Lovci myšlenek / Mindhunters (2004/106/USA, Nizozemsko, Velká Británie/Krimi, Thriller, Akční) 66%

13.03.2018 09:47
JEDNOU VĚTOU
„Cvičení se mění v boj o život a skupina elitních agentů musí ve výcvikovém prostoru najít vraha dřív, než je všechny zabije.“

OBSAH
Hrdinové tohoto filmu jsou členové FBI, kteří mají za úkol stát se odborníky na sériové vrahy, tzn. přijít na motiv, pochopit jejich myšlení a na tomto základě, vraha chytit a usvědčit. Tým sedmi mladých lidí je proto poslán na opuštěný ostrov, kde mají pod dozorem arogantního a sobeckého profesionála podstoupit závěrečný test. Jejich úkolem je vyřešit fiktivní případ sériového vraha. Horor nastává v okamžiku, kdy se na scéně objevuje vrah opravdový a postupně likviduje členy skupiny. Na každého z nich používá jiný druh děsivé pasti. Jak přibývá mrtvých a zároveň i stop, začíná být jasné, že vrahem je někdo z týmu a ne neznámá osoba. Podaří se dosud žijícím přátelům včas odhalit, kdo z nich má na svědomí mrtvé kamarády?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Naprosto zhovadilý scenář, který se zvrtává v parodii na sebe sama. Skupinka lidí na izolovaném místě, terorizovaná záhadným vrahem - no kolikrát už to tady bylo, vše navíc mixnuté pořádnou porcí klišé a rádoby překvapivým odhalením. Některé promyšlené mordy jsou jak vystřižené z Nezvratného osudu, ale zatímco tam se daly brát s nadhledem, zde jsou myšleny smrtelně vážně a několik scén dělají z tohoto thrilleru nechtěnou komedii. Ještěže Harlinova režie činí tuto scenáristickou demenci aspoň trochu koukatelnou, ale stejně nechápu snahu kdysi tak vynikajícího akčního tvůrce mrhat síly na něčem takovém, v posledních letech pod sebou systematicky podřezává větev a jde mu to bohužel opravdu zdárně.“ (Lima) 2*

Celkem zajímavá zápletka a na oko natočenej thriller. nic víc, nic míň. spousta nelogičností v ději, jako třeba proč se špičkoví, a v samotným filmu označovaní za nejlepší, soudní psychologové chovají jako pitomý stádo a proč je nenapadne taková zřejmá věc, jakou divák ví už během třetí smrti. vraha jsem sice neodhadl, ale to se není čemu divit, protože tam na něj nijak moc věcí neukazuje. prostě je nakonec odhalen, protože se chce vytáhnout a vykecat. a konec je opravdu hodně přitaženej za vlasy (skoro jako v Mužích v černém, kdy si Vincent D'Onofrio popotahuje hlavu), ale celkově to má spád, celkem zajímavou zápletku (s výhradama na kopance) a docela chutnou a hutnou atmosféru. (monolog) 3*

Znáte ty filmy, které jsou sami o sobě hloupé, ale snaží se dokázat víc. Režisér se i přes natvrdlý scénář pokouší dát každému záběru cool nádech a vyvolávat v divákovi pocity, i když to vůbec není třeba? Jistě ano, snad každý se stal obětí podobné ptákoviny, která podráží sama sebe svou ''působivostí''. Lovci myšlenek spadají přesně do této kategorie, snímek, který nemá čím zapůsobit si hraje na velkolepé drama s přechytralým zabijákem. Nevadilo by mi, kdyby zůstalo jen u vykrádání scénáře divácky oblíbených hororů, ale režisér tady zašel ještě dál. Neustále předstírání něčeho jiného, než toho co se opravdu děje je spolu s hrůzným klišé (STOP! Spoilerovat nebudu), které tak nenávidím. 40% - za tu ďábelskou chytrost dementního vraha. (Dudek) 1*

