Loupež po italsku / The Italian Job (2003/111/USA, Francie, Velká Británie/Akční, Thriller, Krimi) 76%

04.03.2018 13:57
JEDNOU VĚTOU
„Ber, uteč, pomsti se.“

OBSAH
Jejich geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů a proveden naprosto bezchybně. Konečně, každý z nich byl špičkovým profesionálem ve svém oboru a Charlie (Mark Wahlberg) by za svůj tým dal ruku do ohně. Zdařil se i únik, přestože to byl jeden z nejstřeženějších paláců v Benátkách. Ale jeden z nich zradil a právě Steveovi (Edward Norton) spadl do klína přímo pohádkový poklad. Jeho podraz zaplatil životem kasař John (Donald Sutherland), veterán, který sobě i dceři slíbil, že pak už pověsí řemeslo na hřebík. Stella (Charlize Theronová) podědila zlaté kasařské ruce po otci jen s tím rozdílem, že ona stojí na straně zákona. Pro Charlieho tedy není snadné získat ji na svou stranu a přesvědčit, že cílem nejsou jen oslnivě blyštivé zlaté cihly, ale především pomsta za smrt kamaráda, jejího otce. Pak je třeba zvážit každý krok, protože i Steve je profík na slovo vzatý a navíc závratně bohatý, takže co neumí či nedokáže, může koupit, zaplatit nebo uplatit. Jenže koho by napadlo, že právě ten den naprosto zkolabuje dopravní systém v centru Los Angeles.Manželská scenáristická dvojice Donna a Wayne Powersovi si z původní britské verze Loupeže po italsku (film z roku 1969 u nás uveden nebyl) vypůjčili jen několik dějových motivů, aby napsali zcela originální příběh, který budete sledovat s mimořádným zaujetím. Obě loupeže jsou promyšleny a provedeny tak, že fungují jak švýcarské hodinky, přestože jsou ve své podstatě složitým a překvapivě komplikovaným strojem. Navíc jej režisér E. Gary Gray svěřil do rukou skvělých herců a situoval, v úvodní části, do malebných Benátek, které takovou honičku na motorových člunech určitě ještě nezažily.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pohodový film s mírně děravým scenářem, ale naprosto skvělým hereckým ansáblem. Statham si tu opět bezchybně střihl "kurýrovskou" roli, Wahlberg už od dob Boogie Nights dokazuje, že hrát umí a jeho chlapecké charisma funguje i zde, Norton při balení Charlize je neodolatelně slizkej a Charlize Theron je božská. Celá ta parta podvodníčků je tak moc sympatická, že tomuhle filmu odpustíte i kolísavé tempo. A když k tomu připočtu odpichový soundtrack, na kterém se také podílel jeden ze členů Roni Size bandu Photek, vychází mi to na čtyři*. Aby to bylo za pět, to by musel být Gray stejný režisérský bůh jako Soderbergh, na jehož Dannyho parťáky jsem si při sledování tohoto filmu vzpomněl. Což není. Nicméně, kdybych měl srovnávat, tak tato moderní předělávka se mi líbila více, než britský předobraz z roku 1969! .......PS: Mám takový pocit, že v případě Charlize provedu menší úpravu v mém TOP 5 hereček. Už od zhlédnutí Pravidel mošťárny se k tomu pomalu, ale nevyhnutelně chystám. (Lima)

Film začíná svižnou zlodějskou akcí v Benátkách a svižnou zlodějskou akcí také končí, jen ne v Benátkách, čímž dostává na frak nesmyslný název filmu. Ale smysl zde nedává více věcí, ono to vlastně ani nemá smysl řešit. Italian Job je odpočinkový film o hodných profesionálních zlodějích okrádajících jiné, zlé profesionální zloděje. Žánr ničím příliš neobohacuje, zato má příjemný soundtrack, pestré herecké obsazení (Ed Norton se nenechá zahanbit ani v podobně jednostranné roli) a adrenalinovou honičku s Mini Coopery. Uznejte, který film vám toho může nabídnout tolik? Jistě, nejeden, ale o to tu nejde, prostě snižte otáčky mozkových závitů na minimum a buďte připraveni na nebezpečně rychlou jízdu bez pásů. 80% (Matty)*

