladislav Županič a další
Překlad: Radek Stanko
Zvuk: Roman Hořínek
Dialogy: Ivan Kotmel
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro skupinu Barrandov v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.9.2022 Pannonia Ent.
Premiéra USA: 23.2.1979 Universal Pictures US
Premiéra Velká Británie: 4.7.2018 Park Circus
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1993 (VHS) Golden Crown; Hollywood Classic Entertainment
Poprvé na VHS: 1.6.2002 Golden Crown; Hollywood Classic Entertainment
Poprvé na DVD: 27.5.2002 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 6.11.2013 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 258 630
Tržby celkem - $ 49 000 000
Návštěvnost v ČR 8 925
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Michael Cimino (Režie), Michael Deeley (Produkce), Michael Cimino (Produkce), John Peverall (Produkce), Barry Spikings (Produkce), Stanley Myers (Hudba), Vilmos Zsigmond (Kamera), Peter Zinner (Střih), Cis Corman (Casting), Ron Hobbs (Scénografie), Kim Swados (Scénografie), Eric Seelig (Kostýmy), Deric Washburn (Scénář), Robert De Niro (Herec), John Cazale (Herec), John Savage (Herec), Christopher Walken (Herec), Meryl Streep (Herec), George Dzundza (Herec), Chuck Aspegren (Herec), Shirley Stoler (Herec), Rutanya Alda (Herec), Joe Grifasi (Herec), Paul D'Amato (Herec), Amy Wright (Herec)
 
1978/182/USA, Velká Británie/Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Krátce před začátkem natáčení byla Johnu Cazalemu, tehdejšímu partnerovi Meryl Streep, diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Cimino však o jeho účast ve filmu velmi stál, proto se pokoušel jeho nemoc utajit. Po prozrazení Cazaleho zdravotního stavu žádalo studio přeobsazení, to však Cimino odmítl s tím, že raději od projektu odstoupí, a Meryl se přidala. Všichni herci nakonec podepsali, že v případě předčasného ukončení natáčení z důvodu smrti Johna Cazaleho nebudou mít další finanční nároky. Scény s Johnem Cazalem se poté natáčely přednostně,on sám zemřel krátce po dokončení filmu.
- Aby vypadal více zuboženě, jedl Christopher Walken před svou scénou v zajetí jen rýži, banány a vodu.
- Během Berlínského mezinárodního filmového festivalu v roce 1979 vyjádřila sovětská delegace z filmu rozhořčení, protože dle jejich názoru v mnoha scénách urážel vietnamský lid. Následovali je zástupci Bulharska, Československa, Kuby, Německé demokratické republiky a Polska a dokonce s nimi sympatizovali i dva členové poroty.
- Ve scéně v zajateckém táboře Michael (Robert De Niro) dostává od severovietnamského vojáka skutečné facky.
- Robert De Niro se přiznal, že scéna, kde jako Michael navštěvuje Stevena (John Savage) v nemocnici, byla pro něj ze všech scén, co kdy natočil, nejvíce emocionální. Ve chvíli, kdy na přišla řeč v dokumentárním snímku AFI Life Achievement Award: A Tribute to Robert De Niro herec propukl v pláč.
- Film je voľne inšpirovaný novelou Ericha M. Remarqua "Traja kamaráti".
- Chuck Aspregen, který hrála Axela, nebyl herec, když se film točil. Ve skutečnosti byl předák v ocelárnách. Když je navštívil Robert De Niro a Michael Cimino, rozhodli se jej obsadit. Byla to po De Nirovi druhá obsazená role.
- Meryl Streep improvizovala většinu toho co říkala.
- Svatba v kostele se natáčela pět dní.
- Oddávající kněz ve filmu je skutečný kněz.
- Kostel užitý ve filmu je Theodosiova ruská ortodoxní katedrála v Clevelandu.
- Pierre Segui, který hrál Juliena, ztratil v reálném životě přítele právě při ruské ruletě.
- Svatba byla točena v létě, ale situována byla na podzim.
- Na DVD z roku 2005 bylo režisérem Ciminem odhaleno, že otcem Angelina dítěte je Nick.
- Různí kritici namítají, že ruská ruleta se ve Vietnamu nehrála. Jisté však není nic.
- Režisér Michael Cimino přesvědčil Christophera Walkena, aby Robertu De Nirovi plivl v jedné scéně do tváře. De Nira to rozzuřilo natolik, že chtěl dokonce natáčení opustit.
- Během natáčení scén s ruskou ruletou De Nira napadlo, že by se na vyburcování herců k silnějším emocím mohlo dát jedno kolečko s ostrým nábojem. Někdo ze štábu nicméně vždy zkontroloval zbraň, aby náboj nebyl v pozici, ze které by mohlo dojít k výstřelu.
- Scéna, při které skáčou Robert De Niro a John Savage do řeky, se natáčela patnáctkrát a natáčení trvalo dva dny.
- Filmový štáb a herci spali na zemi v místnosti, kde se natáčela sekvence s ruskou ruletou.
- John Savage si opravdu zlomil obě nohy při scéně, kde skáče do vody z vrtulníku.
 
Odkazy