VELKÁ RECENZE
Ten? Ten? Ten? Kdo půjde z kola ven? Film o agentech FBI na opuštěném ostrově, kde mají v rámci výcvikového programu dopadnout fiktivního zločince. Brzy ale někdo začne vraždit doopravdy - samotné agenty.
Finský režisér Renny Harlin započal kariéru v Hollywoodu velmi úspěšným filmem Noční můra v Elm Street 4 (A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master, 1988). Poté následovalo několik dalších filmových počinů a ne zrovna neúspěšných. Později štěstěna odvrátila svůj zrak a na horizontu se objevila mračna. Například takový Ostrov hrdlořezů (Cutthroat Island, 1995) dokázal „zruinovat“ do té doby prosperující společnost CAROLOCO, které prostě nezbyly prostředky na propagaci pirátského příběhu, jenž spolykal (na tu dobu) neuvěřitelných 100 mil. dolarů. Film samotný dokázal vydělat zhruba desetinu proinvestované částky.
Zajímavé je, že po tak obrovském propadáku, se Harlin podivuhodně rychle vzpamatoval a natočil další film Dlouhý polibek na dobrou noc (The Long Kiss Goodnight, 1996), po jehož dotočení ho opustila manželka herečka Geena Davis (údajně to mezi oběma přestávalo klapat už po neúspěchu Ostrova hrdlořezů, kde ztvárnila hlavní roli). Neúnavný Renny se vrhnul do další práce, avšak smůla se mu lepila na paty. Akční film Formule (Driven, 2001) se Sylvesterem Stallone byl dalším propadákem a na dobré pověsti režisérovi nepřidal. Po chvilce úvah, co s životem, Renny Harlin, který je velkým bojovníkem s nepřízní osudu, začal točit psychologický thriller Mindhunters (do češtiny přeložený jako Lovci myšlenek).
Takže bylo nebylo. Za devatero horami atd. atd. v zemi mlékem a strdím oplývající (čti USA) žil byl zvláštní agent FBI Fox Mulder. Jenomže o něm tenhle příběh není. Náš agent se jmenuje Jake Harris (Val Kilmer). Že byl zvláštní, to o něm vyčtete ve služebním průkazu, nejde ale o jedinou zvláštnost. Velmi osobitý přístup měl rovněž k výcviků nových kadetů, z nichž se měli stát další zvláštní agenti. Přesněji řečeno jedná se o skupinu budoucích elitních kriminalistů, jejichž profesní zaměření dalo název filmu - Lovci myšlenek. Úkolem agentů je pronikání do myšlenkových pochodů zločince, sestavování jeho psychologického profilu a pokud možno, předpovídání dalších tahů tak, aby vyšetřovatelé dokázali nejenom srovnat krok s pachatelem, ale být o krok napřed.
Výcvik je náročný a zůstanou jen ti nejlepší. Jake Harris staví budoucí kriminalisty před úkoly, které co nejvěrněji simulují skutečnou práci. Není nezvyklé, když zadaná úloha prostě nemá správné a jediné řešení. Učí je, že nejde vyhrát každý případ a je nutné počítat s neúspěchem. Závěr studia se blíží a noví adepti s nervozitou čekají na Harrisovu zprávu, v níž má velení doporučit, kteří z nich se na tuto práci hodí a komu naopak dveře mezi elitu uzavře.
Takhle by to bylo jednoduché. Jenomže Harris se drží pověsti „zvláštního“, a než se rozhodne, koho vybere pro práci v terénu, je před agenty poslední zkouška. Celá skupina musí odcestovat na odlehlý ostrov u pobřeží USA, kde se cvičí speciální komanda americké armády. Samotný ostrov je jeden velký výcvikový prostor. Rozkládá se na něm skutečné město, avšak bez obyvatel, dopravního spojení s okolním světem nebo čehokoliv jiného, co by vyvracelo dvě slova charakterizující situaci nových návštěvníků - odříznutí, osamocení.
Na několik dní se ostrov stává domovem kriminalistů, kteří mají za úkol Mind3najít vraha, jenž údajně na ostrově působí. Harris ironicky křiví ústa v odlétající helikoptéře a nechává agenty ukázat, co dovedou. Uvolněnou atmosféru výletu brzy nabourá smrt jednoho z nich, když se dostane do nastražené pasti. Pro diváka jde o překvapení o to větší, že to schytá hned na začátku hollywoodská hvězda Christian Slater, se kterým jsme počítali až do konce. E-e, Renny Harlin se šklebí a jde o předzvěst dalších překvapení.
Film připomíná Deset malých černoušků od Agathy Christie, rozdíl je pouze v počtu „černoušků“ a způsobu, jakým neviditelná ruka smrti sděluje, že se má připravit „další pán na holení“. Agenti nejsou zabednění, je jim jasné, že tu jde o krk, a tak se bez vtipných poznámek pouštějí do hledání vraha. Harris je blázen, nechal snad na ostrově skutečného zločince? Jenomže zároveň se na povrch dere pocit, že způsoby jednotlivých úmrtí jasně zdůrazňují jinou skutečnost. Vrah své oběti zná! Nemusíte být kriminalisty, abyste pochopili, že vraždí jeden z agentů.