Zatím jsem neměl možnost vidět originál Italian Job, ale fakt je že tento se velmi povedl a s originálem má pramálo společného. Nechápu důvod proč tenkrát Cinema dala v recenzi 40 %. Jasné je, že to byl krok vedle. Film nabytý slušnými herci a slušnou akcí přece nemůže dopadnout tak špatně. I když střed filmu je mírně zavádějící jelikož se připravují na závěrečnou akci a v podstatě se nic moc neděje. Ale výsledek za to stojí a nabušené Mini Coopery se městem prohánějí jako o život a akce je to opravdu originální a připravená do nejmenších detailů. Co jsem čekal na zelenou, umřelo pět lidí kvůli kouření. (Malarkey)*

VELKÁ RECENZE
Klasická lupičská komedie, remake stejnojmenného filmu z roku 1969 (který jsem neviděl). Odehrává se v současnosti, přesto působí tak nějak mile retro. Což ale neznamená, že by to měla být omluva pro hlemýždí tempo a nezajímavý děj, naopak: tempo je svižné, děj se nikde zbytečně nezdržuje a příjemně odsýpá. Což je hlavní klad tohoto filmu. Scénář je občas přitažen za vlasy, hackera v týmu scénárista obdařil snad až nemožnými schopnostmi. Naštěstí to ale tolik nevadí, je to aspoň ku prospěchu svižného tempa.
Ve filmu je několik zajímavých akčních scén, zejména úvodní honička člunů v Benátkách. Je sice svižná a nenudí a chápu, že tvůrci se nesnažili o kdovíjak adrenalinovou akci, ale tahle honička určitě mohla nabídnout víc. Nepovažuji to však za velký zápor, protože těžiště filmu na akčních scénách nespočívá, ty jsou jen takovým kořením - zejména drandění v roztomilých autíčkách (mini-cooperech).
Menší výhradu mám k dějovému zvratu, kdy lupičská parta plánuje akci a divák se těší, až to, o čem se tu zatím jen mluví, uvidí konečně na plátně. Jenže nastane změna a nic takového se nestane. Zajímavý nápad, příběh bez zaváhání běží dál a svižnému tempu to na síle neubere. Přesto si nejsem jistý, zda tvůrci nabídnou opravdu odpovídající "náhradu". Třeba motiv dvou zlých psů byl tak zbytečně pohřben - jeden člen party se vyjádřil, že z nich má hrůzu, ale scénář mu už neumožnil se s nimi setkat. Také konec mi přišel trochu odbytý, co se týče závěrečného střetnutí hrdiny a hlavního záporáka. Motiv vrtulník versus autíčko je skvělý, ale jako vrchol střetu mi to přijde málo. Všechny mé výhrady k filmu ale nejsou až tak závažné a příjemný zážitek nezkazí.