Trochu mi vadilo, že se agenti chovají jako hysterky. Pobíhají kolem, Mind4mávají na sebe zbraněmi, lekají se vlastních stínů. Když jsou tak dobře cvičení, proč si na chvilku nesednou a nedají hlavy do hromady? Jenomže to by na totožnost vraha přišli po jedné kávě a bylo by po filmu. Místo toho sledujeme, jak to dopadá, když jsou lidé zahnaní do kouta, vyděšení, začínají mít nervy v kýblu a k tomu je deprimuje, že jsou sami a žádná pomoc zvenčí se nekoná. Tohle není nepochopitelné a příběh prožíváte o to víc.
Ve filmu najdete několik velmi efektních (co do technického provedení) a zákeřných (pokud jde o nápad) způsobů smrti. Krví se tu neplýtvá a slabší povahy nebudou muset zavírat oči. Velmi dobře se ve filmu pohrává s různými teoriemi a když už si myslíte, že víte, o koho jde (však si to myslí také vyšetřovatelé), zjistíte, že jste v další slepé uličce (ale před tím to dávalo takový smysl!). Kdo je tedy ztělesněním zla, budete čekat až do konce, a to je dobře! Jako každý podobně laděný film (vzpomeňte si třeba na D-Tox, 2002 v hl. roli S. Stallone rovněž jako agent FBI) se ani tento neubrání logickým nesrovnalostem. Některé věci se až trestuhodně přehlížejí, aby se na ně vzpomnělo, když už je pozdě, ačkoliv hrdinům nic nebránilo vzít je v potaz dříve.
Na druhou stranu, aby autoři mohli natočit dobře koukatelný thriller, je Mind2zkrátka nutností dopouštět se menších prohřešků. Nám (divákům) pak nic nebrání přistoupit na pravidla hry a užívat si viděné, zapojit mozek a zahrát si na profesionála z tepla a pohodlí domova. Tímto Renny Harlin (jinak původním jménem Renny Lauri Mauritz Harjola) dokázal, že pořád ještě umí natočit slušný film.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Excentrický Jake Harris má pověst instruktora FBI, který své studenty tlačí až na hranici jejich schopností. Právě připravuje sedm ctižádostivých agentů, kteří se chtějí stát experty na vytváření profilů sériových vrahů. Je mezi nimi přirozený vůdcovský typ J. D. Reston, horkokrevná Nicole Willis, kouzelník Bobby Whitman, který dokáže vyrobit cokoli z čehokoli, Vince Sherman upoutaný na invalidní vozík, potrhlý Rafe Perry, spolehlivý Lucas Harper a slabá Sara Moore. Společně s Harrisem se chystají na opuštěný ostrov, který FBI používá jako cvičiště, aby tu prošli závěrečným, rozhodujícím testem. Na poslední chvíli se ke skupině přidává nečekaný, nezvaný "host", agent ministerstva Gabe Jensen, který je pověřen sledováním Harrisových kontroverzních metod a má po skončení závěrečného cvičení vyhodnotit jejich adekvátnost. Celá skupina je vrtulníkem přepravena na ostrov Oniega poblíž virginského pobřeží, kde je vybudováno kompletní malé město plné figurín, plné terčů a rekvizit potřebných k výcviku agentů. Sebou si přivážejí moderní vyšetřovací vybavení.
Potom jsou v rámci programu odříznuti od spojení s vnějším světem. Jejich úkolem je najít místo činu, vypracovat profil vraha přezdívaného "Loutkář" a podniknout kroky k jeho dopadení. Ráno Sára za podivných okolností objeví hodinky ukazující deset hodin. Rozejdou se po městě a poměrně bez potíží se jim podaří figurínu simulující oběť najít. Jenže pak se stane něco nečekaného. Zapne se rádio s nepříjemnou hudbou. Když se ho Reston pokusí vypnout, vypadne reproduktor, porazí první z řady kamenů domina, jejichž pád uvede do pohybu kovovou kouli na petanque, která nárazem roztříští bombu naplněnou tekutým dusíkem, který zasáhne Restona a zmrazí ho. Je přesně deset hodin. Tréninková simulace se tímto okamžikem mění ve skutečný boj o život, protože poblíž místa vraždy objeví další hodinky, tentokrát nastavené na poledne. Agenti šokovaní děsivou smrti svého kolegy se pokusí z ostrova uniknout na lodi. Jejich pokus je však zmařen výbuchem nastražené nálože.
Poté, co s pomocí termovize prohledají ostrov od jednoho konce ke druhému, uvědomí si, že vrahem, není nikdo neznámý, ale jeden z nich. Nedůvěra roste, přesto se snaží využít všech svých dosavadních zkušeností, aby se pokusili vypracovat profil natolik dobrý, aby vedl k vrahovu odhalení dřív než bude pozdě a oni budou všichni mrtví. S úderem poledne totiž zemře další z nich. A nedaleko jsou nastraženy další hodinky s nastaveným časem. Jeden po druhém se agenti stávají obětí rafinovaných a vynalézavých smrtících pastí od šípů až po kyselinou napuštěné cigarety.

DABING
V českém znění: Martin Stránský - Eion Bailey (Bobby Whitman), Matěj Hádek - Clifton Collins Jr. (Vince Sherman), Radek Hoppe - Will Kemp (Rafe Perry), Libor Hruška - Val Kilmer (Jake Harris), Daniel Tůma - Jonny Lee Miller (Lucas Harper), Dana Batulková - Kathryn Morris (Sara), David Novotný - Christian Slater (J.D. Reston), Zuzana Hykyšová (jako Zuzana Petráňová) - Patricia Velasquez (Nicole), Luděk Čtvrtlík - LL Cool J (Gabe Jensen + titulky), a další.
Překlad: Hana Jiřičková
Zvuk: Petr Šoltys, Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie: Jana Kovaříková
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.5.2005 Dimension Films
Premiéra Nizozemsko: 8.7.2004 Independent Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.03.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 21 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
Tvůrci a herci
Renny Harlin (Režie), Cary Brokaw (Produkce), Akiva Goldsman (Produkce), Jeffrey Silver (Produkce), Rebecca Spikings (Produkce), Tuomas Kantelinen (Hudba), Robert Gantz (Kamera), Neil Farrell (Střih), Paul Martin Smith (Střih), Monika Mikkelsen (Casting), Charles Wood (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), Marcel De Hoogd (Zvuk), Patrick Dodd (Zvuk), Jeremy Woodhead (Maska), Kevin Brodbin (Scénář), Val Kilmer (Herec), LL Cool J (Herec), Christian Slater (Herec), Will Kemp (Herec), Eion Bailey (Herec), Jonny Lee Miller (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Kathryn Morris (Herec), Patricia Velasquez (Herec), Cassandra Bell (Herec), Antonie Kamerling (Herec), Daniël Boissevain (Herec)
 
2004/106/USA, Nizozemsko, Velká Británie/Krimi, Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Renny Harlin byl vybrán pro režírování filmu Lovci dinosaurů. Odmítl právě kvůli Lovcům myšlenek.
- Hlavní role byly původně nabídnuty Ryan Phillippovi, Reese Witherspoonové, Christopher Walkenovi, Martinu Sheenovi, a Gary Buseymu.
 
Odkazy