O NATÁČENÍ
Tato nová verze vzdává hold původnímu filmu, podle něhož vznikla, ale v žádném případě ho nenapodobuje. Režisér F. Gary Gray a producent Donald De Line zdůrazňují, že příběh byl přizpůsoben vkusu současného publika, které si vychutná napětí i inteligentní zvraty v ději.
"Mnohé z původního snímku se mi líbí. Má úžasný styl a nezapomenutelné herecké výkony. Avšak, film, který jsme natočili jako remake s moderní technologií, se přizpůsobil vkusu současného publika," říká režisér Gray.
Herec Mark Wahlberg ho doplňuje: "Je to příběh pro dnešní diváky, zejména je-li režisérem Gary Gray. Přináší řadu nových prvků a scénář poskytuje hercům mnohem větší prostor, než tomu bylo v originále. Ten však byl pro nás všechny přesto významnou inspirací."
Producent Donald De Line upozorňuje na to, že příběh je jakýmsi globálním dobrodružstvím. "Začínáme v Itálii, v Benátkách, pokračujeme v italských Alpách, přemisťujeme se do Philadelphie a nakonec hlavní drama se odehrává v ulicích Los Angeles. Film nese titul Loupež po italsku, chtěli jsme mu sice dát mezinárodní příchuť, ale současně jsme dbali, aby část příběhu se opravdu odehrála v Itálii.
Natáčelo se tedy v Benátkách, je zde zachyceno i Náměstí svatého Marka a Grand Canal, zde se také odehraje první část loupeže zlata, dále se pracovalo v malém místě blízko centra vznešených Dolomit, v Canazei, a závěrečná loupež pak proběhne v Los Angeles.
"Nejobtížnější úkol," říká režisér Gray, "bylo natáčení v italských Alpách a v Benátkách. Museli jsme čelit mnohým nepříjemnostem, od jazykové bariéry až po vrtochy počasí, jako déšť sníh, led, teplota pod nulou a velká voda v benátských kanálech. Přesto jsme se se všemi překážkami vypořádali a vytvořili jsme velice zajímavé akční scény ve spolupráci s kaskadéry při honičce na benátských kanálech." Producent De Line vzpomíná, že právě toto natáčení bylo velice nesnadné. "Celé Benátky jsou památkovou rezervací a lidé zde velmi dbají o to, aby se nic nepoškodilo. Vlny, které vznikly na kanálu během honičky na lodích, velmi znepokojily městské zástupce a ti nám uložili řadu omezení, včetně nejvyšší povolené rychlosti pro plavbu lodí, délku filmování a vymezili místa, kde se smíme pohybovat."
Výkonný producent James R. Dyer, který úzce spolupracoval s italským producentem Guidem Cerasuolem při organizaci, vysvětluje. "V Benátkách platí zákon, který určuje nejvyšší povolenou rychlost plavby. Jestliže jsme ale měli natočit honičku na člunech, museli jsme ji překročit. Představitelé města nám tedy vyšli vstříc a podepsali změnu oné vyhlášky, aby nám, umožnili filmování. Spolupráce s představiteli města i jejich přístup k filmařům byl mimořádně dobrý."
"Ani práce v Los Angeles nebyla jednoduchá. Nebyla tu sice jazyková bariéra, ani problémy s počasím, ale i tak nebylo snadné natáčet dva bloky od Hollywoodského bulváru, právě tam, kde je Čínské kino a kino Kodak. I když zde nebyl výjimečný dopravní ruch, jsou to nejfilmovanější místa v Los Angeles vůbec. Zde poblíž se odehrávají oscarové ceremoniály, a celé území je obrovskou turistickou atrakcí." "Tyto ulice jsme měli po celý týden doslova pod kontrolou," dodáva De Line. "Měli jsme zde 300 aut a několik obrněných vozů a nad hlavami lítalo několik vrtulníků, motorky a vozy MINI přejížděly přes hvězdy na hollywoodském "chodníku slávy". Dokonce jsme jeli s vozy MINI až ke vchodu do zastávky metra na Hollywood bulváru. Bylo to skutečně ohromující."
Režisér Gray připouští, že "něco podobného tu ještě nebylo. Natáčení ovlivnilo provoz z jižního Los Angeles až do San Fernando Valley. Dokonce mi volali známí a nadávali mi, že uvízli v zácpě na silnici na cestě domů z práce. Získali jsme ale báječné záběry z honičky aut, motocyklů a helikoptér, jaké snad ještě v žádném filmu ukázány nebyly.

O FILMU
Manželská scenáristická dvojice Donna a Wayne Powersovi si z původní britské verze Loupeže po italsku (film z roku 1969 u nás uveden nebyl) vypůjčili jen několik dějových motivů, aby napsali zcela originální příběh, který budete sledovat s mimořádným zaujetím. Obě loupeže jsou promyšleny a provedeny tak, že fungují jak švýcarské hodinky, přestože jsou ve své podstatě složitým a překvapivě komplikovaným strojem. Navíc jej režisér E. Gary Gray svěřil do rukou skvělých herců a situoval, v úvodní části, do malebných Benátek, které takovou honičku na motorových člunech určitě ještě nezažily.

O PRODUKCI
Plán byl bezchybný ... akce byla dokonale připravená ... schéma útěku jasné. Vůdce týmu Charlie Croker věděl, že na své lidi se může plně spolehnout. Jestliže se podaří získat z nejstřeženějšího paláce v Benátkách zlatý poklad a zdaří se i únik. Charlie a jeho tým, - patří k němu Steve, computerový genius Lyle, řidič Handsome Rob, expert na výbušniny Left-Ear a kasař-veterán John Bridger - nemůže uvěřit, že jeden z nich by mohl být dvojitý agent, který je zradí. Poté, co se to stane, celá akce se mění. Už nejde o získání bohatství, ale o odplatu. Na scénu vstupuje Stella, krásná kasařka s ocelovými nervy, která se připojí k Charliemu a jeho někdejšímu gangu, který pronásleduje zrádce do Kalifornie. Zde si naplánovali akci, při niž se hodlají zmocnit ukradeného a následně zpronevěřeného zlata tak, že by vyřadili losangeleský kontrolní systém dopravy. Zmanipulovali by signalizaci a uskutečnili největší dopravní kolaps v dějinách Los Angeles.

O OBSAZENÍ
Prchající lupiči, kteří se řítí skrze tunely a po cestách, jakými dosud nikdo neprojel, jsou hrdinové možná nejlepších scén honiček, jaké dosud nikdo ve filmu nezachytil. Jde o plán Charlieho Crockera, jak získat zpět zlato, které uloupili v Benátkách a jeden z nich je ostatním odcizil. Diváci si jistě zamilují všechny členy tohoto charismatického gangu. Jejich vůdce Charlie, je roztomilý mizera. Představuje ho Mark Wahlberg, výrazný herec, který má všechny předpoklady pro tuto roli.
"Charlie není žádný padouch je to roztomilý zloděj," říká Wahlberg, který je známý z kontroverzních postav ve filmech jako Hříšné boogie a Tři králové. "Je chytrý, hravý a ví jak splnit daný úkol. Pro herce je vždycky zajímavé, když může ztvárnit rozmanité postavy."
Ve skutečnosti všichni herci dohromady vytvořili ohromný tým nejen ve filmu, ale i ve skutečnosti. "Je to báječné pracovat s lidmi, které respektujete a vážíte si jich," dodává Wahlberg. "Obsazení tohoto filmu je skutečně vynikající."
Charlize Theronová, která hraje obratnou zlodějku Stellu, s ním souhlasí. "Obdivuji všechny v tomto filmu, včetně vozů MINI," říká herečka, která se projevila jako jedna z nejschopnějších řidiček na plátně i ve skutečnosti. "Auta jsou opravdu fantastická a v ději se uplatňují doslova jako členové celého týmu." Režisér F. Gary Gray byl velmi spokojen s obsazením. "Každý z herců přispěl do filmu něčím charakteristickým. Mark Wahlberg je vzhledem ke své inteligenci opravdovým vůdcem gangu. Charlize Theronová přidala postavě Stelly vzácnou kombinaci krásy a důvěry," říká Gray.
Co se týče postavy Steva Frezelliho, jehož hraje Edward Norton, je to chladnokrevný padouch mezi bandou zlodějů. Norton zvolil velmi jemný způsob charakterizace své postavy. Všichni členové týmu musí v prvním případu loupeže spolupracovat jako dobře naolejovaná kolečka soustrojí. Nortonův Steve se mezi nimi pohybuje jako chladnokrevný hráč pokeru. Jeho tvář nesmí ostatním vnuknout ani stín podezření.
"Edward má široký rejstřík výrazových prostředků a dokáže své postavě vdechnout život," říká Gray. "I když hraje chlapíka, který ztratil své charisma a jen prahne po své kořisti, přesto dokáže svou postavu obdařit zajímavým charakterem."
I představitelé ostatních postav jsou zajímaví, všichni prokázali, že mají velký smysl pro komiku. Důstojná osobnost Donalda Sutherlanda a jeho šarm ovlivňují děj na plátně ještě dlouho potom, co jeho postava už zmizela. Režisér Gray i Producent De Line se shodují v tom, že postava vznešeného lupiče Johna Bridgera, tak jak ji Sutherland vytvořil, dodává filmu perfektní nádech elegance a světovosti.
Britský herec Jason Statham, který představuje postavu Handsome Roba, reprezentuje ve filmu chytrost a eleganci. Můj chlapík je skutečně šarmantní," říká Statham. "Zejména od žen dokáže díky svému neodolatelnému úsměvu získat jakoukoli informaci. Je to charakter typický pro celý film."
Hip-hopový umělec Mos Def, který hraje postavu jménem Left Ear (Levé ucho), charakterizuje celý projekt dvěma slovy: "duchaplný a zábavný." Left Ear získal tuto přezdívku ještě ve škole, kdy přestal slyšet na pravé ucho. Gray o něm říká: "Mos Def se stále snažil, aby jeho postava byla zajímavá a originální. Dokáže předvést okouzlující kombinaci intelektu s protřelostí pouličního zlodějíčka.

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Mark Wahlberg (Charlie Croker), Martin Sobotka - Seth Green (Lyle), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (John Bridger), Miroslava Součková - Charlize Theron (Stella Bridgerová), Pavel Vondra - Edward Norton (Steve), Bohdan Tůma - Mos Def (Levé Ucho), Antonín Navrátil - Jason Statham (Hezoun Rob), Jakub Saic - Boris Lee Krutonog (Yevhen), Vladimír Kudla - Olek Krupa (Mashkov), Jan Maxián, Radovan Vaculík, Veronika Veselá, Martin Velda a další
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Tomáš Marný
Dialogy: Veronika Veselá
Režie českého znění: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro HCE v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.9.2003
Premiéra USA: 30.5.2003 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2004 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 9.2.2004 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 065 454
Tržby celkem - $ 176 100 000
Návštěvnost v ČR 19 278
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
F. Gary Gray (Režie), Donald De Line (Produkce), John Powell (Hudba), Wally Pfister (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Christopher Rouse (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Diego Loreggian (Scénografie),Charles Wood (Scénografie), Mark Bridges (Kostýmy), Douglas B. Arnold (Zvuk), Mark P. Stoeckinger (Zvuk), Douglas J. Schulman (Zvuk), Eileen Kastner-Delago (Masky), Donna Powers (Scénář), Wayne Powers (Scénář), Troy Kennedy-Martin (původní scénář), Mark Wahlberg (Herec), Charlize Theron (Herec), Donald Sutherland (Herec), Jason Statham (Herec), Seth Green (Herec), Mos Def (Herec), Edward Norton (Herec), Scott Adsit (Herec), Oscar Nunez (Herec), Franky G (Herec), Olek Krupa (Herec), Gregory Scott Cummins (Herec), Simon Rhee (Herec), Kelly Brook (Herec), Grant Show (Herec)
 
2003/111/USA, Francie, Velká Británie/Akční, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- V roce 2003 vyšla videohra na motivy filmu pro konzole Playstation 2, Gamecube a Xbox. Hru vytvořilo herní studio Climax Brighton a produkovala jí společnost Eidos Interactive. (didas)
- Charlie (Mark Wahlberg) používá mobilní telefon Nokia 3310. (necisty)
- Na simuláciu dopravnej zápchy na konci filmu mali tvorcovia k dispozícii 300 áut, prípravy na ňu trvali týždeň. (Greenpeacak)
- Úvodná scéna v Benátkach, bola veľmi prísne sledovaná miestnymi orgánmi vzhľadom k vysokej rýchlosti lodí. (Greenpeacak)
- Každý Mini Cooper bol upravený tak, aby umožnil umiestnenie kamery na i vo vnútri auta. (Greenpeacak)
- Ve scéně, kdy se mluví o webové službě Napster, je v pozadí možné zahlédnout tričko s nápisem Metallica. Tato skupina podala v roce 2000 na službu žalobu, což vedlo ke konci Napsteru. (McFee)
- Přítelkyni Lyle (Seth Green) na konci filmu hrála Kelly Brook, která ve skutečnosti v tu dobu chodila s Jasonem Stathamem.
- Zatímco zloději slídí v domě Steva, můžeme na velkoplošné televizi spatřit Michaela Caina ve filmu Alfie (1966).
- Slovní hříčka ve filmu - postava "Levé ucho" v podání Mose Defa v jedné scéně prohlásí: "I´m deaf" - jsem hluchý.
- Hodinky, které má Charlie (Mark Wahlberg) v Benátkách pod vodou, jsou značky Casio, model G-Shock. Později nosí model Khaki Field od společnosti Hamilton.
- Speciálně pro Charlize Theron bylo přichystáno auto s automatickou převodovkou a dva týdny autoškoly navíc.
- Edward Norton byl k natáčení filmu téměř přinucen studiem Paramount. Smlouva na jeho filmový debut Prvotní strach obsahovala taky závazek natočit pro studio další dva filmy, a Norton po řadě odmítnutých projektů přijal roli ve filmu až ve chvíli, kdy mu studio pohrozilo žalobou.
- Na dodávce NetCom Cable je telefonní číslo 1-800-555-0199. Stejné telefonní číslo má Al Pacino ve filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) a Kevin Spacey v Americké kráse (1999).
 
Odkazy